Orientarea inspre Est a Rusiei a inceput in 2014, dupa ce politica agresiva a Kremlinului in relatia cu Ucraina a atras sanctiuni economice din partea Occidentului.
Prezentata prima data ca o relatie comerciala intre cele doua mari tari din grupul BRICS, legatura Rusia-China pare mai mult o alianta politica decat una comerciala, afacerile majore nefiind punctul forte dintre cele doua state, arata CNBC.
Retorica politica
Substanta economica din relatia Moscova-Beijing este destul de diluata, adevaratul liant fiind de ordin politic, cred analistii consultati de postul american.
"In ultimii ani, China a devenit, ce-i drept, o piata de export pentru marfurile rusesti, dar nivelul acestora nu depaseste, totusi, 10 procente din totalul exporturilor din Rusia, avand un impact mai redus decat cel al pietei europene", arata William Jackson, economist pentru piete emergente la Capital Economics.
De cealalta parte, China exporta doar 2% din marfurile sale pe piata din Rusia. Un produs usor vandabil pare energia, rusii livrand zilnic 50.000 de barili de petrol prin oleoductele care merg spre China.
Alte marfuri cautate de chinezi sunt minereurile metalifere si carbunele, sustine Chris Weafer, analist Macro Advisory. Iar aici se cam opreste relatia comerciala dintre cele doua tari.
Politic, in schimb, cele doua state impartasesc destul de multe puncte comune, dar chiar si asa, structura sociala din Rusia si China, precum si celebra lipsa de incredere existenta... mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 13:16
1Rusia cere Ucrainei o dobanda de 683.333 de dolari pe zi pentru o datorie neachitata de 3 miliarde de dolari, pana la solutionarea disputei la un tribunal din Londra, sporind presiunile asupra autoritatilor de la Kiev.
Guvernul de la Moscova vrea astfel majorarea dobanzii aplicate datoriei sub forma de obligatiuni de la 5% la 8%, arata documentele depuse in justitie pe 17 februarie si facute publice in aceasta saptamana, relateaza Bloomberg, potrivit News.ro.
Rusia da Ucraina in judecata pentru o datorie de trei miliarde de dolari
Dobanda, aplicata retroactiv, incepand cu data de 20 decembrie 2015, creste datoria Ucrainei, aflata in default, cu aproape 65,6 milioane de dolari, pana joi, 24 martie.
Rusia a refuzat anul trecut sa participe la restructurarea unor datorii ale Ucrainei in valoare de 15 miliarde de dolari, convenita de autoritatile de la Kiev cu investitorii privati in obligatiuni.
Restructurarea datoriilor a fost una dintre conditiile impuse de FMI pentru un ...citeste mai departe despre "Rusia cere Ucrainei dobanzi uriase pentru datoria neplatita" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Martie 2016, ora 11:31
Presedintele Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus de Finante sa dea in judecata Ucraina pentru o datorie de 3 miliarde de dolari, pe care nu a reusit sa o plateasca pana la finalul lui 2015.
Kievul este practic in faliment, in ceea ce priveste onorarea obligatiilor catre Moscova, asa ca vor fi luate masurile legale, a anuntat Ministerul rus de Finante, citat de AFP.
Ucraina-Rusia, razboiul continua mai aprig in 2016: Incearca sa ne sugrume economic
"Ministerul a initiat procedurile necesare pentru actionarea Ucrainei in instanta", se arata in declaratia rusilor, care mai precizeaza ...citeste mai departe despre "Rusia da in judecata Ucraina pentru o datorie de 3 miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 02 Ianuarie 2016, ora 17:12
Presedintele rus Vladimir Putin a cerut guvernului de la Moscova sa dea in judecata Ucraina, daca tara nu va plati in aceasta luna o datorie de 3 miliarde de dolari catre Rusia.
Putin a reamintit totodata ca Rusia este gata sa sprijine Ucraina si sa imparta riscurile cu Statele Unite, Europa si FMI, relateaza Sputnik.
"Au trecut patru ani, mai mult decat suficient pentru a tine sub control riscurile. Nu inteleg asta. Mi-am dat acordul sa dam in judecata Ucraina", a spus Putin.
Premierul rus: Ucrainenii nu vor plati datoria catre Rusia pentru ca sunt niste escroci
Autoritatile de la Moscova au anuntat ca sunt dispuse la restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari a Ucrainei catre Rusia, daca vor beneficia de garantii din partea Statelor Unite, Uniunii Europene sau a unor institutii financiare internationale, chiar daca Ucraina nu s-a adresat direct autoritatilor ruse in aceasta problema.
Datoriile Ucrainei totalizeaza 70 de miliarde de dolari, dintre care 40 de ...citeste mai departe despre "Putin vrea sa dea in judecata Ucraina daca tara nu va plati datoria de 3 miliarde dolari" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 14:50
Disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema datoriei de 3 miliarde de dolari, inregistrata de Kiev fata de Moscova, intra intr-o noua faza care i-ar putea provoca surprize lui Vladimir Putin.
Cele doua tari vecine isi vor expune punctele de vedere asupra creditului inregistrat de ucrainieni fata de Rusia intr-o instanta londoneza, magistratii englezi urmand sa decida daca pretentiile Rusiei in acest caz sunt intemeiate, explica reporterii Bloomberg.
Pozitii adverse
Kievul a dat ca termen limita data de 29 octombrie pentru ca Rusia sa accepte o stergere partiala a datoriei Ucrainei si extinderea termenului de returnare a creditului, dupa cum au facut ceilalti creditori internationali ai tarii.
Ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a refuzat insa orice discutie pe aceasta tema si este in cautarea unei firme de avocatura prin care sa solicite falimentul de tara al Ucrainei la momentul scadentei, pe 20 decembrie 2015.
"Se va ajunge fara niciun dubiu in instanta. Nu exista nicio sansa ca Rusia sa accepte sa fie sanctionata economic de catre Occident pe tema crizei din Ucraina si sa accepte aceleasi conditii pe care le-au acceptat ceilalti creditori", spune Christopher Granville, fost diplomat britanic in Rusia.
Imprumut suspect
La sfarsitul anului 2013, Vladimir Putin isi recompensa aliatul ucrainean, ex-presedintele Viktor Yanukovici, cu 3 miliarde de dolari pentru refuzul de a continua negocierile cu UE.
Banii au fost investiti intr-o obligatiune... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 12:55
Guvernul de la Kiev a reusit sa obtina de la creditorii sai o stergere a 20 de procente din datoria externa, suma convenita in cadrul acestui acord fiind de 18 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, un singur creditor tine in mana soarta tarii printr-o obligatiune de 3 miliarde de dolari pe care Kievul incearca cu disperare sa o rascumpere sau sa o anuleze. Iar acest creditor este Rusia, arata publicatia The Economist.
Bonus de fidelitate
Istoria si conditiile in care Rusia a cumparat obligatiuni emise de guvernul ucrainean in valoare de 3 miliarde de dolari se dovedesc a fi cel putin bizare.
In decembrie 2013, Kievul lista pe bursa irlandeza o serie de obligatiuni in valoare de 3 miliarde de dolari care au fost cumparate de catre guvernul de la Moscova.
Intreaga operatiune a fost supervizata de firme occidentale, inclusiv cunoscutele case de avocatura White & Case si Clifford Chance.
In acel context, afacerea ruso-ucraineana parea un bonus de fidelitate acordat de Vladimir Putin aliatului sau Viktor Ianukovici, un fel de spaga geopolitica pentru blocarea extinderii zonei de influenta a UE in zona estica a Europei.
O parte dintre oficialii ucrainieni sustin chiar ca suma nu a ajuns niciodata in trezoreria statului, cel mai probabil fiind tinuta in afara tarii in conturi secrete controlate de camarila in jurul fostului presedinte al Ucrainei.
Clauze bizare
De la semnarea acelui contract, Ucraina traieste fiecare zi cu o sabie a lui Damocles... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 11:44
1Lovita de urmarile conflictului declansat in estul tarii in urma cu aproape un an si jumatate, economia Ucrainei este in cadere libera. Al doilea trimestru al acestui an a marcat o scadere a PIB-ului la o rata anuala de 15 procente, dupa ce economia se scufundase cu 18% si in primele trei luni.
Nu mai este de mirare deci, dorinta Kievului de a obtine o reducere a datoriei de la creditorii sai. Dupa luni intregi de negocieri, saptamana aceasta, guvernul ucrainean si creditorii ar putea ajunge la o intelegere, anunta The Economist.
Creditori necunoscuti
Vreme de cateva luni, nici macar ministrul de Finante de la Kiev, Natalie Jaresko, nu a stiut clar cui datoreaza bani tara sa.
Pana acum au iesit la iveala numele companiilor Franklin Templeton, care detine 9 miliarde de dolari din creantele Kievului, si BTG Pactual din Brazilia.
Inca din start, creditorii au fost de acord cu necesitatea usurarii poverii datoriilor, dar contradictiile au aparut in momentul stabilirii formei sub care urma sa se faca acest lucru.
Varianta agreata de creditori se referea la extinderea perioadei de maturitate, impingand cu cativa ani termenul la care guvernul de la Kiev ar fi fost nevoit sa isi rascumpere obligatiunile.
O astfel de chestiune contravine insa memorandumului semnat de Ucraina cu FMI, prin care Kievul a beneficiat de imprumuturi de 7 miliarde de dolari numai in acest an.
Conditiile in care FMI a acceptat sa crediteze Ucraina vizeaza achitarea a 15,3 miliarde... mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 12:43
1Adjunctul ministrului de Finante al Rusiei, Serghei Storchak, a anuntat ca Moscova nu va accepta intarzieri din partea Ucrainei la plata transei de 75 de milioane de dolari programata pentru 22 iunie.
Intr-un interviu acordat RossyiaTV 1, oficialul rus a declarat ca orice intarziere din partea Kievului in returnarea imprumutului de 3 miliarde de dolari poate atrage declararea incapacitatii de plata, anunta agentia Tass.
Interventie FMI
"Plata acestei transe este programata pe 22 iunie. Orice esec inregistrat in efectuarea platilor atrage falimentul Ucrainei.
Aceasta situatie nu corespunde intereselor Ucrainei. De aceea, ma si astept ca plata sa fie facuta", a afirmat Storchak.
Conform acestuia, cel mai convenabil mod de lucru intre guvernele de la Moscova si cel de la Kiev, pe tema datoriei de 3 miliarde a ucrainienilor, ramane interactiunea prin intermediul FMI.
"Sunt anumite reguli si proceduri care permit Rusiei sa conteze pe FMI in rezolvarea acestei situatii. Situatia ne preocupa in mod deosebit in conditiile in care Rusia este creditor suveran in acest caz ", a precizat Serghei Storchak.
In ultimele luni, guvernul ucrainean a incercat sa obtina restructurarea creditului de 3 miliarde de dolari, declarand ca acesta este un imprumut comercial, neinregistrat la datoria publica.
Rusii au argumentat contrariul, dand ca termen pentru returnarea intregrala a sumei luna decembrie a acestui an.
"Problema negocierilor bilaterale pe tema returnarii... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 14:00
Rusia "si-a indeplinit obligatiile" prevazute in acordul privind reluarea livrarilor de gaze rusesti in Ucraina, incheiat joi seara intre Moscova, Kiev si Bruxelles, a anuntat sambata gigantul rus Gazprom, potrivit AFP.
"Guvernul rus tocmai a semnat un decret referitor la preturi mai reduse pentru exporturile (de gaze) catre Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, pentru agentiile de presa din Rusia.
"Prin urmare, Rusia si-a indeplinit obligatiile care ii revin conform acordului" incheiat joi seara intre Moscova, Kiev si Bruxelles, a subliniat el, adaugand ca Gazprom este "pregatit sa reia livrarile de gaze catre Ucraina cand (compania ucraineana) Naftogaz isi va indeplini propriile obligatii".
Premierul rus a semnat un decret care stabileste pretul gazelor
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat sambata seara un decret care stabileste pretul gazelor la 378,22 dolari pentru mia de metri cubi de gaze pana la 31 martie 2015.
Dupa doua zile de negocieri, Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana au ajuns joi seara la Bruxelles la o intelegere provizorie privind contenciosul asupra livrarilor de gaze rusesti, care asigura aprovizionarea Ucrainei, dar si a Europei de Vest, pentru perioada iernii.
Acordul se refera la lichidarea arieratelor Ucrainei, precum si la modalitatile de plata pentru livrarile pana in martie 2015.
Achitarea datoriei in valoare de 3,1 miliarde de dolari se va face in doua transe, prima - de 1,45 de... mai mult
Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 11:06