Cutremurul pietelor valutare inregistrat saptamana trecuta prin decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la cursul fix de schimb euro/franc tinde sa fie urmat de alte replici.
Cel putin asa anunta presedintele bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, conform datelor prezentate de Wall Street Journal si citate de publicatia Leap Rate.
Veste socanta
Pentru intreg sistemul financiar vestea nu este deloc imbucuratoare, investitorii, analistii economici si strategii avand in fata o perioada agitata care vine dupa un soc puternic resimtit de oscilatiile inregistrate in piata la sfarsitul saptamanii trecute.
Oficialii Bancii Nationale a Elvetiei sustin ca au fost nevoiti sa isi revizuiasca politica monetara privind evolutia tandemului euro-franc elvetian la un curs fix de 1,200 franci din cauza peisajului economic sumbru din zona euro si a riscului major reprezentant de supra-acumularea unei rezerve uriase in moneda europeana.
"Banca centrala va continua sa monitorizeze situatia si sa intervina daca este cazul", a admis Thomas Jordan in fata reporterilor cotidianului elvetian Neue Zuercher Zeitung.
"Am spus adio ratei minime de schimb. Vom continua sa observam evolutia cursului valutar si suntem gata sa intervenim in piata daca interesele ne dicteaza acest lucru", a mai spus presedintele bancii elvetiene. Jordan a recunoscut ca in acest moment francul elvetian este supraevaluat si spera ca dobanda negativa pentru depozitele la vedere sa tempereze... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 09:35
Banci elvetiene mari ca UBS si Credit Suisse ar putea sa fie nevoite sa renunte la operatiunile de investment banking, a declarat ministrul de Finante Eveline Widmer-Schlumpf, pentru a fi organizate astfel incat statul sa nu fie nevoit sa le salveze in cazul aparitiei unor probleme.
In opinia ministrului, bancile ar trebui sa se gandeasca daca sa continue cu activitatile de investment banking sau sa se concentreze mai mult pe administrarea activelor, relateaza Bloomberg.
"Bancile trebuie sa fie organizate in asa fel incat statul sa nu fie raspunzator de activitatile lor", a spus Widmer-Schlumpf.
Guvernul si autoritatile de reglementare din Elvetia se concentreaza pe gradul de indatorare a bancilor, pentru a evita salvarea din nou, cu fonduri publice, a unor banci de importanta sistemica.
UBS a fost salvata de stat in 2008, dupa reducerea valorii activelor si pierderi de peste 57 de miliarde de dolari, in timpul crizei creditelor subprime din SUA.
"Trebuie sa ne gandim daca rata de adecvare a capitalului nu ar trebui marita in continuare", a spus Widmer-Schlumpf.
UBS si Credit Suisse, cele mai mari banci din Elvetia, s-au bazat pe un model de banca universala, in care activitatile de administrare a activelor, management al averilor si de private banking sunt combinate cu operatiunile mai riscante de investment banking. Totusi, ambele banci au redus numarul de locuri de munca la diviziile de investment banking, in ultimii ani.
UBS a anuntat saptamana... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 07:44
Elvetia, incurcata in mai multe cazuri de restituire a fondurilor apartinand unor dictatori decazuti din drepturi, vrea sa-si reglementeze aceasta problema cu o lege noua de blocare a fondurilor respective.
Potrivit AFP, un proiect de lege in acest sens a fost publicat miercuri de Consiliul federal (guvernul elvetian) si urmeaza sa fie supus consultarii populatiei pana in 12 septembrie 2013.
Potrivit autoritatilor de la Berna, acest proiet de lege este "primul in lume de acest tip".
Proiectul reuneste toate textele deja existente si introduce altele noi, referitoare la blocarea fondurilor si restituirea lor.
Elvetia se confrunta de peste 20 de ani cu acest tip de cazuri, de la fondurile deturnate de Ferdinand Marcos (Filipine), Sani Abasha (Nigeria) si Vladimir Montesinos (Peru).
Elvetia a restituit in total circa 1,7 miliard de franci elvetieni (1,4 miliard de euro) deturnati de aceste persoane.
La inceputul anului 2011, in plina Primavara araba, guvernul elvetian a blocat cu titlul de conservare fondurile depuse de presedintii inlaturati Ali Ben Ali (Tunisia), adica 60 de milioane de franci elvetieni, si Hosni Mubarak (Egipt), circa 700 de milioane de dolari.
Noua lege ar urma sa amelioreze eficienta restituirii averilor deturnate datorita unei colaborari mai bune, o simplificare si o standardizare a anumitor proceduri.
Astfel, Consiliul federal va putea ordona blocarea fondurilor de origine criminala in vederea intrajutorarii judiciare in... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 08:47
Banca centrala a Elvetiei acumuleaza cu o viteza record rezerve de bani cash, ajunse in iunie la 365 miliarde franci elvetieni (peste 300 miliarde euro), pe fondul interventiilor in piata pentru a impune un curs de schimb de 1,2 franci/euro, iar criza limiteaza semnificativ variantele de investitii.
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei (SNB), Thomas Jordan, cauta optiuni pentru utilizarea rezervelor de franci si de valuta prin investitii sigure, devenite extrem de rare si scumpe odata cu escaladarea crizei datoriilor de stat din zona euro, potrivit unei analize Bloomberg.
"SNB are aceeasi problema ca multe fonduri de administrare a activelor. Activele sigure au devenit foarte scumpe. Deci, pentru moment, prefera banii cash, si nu investitiile", comenteaza pentru Bloomberg ursina Kubli, economist la Bank Sarasin, Zurich.
Criza datoriilor de stat impinge in jos randamentele celor mai putin riscante obligatiuni, precum titlurile de stat germane, astfel ca banca centrala a Elvetiei tine rezervele in cash. Detinerile de moneda ale institutiei au crescut cu 50% in perioada martie-iunie, la 365 miliarde franci elvetieni, echivalentul a peste 300 miliarde euro sau 380 miliarde de dolari. Din suma adaugata in cele patru luni analizate, 72% reprezinta depozite cash la alte banci centrale, Fondul Monetar International si Banca Reglementelor Internationale.
SNB a introdus, din luna septembrie a anului trecut, un plafon de 1,2 franci pentru un euro, dupa ce moneda... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 11:32
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) trebuie sa continue sa protejeze mentinerea cursului minim de schimb la 1,20 franci pentru un euro, deoarece sunt in crestere presiunile pentru aprecierea monedei elvetiene, a afirmat ministrul economiei, Johann Schneider-Ammann.
"Presiunile asupra SNB vor creste si de aceea este extrem de important sa protejam acest curs minim de schimb fara a face nici un compromis. SNB va face asta dar nu va fi pe gratis", a declarat Johann Schneider-Ammann intr-un interviu acordat publicatiei elvetiene "SonntagsZeitung".
Declaratiile ministrul economiei vin dupa ce vineri Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca rezervele sale valutare au urcat in iunie cu 19% deoarece institutia a vandut franci elvetieni pentru a mentine cursul minim de schimb la 1,20 franci pentru un euro.
In conditiile in care francul elvetian este vazut ca o valoare de refugiu pentru investitorii ingrijorati de posibilitatea dezmembrarii zonei euro, Banca Nationala a Elvetiei este presata sa intervina pe piata pentru a opri aprecierea francului.
Intrebat daca SNB va reduce gradual cursul minim de schimb la 1,20 franci pentru un euro, Schneider-Ammann a afirmat ca nu-si poate imagina o astfel de evolutie.
De asemenea ministrul economiei a apreciat ca SNB si-a indeplinit obiectivele de a asigura stabilitatea preturilor si sprijinirea economiei elvetiene: "Nu avem inflatie si economia, inclusiv turismul, sunt sprijinite de cursul minim de schimb la 1,20 franci pentru un... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 13:46
Credit Suisse, a doua cea mai mare banca din Elvetia, a inregistrat pierderi, in ultimele trei luni ale anului trecut, pentru prima data din 2008.
Banca pune scaderea pe fondul problemelor din piata si a costurilor reorganizarii prin care a trecut institutia, relateaza mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 14:09
Francul elvetian si-a reluat ulterior trendul ascendent, dupa ce initial scazuse usor, dupa anuntul Bancii Nationale a Elvetiei, care preciza ca va lua masuri agresive de stopare a aprecierii sale, precizeaza Mediafax.Francul a urcat marti cu 5%, apropiindu-se de paritate fata de euro la un record istoric de 1,0075 franci/euro, si se tranzactioneaza miercuri la un curs de 1,0387 franci/euro.
Banca Elvetiei a anuntat miercuri si cu o saptamana in urma masuri agresive de crestere a lichiditatii francului pe pietele monetare, inclusiv tranzactii valutare swap si reducerea dobanzii in banda 0-0,25%, dar nu a intervenit direct in piata.
Analistii considera ca aprecierea francului nu poate fi oprita decat prin interventia directa a bancii centrale sau prin introducerea unor mecanisme de control al fluxurilor de capital.
Alaturi de aur, francul elvetian este considerat unul dintre putinele active sigure ramase pentru investitorii care cauta sa-si adaposteasca averile de criza datoriilor de stat din Europa si de problemele economice ale Statelor Unite.
"Credem ca Banca Elvetiei va continua sa combata aprecierea francului in aceasta maniera, insa pietele vor duce propria lupta. Se pare ca vor un test de paritate euro-franc. Cu sau fara interventie, francul ramane adapostul preferat de investitorii de pe pietele valutare", a deciarat un analist al Informa Global Markets.
Investitorii apreciaza francul in perioade de criza datorita stabilitatii politice din Elvetia, pozitiei neutre... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 14:23
Banca Nationala a Elvetiei a anunta ca va lua masuri de combatere a aprecierii francului elvetian. Printre acestea se numara cresterea lichiditatii pe piata monetara si efectuarea unor tranzactii valutare swap, informeaza Mediafax."Supraevaluarea masiva a francului elvetian ameninta dezvoltarea economiei in Elvetia si a crescut puternic riscurile privind stabilitatea preturilor", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Banca centrala a aratat ca va urmari atent evolutiile de pe piata valutara si, daca va fi necesar, va lua noi masuri de combatere a aprecierii francului.
Banca Nationala a Elvetiei a surprins pietele cu o saptamana in urma, cand a redus dobanzile in banda 0-0,25%, respectiv "cat mai aproape de zero", si a anuntat ca va creste semnificativ volumul de franci din piata monetara.
Masurile de lichiditate anuntate miercuri de banca au fost folosite ultima data in 2008.
Francul a urcat la maxime istorice fata de euro si dolar, reflectand temerile investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si situatia economica din SUA. Trendul a fost accentuat in ultimele zile de reducerea ratingului SUA de catre Standard & Poor's pentru prima data, de la AAA la AA+.
Aprecierea puternica a francului afecteaza sever cresterea economica a Elvetiei si exporturile, care genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al tarii.
Cursul francului a atins niveluri record si pe piata romaneasca, depasind marti pragul de 4 lei pentru prima data. Inaintea... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 11:03
Banca Elvetiei (SNB) a redus dobanda cheie la "aproape de zero", pentru a opri cresterea francului si a aratat ca va creste semnificativ in urmatoarele zile infuziile de franci in piata, transmite Mediafax.SNB a anuntat ca tinteste o rata interbancara LIBOR la trei luni "cat se poate de apropiata de zero" si a aratat ca va creste semnificativ in urmatoarele zile infuziile de franci in piata.Moneda euro a crescut cu peste 2% dupa anuntul bancii centrale elvetiene, la 1,1066 franci/euro, dupa ce a atins anterior un nou minim sitoric de 1,0794 franci. Dolarul a crescut de asemenea de la 0,763 franci la 0,7764 franci.Analistii avertizeaza insa ca trendul s-ar putea dovedi unul temporar."Aceste masuri vor incetini, in cel mai bun caz, aprecierea francului elvetian, deoarece banii se indreapta catre franc, si nu vorbim doar de fluxuri speculative", comenteaza un analist american.Considerat un refugiu sigur fata de criza datoriilor de stat din zona euro si problemele economice si financiar-fiscale ale SUA, francul a crescut din record in record in acest an fata de euro si dolar.SNB este prima banca centrala care reduce dobanzile de la deteriorarea perspectivelor economice globale, iar asteptarile privind ridicarea dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana si Federal Reserve par nerealiste in contextul franarii cresterii.Companiile elvetiene au cerut bancii centrale si guvernului sa ia masuri urgente impotriva aprecierii abrupte a francului, dar SNB a fost criticata anterior... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 12:07