Peste 70% dintre romani cred ca datoriile sunt o problema care trebuie rezolvata cat mai rapid posibil, in timp ce 15% apreciaza ca acestea sunt o problema minora pentru care se va gasi o solutie, reiese dintr-un studiu care analizeaza atitudinea fata de bani si comportamentul financiar al consumatorului roman.
In ceea ce priveste obiceiurile de cumparare, 88% dintre respondenti au declarat ca nu ar cumpara un obiect de care nu au neaparat nevoie in gospodarie, ci mai degraba ar economisi acesti bani. De asemenea, 4 din 10 romani sunt inclinati sa-si planifice cheltuielile pentru a putea sa cumpere fara ezitari ceea ce isi doresc, din veniturile curente, releva rezultatele studiului Kruk Romania.
Referitor la motivele pentru care romanii ar lua un imprumut, 71% dintre persoanele cu datorii si 64% dintre persoanele fara datorii participante la cercetare au declarat ca motivul principal sunt situatiile neprevazute. Un procent de 18% dintre cei cu datorii ar lua un imprumut indiferent de scopul acestuia, in timp ce numai 9% dintre cei fara datorii ar lua un imprumut fara un motiv bine intemeiat, potrivit sursei citate.
Intrebati ce ar face cu 1.000 de lei pe care i-ar gasi intr-un parc, 64% dintre respondentii fara datorii au spus ca i-ar preda Politiei, in timp ce numai 54% dintre respondentii persoane cu datorii au dat acelasi raspuns. Intr-o proportie de 10% fata de numai 4% cei fara datorii, respondentii persoane cu datorii au mai spus ca ar folosi acesti bani... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 16:18
Datoria statului a crescut, in 2018, cu 29 de miliarde de lei, ajungand la 330,14 miliarde de lei in luna decembrie.
Asta inseamna o datorie de aproape 5 ori mai mare decat in urma cu 10 ani, scrie Profit.ro. Doar in ultimii doi ani, datorita statului a crescut cu 44,5 miliarde de lei, conform datelor Ministerului Finantelor.
Fiecarui roman ii revine astfel o datorie pe cap de locuitor de aproape 17.000 de lei, comparativ cu 3.340 de lei in 2008.
Suma care reprezinta datoria publica a statului pana in prezent este aproape egala cu tot ce a cheltuit statul in 2018 - 322,45 miliarde de lei.
Motivul principal este cresterea accelerata a costurilor cu salariile, dar si alte beneficii acordate angajatilor din sectorul public, potrivit sursei citate.
Insa veniturile de anul trecut au fost mai mici decat cheltuielile, iar doar de pe urma deficitului bugetar, la datoria Guvernului s-au mai adaugat 27,3 miliarde de lei.
Statul s-a imprumutat si in 2019. Romania a imprumutat miercuri 3 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri pe 7, 15 si 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare suma luata pana acum la o singura iesire pe pietele externe.
Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vanzarea celor pe 15 ani, plus inca 1,35 miliarde de euro prin cele pe 30 de ani.
Este pentru prima data cand Romania se imprumuta pe 30 de ani in euro.
Citeste si:
Teodorovici da vina pe cresterea PIB pentru ca Romania s-a... mai mult
Vineri, 29 Martie 2019, ora 09:54
Costurile de finantare ale datoriei publice au crescut de la mijlocul lui 2017, iar nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma sa urce gradual, ducand la riscuri de sustenabilitate a datoriei pe termen mediu, se arata in raportul de tara dedicat Romaniei din analiza "Semestrul european - pachetul de iarna: evaluarea progreselor inregistrate de statele membre in ceea ce priveste indeplinirea prioritatilor economice si sociale", publicat miercuri de Comisia Europeana (CE).
Din cauza deficitului structural primar ridicat si presupunand ca nu vor fi schimbari de politica economica, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma sa inregistreze o traiectorie ascendenta si sa depaseasca pana in 2029 plafonul stabilit de UE, de 60% din PIB. Prin aderarea la reglementarile fiscale existente, nivelul datoriei ar ajunge pe o traiectorie descendenta, in raport cu scenariul de baza, in care vor fi schimbari de politica economica, se arata in raport.
Legea responsabilitatii fiscale stabileste regulile fiscale nationale numerice care ar trebui sa ghideze procesul bugetar. Ea contine reglementarea privind deficitul structural, care necesita conformarea sau convergenta catre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) al Romaniei, ce prevede ca deficitul structural nu trebuie sa depaseasca 1% din PIB, apreciaza CE.
Ca si in anii precedenti, cadrul fiscal national nu a fost respectat. Conform Consiliului fiscal, bugetul pe 2018 este in flagranta contradictie cu reglementarile fiscale... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 15:29
Datoria publica a Romaniei s-a situat la finele anului 2014 imediat sub pragul de 40% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor definitive publicate de Eurostat.
De retinut ca aceasta este valoarea oficiala la nivel european, care asigura comparatia intre statele membre si corespunde metodologiei utilizate pentru aplicarea procedurii de deficit excesiv.
Am facut o selectie a datelor prezentate de oficiul de statistica al UE, pentru vedea cum ne pozitionam in context european.
Precum si ce invataminte putem trage din evolutiile survenite pe fondul crizei economice si a revenirii din aceasta criza.
De remarcat evolutia datoriei publice a Cehiei, fosta colega de bloc estic, care a scazut in termeni relativi la PIB si se indreapta inapoi spre pragul de 40%.
De altfel, ea nu face decat sa se inspire din modelul german. Dupa apropierea periculoasa de pragul de 80% in 2012 (79,7% mai precis), nemtii au demarat un program de reducere a datoriei publice.
Situatia ...citeste mai departe despre "Datoria Romaniei creste vertiginos: Suntem periculos de aproape de limita admisa in UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 10:09
Europarlamentarul PMP Siegfried Muresan critica faptul ca Guvernul condus de Victor Ponta a alocat ineficient banii imprumutati.
"Datoria publica a Romaniei a manifestat o tendinta de crestere continua, ajungand la o valoare de 295,57 miliarde de lei (65.94 miliarde euro) in 2014, fata de 240,84 miliarde de lei (54.38 miliarde euro) in 2012.
In perioada auditata, datoria publica in euro pe locuitor a inregistrat o crestere semnificativa pana la 3.313,9 euro / locuitor in 2014 fata de 2.705,6 euro / locuitor in 2012. Cu alte cuvinte, fiecare roman este cu 508 de euro mai indatorat decat era inainte de Guvernul Ponta", a scris pe blog Siegfried Muresan, citand datele dintr-un raport al Curtii de Conturi.
Curtea de Conturi are date alarmante despre datoria publica
El sustine ca imprumuturile contractate de stat ar trebui sa fie folosite cu scopuri productive si ...citeste mai departe despre "Din 2012, datoria Romaniei a crescut cu 11,5 miliarde de euro: Ce se putea face cu acesti bani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 17:40
Datoria externa Romaniei va creste in 2012 si 2013, dupa care va urma un trend descendent, fiind una sustenabila care nu pune presiune, a declarat reprezentantul Romaniei la Fondul Mondial International, Mihai Tanasescu.
"In cazul Romaniei datoria publica este de 40% din PIB, fiind necesara pentru crearea unor tampoane financiare puternice pentru a face fata unor socuri externe. Datoria Romaniei va avea o tendinta crescatoare in acest an si in anul urmator, apoi va fi una descrescatoare", a explicat Tanasescu, in cadrul conferintei "Romania, incotro? Evaluari europene si implicatii asupra Romaniei".
In opinia reprezentantul Romaniei la FMI, datoria Romaniei este una sustenabila, care nu pune presiuni si poate fi gestionata.
"Pentru reducerea datoriei este nevoie de doua lucruri: un proces de crestere, sutinut si reforme structurale", a mai spus Tanasescu.
Romania inregistra la finalul lunii noiembrie 2011 o datorie externa totala de 96,886 miliarde euro, in crestere cu 4,8% (4,426 miliarde euro) fata de finalul lui 2010. mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 13:09
Cea mai indatorata natiune de pe glob este America. SUA are o datorie de 10 mii de miliarde de dolari, urmata de Germania, cu 2 mii de miliarde de dolari si de Grecia, cu 375 de miliarde de dolari. Faptul ca Romania este datoare este cunoscut de toti locuitorii tarii. Dar stii cu exactitate care este suma pe care o are de platit Romania?Fiecare roman are de platit 2.500 de dolari, in timp ce un american are o datorie de 33.000 de dolari, potrivit unei aplicatii dezvoltate de The Economist, care calculeaza, in timp real, fiecare datorie a oricarui stat de pe glob.La polul opus, cele mai putin indatorate state sunt cele din Asia si Africa. Printre tarile cu cele mai mici datorii publice se numara Belarusul, cu o datorie de doar 2,8 miliarde de dolari, Azerbaidjan cu 2,2 miliarde de dolari sau Mali cu 2,5 miliarde de dolari.Datoria publica a Romaniei se situeaza sub limita impusa de Tratatul de la Maastricht (60% din Produsul Intern Brut), fiind de 34,8% in prezent. Cu toate acestea, ritmul de crestere ingrijoreaza.
Urmareste in timp real datoria lumii.
Datoria publica a crescut cu aproape cinci puncte procentuale, in conditiile in care statul s-a imprumutat masiv anul trecut.Analistii economici sustin ca un nivel mic al datoriei publice, ca pondere in Produsul Intern Brut, nu inseamna neaparat ca nu poti intra in incapacitate de plata.In opinia analistului financiar Ilie Serbanescu, datoriile le-au facut bancile catre state si firme. "Din dorinta de a face bani,... mai mult
Duminica, 14 August 2011, ora 20:11
In primele patru luni, datoria externa a Romaniei a crescut cu 2,3% (2,11 miliarde euro) fata de finalul anului trecut, pana la 93,02 miliarde euro, conform NewsIn.Datoria externa totala era la finalul lunii martie de 93,40 miliarde euro. La finalul lui 2010, datoria externa totala a Romaniei se cifra la 90,91 miliarde euro, potrivit datelor revizuite ale BNR. Datoria pe termen mediu si lung reprezenta 79,3% din totalul datoriei externe a Romaniei in ianuarie-aprilie 2011, arata datele provizorii ale BNR, iar ponderea datoriei pe termen scurt a crescut la 20,7%.
La finalul lunii aprilie, datoria pe termen scurt a Romaniei insuma 19,30 miliarde euro, in crestere cu 4,7% fata de nivelul de la finalul lui 2010, cand era de 18,44 miliarde euro. Datoria pe termen mediu si lung a ajuns la 30 aprilie 2011 la 73,72 miliarde euro, fiind cu 1,7% mai mare decat la sfarsitul lui 2010, cand era de 72,47 miliarde euro.
Datoria publica directa, ce include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale, a crescut in primele patru luni fata de finalul lui 2010, pana la 16,99 miliarde euro, de la 16,02 miliarde euro, in timp ce datoria externa garantata public a coborat la 1,61 miliarde euro, de la 1,71 miliarde euro. Datoria externa negarantata public a scazut la 37,08 miliarde euro, de la 37,43 miliarde euro la finalul lui 2010.
Depozitele constituite pe termen mediu si lung in Romania de nerezidenti au crescut la 8,60 miliarde euro, de la 8,23... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 14:29
Deputatul PDL Adrian Gurzau ii reproseaza lui Mugur Isarescu, faptul ca i-a invinovatit pe romani ca au indatorat tara, in conditiile in care guvernatorul BNR a fost responsabil cu supravegherea sistemului bancar, informeaza NewsIn."Trebuie sa-i atrag atentia supra faptului ca a-i invinovati pe romani ca au indatorat tara e o eroare grava. Ca parlamentar care decide asupra mandatului domnului Isarescu, ma simt nevoit sa-i spun sa se opreasca din a face afirmatii care culpabilizeaza un popor intreg, pentru ca daca poporul a gresit inseamna ca nu a fost bine guvernata. Si nu a fost bine guvernata nici de guvernatorul BNR, cel care supraveghea sistemul financiar-bancar din Romania in toti anii premergatori crizei", scrie Gurzau intr-un comunicat remis vineri presei.
Democrat-liberalul sustine ca Isarescu este printre cei responsabili pentru amplitudinea pe care criza a atins-o in Romania prin faptul ca regulile permisive de creditare au fost girate de catre Banca Nationala.
"Este inadmisibil ca omul responsabil cu supravegherea sistemului bancar sa vina acum si sa arunce toata vina pentru creditele facute in anii anteriori, pe umerii cetatenilor. Vin si-l intreb pe domnul Isarescu: cetatenii au facut regulile permisive pentru credite? Ei le-au impus bancilor? Cetatenii au lasat bancile sa practice zeci de comisioane cum nu sunt nicaieri in lume? Cetatenii trebuiau sa intuiasca pericolele care pandeau sistemul financiar-bancar mondial?" spune Gurzau.
In consecinta,... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 13:31