Epopeea Greciei continua si nu se va termina cu bine, daca cei implicati in aceasta tragedie economica nu recunosc ca se agata de o serie de mituri prafuite in dialogul lipsit de progres dintre guvernul elen si creditorii sai.
Sase dintre acestea, fiecare reprezentand o bariera intelectuala sau emotionala in cadrul negocierilor, sunt disecate intr-un articol din Financial Times, de catre editorialistul Martin Wolf.
Mitul #1: Grexit, benefic pentru zona euro
"Nu-i nimeni sa ma scape de preotul acesta pus pe scandal?", a intrebat Henric al II-lea, adus la exasperare de amestecul episcopului Thomas Becket in afacerile de stat. Cam aceeasi reactie o manifesta si ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, ori de cate ori se aseaza la masa cu delegatia elena.
Pentru regele Angliei, indeplinirea dorintei s-a aratat a avea un rezultat dezastruos. Acelasi efect il poate avea si o iesire a Greciei din zona euro.
Intr-adevar, un rezultat catastrofal in Grecia ar reduce sansele campaniilor electorale populiste din perioada imediat urmatoare.
Insa, varianta Grexit ar avea ca efect alterarea imaginii statutului de membru al uniunii monetare.
Orice alta criza financiara ar putea destrama incetul cu incetul zona euro.
Mitul #2: Grexit ajuta Grecia
Pentru multi analisti, revenirea Greciei la o moneda nationala slaba asigura un drum sigur pentru prosperitate.
Dar acest fapt se poate petrece numai daca economia Greciei isi va extinde cu usurinta capacitatea... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 17:02
2Negocierile fara rezultat duse cu creditorii din zona euro forteaza guvernul de la Atena sa se replieze in cautarea unor solutii de urgenta, pentru a rezolva criza financiara si umanitara prin care trece tara.
Ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, a vizitat luni Moscova, pentru a renegocia cu oficialii rusi contractul de furnizare a gazelor.
Nu este singurul motiv al vizitei, oficialii de la Atena mizand pe o reluare a relatiilor comerciale cu Rusia, in ciuda tensiunilor si sanctiunilor economice existente intre Moscova si Bruxelles, anunta agentia de presa bulgara Novinite.
Vizita ministrului Lafazanis la Moscova s-a derulat exact in perioada in care reprezentantii Comisiei Europene si ministrii de finante din zona euro studiau noul program de masuri propus de Grecia pentru deblocarea fondurilor de asistenta financiara.
Pe de o parte, grecii au prezentat la masa negocierilor cu partenerii europeni un program cuprinzand masuri de accelerare a procesului de privatizare, crestere a gradului de colectare al taxelor si impozitelor si reforme in Justitie.
La cealalta masa, Panagiotis Lafazanos s-a asezat alaturi de omologul sau rus Alexander Novak si de presedintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a renegocia termenii contractului de furnizare a gazelor naturale catre Grecia si a initia discutiile privind ridicarea embargoului impus produselor agroalimentare din Grecia.
Moscova a impus restrictii la produsele alimentare venite din Uniunea Europeana inca din... mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 12:10
2Iesirea Greciei din zona euro este o cale de salvare sau una de prabusire economica rapida a Eladei, se intreaba economistii lumii, odata cu trecerea in platforma electorala a Partidului Syriza a promisiunii de "eliberare" a Greciei din zona euro.
Provocarile grecilor, in cazul parasirii zonei euro, se vor rezuma direct la mentinerea pe linia de plutire a sistemului financiar supus restructurarii datoriei externe, recapatarea accesului pe pietele financiare si cat de mult pot profita in restructurarea datoriei de dobanzile relativ scazute din acest moment, comenteaza Guntram B. Wolff pe site-ul Forului Mondial Economic.
In plus, absenta unui ajutor extern va duce la "slabirea" Greciei, comenteaza analistul.
De ce e bine ca Grecia sa iasa din zona euro
Anumite puncte de vedere, inclusiv cel exprimat de profesorul Hans-Werner Sinn, de la institutul IFO din Munchen, sustin ideea ca Grecia are nevoie de o iesire din zona euro pentru a trece printr-o perioada de devalorizare si a-si recastiga competitivitatea si cresterea economica.
Datele arata intr-adevar ca, spre deosebire de celalte state la fel de crunt lovite de criza economica: Spania, Portugalia si Irlanda, Grecia pare la aceasta ora copilul sarac al zonei.
Din 2007, cele patru state au avut ajustari semnificative ale contului curent, de la un deficit crescut la 0 sau surplus.
Insa, spre deosebire de Grecia, celelalte trei state si-a reglat deficitul contului curent prin cresterea exporturilor.... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 18:00
Zicala "Sa te feresti de greci si cand vin cu daruri" se transforma pe zi ce trece in "Sa te feresti de greci si cand le faci daruri!". Concluzia risca sa fie trasa de cancelaria de la Berlin dupa data de 25 ianuarie, cand elenii sunt chemati la urne.
Batalia intre partidele pro-europene si stanga radicala reprezentata de Syriza inclina balanta in favoarea ultimilor.
Miza alegerilor din Grecia o constituie ramanerea tarii in grupul celor 19 state care au adoptat moneda unica, dar si recuperarea in timp util a sumelor pompate de catre UE in economia greaca la insistentele Germaniei, arata un articol publicat de revista Bloomberg.
Batalia discursurilor
Retorica celor doi adversari de marca din batalia electorala din Grecia, Antonis Samaras, actualul prim-ministru si Alexis Tsipras, liderul partidului de stanga Syriza, arata clar pozitiile divergente ale principalelor forte politice din tara.
Samaras a luat pozitie transmitand un mesaj televizat in care a avertizat asupra riscurilor unei iesiri intempestive din zona euro, in timp ce oponentul sau si-a construit mesajul pe incheierea perioadei de austeritate impuse de Germania.
Iar ultimul discurs prinde din ce in ce mai mult la o populatie care din 2009 si pana in prezent a cedat rand pe rand diverse beneficii sociale de care s-a bucurat in trecut.
O situatie pe care Angela Merkel va trebui sa o accepte, dupa cum indica ultimele sondaje.
Efectele rupturii
In 2009, prabusirea economica a Greciei... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 14:45
Grandioasa restructurare a datoriei Greciei, urmata de aprobarea celui de-al doilea plan de salvare al Atenei, esential pentru evitarea falimentului necontrolat al acesteia in luna martie, este vazuta de analisti doar ca o amanare a unei solutii directe, castigand timp pentru ca jucatorii sa-si reorganizeze pozitiile de lupta.
Prin urmare, situatia statului elen ramane in continuare critica, iar posibilitatea falimentului si a iesirii din zona euro este mentionata de multe voci.
Utilizarea unui sistem valutar dual, renuntarea la moneda euro si adoptarea dolarului sau reorientarea comertului catre Turcia sunt solutii care ar putea pune capat crizei grecesti, cel putin potrivit initiatorilor lor.
Potrivit guvernatorului bancii centrale din Polonia, Marek Belka, Atena ar trebui sa adopte un sistem valutar cu doua monede.
Cititi mai multe despre Solutii pentru salvarea Greciei pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 18:00
Creditorii privati ai Greciei care au acceptat oferta de anulare partiala a datoriei, detin obligatiuni in valoare de 100 de miliarde de euro, potrivit ministrului de finante, Evangelos Venizelos.
85,8% dintre creditorii privati ai Greciei s-au inscris in programul de anulare partiala a datoriei, a anuntat vineri Guvernul de la Atena. Lipsesc, insa, 7 miliarde de euro pentru a atinge obiectivul de anulare a 107 miliarde din datoria suverana, a spus ministrul, citat de portalul belgian 7sur7.
In aceste conditii, Grecia "va propune Eurogrup", care se reuneste vineri, sa prelungeasca termenul pana in 23 martie, pentru a convinge si actorii refractarii, ce risca sa se expuna unor pierderi mai mari, daca nu accepta.
"Stim sa aparam interesele noastre si pe cele ale zonei euro (...). Unii pot crede" ca li se vor rambursa complet banii, "dar este o idee naiva", a adaugat Venizelos.
Detaliile planului de stergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei au fost fixate la 21 februarie, la Bruxelles.
Planul permite reducerea datoriei suverane elene in schimbul unei micsorari a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% si pierderi reale pentru bancile care detin obligatiuni de peste 70% din valoarea initiala.
Acordul este una dintre conditiile unui al doilea pachet de salvare, in valoare de 130 de miliarde de euro, pe care UE si FMI l-au promis Atenei.
In cazul in care nu se ajungea la un acord, Grecia risca sa intre in incapacitate de plata in 20 martie,... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 20:02
Un faliment necontrolat al Greciei ar avea costuri de peste 1.000 de miliarde de euro pentru economia internationala, potrivit unui document transmis de Institutul pentru Finante Internationale (Institute of International Finance -IIF) liderilor europeni, transmite AFP.
IIF, care a negociat in numele bancilor comerciale cu guvernul de la Atena pentru restructurarea datoriei statului elen, considera ca Banca Centrala Europeana ar fi puternic afectata, prin expunerea pe datoria Greciei, dar si prin masurile pe care ar trebui sa le adopte pentru a evita contagiunea la alte state slabe din Europa, se arata in documentul IIF, obtinut de Athens News.
Intrarea Greciei in incapacitate de plata ar ameninta direct cu destabilizarea Portugaliei, Irlandei, Italiei si Spaniei.
Organizatia estimeaza necesarul de recapitalizare la circa 160 de miliarde de euro. Economia europeana va fi afectata de un faliment al Greciei inclusiv prin incetinire si declinul veniturilor din taxe.
Raportul obtinut de Athens News a fost transmis liderilor europeni pe 18 februarie, inainte de decizia de a lansa programul de restructurare a datoriilor statului elen, anuntat la sfarsitul anului trecut.
"Avand in vdere aceaste traume financiare, este dificil sa ne imaginam ca Grecia va ramane un membru functional al zonei euro in cazul unui faliment dezordonat", se arata in raport.
IIF, cu sediul la Washington, include peste 400 de institutii financiare din circa 70 de tari, inclusiv patru din... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 16:15
Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a retrogradat Grecia la nivelul de "faliment controlat", in urma acordului incheiat cu creditorii privati pentru anularea partiala a datoriilor.
S&P a precizat ca, dupa finalizarea procesului de stergere a datoriilor, va evalua din nou Grecia si ar putea creste ratingul la CCC.
Agentia Fitch a luat o masura similara saptamana trecuta.
Guvernul elen a dat asigurari ca decizia era asteptata si nu va afecta industria bancara. "Ratingul nu va avea niciun impact asupra sistemului bancar elen, pentru ca orice posibil efect asupra lichiditatilor a fost contracarat deja de Banca Greciei", a anuntat Ministerul de Finante intr-un comunicat.
Detaliile planului de stergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei au fost fixate in 21 februarie, la Bruxelles.
Planul permite reducerea datoriei suverane elene in schimbul unei micsorari a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% si pierderi reale pentru bancile care detin obligatiuni de peste 70% din valoarea initiala.
Ministrul grec de finante Evangelos Venizelos a spus ca lista cu creditorii privati care vor sa ia parte la actiune va fi anuntata in 9 martie, iar operatiunea in sine va avea loc in 12 martie.
In aceste conditii, semnarea acordului pentru un nou credit cu partenerii europeni si FMI urmeaza sa aiba loc in 19 martie.
Daca Grecia nu va trece toate aceste etape, risca sa intre in incapacitate de plata in 20 martie, cand expira obligatiuni in valoare... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 09:03
Grecia intentioneaza sa vanda sau sa concesioneze pe termen lung unele dintre cele 6.000 de insule ale sale, in incercarea de a-si plati imensa datorie externa, relateaza The Guardian, in editia electronica, citat de Mediafax.O parte din insula Mykonos, una dintre destinatiile turistice cele mai frecventate ale Greciei, se afla de asemenea pe lista regiunilor care vor fi vandute , potrivit ziarului britanic.
O treime din aceasta zona este detinuta de Guvernul elen, care cauta un cumparator dispus sa injecteze capital si sa dezvolte un complex turistic de lux, potrivit unei surse apropiate de negocierile in curs de desfasurare.
Potentialii investitori interesati de insula Rhodos sunt in principal rusi si chinezi.
Roman Abramovici, miliardarul care detine clubul de fotbal Chelsea, s-ar numara printre cei interesati, desi un purtator de cuvant al acestuia a negat ca acesta este pe punctul sa realizeze o investitie in Rhodos.
Doar 227 de insule grecesti sunt populate, iar decizia de a vinde sau concesiona unele dintre acestea a fost determinata si de incapacitatea statului de a dezvolta o infrastructura de baza sau de a asigura securitatea in majoritatea insulelor sale.
Se spera astfel ca vanzarea sau concesionarea unor insule ar putea atrage investitii care sa genereze locuri de munca si venituri taxabile. mai mult
Vineri, 25 Iunie 2010, ora 09:30