Acordul pentru reducerea datoriei Greciei face datoria imensa a tarii sustenabila pe termen mediu, dar estimarile optimiste privind cresterea economiei si inregistrarea unui excedent primar in viitor fac sustenabilitatea datoriei incerta pe termen lung, se arata intr-un raport publicat marti de Fondul Monetar International (FMI).
Raportul organizatiei financiare internationale privind sustenabilitatea datoriei Greciei arata diferente semnificative fata de cel prezentat in iunie de tarile zone euro, transmite Reuters.
Guvernele din zona euro au reusit in iunie, dupa indelungi negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro.
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
"Acordul pentru reducerea datoriei convenit recent cu partenerii europeni ai Greciei imbunatateste semnificativ sustenabilitatea datoriei pe termen mediu dar perspectivele pe termen lung raman... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 18:12
O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibila conform reglementarilor din zona euro, a afirmat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca Berlinul vrea o finalizare rapida a evaluarii progreselor inregistrate de Atena in procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul asistentei financiare.
Angela Merkel s-a intalnit, marti, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar International participa la al treilea pachet de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei, in valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu conditia ca ceilalti creditori sa reduca povara datoriei elenilor, transmit AP si Reuters.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Germania, desi a insistat ca FMI sa ia parte la programul de asistenta financiara, a anuntat ca o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutata pana cand Atena nu ...citeste mai departe despre "Datoriile Greciei vor fi sterse cu buretele? Ce spune Angela Merkel" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 10:54
Fondul Monetar International (FMI) asteapta ca europenii sa ia "decizii" legate de reducerea poverii datoriei Greciei inainte de a hotari daca va participa la noua sustinere financiara a tarii, a informat institutia joi.
"Asteptam sa lucram cu autoritatile (elene) pentru a dezvolta programul (de reforme) mai detaliat si ca partenerii europeni ai Greciei sa ia masuri de reducere a poverii datoriei", a declarat sefa misiunii Fondului la Atena, Delia Velculescu, intr-un comunicat citat de AFP.
Aceasta declaratie intervine in momentul in care parlamentul grec trebuie sa aprobe un acord asupra noului plan de ajutorare de 85 de miliarde de euro, al treilea din 2010, in schimbul unor severe masuri de austeritate.
FMI, unul din principalii creditorii ai tarii alaturi de europeni, a luat parte la discutiile cu Atena, insa a facut cunoscut ca participarea sa financiara depinde, printre altele, de masurile europenilor pentru a face datoria greaca "sustenabila".
Numeroase tari ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Conditia impusa de FMI Europei ca sa ajute Atena" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 08:15
FMI va participa la programul de salvare a Greciei daca va include restructurarea datoriilor si reforme guvernamentale indraznete, a declarat vineri directorul general al institutiei financiare, Christine Lagarde, precizand ca nu se pune problema reducerii directe a obligatiilor financiare.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Lagarde a spus, intr-un interviu acordat postului francez de radio Europe 1, ca Fondul se va implica doar daca Guvernul elen se va angaja la reforme economice profunde si "o politica bugetara sanatoasa", relateaza Wall Stret Journal.
Ea a adaugat ca nu este posibila o solutie pentru Grecia fara o restructurare a datoriilor, cu toate ca un "haircut" direct (reducerea acestora - n.red.) nu este un subiect de discutie.
FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel
Reducerea datoriilor poate fi realizata prin prelungirea perioadelor de maturitate si a perioadelor de gratie, precum si prin reducerea la maximum a ...citeste mai departe despre "FMI explica: Ce trebuie facut, de fapt, cu datoriile Greciei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 17:38
Fondul Monetar International ar putea participa la un pachet "complet" pentru a ajuta la redresarea economiei Greciei, pentru a face datoria tarii sustenabila si pentru a-i permite sa obtina finantare de pe pietele financiare, a afirmat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Intrebata de postul francez de radio Europe 1 daca FMI va participa la cel de-al treilea pachet de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro pentru Grecia, Christine Lagarde a raspuns ca FMI vrea sa vada programul "complet" pentru Grecia si ce implica acesta. Atena are nevoie de o diminuare a poverii datoriei astfel incat acest pachet sa fie viabil, sustine oficialul FMI, transmit Bloomberg si Reuters.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
"Raspunsul este categoric nu", a raspuns Lagarde, cand a fost intrebata daca acordul este viabil.
"Acest pachet complet are doua parti: una care vizeaza reformarea semnificativa a economiei elene si cealalta care se refera la ...citeste mai departe despre "FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 11:57
Fondul Monetar International (FMI) a criticat marti seara acordul privind un nou plan de salvare oferit Greciei de liderii zonei euro, apreciind ca datoria publica a statului grec a devenit nesustenabila si ca Atena are nevoie de reducerea datoriilor.
Evaluarea FMI intervine in contextul in care Parlamentul de la Atena trebuie sa voteze miercuri patru legi prevazute de acordul incheiat luni la Bruxelles. Studiul FMI pune sub semnul intrebarii validitatea reformelor cerute de liderii zonei euro si aproba reducerea datoriilor ceruta de opinia publica din Grecia.
Ore cruciale in Grecia: Parlamentul se pronunta asupra acordului de salvare
Potrivit BBC, studiul publicat de FMI va complica misiunea premiereului grec Alexis Tsipras, care trebuie sa convinga parlamentarii, inclusiv pe cei din partidul sau, Syriza, sa voteze aceste legi. De altfel, Tsipras a declarat marti ca nu crede in planul de salvare propus, dar ...citeste mai departe despre "FMI critica acordul pentru Grecia: Elenii au nevoie de trei decenii de gratie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 08:36
Tarile din zonele euro au incercat sa opreasca publicarea ultimului raport al FMI privind datoria Greciei, au precizat vineri surse apropiate acestui caz.
Se pare ca tarile euro ar fi incercat in zadar sa impiedice publicarea de catre FMI a unei analize sumbre despre datoria Greciei, care a dat un motiv in plus guvernului de stanga de la Atena sa strige ca este indreptatit apelul catre alegatori de a vota "nu" la referendum, transmite agentia Reuters, care citeaza sursele.
Se pare ca cei care au insistat pentru publicarea raportului in aceasta saptamana au fost americanii.
Premierul grec Alexis Tsipras s-a adresat din nou natiunii, vineri, sustinand ca cel mai recent raport al FMI demonstreaza ca are dreptate cand spune ca datoria tarii trebuie restructurata.
El i-a indemnat pe greci sa vina cu calm la referendum si sa aleaga calea pe care vor merge cantarind argumentele, nu sloganurile, si in acest fel sa vada ca singurul vot corect este "nu".
Raportul FMI a expus pe ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Zona euro a incercat sa opreasca un raport FMI, americanii au insistat sa fie publicat - surse" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 22:12
Fondul Monetar International creste presiunea asupra tarilor din zona euro pentru o noua restructurare a datoriei suverane a Greciei in acest an, potrivit publicatiei germane Der Spiegel, citata de portalul elen Capital.gr.
Fondul considera ca, fara o noua restructurare a datoriei, deficitul de finantare al Greciei de anul viitor, estimat la 4,6 miliarde de euro, nu va putea fi acoperit, potrivit unor experti ai FMI citati de revista germana.
Un raport al FMI publicat saptamana trecuta a recunoscut "erori notabile" in programul de salvare a Greciei, recesiunea si somajul fiind mult mai grave decat s-a anticipat.
"Este un secret binecunoscut ca FMI va insista pentru o solutie de implicare a sectorului public, intrucat tinta (privind nivelul datoriei n.r) pentru 2022 implica prea multe riscuri. Desigur, ma astept ca BCE sa se opuna unei restructuri a imprumuturilor acordate de institutie Greciei, astfel ca raman imprumuturile date de guvernele europene", a declarat vineri un oficial european.
Germania a aratat clar, in repetate randuri, ca se opune oricarei restructurari a datoriilor Greciei catre guverne, argumentand ca potrivit reglementarilor nationale o astfel de restructurare ar interzice Executivului sa acorde alte imprumuturi statului elen sau sa acorde garantii pentru imprumuturi destinate acestei tari. mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 08:46
Tarile europene ar trebui sa ia in calcul restructurarea datoriei Greciei daca povara financiara asupra statului elen se dovedeste nesustenabila, a declarat directorul exectiv al FMI, Menno Snel.
Snel este unul dintre cei 24 de directori executivi ai FMI, unde reprezinta Olanda si 12 alte state din Europa Centrala si de Est, fosta Uniune Sovietica si Orientul Mijlociu, intre care si Romania.
"O contributie din partea guvernelor va fi cu siguranta subiect de discutie", a sustinut Snel, pentru publicatia olandeza Het Financieele Dagblad.
Comentariile oficialului FMI evidentiaza una dintre divergentele dintre UE, Banca Centrala Europeana si FMI in privinta combaterii crizei datoriilor, scrie New York Times. Cele trei institutii formeaza impreuna Troika creditorilor internationali ai Greciei.
Oficiali europeni au declarat, in septembrie, ca FMI pune presiune asupra lor pentru a restructura datoria Atenei catre statele europene.
Europa ar prefera sa acorde Atenei mai mult timp pentru a respecta tintele din programul fiscal convenit.
Creditorii privati ai Greciei au sters, in prima parte a anului, datorii de 100 de miliarde de euro, in urma celei mai mari restructurari a unei datorii de stat din istorie.
Grecia: Mai avem bani doar pana la sfarsitul lui noiembrie
Grecia va inregistra in 2013 al saselea an de recesiune, in pofida pachetelor de imprumuturi externe primite de la statele din zona euro si FMI, iar datoria tarii tinde sa devina nesustenabila... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 13:50