Banca Centrala a Spaniei a anuntat ca gradul de indatorare a tarii a depasit usor produsul intern brut (PIB) al regatului.
In prezent, datoria Spaniei se ridica la 1.009 miliarde de euro, suma ce reprezinta 101% din valoarea economiei spaniole pe anul 2015, anunta Daily Sabah.
Guvernul de la Madrid estimeaza totusi o scadere a gradului de indatorare cu aproape 2% pana la sfarsitul acestui an.
Criza datoriilor regatului spaniol a fost un motiv constant de ingrijorare inca de la declansarea crizei economice din 2008.
Pana in 2013, Spania a inregistrat doua perioade de recesiune, dar a reusit sa iasa din criza spre sfarsitul acelui an, insa cu pretul a aproximativ 5 milioane de locuri de munca pierdute.
In prezent este una dintre cele mai bine ancorate economii din flancul sudic al zonei euro, unde Italia, Portugalia si Grecia dau inca semne de slabiciune. mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 14:02
Parlamentul nipon a aprobat vineri dublarea pana in 2015 a taxei pe valoare adaugata (TVA), pentru a reduce deficitul bugetar foarte ridicat cu care se confrunta Japonia si a garanta sistemul de protectie sociala.
Documentul prevede majorarea TVA de la 5%, in prezent, la 8%, in aprilie 2014, si la 10%, in octombrie 2015.
Guvernul nipon sustine ca majorarea TVA va genera anual venituri suplimentare anuale de 170 miliarde de dolari.
Datoria publica a Japoniei se cifreaza la 8.890 miliarde dolari, echivalentul a 219% din PIB.
Actualul executiv insista ca fondurile atrase vor permite finantarea crearii de noi locuri in crese, ameliorarea sistemului de sanatate, plata partiala a pensiilor si sustinerea cheltuielilor din domeniul sanatatii.
In schimbul sprijinului deputatilor conservatori pentru aceasta masura, premierul Yoshihiko Noda (centru-stanga) s-a angajat sa dizolve camera deputatilor si sa organizeze alegeri legislative "intr-un viitor apropiat" (actualul mandat expira in 2013).
Ultima etapa necesara pentru adoptarea proiectului de lege, aprobarea Senatului, a fost obtinuta vineri cu o majoritate confortabila, 188 de voturi "pentru", 49 "impotriva", ca urmare a acordului negociat de premierul Yoshihiko Noda cu partidele de opozitie. mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 17:49
Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care include tinte modificate in crestere ale deficitului bugetar atat pentru acest an, cat si pentru anul viitor, comparativ cu forma prezentata in luna aprilie, estimari in urcare fiind indicate si pentru datoria guvernamentala.
Documentul incluzand noile tinte a fost inregistrat de catre Comisia Europeana la sfarsitul saptamanii trecute.
Conform noilor proiectii guvernamentale, deficitul bugetar pentru acest an este prognozat la 2,8% din PIB (fata de 2,3% din PIB prezentat anterior) in termeni ESA (care includ pierderile companiilor de stat - n.r.) si la 2,2% in metodologia cash (fata de 1,9% din PIB anterior), in timp ce tinta pentru anul viitor a fost ridicata de la 1,5% la 2,2% pe ESA. Pentru anii 2014 si 2015, tinta de deficit bugetar a fost mentinuta la 1,2%, respectiv 0,9%.
"Este o tinta situata sub limita prevazuta de Tratatul de la Maastricht, de 3%, si, luand in calcul si perspectiva anului 2014 (in vechiul program se vorbea de perspectiva anului 2013-n.r.), este primul pas catre un buget cu un deficit structural de cel mult 0,7% din PIB, determinat de schimbarea dramatica a modelelor financiare ca urmare a crizei", se arata in document.
Datorie publica de 34,2% din PIB in 2012
Programul transmis CE include si o noua tinta a datoriei guvernamentale, Executivul anuntand ca pentru acest an se estimeaza ca nivelul acesteia se va ridica la 34,2% din PIB (comparativ cu 33,9% din PIB... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 20:13
Executivul isi propune un nivel al datoriei guvernamentale de 33,9% din PIB in 2012, iar in perioada 2013 - 2015, nivelul estimat al datoriei publice va fi mai mic de 33,5% din PIB, sub nivelul prevazut de Tratatul de la Maastricht de 60% din PIB.
"Potrivit Programului de Convergenta pentru 2012-2015, pentru anul 2012 Guvernul prevede un deficit de 2,3% din PIB in termeni ESA (n.r. care include si perderile companiilor de stat) si de 1,9% in metodologia cash. Este un nivel sub tinta prevazuta la Maastricht de trei procente si primul pas catre un buget cu un deficit structural de cel mult 0,7% din PIB in perspectiva anului 2013", se arata in Program.
In ceea ce priveste politica in domeniul administrarii fiscale, Executivul are in vedere cresterea gradului de declarare electronica la distanta de pana la 98% din totalul declaratiilor primite pentru persoanele juridice, pentru declaratiile care se pot depune in acest sistem si introducerea unui catalog de servicii pentru contribuabili si a standardelor de calitate in asistenta contribuabililor, precum si stimularea cresterii ponderii platilor prin sistemul bancar.
De asemenea, in domeniul administrarii fiscale doua obiective ambitioase sunt: cresterea nivelului conformarii voluntare la declarare, de la 87,27% in 2011, la 92% in 2016 si a nivelului conformarii voluntare la plata de la 77,9% in 2011 la 85% in 2016, si cresterea ponderii in PIB a veniturilor colectate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 09:28
Nivelul datoriei Romaniei in PIB este putin peste 30%, iar tratatul de la Maastricht permite o datorie pana la 60%, motiv pentru care specialistii spun ca tara noatra nu ar trebui sa se imprumute.
Romaniei nu ar trebui sa i se aplice aceleasi reguli ca celorlalte tari din Uniunea Europeana pentru ca exista diferente majore intre structurile economice.
"Noi cand spunem 32-37% nivel al datoriei publice in PIB, trebuie sa il calculam ponderat, sa introducem niste factori care sa pondereze calculul astfel incat sa fie comparabil. Structura difera foarte mult la aceste economii, iar noi ar trebui sa spunem ca nivelul datoriei noastre in PIB, echivaleaza de fapt cu 60%. Noi ar trebui sa nu ne mai imprumutam, pentru ca daca mergem pe ideea ca avem doar 30% si ca mai avem pana la 60%, nu facem decat sa gresim. 60% pentru noi nu reprezinta la fel pentru UE", declara analistul Ionel Blanculescu pentru Business24.
Economistul isi justifica parerea prin faptul ca exista diferente majore intre structura economiei romanesti si cea a Germaniei sau Frantei. "Comparam mere cu pere", afirma Blanculescu.
Conform unei analize a FMI facuta publica la inceputul saptamanii, tarile care au datorii mari, in valoare de peste 60% din PIB, nu vor vedea imediat beneficiile reducerilor bugetare, situatia putand sa se inrautateasca inainte ca totul sa mearga mai bine.
Conform simularilor efectuate de FMI, in primul an dupa ce un guvern introduce masuri de austeritate echivalente cu 1%... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 18:01