Impasul rundei de negocieri de primavera intre Atena si creditorii din zona euro pare sa fi luat sfarsit, ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, anuntand pe 2 mai ca cele doua parti au ajuns la un acord pentru deblocarea urmatoarei transe din imprumutul de 82 de milioane de euro.
In schimbul unei noi portii de austeritate servita pensionarilor din Grecia, guvernul de stanga de la Atena va avea la dispozitie 7,5 miliarde de euro pentru plata unor datorii mai vechi ajunse la maturitate, dar ar putea beneficia de o usurare a creditelor contractate pana acum de la partenerii europeni, relateaza Reuters.
Luna iulie vine cu un nou varf de plata al datoriilor publice contractate de Grecia, de aceasta ata Atena avand de returnat 7,5 miliarde de euro in obligatiuni de stat si alte imprumuturi contractate de la creditorii internationali.
Chiar daca anuntul iesirii din impas a fost facut acum, banii vor ajunge in visteria Greciei abia spre sfarsitul lunii mai, deblocarea transei necesitand inca un acord formal din partea ministrilor de finante din tarile uniunii monetare.
Pe 22 mai insa, grupul ministrilor de finante din zona euro va aborda si pentru prima data subiectul masurilor de usurare a creditului urias inregistrat de Grecia, dar acesta se anunta a fi un alt subiect delicat.
In vreme ce creditorii europeni refuza din start sa impinga discutia spre o varianta a stergerii unei parti a datoriilor, reprezentantii FMI, parte a grupului de creditori din primele... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 13:40
Economia globala pare sa mearga doar pe carburantul furnizat de banci, din moment ce datoria publica globala va creste in cursul acestui an cu inca 10,7 trilioane de dolari, atingand valoarea totala de 62,7 trilioane.
Recesiunea din 2008 continua sa reprezinta o problema inca nerezolvata de multe tari, iar bancile centrale au fost nevoite se apeleze la politici monetare mai putin ortodoxe, in vreme ce reformele aplicate in anumite tari au fortat guvernele centrale sa se imprumute masiv pentru a sustine cresterea consumului si a investitiilor, observa Daily Sabah.
Datele prelucrate de expertii Fondului Monetar International arata ca datoria publica globala de 62,7 trilioane de dolari va cantari cat 84,1% din Produsul Global Brut (PGB) de 74,5 trilioane de dolari estimat de FMI pentru sfarsitul acestui an.
La sfarsitul anului trecut, datoria publica globala de 52 de trilioane de dolari reprezenta 85% din PGB.
Peste 80% din datoria publica de pe glob este detinuta de doar 11 state, SUA deschizand lista marilor datornici cu 20,1 trilioane de dolari, urmata de Japonia, China si Italia, cu datorii de 11,8 trilioane, 5,3 trilioane, respectiv 2,5 trilioane de dolari.
Pe urmatoarele trei locuri se claseaza Franta, Germania si Marea Britanie, la egalitate de puncte in privinta debitelor: 2,4 trilioane de dolari.
India, Canada, Brazilia si Spania completeaza lista celor 11 tari cu datorii publice consistente, in cazul lor sumele variind intre 1,3 si 1,5 trilioane de... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 08:30
2Guvernul Greciei a angajat banca de investitii Lazard pentru consultanta in domeniul administrarii datoriei publice, semn ca partidul de extrema-stanga Syriza intentioneaza sa isi onoreze agajamentul electoral de a restructura datoriile tarii, in pofida opozitiei oficialilor UE.
Tensiunile dintre autoritatile de la Atena si oficialii europeni sunt ridicate, de la venirea la putere a Syriza in urma cu doua saptamani, iar cancelarul german Angela Merkel a reiterat sambata ca creditorii europeni ai Greciei nu vor restructura datoriile tarii, relateaza CNBC.
"A existat deja o renuntare voluntara a creditorilor privati, bancile au renuntat deja la creante de miliarde in ceea ce priveste Grecia", a explicat cancelarul german intr-un interviu acordat Hamburger Abendblatt, adaugand ca nu vede o noua stergere a datoriei.
Presedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, i-a cerut noului premier grec Alexis Tsipras sa inceteze sa o mai critice pe cancelarul german Angela Merkel si Guvernul sau.
Schulz a declarat pentru editia de duminica a cotidianului german Die Welt ca a transmis aceasta recomandare in timpul intrevederilor pe care le-a avut cu Alexis Tsipras, care vrea sa renegocieze datoria masiva a Greciei.
"I-am recomandat cu insistenta sa se calmeze pe plan verbal. Acest lucru nu il ajuta cu nimic", a declarat Martin Schulz.
Martin Schulz, care a fost primul oficial european primit de noul premier grec la Atena, joi, a declarat ca germanii nu sunt... mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 09:29
In 2012 si 2013, deficitul bugetar al Greciei va fi mai mic, iar datoria publica va fi mai ridicata decat s-a estimat in aprilie, conform unui raport al Fondului Monetar International.
Anul acesta deficitul va scadea la 7% din PIB, fata de 7,2% cat prognoza FMI in aprilie, iar anul viitor deficitul va fi de 2,7% din PIB, fata de 4,6% estimat anterior, transmite site-ul ekatherimi.com.
In schimb, datoria Greciei va ajunge la 162,6% din PIB in 2012, fata de 153,2% din PIB cat prognoza FMI in aprilie, iar anul viitor va atinge nivelul record de 171% din PIB, fata de 160,9% estimat anterior.
Recesiunea din Grecia va fi mai accentuata decat era prognozat, cea mai recenta estimare anuntand un recul de 6,7% din PIB, fata de 4,5% prevazut de Banca Centrala a Greciei in urma cu doua luni, si de 2,8% votat initial in bugetul de stat, a declarat in 3 iulie ministrul adjunct de finante, Christos Staikouras.
Potrivit unui studiu al Centrului de planificare si cercetari economice (Kepe), scaderea PIB a fost in primul trimestru de 6,5%, in cel de-al treilea va fi de 9,1%, iar pe intregul an de 6,7%, a aratat ministrul grec, amintind ca in martie rata somajului a atins 22%.
Grecia inregistreaza al cincilea an consecutiv de recesiune, inceputa prin criza bancara din 2008 si agravata din 2010, anul declansarii crizei datoriei, care a obligat Atena sa recurga la imprumuturi internationale acordate de UE, BCE si FMI.
Noul guvern de coalitie, condus de conservatorul Antonis... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 09:45
Datoria Greciei s-ar putea reduce la 117% din Produsul Intern Brut in 2020, un nivel mai bun decat cel fixat initial de Eurogrup, de 120,5% din PIB, a anuntat luni seara liderul ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker.
"Datoria publica a Greciei va fi redusa la 117% din PIB" in 2020, in special datorita ratei ridicate de participare a sectorului privat la restructurarea datoriei Greciei, a precizat Juncker, in cadrul unei conferinte de presa la finalul reuniunii ministrilor de finante din zona euro.
Presedintele Eurogrupului a salutat, de altfel, "rata ridicata de participare a sectorului privat la programul de schimb de obligatiuni" lansat de Atena.
El a subliniat totodata ca autoritatile elene au oferit asigurari ca nu vor exista compensatii directe sau indirecte pentru niciunul dintre detinatori privati de obligatiuni elene.
Ministrul grec de finante, Evangelos Venizelos, a anuntat luni, la Bruxelles, inaintea reuniunii Eurogrupului, ca rata de participare a sectorului privat la programul de schimb de obligatiuni este de 96%.
Jean-Claude Junker a confirmat, de asemenea, ca statele din zona euro si-au dat acordul politic pentru lansarea celui de-al doilea program de ajutor pentru Grecia, in valoare de 130 de miliarde de euro pentru 2012-2013.
Oficializarea acestui acord urmeaza sa aiba loc miercuri, la nivelul adjunctilor ministrilor de finante din zona euro, dupa finalizarea procedurilor de aprobare din diverse parlamente... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 11:14
Fondul Monetar International (FMI) va contribui la al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, de 130 de miliarde de euro, cu 18 miliarde de euro, in timp ce la precedentul program financiar, de 110 miliarde de euro, a asigurat 30 de miliarde de euro.
Suma de 18 miliarde de euro reprezinta 14% din pachetul financiar actual, in timp ce in 2010 angajamentul Fondului a avut o pondere de 27% in pachetul total, potrivit Bloomberg.
"FMI incearca sa pastreze un echilibru dificil intre a ramane implicat in pachetul de salvare a Greciei si limitarea propriei expuneri", a spus Eswar Prasad, fost oficial FMI si cercetator la organizatia nonprofit Brookings Institution dinWashington.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat ca intentioneaza sa recomande board-ului aprobarea unui ajutor financiar de 28 miliarde de euro pentru Grecia. Suma include insa 9,8 miliarde de euro din contributia la pachetul financiar anterior, de 110 miliarde de euro.
Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara, care se imprumuta prin vanzari de obligatiuni pentru a obtine banii destinati Greciei, va trebui sa asigure restul fondurilor, de 112 miliarde de euro.
Grecia a anuntat vineri ca a reusit sa obtina acordul a suficienti creditori privati pentru a derula cea mai mare restructurare de datorie suverana din istorie.
Reducerea datoriilor catre investitorii privati ce detineau obligatuni ale statului elen a fost o conditie pentru avizarea de catre liderii europeni a celui... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 14:00
Pietele financiare estimeaza ca Grecia va intra din nou in incetare de plati (default) in viitor, scrie Financial Times (FT),citand preturile la care sunt tranzactionate pe piata gri noile obligatiuni care urmeaza sa fie emise in cadrul restructurarii datoriei statului elen catre creditorii privati.
Pe piata gri sunt tranzactionate obligatiuni care tehnic inca nu exista, in perioada de la anuntarea termenilor financiari pana la emiterea propriu-zisa a acestora.
Obligatiunile pe care Grecia urmeaza sa le emita pentru a le da investitorilor se tranzactionau pe aceasta piata la preturi de 17-28 eurocenti pe euro, un nivel extrem de scazut, potrivit unor cotatii obtinute de FT.
In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati trebuie sa accepte pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%.
Pentru obligatiuni vechi de 100 de euro, un investitor va primi noi titluri elene de 31,5 euro si obligatiuni in valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiara, cu maturitate in doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominala. Noile obligatiuni elene vor avea maturiati de 11-30 de ani, cu scadente in perioada 2023-2042.
Investitorii privati au acceptat preschimbarea datoriei
Autoritatile de la Atena au anuntat, vineri, ca... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 10:11
Comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn a cerut creditorilor privati sa se inscrie in acordul de anulare partiala a datoriilor Greciei, avertizand ca nu vor primi o propunere mai avantajoasa si ca aceasta este vitala pentru stabilitatea financiara a zonei euro.
"Este important ca toti investitorii sa recunoasca faptul ca Europa a alocat maximul de fonduri diponibile pentru acest program voluntar de preschimbare a datoriilor si ca participarea totala este necesara pentru ca programul elen sa avanseze", a subliniat Rehn.
Investitorii privati trebuie sa isi exprime acordul pana joi seara.
Miercuri, Institutul International de Finante (IIF) a anuntat ca mai putin de 40% din creditorii privati ai Greciei au fost de acord sa se implice in program.
Marti seara, Ministerul elen de Finante anuntase ca sase dintre cele mai mari banci din tara - National Bank of Greece, Eurobank, Alpha, Piraeus, Hellenic Postbank si ATEbank - se vor inscrie pe lista.
Impreuna, acesti creditori detin obligatiuni elene in valoare de circa 40 de miliarde de euro.
Insa cinci fonduri mici de pensii, ce detin obligatiuni de circa 2 miliarde de euro, au avertizat ca nu vor accepta propunerea.
Ministerul grec de Finante a subliniat ca alternativa la anularea partiala a datoriei este intrarea in incapacitate de plata.
Detaliile planului de stergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei au fost fixate in 21 februarie, la Bruxelles.
Planul permite... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 11:03
Grecia trebuie sa accelereze reformele structurale si sa reduca deficitul pentru a da posibilitatea zonei euro sa acorde Atenei un al doilea plan de ajutorare, a declarat miercuri Poul Thomsen, seful misiunii FMI in Grecia.
"Va trebui sa mai reducem deficitul intrucat exista temeri privind ajustarea fiscala si trebuie actionat mai rapid in privinta implementarii reformelor", a afirmat oficialul FMI, intr-un interviu acordat publicatiei elene "Kathimerini", transmite Reuters.
Ministrul german de finante Wolfgang Schauble a avertizat duminica ca Grecia nu va mai primi fonduri din partea zonei euro daca nu va pune in practica reformele anuntate, agitand spectrul falimentului.
"Grecia trebuie sa se decida", a afirmat oficialul german, comentand posibilitatea ca zona euro sa acorde Atenei un al doilea plan de ajutorare, dupa cel din 2010, asteptat sa depaseasca 130 de miliarde euro.
Proiectul de buget pe 2012-2015 prevede economii suplimentare de 28 miliarde de euro pana in 2015, mai ales prin cresterea impozitelor si taxelor si un plan de privatizari in masa.
Un purtator de cuvant al FMI, Gerry Rice, a afirmat luna trecuta ca institutia inca are ca obiectiv ca datoria Greciei sa revina la 120% din PIB pana in 2020, de la nivelul de varf de 142% din PIB in 2013.
Alte imprumuturi ale FMI catre Grecia vor fi acordate pe aceasta baza, ceea ce inseamna ca orice acord cu detinatorii de obligatiuni guvernamentale elene va trebui sa aiba ca rezultat reducerea... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 11:19