Gestionarea datoriilor poate fi o adevarata arta a omului cu bani putini, daca foloseste rational resursele pe care le are la dispozitie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, ce trebuie sa iei in considerare cand ai multe datorii.
Spre exemplu, atunci cand ai un card de credit, orice banca iti va recomanda sa platesti mai mult decat acel procent minim din credit care trebuie rambursat lunar. Asta intrucat acea suma minima cumuleaza doar comisioane si alte taxe.
De asemenea, cunoaste-ti limitele financiare. Nu cheltui mai mult decat esti capabil sa acoperi. Cu alte cuvinte, nu duce cardul de credit la epuizare. Indatorarea maxima recomandata este de ce mult 25%.
Multi isi fac datorii pentru ca pot, nu pentru ca au o nevoie reala de ceva. Din acest motiv ar trebui sa iti iei un credit sau un card de credit numai cand ai absoluta nevoie.
Plateste la timp orice datorie pe care o ai, pentru ca daca ajungi sa ai intarzieri la plata, dupa ce vei reusi sa iti stingi creditele, nicio banca nu iti va mai acorda imprumuturi. Vei fi deja pe lista de rau platnici.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Cardul bancar pentru copii. Cum ii inveti pe cei mici sa cheltuiasca responsabil
Motivele pentru care e bine sa economisesti prin intermediul unei pensii private facultative
Pot achizitiona o casa prin credit daca sotul/sotia a avut restante la banca? ...citeste mai departe despre "Cum sa... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 08:30
In cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) au fost rezolvate cele mai importante cazuri, din punct de vedere valoric, din istoria concilierii dintre consumatori si banci, in Romania.
Un credit in CHF si altul in Lei, noile recorduri valorice in urma concilierii
Un consumator din Bucuresti a obtinut stergerea unei datorii de 298.000 de lei (aproximativ 62.000 Euro) in urma negocierii cu banca, intermediata de CSALB.
In acest caz, banca a acceptat stergerea intregii datorii pe care consumatorul o mai avea de achitat. Acelasi lucru s-a intamplat si intr-un alt caz social, din Oradea, pentru care aceeasi banca a sters suma de 51.930 CHF.
Ambele cazuri depasesc precedentul record valoric inregistrat la CSALB. Acesta era de 44.600 de Euro, inregistrat in aprilie 2019, in cazul unui consumator din Sighetul Marmatiei.
In primele zile ale acestui an, aceeasi banca comerciala a luat decizii similare in cazul mai multor consumatori care aveau cazuri sociale dificile:
- Banca a inchis un credit de consum fara ipoteca pentru B.I din Bucuresti. Concilierea a rezultat prin remiterea sumei de 3.945 de Euro catre consumator. Pentru aceeasi persoana, banca a stins descoperitul de cont in valoare de 3.288 de lei;
- Intr-un alt caz, din Bucuresti, suma remisa consumatorului V. M. pentru inchiderea creditului a fost de 8.553 de lei. In plus, banca a virat in contul acestuia suma de 1.785 de lei.
"In mai putin de un an,... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 14:21
Un consumator din Maramures a obtinut stergerea unei datorii de 44.621 de euro in urma negocierii cu banca, intermediata de Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), acesta fiind cel mai important caz din punct de vedere valoric solutionat, potrivit unui comunicat al CSALB.
In acest caz, banca a acceptat stergerea unei datorii aproape egale cu suma imprumutata initial consumatorului.
"Dupa ce, in decembrie 2018, prin intermediul CSALB solutionarea unui caz in care beneficiul consumatorului, in relatie cu una din bancile la care avea imprumuturi, s-a ridicat la 39.000 de euro, acum avem un nou record valoric. De data aceasta vorbim despre un caz social in care banca a acceptat stergerea unei sume importante si conditii mai bune de plata pentru diferenta care a ramas de achitat. Cresterea sumelor pe care institutiile financiar-bancare le scad din sold sau din costul creditelor dovedeste ca bancile sunt dispuse sa negocieze cu adevarat conditii mai bune pentru consumatori. Dar, ambele parti au de castigat, deoarece isi pot continua relatia contractuala si, prin alegerea concilierii, a negocierii, evita rezolvarea litigiilor in instanta", a spus Alexandru Paunescu, membru al Colegiului de Coordonare CSALB.
Conform comunicatului, solutia a fost propusa de conciliatorul Roxana Mustatea, dupa trei luni de discutii cu ambele parti implicate, banca si consumatorul.
"Vorbim despre un caz social, un caz care a fost analizat uman, nu din... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 10:01
Declaratiile de avere releva datoriile pe care le au la banci senatorii din Parlamentul Romaniei.
Pe lista celor mai mari datornici din Senat se numara fostul consilier onorific al premierului Mihai Tudose, Eugen Teodorovici, senatorul PSD Serban Nicolae si senatorul PNL Florin Citu.
Senatorii si-au actualizat, in luna iunie, declaratiile de avere si cele de interese si le-au inregistrat pe pagina de Internet a institutiei.
Conform documentelor depuse, cei mai multi datornici la banci sunt in grupul PSD, care este si majoritar in Parlament.
Cea mai mare suma de bani datorata bancilor o are de achitat senatorul PSD Eugen Teodorovici, cel care este si presedinte al Comisiei de Buget, Finante si Banci din Senat. Pana in anul 2045, acesta are de returnat bancilor datorii in suma totala de 845.000 de euro. Senatorul are patru credite, dintre care doua ipotecare.
O datorie de ordinul sutelor de mii de euro are si social-democratul Cristian Dumitrescu. Acesta are un credit ipotecar in valoare de 260.000 de euro. La fel si senatorii PSD Serban Nicolae si Stefan Radu Oprea. Acestia au de returnat datorii de cate 250.000 de euro fiecare, pana in anul 2022, respectiv 2031.
Senatorul PSD Ionel Butunoi si-a trecut in declaratia de avere un credit bancar de 145.000 de euro, iar social-democratul Nicolae Marin un credit de 139.000 de euro.
Un alt senator social-democrat datornic in moneda europeana este Renica Diaconescu. Acesta are de inapoiat unei banci un imprumut... mai mult
Sambata, 22 Iulie 2017, ora 14:06
Raiffeisen Bank Romania a anuntat miercuri ca face o noua oferta clientilor cu credite in franci elvetieni care au dificultati in plata ratelor, daca acestea depasesc 60% din veniturile familiei. Aceasta presupune reducerea datoriei principale cu 25% si mentinerea unei dobanzi fixe timp de cinci ani.
In ianuarie 2015, cand cursul francului elvetian a crescut puternic, banca a oferit posibilitatea conversiei in lei a creditelor cu discount de 10% pentru clientii cu dificultati la plata ratelor si un grad de indatorare de peste 65%.
"Raiffeisen Bank revine cu o oferta imbunatatita de conversie cu discount pentru clientii care au dificultati la plata creditelor in CHF si cu un grad de indatorare a familiei mai mare de 60%. Oferta vine din start cu o reducere de 25% a datoriei principale, o dobanda fixa in primii cinci ani, iar pentru restul perioadei, dobanda va fi variabila (ROBOR la 3 luni +3%) ", a precizat banca, intr-un comunicat.
Oferta este valabila doar pana la 30 aprilie 2017 si doar pentru creditele cu garantie imobiliara, iar clientii care vor sa apeleze la oferta trebuie sa nu inregistreze intarzieri mai mari de 90 de zile la data cererii.
Raiffeisen Bank are mai multe metode de restructurare a creditelor in franci elvetieni din 2009, primul an de criza severa in Romania.
Portofoliul de credite in franci elvetieni al bancii este de aproximativ 210 milioane euro, iar numarul de credite este de aproximativ 5.600. "Dintre acestea, peste 30% au fost... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:44
Numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare (IFN) a ajuns, in martie 2016, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si noua luni.
Astfel, in perioada analizata, s-a inregistrat o crestere de 10.656 de persoane fata de luna precedenta, pana la 725.955, potrivit datelor Biroului de Credit, publicate vineri.
Un numar al restantierilor la banci si IFN-uri atat de ridicat nu a mai fost inregistrat din iunie 2013, cand 740.180 de persoane erau inregistrate cu rate neplatite la timp, potrivit seriilor de date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), consultate de News.ro.
Martie a fost a treia luna la rand in care numarul restantierilor a crescut.
Valoarea sumelor restante a urcat in martie la 11,43 miliarde lei (2,55 ...citeste mai departe despre "Record de restantieri: Tot mai multi romani sunt inglodati in datorii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Mai 2016, ora 16:07
Un pensionar in varsta de aproape 70 de ani din Botosani are datorii la banca pentru urmatorii 700 de ani, spun angajatii de la Casa Judeteana de Pensii.
Barbatul a inceput sa acumuleze datorii la banca de acum 10 ani, cand incerca sa-si deschida o afacere, relateaza Adevarul. A esuat insa si datoriile au ramas neachitate.
Datoria sa ajunge, cu tot cu penalitati si dobanzi, la suma de 7 milioane de lei. In prezent este executat silit si in fiecare luna i se ia jumatate din pensie. Barbatul, a carui identitate nu a fost dezvaluita din ...citeste mai departe despre "Caz fara precedent in Romania: Dator la banca pentru urmatorii 700 de ani" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 11:58
Guvernul francez va imprumuta 4,5 miliarde euro in acest an pentru a stinge datoriile datoriile generate de prabusirea bancii Credit Lyonnais, a declarat duminica un oficial din ministerul francez al Finantelor.
Scadenta datoriilor Credit Lyonnais este la finele anului viitor, dar guvernul a decis sa actioneze inca din acest an, a precizat sursa citata.
"Avand in vedere ca dobanzile sunt la minime istorice, s-a hotarat sa se actioneze acum", a afirmat oficialul.
Guvernul va adopta in urmatoarele zile o rectificare bugetara pentru acest an care va include emiterea de titluri de stat de 4,5 miliarde euro pentru reglementarea datoriilor bancii defuncte.
Credit Lyonnais este una dintre cele mai vechi banci franceze si era cea mai mare banca din Franta la inceputul anilor '90, fiind controlata atunci de guvern. Banca a ajuns in pragul falimentului in 1993 si a fost salvata de stat. In final, in anul 2003, Credit Lyonnais a fost absorbita de Credit Agricole, in prezent a treia mare banca franceza dupa capitalizarea de piata.
Costurile de finantare platite de statul francez sunt la minime istorice. Randamentul obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani este de 2,2% pe piata secundara, aproape de miminul record atins in luna mai, desi Standard & Poor's a retrogradat vineri ratingul Frantei cu o treapta, de la "AA+" la "AA".
Potrivit ziarului Le Parisien, prabusirea Credit Lyonnais va costa contribuabilii un total de 14,7 miliarde euro incepand de la... mai mult
Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 18:02
Bancile spaniole si-au redus imprumuturile nete de la Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a 13-a luna consecutiv, ajungand la cel mai scazut nivel din martie 2012, reflectand stabilizarea pietelor de capital in ultimele luni, transmit AFP si Reuters.
Bancile spaniole au imprumutat in septembrie 244,2 miliarde de euro (331,2 miliarde de dolari) de la Banca Centrala Europeana (BCE), in scadere fata de 249,3 miliarde de euro in august si cel mai redus nivel din ultimele 18 luni.
Institutiile de creditare din Spania au beneficiat de cererea solida pentru obligatiunile guvernamentale spaniole, dupa ce BCE a lansat anul trecut un program de achizitionare de bonduri ale tarilor din zona euro care se confrunta cu probleme.
In august 2012, institutiile spaniole de creditare au imprumutat suma record de 411 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana, dupa ce in luna iunie 2012 tarile din zona euro au fost de acord sa acorde Spaniei un imprumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar. Pana acum au fost utilizate 41 miliarde de euro, iar aproape jumatate au mers la Bankia SA, a patra mare banca a tarii.
Comisia Europeana a aprobat planurile de restructurare ale celor patru banci spaniole nationalizate. In schimbul ajutoarelor de 41 miliarde de euro, bancile spaniole nationalizate vor trebui sa-si reduca bilanturile cu peste 60% in urmatorii cinci ani, sa elimine mai multe mii de locuri de munca si sa-si reorienteze activitatile. mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 15:52