Cartoful cel mai fierbinte pe care autoritatile din domeniul feroviar trebuie sa il gestioneze pe termen scurt este situatia CFR Marfa, iar compania si Ministerul Transporturilor au probabil cateva luni sa gaseasca solutii, a declarat, marti, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la Zilele Feroviare.
"Pe termen scurt, cartoful cel mai fierbinte pe care trebuie sa il gestionam este situatia CFR Marfa. Stim cu totii ca undeva la sfarsitul acestui an vom avea decizia Comisiei Europene care, pe langa datoriile pe care le are, CFR Marfa va mai adauga cateva sute de milioane de euro. Avem probabil cateva luni ca sa gandim - in primul rand CFR Marfa si Ministerul Transporturilor, care e actionarul CFR Marfa - sa gasim solutii cum vedem evolutia companiei si activelor companiei in viitor", a spus Chiritoiu.
In acest sens, el a amintit ca autoritatea de concurenta a propus ca o parte dintre active sa fie preluate de CFR SA si in felul acesta sa se reduca volumul datoriilor pe care le are CFR Marfa.
"Stim cum se va sfarsi investigatia Comisiei Europene legata de CFR Marfa, dar nu stim inca suma pe care va trebui sa o returneze statului compania, in conditiile in care Ministerul Transporturilor sustine ca societatea are si niste obligatii legate de securitate nationala, care este normal sa fie compensate", a declarat recent, pentru AGERPRES, presedintele autoritatii de concurenta
El considera ca pana la sfarsitul acestui an se va primi o decizie in acest... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 17:20
Ceea ce se intampla acum la CFR Marfa este legal, desi nu este moral, spune ministrul Transporturilor, Lucian Sova, care explica: la CFR Marfa acum actioneaza un executor care valorifica niste bunuri - de ex. vagoane de marfa -, pentru a acoperi pierderile facute de companie. Bunuri care "asa generic vorbind, erau ale poporului" si acum sunt valorificate pentru a acoperi datorii facute de conducerea companiei prin felul in care a functionat - fie ca au fost oferte sub costuri si au beneficiat niste parteneri comerciali, fie ca s-au platit niste salarii. "Nu pot sa spun ca acest lucru este moral", afirma ministrul Transporturilor.
Reamintim ca CFR Marfa este in proces de executare, avand datorii istorice in primul rand la CFR SA. Executorul judecatoresc a pus sechestru pe bunurile CFR Marfa si le-a scos la vanzare.
"Nu am informatii detaliate, insa stiu ca este o procedura de vanzare a unui numar mare de vagoane pe Bursa Romana de Marfuri, exista niste imobile pentru care s-au facut publicitate de vanzare. Conturile sunt controlate de executorul judecatoresc de o maniera rezonabila, in sensul ca se monitorizeaza foarte atent veniturile si sunt permise inputuri catre compania de marfa doar atat cat sa-i asigure functionarea in parametrii pe care ii poate dezvolta acum. Alte extravagante nu sunt permise de executor", spune ministrul Transporturilor, Lucian Sovan, intr-un interviu acordat Agerpres.
Sova crede insa ca, pe undeva, desi e legal, ceea ce se intampla acum... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 20:17
Guvernul a avizat inceperea procedurii prin care datoriile inregistrate de CFR SA la finele anului trecut, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), sunt anulate prin conversia in actiuni, ordonanta de urgenta care prevede aceasta operatiune fiind aprobata marti de Executiv.
Proiectul de ordonanta de urgenta s-a aflat si saptamana trecuta pe agenda Cabinetului, dar decizia a fost amanata atunci dupa o consultare intre premier si ministrul Transporturilor.
Conform ordonantei, datoriile inregistrate de CFR SA la finele anului trecut catre bugetul consolidat si fondul de risc, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), vor fi anulate prin conversia in actiuni.
Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica.
La 31 decembrie 2011, compania prelimina datorii catre bugete si Fondul de risc de 3,99 miliarde lei, din care 2,06 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.
Avand in vedere ca CFR SA este singura companie din Romania care administreaza infrastructura feroviara, Guvernul considera ca acordarea unui sprijin financiar nu reprezinta ajutor de stat.
CFR SA se afla pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar International, iar neadoptarea acestei masuri in regim de urgenta ar impiedica indeplinirea obiectivelor stabilite in acordul cu institutia financiara internationala, se mentioneaza in proiect.
Un proiect similar a... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 15:31
Copilul cu probleme al statului Roman, CFR Calatori, a primit de curand o veste buna, urmand sa i se stearga toate datoriile inregistrate la sfarsitul anului 2011, acestea fiind tranformate in actiuni care vor fi preluate de Ministerul Transporturilor.
Decizia luata de guvern nu ar fi una condamnabila, daca s-ar fi realizat un audit in prealabil si o ancheta a Curtii de Conturi care sa scoata la lumina toate contractele cu probleme incheiate de CFR, a declarat, pentru Business24, analistul economic Ionel Blanculescu, care adauga ca odata cu stergerea datoriei, se cimenteaza si toate faradelegile care au dus la prostul mers al companiei.
Creantele ce vor fi convertite reprezinta sume datorate bugetului de stat, bugetului de asigurari sociale, taxe, contributii si alte venituri bugetare, in valoare totala de 3,99 miliarde lei, din care 2,05 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.
De ce vrea Ministerul Transporturilor sa-si schimbe calitatea de creditor al CFR cu cea de actionar?
Este o masura prevazuta in legislatia in vigoare a companiilor comerciale, legea 31. Exista pentru orice fel de creditor posibilitatea de majorare a capitalului cu valoarea creantei, adica de conversie a unui credit in actiuni. Acum, de ce se intampla lucrul acesta, cred ca e lesne de inteles. Probabil ca alta solutie nu mai exista. Nu cred ca statul isi poate executa compania de transport calatori.
Problema e alta. Dupa cum stiti, la... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 08:00
Conversia in actiuni a datoriilor CFR SA, estimate la un miliard de euro, nu reprezinta o stergere a datoriilor, ci o procedura de restructurare a unei companii de stat, operatiune care nu incalca legislatia europeana, a declarat marti, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
"Nu e vorba de stergerea datoriilor. Acest lucru se intampla si la firme private. Este vorba de o masura din Codul de procedura fiscala care se aplica pentru toate firmele indiferent ca sunt de stat sau private. Nu incalcam legislatia europeana", a aratat ministrul Finantelor.
Potrivit sursei citate, darea in plata a activelor cu stingerea obligatiilor la bugetul de stat reprezinta o modalitate de restructurare a unei companii.
Potrivit unui proiect de ordonanta al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, odata cu realizarea conversiei datoriilor CFR SA in actiuni, ministerul se va inscrie ca unic actionar la companie.
Stingerea prin conversie se va realiza prin derogare de la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului 64/2007, care reglementeaza datoria publica. CFR SA a reusit in 2011 reducerea cu 36 de procente a datoriilor, care au atins la finele anului trecut un miliard de euro. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 17:28
Datoriile CFR SA catre bugetul consolidat si fondul de risc, insumand 4,5 miliarde lei (peste un miliard euro) la sfarsitul anului trecut, vor fi anulate de Guvern prin conversia in actiuni a creantelor, actiuni preluate de Ministerul Transporturilor ca unic actionar.
Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica, releva un proiect de ordonanta de urgenta.
Proiectul este semnat de conducerea Ministerului Transporturilor.
"Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu intarziere, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 decembrie 2011, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA (inclusiv filialele Interventii Feroviare si Intretinere Mecanizata a Caii Ferate) la aceasta data si nestinse pana la data eliberarii documentului de atestare", se arata in document.
Aceeasi procedura va fi aplicata si pentru datoriile la fondul de risc.
La 31 decembrie 2011, societatea prelimina datorii catre bugete, AVAS si Fondul de risc de 4,5 miliarde lei, rezultate prin cumularea datoriilor CFR SA si ale filialelor absorbite prin fuziune.
Pierderile si datoriile CFR au crescut constant in ultimii ani, de la un miliard lei in 2007... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 16:33
Directorul general al CEZ Romania, Jan Veskrna, a declarat ca CEZ Vanzare, firma de furnizare a electricitatii din cadrul CEZ Romania, este "la un pas" de lichidare pentru ca nu reuseste sa recupereze datoriile de 330 milioane de lei de la CFR, anunta Mediafax.CEZ Romania este cea mai buna achizitie din portofoliul grupului ceh. (...). CFR trebuie restructurata, sper ca statul roman lucreaza la asta.
CEZ Vanzare este la un pas de lichidare pentru ca societatea de stat CFR nu isi plateste datoriile. Ma tem ca asta se va intampla, pentru ca actionarul (guvernul ceh - n.r.) nu este disupus sa majoreze capitalul unei firme dintr-o achizitie internationala. Urmatorul pas este sa vorbesc cu actionarul sa majoreze capitalul CEZ Vanzare", a afirmat Veskrna.
CFR este cel mai mare datornic al CEZ, cu restante de 274 milioane lei la sfartitul anului 2010. La jumatatea anului 2011 datoriile estimate ale CFR catre CEZ au ajuns la 330 milioane de lei. Creantele totale ale CEZ Romania sunt de 734 milioane de lei.
Datoriile totale ale CFR catzre toti furnizorii de energie se ridica la doua miliarde de lei.
"CEZ Vanzare avea la momentul infiintarii un capital social de 40 milioane de lei, iar acum are un minus de 30 milioane de lei. Practic, am pierdut 70 milioane de lei din cauza CFR", a afirmat directorul financiar al CEZ Romania, Leon Vrska.
El a precizat ca grupul CEZ are in plan investitii de 280-290 milioane lei anual pe partea de distributie a energiei in Romania.
Potrivit lui... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 14:12
CFR SA, prin Electrificare CFR SA, are datorii la stat de peste 224 milioane lei, din care 152 de milioane lei reprezinta penalitati, a declarat miercuri presedintele sindicatului DEF Romania, Alexandru Rascol."La SC Electrificare CFR, in ultimii ani, prin masurile de restructurare si reorganizare s-a redus considerabil numarul de salariati, de la 3.537 in 2005 la 2.815 in prezent.
Cu toate ca in ultimul program de restructurare se arata ca numarul salariatilor necesari pentru desfasurarea activitatii la interventii este de 2.950, ceea ce au spus reprezentantii Ministerului Transporturilor nu s-a intamplat.
Sub 2.950 de salariati la interventii devine vulnerabila activitatea in acest domeniu", a spus seful Sindicatului Liber al Dispecerilor Energetic Feroviar din Romania (DEF).Acesta a precizat ca daca, inainte, erau 40 de salariati la un district, acum sunt 25, deci insuficienti.
"La SC Interventii Feroviare, din 341 de salariati in 2008, in prezent au ramas 310, din care urmeaza sa fie disponibilizati peste 30. Datoriile catre stat sunt de 224 milioane lei, din care 152 milioane lei reprezinta penalitati. Ramura Interventii are de incasat de la clientul principal, CFR SA, 89 de milioane de lei.
Totodata, au fost acumulate datorii de peste 52 milioane lei, bani pe care Electrificare SA ii are de platit catre terti. De aici se poate trage concluzia ca nu prin disponibilizare se redreseaza soicietatea, in prezent vorbindu-se de 250 de disponibilizati", a adaugat Alexandru... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 12:08
Datoriile CFR catre furnizorii de energie au ajuns la doua miliarde lei (486 milioane euro), iar FMI nu are solutii pentru aceasta "anomalie", a declarat, dupa o discutie cu delegatia Fondului, directorul general al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie, Silvia Vlasceanu, potrivit Mediafax."Nici ei nu pot oferi solutii pentru aceasta anomalie, nu s-a ajuns la o solutie", a declarat Vlasceanu pentru MEDIAFAX, dupa intalnirea care a durat aproape doua ore. Potrivit lui Vlasceanu, datoriile CFR catre furnizorii de electricitate, atat privati, cat si de stat, au crescut din ianuarie pana in mai cu 200 milioane de lei, la doua miliarde de lei.
"A fost o discutie libera. Si cei de la FMI sunt dornici sa afle opiniile din piata de energie, nu doar pe cele oficiale. (...) Pana la urma o decizie va trebui luata, deoarece aceste datorii tot cresc", a adaugat Vlasceanu.
Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie a fost infiintata in 2006 de mai multe companii energetice care activeaza in Romania cu scopul de a sprijini concurenta loiala pe piata. De asemenea, principalii distribuitori de gaze, GDF SUEZ (grup franco-belgian) si E.ON (Germania) au de incasat plati restante in valoare de 800 milioane de lei.
Vlasceanu a adaugat ca pretul gazelor naturale livrate consumatorilor finali va creste cu siguranta, majorare care ar trebui aplicata inca din acest an, avand in vedere ca 2012 este an electoral.
"Noi am propus o posibila solutie prin care consumatorii care vor fi... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 21:56