Comenzile din industrie in Germania au inregistrat o scadere peste asteptari in luna iulie, ca urmare a cererii slabe de peste hotare, arata datele statistice publicate joi, ceea ce ar putea arunca prima economie a Europei in recesiune in trimestrul al treilea, informeaza Reuters.
Economia dependenta de exporturi a Germaniei are de suferit de pe urma incetinirii economiei mondiale, la care se adauga incertitudinile provocate de disputele comerciale internationale si iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
In luna iulie, comenzile pentru bunuri 'Made in Germany' au coborat cu 2,7% comparativ cu luna iunie, ca urmare a scaderii semnificative a cererii venite din tarile din afara zonei euro, a informat joi Ministerul Economiei din Germania. Cifrele oficiale sunt sub estimarile analistilor intervievati de Reuters, care mizau pe o contractie de 1,5%. In ritm anual, comenzile din industrie au scazut cu 5,6%, afectate de disputele comerciale dintre Washington si Beijing.
"Scaderea comenzilor noi inseamna un risc crescut de recesiune pentru economia germana", sustine analistul VP Bank, Thomas Gitzel.
"Evolutia comenzilor industriale este o dovada a trendului descrescator inregistrat de industria Germaniei in ultimele 18 luni", apreciaza, la randul sau, economistul ING Bank, Carsten Brzeski.
Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat cu 0,1% in trimestrul al doilea. Daca economia Germaniei se va contracta si in trimestrul al treilea, in perioada iulie -... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 13:57
Economia Germaniei s-a contractat in trimestrul doi din 2019, sporind presiunile asupra Cabinetului condus de Angela Merkel privind adoptarea unor masuri de stimulare fiscala, in conditiile in care productia industriala este puternic afectata de razboiul comercial dintre SUA si China, transmit Reuters si Bloomberg.
Economia germana a inregistrat un declin de 0,1% in trimestrul doi din 2019, dupa o crestere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat miercuri Oficiul federal de statistica (Destatis) . Datele sunt in linie cu estimarile analistilor.
Cancelarul Angela Merkel avertiza marti ca tara trece printr-o "faza dificila".
Declinul celei mai mari economii europene afecteaza semnificativ ritmul de crestere al regiunii. In majoritatea statelor din zona euro, inclusiv Franta si Spania, cresterea incetineste, in timp ce Italia este aproape de recesiune.
Industria germana a fost puternic afectata de inrautatirea temerilor privind comertul global si cresterea mai slaba a economiei mondiale, care a redus cererea pentru bunuri "made in Germany".
In ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% in trimestrul doi din 2019, dupa un avans de 0,7% in precedentele trei luni, in timp ce analistii se asteptau la un avans de 0,1%.
"Evolutia comertului extern a incetinit economia deoarece exporturile au inregistrat un declin trimestrial mai accentuat decat importurile". Contributiile pozitive au venit din partea cererii pe plan intern, in urma cresterii in trimestrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 11:26
Datoria Guvernului federal al Germaniei a crescut cu peste 11 miliarde de euro (12,30 miliarde de dolari) in primul semestru din 2019, a anuntat marti Ministerul de Finante, aceasta fiind prima majorare a datoriei din 2014, transmite DPA.
La 30 iunie 2019 nivelul total al datoriei era de 1.081 miliarde de euro.
Cresterea datoriei este provocata partial de o rezerva creata pentru a gestiona criza refugiatilor din Germania. La momentul la care rezerva a fost creata, Parlamentul a acordat Guvernului federal permisiunea de a se imprumuta.
Opozitia s-a plans ca ministrul de Finante, Olaf Scholz, a profitat de aceasta reglementare pentru a majora datoria pentru prima data din 2014.
Reducerea semnificativa a datoriei publice a fost obiectivul cheie al Guvernului condus de Angela Merkel inca din 2005, cand a fost aleasa pentru prima data in fruntea Executivului.
Veniturile solide din taxe si ratele scazute ale dobanzilor au determinat reducerea datoriei guvernamentale a Germaniei la 2.063 miliarde de euro (2.313 miliarde de dolari) anul trecut, cu 52 de miliarde de euro mai putin decat in 2017, a anuntat recent Bundesbank.
Cresterea economica modesta a ajutat la reducerea datoriei ca procent din PIB la 60,9%, usor peste plafonul de 60% stabilit de UE prin Tratatul de la Maastricht.
La nivel federal, al landurilor si municipal, Guvernul a primit mai multi bani decat a cheltuit in 2018, ceea ce a atenuat povara datoriei, a explicat Banca Centrala a Germaniei.... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 16:47
Datoria guvernamentala a Germaniei a scazut cu 2,1% in 2017, comparativ cu 2016, inregistrandu-se al treilea an consecutiv de declin, transmit site-ul thelocal.de, DPA si Xinhua.
Datoria totala la toate nivelurile guvernului s-a situat anul trecut la 1.967 miliarde de euro, sau 23,797 euro per capita, a anuntat Oficiul federal de statistica (Destatis).
Este pentru prima data in ultimii ani cand datoria scade sub pragul de 2.000 de miliarde de euro, datorita cresterii economice robuste si a ratelor scazute ale dobanzilor.
"Pentru prima data de cand a fost introdusa noua metoda de calcul, in 2020, nivelul datoriei este de sub 2.000 de miliarde de euro", se arata in comunicatul Destatis.
Reducerea semnificativa a datoriei publice a fost obiectivul cheie al guvernului condus de Angela Merkel inca din 2005, cand a fost aleasa pentru prima data in fruntea Executivului.
Tobias Hentze, de la Institutul economic german (IW), a declarat ca imbunatatirea situatiei financiare a tarii s-a datorat mediului macroeconomic favorabil, care a compensat majorarea cheltuielilor publice.
Datele publicate recent de Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) arata ca avansul economiei s-a consolidat in trimestrul doi din 2018, dupa un start mai slab in primele trei luni ale anului. Cresterea a fost sustinuta de majorarea exporturilor si de piata solida a fortei de munca.
Cu toate acestea, Bundesbank a inrautatit estimarea de crestere a PIB-ului Germaniei in acest an, de la 2,5%... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 15:35
Desi exista divergente fundamentale legate de politica de primire a migrantilor, noua coalitie aflata la guvernare in Germania ar putea celebra joi o victorie: aprobarea primului ei buget.
Proiectul, aprobat oficial in primele ore ale diminetii de joi, dupa o sedinta maraton de 14 ore a Comitetului pentru buget al Parlamentului german, prevede ca cea mai mare economie europeana nu se va indatora in acest an.
Bugetul echilibrat, de 343,6 miliarde de euro (397 miliarde de dolari), prevede majorarea cheltuielilor cu aproape 4% fata de 2017. Suma depaseste cu 2,6 miliarde de euro cifra initiala planificata si vine pe fondul majorarii veniturilor din taxe, transmit DPA si Reuters.
Investitiile vor fi majorate anul acesta cu 2,8 miliarde de euro, la 39,8 miliarde de euro, fata de cifra de 37 miliarde de euro anuntata in mai de ministrul de Finante Olaf Scholz.
Un acord de ultim moment privind acordarea unor ajutoare familiilor tinere pentru achitarea ratelor la locuinte va fi inclus in buget, costurile fiind estimate la 2,7 miliarde de euro, mai mult decat au acceptat initial crestin-democratii (CDU) condusi de cancelarul Angela Merkel si partenerii lor social-democrati (SPD).
Este al cincilea buget consecutiv din 2014 care prevede ca Germania nu se va mai indatora suplimentar. Guvernul se asteapta sa acopere costurile cu veniturile din taxe, estimate la 321,3 miliarde de euro.
Proiectul de buget pe 2018 a fost intarziat din cauza procesului indelungat si... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 11:43
Guvernul de la Berlin a aprobat proiectul de buget pe 2018 si prognoza pe termen lung, pana in 2022, care prevede ca Germania nu se va mai indatora suplimentar.
Germania a incheiat anul 2017 cu cel mai mare excedent bugetar inregistrat de la reunificarea tarii in 1990, gratie unui somaj care a atins un minim istoric, a majorarii veniturilor din taxe si a dobanzilor reduse, transmite AP.
Anul trecut, Guvernul german, cele 16 landuri, precum si bugetul asigurarilor sociale, au inregistrat un surplus de 36,6 miliarde de euro, o suma echivalenta cu 1,1% din PIB, a informat recent Oficiul federal de statistica (Destatis).
Este al patrulea an consecutiv in care Germania inregistreaza un excedent bugetar, prima economie europeana neavand probleme in a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipuleaza ca deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB.
Miercuri, ministrul german de Finante, Olaf Scholz, a declarat ca Executivul isi poate respecta promisiunea de majorare a cheltuielilor la diverse programe sociale datorita veniturilor mai ridicate.
In perioadele economice bune "politicile financiare responsabile pot reduce datoria si majora investitiile", a explicat oficialul german.
Cheltuielile cu apararea ar urma sa creasca cu 1,5 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari) anul acesta, la 38,5 miliarde de euro, apoi la 41,5 miliarde de euro in 2019.
Scholz a precizat ca ministerele apararii si dezvoltarii au... mai mult
Joi, 03 Mai 2018, ora 14:32