Ministrul britanic de Finante Rishi Sunak a anuntat miercuri ca impozitul pe profitul companiilor va creste la 25%, din aprilie 2023, guvernul dorind sa refaca finantele publice dupa pandemia de coronavirus. Ministrul a precizat ca firmele mici vor fi impozitate cu impozitul actual de 19%, transmite CNBC.
In declaratia sa referitoare la buget, sustinuta miercuri, Sunak a spus ca modificarile vor intra in vigoare dupa momentul la care Biroul pentru responsabilitate bugetara, un organism public care furnizeaza previziuni independente, se asteapta ca economia sa fi revenit la nivelul anterior pandemiei de Covid-19.
"In al doilea rand, protejez intreprinderile mici, cu profituri de 50.000 de lire sterline (69.816 dolari) sau mai putin, creand un impozit al profiturilor mici, mentinut la nivelul actual de 19%", a declarat Sunak pentru Camera Comunelor.
"Acest lucru inseamna ca aproximativ 70% dintre companii - 1,4 milioane de companii - vor fi complet neafectate". Peste 50.000 de lire sterline, va fi introdus un prag, astfel incat numai companiile cu profituri mai mari de 250.000 de lire sterline sa fie impozitate la nivelul de 25%.
Biroul pentru responsabilitate bugetara se asteapta acum ca economia britanica sa revina la nivelul anterior pandemiei pana la jumatatea anului 2022, cu un avans al PIB de 4% in 2021 si de 7,3% in 2022.
Cu toate acestea, Biroul a avertizat ca economia va fi in continuare cu 3% sub traiectoria sa anterioara pandemiei pe parcursul a... mai mult
Joi, 04 Martie 2021, ora 08:57
Exporturile din Marea Britanie in Uniunea Europeana au scazut cu 68% in ianuarie, din cauza perturbarilor produse la incheierea perioadei de tranzitie a Brexitului, potrivit unei asociatii a transportatorilor rutieri, transmite Reuters.
Guvernul britanic nu a confirmat datele si a aratat ca perturbarea traficului la granita a fost minima de cand Marea Britanie a iesit definitiv din Uniunea Europeana.
De la inceputul acestui an, companiile si firmele de transport au fost nevoite sa se adapteze la noile reglementari comerciale, inclusiv la noi sisteme pentru companii si oficiali in Irlanda de Nord.
Unele companii au avut probleme cu noile declaratii vamale si certificate de sanatate, in conditiile in care si pandemia de coronavirus afecteaza firmele.
Membrii internationali ai Asociatiei Transportatorilor Rutieri (Road Haulage Association - RHA) au raportat o scadere de 68% a exporturilor in ianuarie, a anuntat asociatia pe Twitter.
"Consider ca este extrem de frustrant si deranjant ca ministii au ales sa nu asculte industria si expertii", a declarat directorul general al RHA, Richard Burnett, publicatiei The Observer.
Guvernul a afirmat ca discuta cu sectorul si ca "nu recunoaste cifra referitoare la exporturi".
Efectul Brexit se simte puternic in supermarketurile din Marea Britanie
La o luna de la iesirea Marii Britanii din UE, supermarketurile din regat se confrunta cu lipsuri serioase in aprovizionare, mai ales daca este vorba despre produse... mai mult
Luni, 08 Februarie 2021, ora 09:21
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara un acord ar arunca economia britanica in recesiune si ar creste imprumuturile statului cu 30 de miliarde lire sterline pe an, a avertizat, joi, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetara (OBR), un organism independent de Guvern.
Cei doi candidati la postul de prim-ministru, Boris Johnson si Jeremy Hunt, nu au exclus ipoteza unui Brexit fara acord, o eventualitate pentru care Fondul Monetar International (FMI) a pus la punct doua scenarii, unul dur si unul soft, transmite AFP.
Previziunile OBR se bazeaza pe un scenariu de tip "no-deal soft". In aceasta ipoteza, un regim tarifar temporar anuntat de Guvernul de la Londra ar urma sa permita ca 87% din produsele importate sa fie scutite de taxe pe import timp de un an, dupa care se va trece la un regim de timp "natiunea cea mai favorizata" pentru UE, conform caruia taxele de import vor fi de aproximativ 4%. In schimb, restul de 13% din produsele importate ar urma sa faca imediat obiectul unor tarife vamale.
In plus, introducerea barierelor non-tarifare pentru schimburile comerciale cu UE ar antrena o majorare a preturilor produselor importate, in timp ce imigratia neta in Regatul Unit se va diminua cu 25.000 de persoane pe an pana la finele deceniului, ceea ce va duce la reducerea fortei de lucru disponibile.
"Impreuna, acestea vor impinge economia in recesiune, pretul activelor si lira sterlina inregistrand o scadere semnificativa. Produsul Intern Brut real va scadea... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 15:38
Negocierile privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE) sunt in plin proces, insa, pana acum, dupa cea de-a sasea runda de negocieri, nu s-au inregistrat suficiente progrese in privinta principalelor solicitari ale Uniunii Europene: garantarea drepturilor cetatenilor UE si britanici, achitarea obligatiilor financiare ale Marii Britanii la bugetul UE si pastrarea deschisa a frontierei dintre Irlanda si Irlanda de Nord.
Fara progrese substantiale in aceste trei domenii-cheie nu putem trece la etapa a doua a negocierilor privind viitorul cadru al relatiilor UE - Marea Britanie. Este esential ca angajamentele asumate de Marea Britanie, mai ales cele referitoare la obligatiile financiare catre bugetul UE, sa se traduca in propuneri concrete cat mai repede, astfel incat liderii Uniunii Europene sa poata deschide cea de-a doua etapa a negocierilor in cadrul reuniunii Consiliului European din luna viitoare.
Contributia la Bugetul UE
Marea Britanie trebuie sa plateasca toata contributia pe care o mai are de achitat la bugetul UE, iar aceasta nu este o negociere politica, ci strict o obligatie legala pe care si-a asumat-o atunci cand a votat Bugetul Multianual al UE pentru 2014 - 2020.
In primul rand, trebuie spus ca nu vorbim de o "factura" pe care Uniunea Europeana o inmaneaza ca pret pentru Brexit, nu este o amenda, ci sunt bani pe care Marea Britanie ii datoreaza Uniunii Europene in baza unui contract agreat. Aceste fonduri urmeaza a fi absorbite de... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 07:47
Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, a pus deja in cui planul de a iesi pe surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu, iar situatia bugetara de acum este deja alarmanta pentru oficialii de la Londra.
Dintre tarile grupului G7, Marea Britanie inregistreaza al doilea mare deficit bugetar, dupa Japonia, iar unele grupuri de analiza din regat refuza sa mai emita prognoze in urmatoarele luni. In plus, nici nivelul datoriei publice nu este unul scazut, mentioneaza CNN Money.
Britanicii au fost avertizati inca dinaintea referendumului ca exista o gaura in buget de aproximativ 30 de miliarde de lire care nu are de unde fi acoperita.
"Vom continua sa luptam impotriva deficitului, dar trebuie sa fim realisti in ceea ce privreste sansa de a obtine surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu", a explicat Osborne.
Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, un organism independent care ofera analize guvernului de la Londra, a anuntat ca, luna aceasta, nu va publica nicio prognoza pentru situatia post-Brexit, urmatoarele calcule urmand sa fie facute publice abia in toamna.
Economistii bancilor vorbesc deja de o scadere economica a Marii Britanii, iar multi nu ezita sa foloseasca cuvantul recesiune, incurajati si de retrogradarea ratingului de tara anuntata de "greii" Standard&Poor's si Fitch, fapt ce ingreuneaza accesul Regatului Unit pe pietele financiare internationale.
Marea Britanie are un grad de indatorare de 90% din PIB, guvernul de la Londra... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 16:40
Discursul referitor la bugetul Marii Britanii tinut de lordul cancelar George Osborne trebuie sa fi fost un dus rece pentru supusii reginei. La fel ca si in 2010, oficialul de la Londra a tinut sa le aminteasca britanicilor ca situatia din regat poate fi comparata cu cea a Greciei.
Pentru multi analisti britanici, socul este prea puternic pentru a-l accepta din prima, asa cum demonstreaza o analiza The Guardian.
In acelasi timp insa, anumite masuri combinate de austeritate si stimuli fiscali tradeaza nervozitatea finantistilor din cadrul guvernului britanic.
Datorii impovaratoare
Anul acesta, datoria publica a Greciei va atinge 180% din PIB al tarii, dand fiori economistilor in cazul unei iesiri dezordonate a statului elen din zona euro.
Comparativ, datoria publica a Marii Britanii se cifreaza doar la 80% din PIB al tarii, situandu-se la un nivel similar celor din Franta si Germania.
Cu toate acestea, Osborne a tinut sa mentioneze ca nivelul de indatorare al Regatului Unit se poate dovedi la fel de periculos pentru britanici, asa cum este cel din Grecia.
Cifra este intr-adevar ingrijoratoare: 1.500 miliarde de lire sterline care pot deveni cu adevarat o povara pentru economia britanica in anumite circumstante.
Una dintre acestea o reprezinta posibilitatea iesirii Marii Britanii din UE in 2017, propunere ce urmeaza a fi adoptata sau respinsa tot in urma unui referendum ceva va fi organizat anul urmator.
Deja Deutsche Bank si Airbus au transmis... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 14:44
Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, intentioneaza sa speculeze momentul dobanzilor scazute pentru a rascumpara obligatiunile perpetue ramase in portofoliul guvernamental. Printre acestea, cele mai cunoscute sunt obligatiunile din timpul Primului Razboi Mondial.
Lansate in urma cu aproape 100 de ani, o parte din obligatiunile de razboi au fost acoperite la scadenta de o alta serie de obligatiuni emise in 1927 de Winston Churchill, anuntul de rascumparare al acestora, contra sumei de 218 milioane de lire sterline, fiind facut in octombrie.
George Osborne a revenit insa asupra acestei idei anuntand ca statul va rascumpara toate obligatiunile de razboi emise in timpul Primului Razboi Mondial, informeaza The Telegraph.
Datorii sterse de 1,9 miliarde de lire
"Este un moment de care Marea Britanie poate fi mandra. Putem, in sfarsit, sa platim datoriile cumulate prin emiterea de obligatiuni de razboi in timpul primei conflagratii mondiale. Este un semn de stabilitate fiscala si un avantaj penmtru aceasta generatie de platitori de taxe. De asemenea, reprezinta o ocazie de a ne aminti sacrificiul extraordinar facut de generatiile trecute", a declarat ministrul de finante britanic.
Misiunea lui Osborne nu va fi usoara, in conditiile in care Regatul Unit s-a imprumutat de la cetateni mai mult decat s-a crezut initial. Trezoreria a anuntat ca va fi gata sa achite in martie 2015 suma de 1,9 miliarde de lire sterline pentru o alta serie de obligatiuni... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 07:30
1Datoria publica a Marii Britanii a atins, in decembrie anul trecut, 1,2 miliarde de euro (64,2% din PIB), cel mai ridicat nivel din istoria tarii, potrivit datelor publicate marti de Biroul National de Statistica.
Biroul National de Statistica apreciaza ca nivelul va scadea in ianuarie, ca urmare a incasarii unor taxe, dar va creste din nou in ianuarie.
Datoria publica a crescut in pofida masurilor de austeritate aplicate de Guvernul de la Londra si a reducerii imprumuturilor. In ultima luna a lui 2011, Executivul a imprumutat 16,45 miliarde de euro, fata de 19 miliarde de euro in decembrie 2010. Totodata, autoritatile au colectat din taxe si impozite 13,6 miliarde de euro in decembrie 2011 fata de 13 miliarde de euro in decembrie 2010.
Economistii se asteapta ca datele privind Produsul Intern Brut, care vor fi facute publice miercuri, sa arate ca economia britanica s-a contractat in ultimul trimestru din 2011. Potrivit Organizatiei Internationale a Muncii, Marea Britanie risca sa intre in recesiune din cauza problemelor pe piata muncii.
Pe de alta parte, Ernst & Young ITEM Club si Centre for Economics and Business Research considera ca Marea Britanie a intrat deja in recesiune, noteaza The Daily Telegraph. mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 15:10
Interventia Guvernului Gordon Brown pentru salvarea catorva dintre cele mai mari banci din Regat va urca datoria nationala a Marii Britanii cu pana la 1.500 de miliarde lire sterline, aproximativ 1.700 miliarde euro, a anuntat Oficiul National de Statistica de la Londra. Alaturi de o evaluare sumbra a starii finantelor publice, sugerand ca estimarile ministrului de finante Alistair Darling cu privire la imprumuturi sunt mult prea optimiste, ONS a afirmat ca Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland (RBS) ar trebui tratate ca si companii publice, deoarece acum sunt partial sub controlul statului, scrie The Guardian. Reprezentantii Oficiului de statistica din Marea Britanie sustin ca va fi nevoie de timp pentru o evaluare corecta a pagubelor pe care o astfel de decizie le poate crea la nivelul datoriei nete din sectorul public, dar a estimat ca aceasta ar putea avansa cu 1.000-1.500 miliarde lire sterline. Estimarea superioara este dublul datoriei nationale si echivalentul a circa 100% din produsul intern brut. Pana in prezent, Trezoreria a injectat miliarde de lire sterline in sectorul bancar pentru a-l salva de la colaps. Lloyds, care a preluat recent controlul HBOS printr-o fuziune menita sa salveze HBOS, a primit 17 miliarde lire sterline si este detinuta in proportie de 43% de contribuabili. Guvernul a preluat, de asemenea, Northern Rock si Bradford & Bingley si detine aproape 70% din actiunile Royal Bank of Scotland. mai mult
Vineri, 20 Februarie 2009, ora 10:35