Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat, joi, 400 milioane de lei de la banci, printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduala de 146 de luni, la un randament mediu de 4,85% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Valoarea nominala a emisiunii de luni a fost de 400 de milioane de lei, iar bancile au subscris 848,5 milioane de lei.
Vineri este programata o licitatie suplimentara prin care statul vrea sa atraga inca 60 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in iulie 2019, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,21 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si 3,4 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 510 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Fata de luna iunie, imprumuturile programate de MFP in iulie sunt mai mici cu 215 milioane de lei, respectiv cu 4,86%. Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat. mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 16:38
Fostul premier Dacian Ciolos, candidat la europarlamentare din partea aliantei USR-PLUS, a aratat evolutia datoriei publice in ultimii doi ani.
"Datoria publica a crescut, in prezent, la circa 350 de miliarde de lei. Asta inseamna peste 17.000 de lei pentru fiecare roman si aproape 40.000 de lei pentru fiecare roman angajat. In 2016, situatia arata diferit. In doar doi ani, datoria a crescut de la 14.000 de lei la 17.000 de lei pentru fiecare cetatean si de la 34.000 de lei la 40.000 de lei in cazul fiecarui roman activ din punct de vedere profesional.
Generatiile care vin vor plati pentru modul dezastruos in care PSD-ALDE intelege sa guverneze, inclusiv pentru cel mai recent imprumut care va indatora tara pana la 30 de ani", a scris pe Facebook Dacian Ciolos.
Reamintim ca statul a imprumutat miercuri 3 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri pe 7, 15 si 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare suma luata pana acum la o singura iesire pe pietele externe.
Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vanzarea celor pe 15 ani, plus inca 1,35 miliarde de euro prin cele pe 30 de ani.
Este pentru prima data cand Romania se imprumuta pe 30 de ani in euro.
Fostul premier Victor Ponta a transmis ca la imprumutul de 3 miliarde facut de Guvernul Dancila vom plati 2,2 miliarde euro dobanda, fiind astfel cel mai mare cost din istoria Romaniei.
Citeste mai departe despre "Ciolos: In doar doi ani, datoria publica a... mai mult
Duminica, 31 Martie 2019, ora 23:03
Datoria publica spaniola a crescut in iunie la nivelul record de 1.138,9 miliarde de euro, echivalentul a 100,03% din PIB, arata datele publicate joi de Banca Centrala a Spaniei, transmite EFE.
Guvernul premierului Mariano Rajoy se confrunta din 2014 cu un nivel ridicat al datoriei, chiar daca economia Spaniei conduce redresarea zonei euro. Obiectivul Guvernului in acest an este reducerea datoriei la 98,8% din PIB, chiar daca va depasi semnificativ plafonul de 60% din PIB impus statelor membre ale Uniunii Europene.
In iunie, datoria a crescut cu 1,24% fata de luna precedenta si cu 2,9% fata de perioada similara din 2016. Din totalul datoriei, cea a statului s-a ridicat la 976,28 miliarde de euro, un avans de 4% fata de iunie 2016.
Ministerul Economiei din Spania considera ca un nivel al datoriei de 100,03% din PIB este compatibil cu obiectivul de reducere a datoriei la 98,8% din PIB pana la sfarsitul anului.
Spania, a patra economie din zona euro, a inregistrat un avans de 3,1% in trimestrul doi din 2017, comparativ cu perioada similara din 2016, arata datele publicate miercuri de Eurostat. ...citeste mai departe despre "Datoria publica a Spaniei atinge un record de peste 1.000 de miliarde de euro, adica peste 100% din PIB" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 23:30
Economia globala pare sa mearga doar pe carburantul furnizat de banci, din moment ce datoria publica globala va creste in cursul acestui an cu inca 10,7 trilioane de dolari, atingand valoarea totala de 62,7 trilioane.
Recesiunea din 2008 continua sa reprezinta o problema inca nerezolvata de multe tari, iar bancile centrale au fost nevoite se apeleze la politici monetare mai putin ortodoxe, in vreme ce reformele aplicate in anumite tari au fortat guvernele centrale sa se imprumute masiv pentru a sustine cresterea consumului si a investitiilor, observa Daily Sabah.
Datele prelucrate de expertii Fondului Monetar International arata ca datoria publica globala de 62,7 trilioane de dolari va cantari cat 84,1% din Produsul Global Brut (PGB) de 74,5 trilioane de dolari estimat de FMI pentru sfarsitul acestui an.
La sfarsitul anului trecut, datoria publica globala de 52 de trilioane de dolari reprezenta 85% din PGB.
Peste 80% din datoria publica de pe glob este detinuta de doar 11 state, SUA deschizand lista marilor datornici cu 20,1 trilioane de dolari, urmata de Japonia, China si Italia, cu datorii de 11,8 trilioane, 5,3 trilioane, respectiv 2,5 trilioane de dolari.
Pe urmatoarele trei locuri se claseaza Franta, Germania si Marea Britanie, la egalitate de puncte in privinta debitelor: 2,4 trilioane de dolari.
India, Canada, Brazilia si Spania completeaza lista celor 11 tari cu datorii publice consistente, in cazul lor sumele variind intre 1,3 si 1,5 trilioane de... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 08:30
2Curtea de Conturi a analizat activitatea Ministerului Finantelor si a dat publicitatii un raport referitor la situatia datoriei externe si a modului in care au fost utilizati banii imprumutati de statul roman.
Concluziile sunt destul de critice la adresa modului in care au fost gestionati banii publici, datele prezentate nefiind de natura sa ofere o perspectiva favorabila asupra evolutiilor din acest domeniu.
Semnale despre datoria publica
-cresterea datoriei publice a depasit nevoia de finantare a deficitului;
-in conditiile mentinerii unui ritm de crestere al datoriei publice guvernamentale care devanseaza ritmul de crestere al economiei, riscul de solvabilitate va creste;
-Banca Nationala a Romaniei (Directia Stabilitate Financiara) subliniaza faptul ca din ratiuni de sustenabilitate in grupul economiilor emergente, precum si pentru a modera cheltuielile cu dobanzile si impactul acestora asupra deficitului primar, procesul de consolidare fiscala trebuie sa plafoneze ...citeste mai departe despre "Semnale de alarma despre datoria publica a Romaniei: Cum au fost cheltuiti banii imprumutati" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 15:49
Banca Centrala a Spaniei a anuntat vineri ca datoria publica a urcat la 97,7% din PIB la sfarsitul lui 2014, de la 92,1% din PIB in 2013, in linie cu estimarile Guvernului.
Ministrul spaniol de Finante, Cristobal Montoro (foto), a avertizat recent ca datoria publica a tarii va ajunge la sfarsitul acestui an la 100,3% din PIB, depasind semnificativ plafonul de 60% din PIB impus statelor membre ale Uniunii Europene, transmit EFE ...citeste mai departe despre "Tara din zona euro a carei datorie publica e aproape 100% din PIB" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Martie 2015, ora 18:03
Guvernul Greciei a angajat banca de investitii Lazard pentru consultanta in domeniul administrarii datoriei publice, semn ca partidul de extrema-stanga Syriza intentioneaza sa isi onoreze agajamentul electoral de a restructura datoriile tarii, in pofida opozitiei oficialilor UE.
Tensiunile dintre autoritatile de la Atena si oficialii europeni sunt ridicate, de la venirea la putere a Syriza in urma cu doua saptamani, iar cancelarul german Angela Merkel a reiterat sambata ca creditorii europeni ai Greciei nu vor restructura datoriile tarii, relateaza CNBC.
"A existat deja o renuntare voluntara a creditorilor privati, bancile au renuntat deja la creante de miliarde in ceea ce priveste Grecia", a explicat cancelarul german intr-un interviu acordat Hamburger Abendblatt, adaugand ca nu vede o noua stergere a datoriei.
Presedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, i-a cerut noului premier grec Alexis Tsipras sa inceteze sa o mai critice pe cancelarul german Angela Merkel si Guvernul sau.
Schulz a declarat pentru editia de duminica a cotidianului german Die Welt ca a transmis aceasta recomandare in timpul intrevederilor pe care le-a avut cu Alexis Tsipras, care vrea sa renegocieze datoria masiva a Greciei.
"I-am recomandat cu insistenta sa se calmeze pe plan verbal. Acest lucru nu il ajuta cu nimic", a declarat Martin Schulz.
Martin Schulz, care a fost primul oficial european primit de noul premier grec la Atena, joi, a declarat ca germanii nu sunt... mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 09:29
Datoria publica a Spaniei a atins un nou nivelul record in primul trimestru din 2014, ajungand la 96,8% din PIB, a anuntat vineri Banca Centrala a Spaniei, citata de AFP.
Datoria publica a celei de-a patra economii a zonei euro ar urma sa depaseasca 100% din PIB anul viitor, mult peste limita de 60% din PIB stabilita de UE.
Inainte de bula imobiliara care a lovit Spania in 2008, tara avea o datorie relativ scazuta, de 36,3% din PIB in 2007, dar de atunci a urcat semnificativ ca urmare a recesiunii care s-a incheiat anul trecut.
La sfarsitul lui 2013, datoria publica a Spaniei a ajuns la 93,9% din PIB si ar urma sa urce la 99,5% din PIB anul acesta si la 101,7% din PIB anul viitor, conform estimarilor Guvernului.
Guvernul spaniol estimeaza o crestere a economiei de 1,2% in acest an, dupa un declin de 1,2% anul trecut.
Premierul Mariano Rajoy intentioneaza sa reduca taxele anul viitor pentru a majora cererea pe plan intern inaintea alegerilor generale. De la preluarea puterii in 2011, Rajoy a implementat cele mai dure masuri de austeritate din ultimii 30 de ani.
Conform datelor Eurostat, in primul trimestru din 2013 PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,5% comparativ cu perioada similara din 2013.
In plus, rata somajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma sa creasca, ceea ce va pune si mai multa presiune pe consumatori si gospodarii. mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 16:24
Datoria publica a zonei euro a inregistrat o usoara crestere in trimestrul doi din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, pana la 93,4% din PIB, de la 92,3% din PIB, iar in UE27 datoria publica a urcat la 86,8%, de la 85,9%, arata cifrele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
La sfarsitul trimestrului doi din 2013, tarile din UE care aveau cea mai mare datorie publica, ca procent din PIB, erau: Grecia (169,1%), Italia (133,3%), Portugalia (131,3%) si Irlanda (125,7%), iar cea mai scazuta datorie publica, ca procent din PIB, se inregistra in Estonia (9,8%), Bulgaria (18%), Luxemburg (23,1%), Romania (38,6%), Letonia (38,7%) si Suedia (40,9%). In primul trimestru din 2013, Romania a inregistrat un nivel similar al datoriei publice, ca procent din PIB.
Comparativ cu trimestrul doi din 2012, datoria publica a zonei euro si a UE27 a inregistrat o usoara crestere in perioada aprilie - iunie 2013 pana la 93,4% din PIB, de la 89,9% din PIB, respectiv la 86,8%, de la 84,7%.
Potrivit Eurostat, datoria publica a Romaniei a urcat la 233,382 miliarde lei (38,6% din PIB) in trimestrul doi din 2013, de la 230,078 miliarde lei (38,6% din PIB) in primul trimestru din 2013, si 210,101 miliarde lei (36,9% din PIB) in trimestrul doi din 2012.
Fata de primul trimestru din 2013, un numar de 19 de state membre au inregistrat o crestere a datoriei publice in perioada aprilie-iunie 2013, in timp ce in sase tari membre datoria publica a scazut, iar... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 14:02