Economia globala pare sa mearga doar pe carburantul furnizat de banci, din moment ce datoria publica globala va creste in cursul acestui an cu inca 10,7 trilioane de dolari, atingand valoarea totala de 62,7 trilioane.
Recesiunea din 2008 continua sa reprezinta o problema inca nerezolvata de multe tari, iar bancile centrale au fost nevoite se apeleze la politici monetare mai putin ortodoxe, in vreme ce reformele aplicate in anumite tari au fortat guvernele centrale sa se imprumute masiv pentru a sustine cresterea consumului si a investitiilor, observa Daily Sabah.
Datele prelucrate de expertii Fondului Monetar International arata ca datoria publica globala de 62,7 trilioane de dolari va cantari cat 84,1% din Produsul Global Brut (PGB) de 74,5 trilioane de dolari estimat de FMI pentru sfarsitul acestui an.
La sfarsitul anului trecut, datoria publica globala de 52 de trilioane de dolari reprezenta 85% din PGB.
Peste 80% din datoria publica de pe glob este detinuta de doar 11 state, SUA deschizand lista marilor datornici cu 20,1 trilioane de dolari, urmata de Japonia, China si Italia, cu datorii de 11,8 trilioane, 5,3 trilioane, respectiv 2,5 trilioane de dolari.
Pe urmatoarele trei locuri se claseaza Franta, Germania si Marea Britanie, la egalitate de puncte in privinta debitelor: 2,4 trilioane de dolari.
India, Canada, Brazilia si Spania completeaza lista celor 11 tari cu datorii publice consistente, in cazul lor sumele variind intre 1,3 si 1,5 trilioane de... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 08:30
2Structura sociala si economica a multor tari din zilele noastre a ajuns sa se bazeze pe un consum sustinut de un grad ridicat de indatorare si de garantarea unor drepturi multiple.
Sefii bancilor centrale au apelat la datorii publice si instrumente monetare pentru a genera cresterea economica, a ridica nivelul de viata al populatiei si a gestiona problemele de inegalitate sociala, vazand in aceasta metoda o cale lejera de a stimula activitatea economica.
Rezultatul obtinut consta insa intr-un grad excesiv de indatorare si un dezechilibru major al pietei globale comerciale si de capital, opineaza fostul bancher Satyajit Das, intr-un articol publicat de Market Watch.
Angajamente costisitoare
Guvernele isi au partea lor de vina in jocul politicilor populiste promulgate pentru acapararea sau pastrarea puterii.
In mediul privat, marile companii au recurs la acordarea unor beneficii extrasalariale pentru angajati ca sa reduca presiunea pe fondul de salarii, concomitent cu cresterea profitului si majorarea valorii de piata a firmelor.
Insa, aceste angajamente costisitoare rar au gasit fonduri directe pentru o finantare totala.
In locul identificarii disfunctionalitalilor fundamentale din cadrul unei economii s-a mers pe varianta folosirii bugetelor publice, finantate de datoriile publice ale guvernelor sau de banciile centrale, pentru cresterea cererii.
Autorii acestei politici au sperat ca o crestere economica puternica si un grad ridicat de inflatie vor... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 14:20
Datoria publica la nivel planetar a crescut cu 57 de trilioane de dolari, in cei 8 ani grei care s-au scurs de la declansarea crizei financiare, ajungand la un nivel record, conform datelor prezentate de McKinsey Global Institute.
Pentru reprezentantii FMI actuala situatie este unica in ultimii 200 de ani, expertii institutiei avertizand ca intreaga economie globala se afla in punctul in care doar restructurarea datoriilor sau declararea falimentului pe banda rulanta impreuna cu reducerea cheltuielilor si cresterea inflatiei ne-ar mai ajuta sa evitam un colaps economic total.
La o privire atenta, se observa ca economiile emergente au recurs la imprmuturi pentru a depasi perioada crizei, in timp ce statele dezvoltate au apelat la diverse metode de reducere a acestei sarcini acumulate in urma asistentei financiare acordate unor institutii bancare si in anii de stagnare economica, mentioneaza cotidianul The Telegraph.
Bogatii lumi, cei mai indatorati
Banca Reglementelor Internationale a calculat ca in randul tarilor G7 nivelul datoriilor a crescut, din 2007 si pana in prezent, cu 40 de puncte procentuale, pana la 120% din PIB al acestora.
Niciuna din economiile dezvoltate ale lumii nu a reusit sa reduca influenta gradului de indatorare raportat la PIB, aceasta incluzand si datoriile persoanelor fizice precum si cele ale guvernelor.
La nivel general, totalul datoriilor existente a crescut cu 57 de trilioane de dolari in ultimii opt ani, pana la 199 de... mai mult
Marti, 10 Martie 2015, ora 13:28
1In vara anului 2011 publicam in ziarul "Romania Libera" o analiza intitulata cu talc "Ridicolul an providential 2013".
Analiza nu-si propunea cine stie ce obiective, ci doar o inventariere a ceea ce, la vremea respectiva, se stia ca va fi pus de viata si guvernanti pe capul anului 2013, mai precis tot ceea ce nu putea fi in mod obiectiv decontat in respectivul an 2011. Iata inventarul: "Toate salariile taiate in 2010 si recastigate in instante au fost, prin lege, repuse la plata din 2013.
Nu este exclus ca, tot prin 2013, sa ajunga a fi recuperate si celelalte procente din salariile taiate in 2010... Dar toate acestea sunt nimic pentru ceea ce ar urma sa cada pe capul anului 2013! Tot ceea ce este mai "invaziv" din cel de-al doilea acord cu FMI este reportat pentru 2013. Liberalizarea preturilor la gaze si electricitate, care ar putea mari cu 70-80% factura la caldura si lumina, ar urma sa se faca incepand din 2013.
Exporturile de gaze din putinul romanesc existent - ceea ce va obliga la importuri de gaze de doua ori mai scumpe - ar urma sa fie demarate din 2013. Tot in 2013, bugetul va trebui sa se consolideze la un deficit de numai 3% din PIB, deci cheltuielile vor trebui limitate draconic spre a nu mai depasi cumva veniturile decat cu cota respectiva. Si asta in conditiile in care, tot in 2013, intra la plata rambursarea imprumutului-mamut de aproape 20 de miliarde de euro plus dobanzi de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala".
Chiar si numai... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 12:59
Datoria publica acumulata de tarile bogate se apropie de nivelurile atinse in perioade de razboi si constituie cea mai mare amenintare la adresa economiei globale, a avertizat, vineri, directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
Directorul FMI a adaugat ca povara datoriilor face ca guvernele sa fie dependente de pietele financiare, astfel ca aceasta trebuie redusa
"Cel mai mare obstacol la adresa cresterii va fi fara indoiala imensa mostenire creata de datoria publica care a atins, in medie, 110% din Produsul Intern Brut in tarile dezvoltate, un nivel similar cu cel din perioadele de razboi", a declarat Christine Lagarde la reuniunea anuala a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.
"Acest lucru lasa guvernele expuse la modificarile bruste de incredere... asa cum vedem sa se intampla in zona euro. In plus, limiteaza actiunile guvernelor, in special atunci cand este vorba de construirea infrastructurii pentru secolul 21 in timp ce mentin politicile sociale ale secolului 20", a adaugat Lagarde.
Potrivit estimarilor publicate saptamana aceasta de FMI, datoria publica a tarilor dezvoltate ar urma sa treaca de 110% din PIB in acest an pentru a ajunge la 113% in 2013. In cazul Japoniei, datoria publica a ajuns ls 236,6% din PIB in 2011.
Directorul FMI a apreciat ca reducerea datoriei publice este vitala, adaugand insa ca acest lucru va fi incredibil de dificil fara crestere economica. In acest sens, Christine Lagarde a... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 09:33
Datoria publica a Romaniei este mica in comparatie cu regasita in celelalte state membre ale Uniunii Europene si, mai ales, fata de cea a statelor din zona euro, cea la care ne dorim sa aderam in anii urmatori.
Astfel, Romania are o datorie publica de aproape 57 miliarde de dolari, ceea ce inseamna aproximativ 2.600 de dolari pe cap de locuitor si o pondere de aproape 33% din PIB. Fata de marile economii europene, la acest capitol Romania sta bine.
Totusi, nivelul datoriei publice in Romania, care trebuie sa fie sub 60%, conform tratatului de la Maastricht, poate creste rapid in urmatorii ani, avand in vedere cresterea numarului de imprumuturi contractate de statul roman.
"Noi cand spunem 32-37% nivel al datoriei publice in PIB, trebuie sa il calculam ponderat, sa introducem niste factori care sa pondereze calculul astfel incat sa fie comparabil. Structura difera foarte mult la aceste economii, iar noi ar trebui sa spunem ca nivelul datoriei noastre in PIB, echivaleaza de fapt cu 60%. Noi ar trebui sa nu ne mai imprumutam, pentru ca daca mergem pe ideea ca avem doar 30% si ca mai avem pana la 60%, nu facem decat sa gresim. 60% pentru noi nu reprezinta la fel pentru UE", a declarat analistul Ionel Blanculescu pentru Business24.
Iata topul statele din Uniunea Europeana dupa ponderea datoriei publice in PIB, conform unui grafic realizat de The Economist.
1. Estonia (zona euro)
Datorie publica: 1,5 miliarde de dolari
Datorie pe cap de locuitor: 1.185 dolari... mai mult
Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 09:11
In contextul economic international extrem de tensionat din cauza indatorarii masive, ajunse la nivelul statelor care n-o mai pot gestiona fara grave turbulente, teza oficiala din Romania este ca datoria publica a tarii este, la standardele actuale, una relativ mica: 37-38% in raport cu PIB-ul, fata de o cota cel putin dubla in medie pe ansamblul Uniunii Europene si fata de procente echivaland sau chiar depasind PIB-ul cum este in cazul unor tari precum Grecia, Italia, Portugalia, dar si Marea Britanie, SUA si Japonia.Tot oficial se spune ca, pentru a pastra acest avantaj comparativ, Romania vizeaza cel putin o stabilizare, daca nu chiar o reducere a prezentei cote a datoriei publice in PIB.
Nivelul relativ scazut al datoriei publice in Romania nu poate in vreun fel sa diminueze ingrijorarile despre indatorarea publica in Romania, ingrijorari care n-ar putea fi decat maxime. si aceasta din doua motive.
Unul este ca problemele generate nu depind doar de nivelul absolut si chiar relativ al datoriei, ci si de capacitatea economiei si bugetului de a le face fata.
Sa tinem cont ca datoria publica in Romania esta, intr-adevar, sub 40% din PIB, dar la un buget ce reprezinta doar 30% din PIB, ceea ce o face sa reprezinte o povara aproape dubla in raport cu o datorie publica similara, dar dintr-o tara unde bugetul ajunge la 50% din PIB. Caci, desigur, PIB-ul este un reper global de comparatie, dar bugetul o plateste de fapt in mod concret.
Al doilea motiv este insasi viteza... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 07:36
Rezolvarea problemei datoriei publice va fi "un proces dureros" in anumite state europene, iar in acest sens sacrificiile salariale sunt inevitabile, a declarat economistul sef al Fondului Monetar International (FMI), Olivier Blanchard, pentru publicatia italiana La Repubblica.
"In anumite aspecte, Europa se regaseste intr-o pozitie mai buna decat SUA. Astfel, la inceputul crizei, familiile europene aveau datorii mai mici. Situatia este insa defavorabila la nivelul datoriilor de stat in anumite tari", a afirmat Blanchard, potrivit Mediafax.
El a adaugat ca ajustarea datoriei va fi mai usor de realizat in statele care-si pot devaloriza moneda.
"Pentru tarile care nu dispun de aceasta optiune, se poate spune ca rezolvarea problemei va fi extrem de dureroasa, implicand eforturi de-a lungul a 10-20 de ani. Sacrificii la nivelul salariilor vor fi inevitabile pentru imbunatatirea competitivitatii", a precizat economistul FMI.
La nivel global, inclusiv in SUA, va fi necesara reducerea cheltuielilor sociale si o majorare a impozitelor pentru sprijinirea finantelor publice, a mai spus Blanchard.
Reprezentanti ai FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene au sosit marti la Atena pentru a examina problema datoriei Greciei.
mai mult
Marti, 23 Februarie 2010, ora 15:40
Romania este pe locul al 12-lea din 63 de tari intr-un top efectuat de Credit Market Analysis (CMA) al statelor cu cel mai ridicat grad de risc al obligatiunilor de stat, cu un indice al probabilitatii cumulative de default (CPD) de 14,2%.Romania si Bulgaria au iesit in acest an din primii zece emitenti suverani dupa riscul atasat obligatiunilor de stat, fiind inlocuite de Liban si Rusia, noteaza CMA in Global Sovereign Credit Risk Report pentru trimestrul al treilea din acest an, informeaza Mediafax.
Analistii CMA precizeaza ca acordurile de finantare externa incheiate cu FMI, UE, BM, BERD si BEI au ajutat economiile Romaniei, Ungariei si Letoniei sa se stabilizeze.
Cele mai riscante datorii sunt cele ale Ucrainei (CPD 53,7%), Argentinei (52%) si Venezuelei (51%), urmate la mare distanta de Letonia (29,9%) si Islanda (22,4%).
Topul primilor zece emitenti dupa indicele de probabilitate cumulativa de default este completat de Lituania (19,3%), Dubai (19,2%), Kazahstan (18,9%), Liban (18,5%) si Rusia (14,5%).
Romania, aflata pe locul 12 cu un CPD de 14,2%, este incadrata de Ungaria (14,5%) si Croatia (13,9%).
Bulgaria, care se plasa in clasamentul anterior efectuat de CMA in top 10, alaturi de Romania, a coborat acum pe pozitia a 17-a, cu un CPD de 13%.
Un clasament invers, dupa tarile cu cele mai reduse riscuri legate de datoria de stat, plaseaza Norvegia pe prima pozitie, cu un indice de probabilitate de default de numai 1,5%, urmata de Finlanda (1,8%) si Statele Unite ale... mai mult
Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 12:15