Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta avand ca rol principal "asanarea sistemului energetic romanesc", a declarat Florin Radu Ciocanelea, consilier al prim-ministrului Viorica Dancila.
El a explicat, joi, la Palatul Victoria, in cadrul unei conferinte de presa, ca prin ordonanta de urgenta aprobata de Guvern "se creeaza cadrul general care va permite Ministerului de Finante, prin ANAF, sa extraga din sistemul energetic toate activele eficiente (...) si a le da ulterior in concesiune printr-o procedura care va fi stabilita".
"Actul aprobat astazi de Guvernul Romaniei are rolul de a asana sistemul energetic romanesc, respectiv de a separa partea eficienta de partea care pana acum nu a produs decat gauri si datorii in sistem, de a imbunatati si de a creste eficienta sistemului. In esenta, prin darea in plata, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate si constituite in niste entitati care vor putea functiona strict pe termenii de eficienta, fara a mai crea datorii in sistemul energetic. Acest lucru le va permite si obtinerea de fonduri in diferite modalitati, fie fonduri europene, fie imprumuturi directe care sa le permita modernizarea si eficientizarea", a afirmat Ciocanelea.
Consilierul premierului a explicat ca "toate aceste eficientizari, toate aceste modernizari se fac si se vor face numai in strict dialog (...) cu Comisia Europeana, toate avand si avizul Consiliului Concurentei".
Intrebat care este procedura care va fi urmata,... mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 16:47
Companiile europene devin tot mai tentante pentru investitorii chinezi, acestia tintind in ultima perioada afacerile mari din cadrul Uniunii.
Printre ultimele achizitii negociate pe continent de catre chinezi se numara un complex de 18 cladiri situat in Piata Potsdam din Berlin si producatorul italian de anvelope Pirelli.
Dintr-un motiv inexplicabil, europenii privesc investitiile chinezilor, chiar si pe cele ale companiilor de stat, ca fiind mai putin periculoase decat cele ale oligarhilor rusi, observa scriitorul Leonid Bershidsky, intr-un comentariu pentru agentia Bloomberg.
Tranzactii in sens invers
Pana in 2011, China era o piata spre care erau dirijate investitiile europene.
Tendinta s-a inversat insa de cand zona euro s-a scufundat intr-o criza a datoriilor.
Preturile scazute ale activelor si tendinta de privatizare a acestora au adus in spatele brandurilor Volvo, Peugeot Citroen, Sonya Rykiel, Port Pireus, Pizza Expres sau Aquascutum noi actionari de pe continentul asiatic.
Anul trecut, cand afacerile Peugeot si Pizza Expres au fost perfectate, nivelul fuziunilor si achizitiilor reglate in piata europeana cu ajutorul capitalului din China stabilea un nou record.
Desi chinezii au continuat sa investeasca bani si in afacerile din Statele Unite, depasind in cele din urma nivelul investitiilor americane din China, Europa a parut mult mai atractiva in ochii lor.
China detine acum un procent din totalul investitiilor straine pe taram... mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 15:15
Companiile din zona euro se confrunta cu o problema a datoriilor care risca sa prelungeasca recesiunea din regiune, a avertizat miercuri Fondul Monetar International intr-un raport cu privire la stabilitatea financiara mondiala.
FMI estimeaza ca aproximativ 20% din obligatiunile sau creditele companiilor europene din zona euro sunt nesustenabile si ar putea forta firmele sa-si reduca dividendele sau sa-si vanda din active, transmite Bloomberg.
"Firmele de la periferia zonei euro au acumulat datorii considerabile in perioada de boom a creditului, pe fondul estimarilor de profituri ridicate si a conditiilor relaxate de creditare. In prezent companiile se confrunta insa cu reducerea datoriilor intr-un context de cresterea economica redusa si dobanzi ridicate", se arata in raportul FMI.
Potrivit Fondului, aceasta povara a datoriilor care presupune plata unor dobanzi mari impiedica firmele sa investeasca in proiecte profitabile care sa le permita sa-si reduca datoriile.
"In timp ce companiile mari si diversificate ar putea sa vanda din active (inclusiv din diviziile din strainatate) pentru a reduce gradul de indatorate, vanzarea unor active profitabile va afecta in mod negativ veniturile si profiturile. Mai mult, reducerea suplimentara a costurilor operationale, a dividendelor si a cheltuielilor de capital va impune noi riscuri la adresa cresterii economice si increderii investitorilor", adauga FMI.
Avertismente suplimentare privind bulele speculative... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:33
Numeroase companii europene sau americane resimt impactul crizei asupra afacerilor si au inceput sa isi revizuiasca in scadere estimarile pentru rezultatele financiare ale acestui an.
In Romania insa, afaceristii se arata relativ optimisti in privinta profitului in anul 2012. Desi nu aveau asteptari prea mari din start, ei nici nu cred ca vor fi afectati foarte puternic.
Sorin Minea, seful Angst, a declarat ca nu stie inca daca si cum ii vor fi afectate afacerile. "Deocamdata nu-i nimic in plus, nimic in minus", a declarat acesta. El a continuat spunand ca nu crede ca va fi un an foarte bun, cu foarte mari realizari si ca nu a avut niciodata estimari prea optimiste, privind evolutia lucrurilor in acest an fiscal.
La randul sau, Maria Grapini, presedinte Pasmatex, a declarat pentru Business24, ca nu crede ca afacerile sale vor avea de suferit pana la finalul anului.
"Evident ca exista foarte multa nesiguranta si legat de ce se intampla in afara si legat de ceea ce se intampla cu moneda noastra nationala. Aparent, exportatorii sunt avantajati de faptul ca scade puterea leului si incaseaza mai mult. Din nefericire sunt si efectele adverse, ca noi ca producatori importam si atunci platim mai mult", aminteste Grapini.
Ea se arata insa optimista cu privire la efectele pe care noile masuri anuntate de guvern, legate de TVA si de angajarea somerilor, dar si cele anterioare privind deducerile de cheltuieli, pot sa creasca cifra de afaceri in al doilea semestru... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 08:29
Standard & Poor's arata ca 78% din datoriile corporatiilor europene revin bancilor si asiguratorilor.
Astfel, companiile europene au de refinantat, pana in 2016, datorii de 4.200 miliarde de dolari, din care 3.300 miliarde de dolari reprezinta obligatiile institutiilor financiare, potrivit unei analize a agentiei de rating.
Datoriile ajunse la scadenta in acest an se ridica la peste 500 miliarde de dolari, suma care se va dubla anul viitor si va urca la 1.300 miliarde dolari in 2014, potrivit S&P.
"Temerile investitorilor, in particular privind incertitudinile din regiune, ar putea afecta semnificativ finantarea si perspectivele de refinantare (...) Un declin prelungit si accentuat al increderii in regiune ar putea conduce la costuri mai ridicate de finantare sau, mai rau, la descurajarea investitorilor de la finantare in general", comenteaza Diane Vazza, director la S&P.
Desi rezultatele alegerilor din 17 iunie din Grecia au eliminat riscul imediat de destramare a zonei euro, costurile de finantare a Spaniei si Italiei au continuat sa creasca, din cauza temerilor legate de situatia din sectorului bancar spaniol si de raspandirea crizei datoriilor de stat.
Cea mai mare parte din datoriile companiilor europene este calificata cu ratinguri "investment grade", insa incertitudinile legate de zona euro pot declansa o criza de lichiditate, evitata pana acum in principal datorita interventiilor Bancii Centrale Europene. mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 17:31
Companiile europene cu operatiuni in Grecia se pregatesc pentru revolte ale populatiei si iesirea tarii din zona euro, retailerul britanic de aparatura electrica Dixons cumparand in ultimele saptamani obloane pentru protejarea celor aproape 100 de magazine detinute in acest stat.
"Planul ar putea sa para alarmist, dar este bine sa fii pregatit", a declarat directorul general al Dixons, Sebastian James, iar punctul sau de vedere este sustinut de alti sefi de companii europene.
Pe masura ce criza financiara din Grecia se inrautateste, companiile de pregatesc pentru orice, de la tulburari sociale pana la o dezintegrare completa a sistemului financiar.
Aceste pregatiri includ retragerea de lichiditati din Grecia in fiecare seara, reducerea datoriilor, renuntarea la clientii rau platnici si pregatirea pentru trecerea la drahma, daca tara va fi nevoita sa renunte la euro.
"Majoritatea companiilor se pregatesc pentru un exit al Greciei si analizeaza problemele legate de lichiditati, situatia financiara si valuta", a declarat Roger Bayly, partener la firma de consultanta KPMG.
Dixons este al doilea mare retailer de aparatura electrica din Europa si detine in Grecia lantul de magazine Kotsovolos, care inregistreaza pierderi. Kotsovolos are o cota de piata de 25% si comercializeaza iPad-uri, laptopuri, precum si masini de spalat, televizoare si aparate de aer conditionat.
Compania a pregatit planuri de urgenta pentru inchiderea pe termen scurt a magazinelor, pentru a... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 09:16
"O serie de forte financiar-bancare transnationale sunt mult mai eficiente, mult mai capabile, dar si mult mai hotarate decat statele in sine. Este un raport pe care politicul va trebui sa-l constientizeze ca atare. (...) Foarte multe guverne acuza modul in care se fac evaluarile de diverse institutii de rating in ceea ce priveste cotatia sistemelor bancare si economice la un moment dat. Un simplu anunt al unei companii de rating poate impovara datoria unui stat in cateva minute", a declarat fostul ministru de Externe, actual vice-presedinte al Senatului, Cristian Diaconescu, intr-un interviu Business24.
Analistii spun ca in viitor, factorul decisiv pentru alegerea locului in care o companie va produce nu va mai fi determinat de costul fortei de munca ci va fi determinat de costul energetic al productiei. Cum sta Romania din acest punct de vedere?
Este un proces aproape natural mai ales intr-o situatie economica complicata, cum este cea prin care trece Europa. Siguranta bancara si preturile reduse ale fortei de munca reprezinta argumente serioase in cautarea pietelor emergente.
Asa cum este platita forta de munca in state precum Bulgaria sau Polonia, la fel este platita si in Romania. Din acest punct de vedere nu se pune problema unei scaderi dramatice a costurilor, cum de altfel nici nu ar fi normal pentru un stat demn.
In ceea ce priveste costul energetic, competitia va fi serioasa in interiorul UE.
UE nu poate avea o politica strategica comuna privind... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 16:41
Actiunile marilor companii europene au atins luni minimul ultimelor 26 de luni, iar de la inceputul anului au scazut cu peste 20%, trase in jos de titlurile bancare, din cauza temerilor investitorilor ca Grecia va intra in incapacitate de plata (default), transmite Mediafax.Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scazut cu 2,6%.
Indicele mondial MSCI a pierdut 1,4% si se indreapta spre un declin de 20% de la nivelul maxim atins in acest an.
Investitorii evalueaza bancile europene la niveluri nemaiintalnite decat dupa prabusirea Lehman Brothers, din cauza escaladarii temerilor privind defaultul Greciei si extinderea crizei datoriilor in zona euro.
Indicele bancar european al Bloomberg, care include 46 de companii financiare, arata ca acestea sunt tranzactionate la 0,56 ori valoarea contabila, cel mai redus nivel dupa cel atins in martie 2009, dupa falimentul Lehman. Faptul semnaleaza ca investitorii estimeaza activele nete ale acestor companii sub nivelul evaluat de acestea.
Aceste evaluari reflecta impactul unui posibil default al unui stat asupra unora dintre banci, potrivit analistilor de la Barclays Capital.
Indicele bancar pentru Europa calculat de Bloomberg a scazut luni cu 4,1%, la minimul ultimilor doi ani si jumatate, iar de la inceputul acestui an a pierdut 37%.
Acest indice a fost influentat negativ in special de companii financiare din state europene periferice, precum Banco Comercial Portugues si National Bank of Greece, sau de banci cu operatiuni in... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 16:43
Bugetele mai multor ministere vor fi suplimentate pentru finantarea unor proiecte de investitii si pentru stingerea unor datorii la companiile de stat. De asemenea, Executivul a anuntat ca va taia din alocatiile Ministerului Mediului si al Finantelor, dupa incheierea misiunii de evaluare FMI, informeaza Mediafax.Rectificarea bugetara va fi efectuata prin derogare de la prevederile Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit carora cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene."In proiectul ordonatei de rectificare sunt prevazute sume pentru stingerea de datorii, intrucat scopul rectificarii bugetare este plata arieratelor in sectorul de sanatate, asigurarea fondurilor pentru cofinantarea proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile pre si postaderare, precum si asigurarea de fonduri suplimentare pentru proiectele de investitii", este justificarea Guvernului pentru incalcarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare.Guvernul arata ca rectificarea bugetara este posibila prin majorarea veniturilor bugetului de stat, pe sold, cu 3,2 miliarde lei.In acelasi timp, cheltuielile bugetului de stat vor fi majorate, pe sold, cu suma 4,1 miliarde lei, iar deficitul bugetului de stat se majoreaza cu 882,8 milioane... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 16:32