Fiscul nu poate recupera decat 468 de milioane de lei (3,2%) din datoriile restante de 14,44 miliarde pe care companiile de stat le aveau la sfarsitul lunii aprilie la buget, noteaza Profit.ro.
Pentru restul sumei, adica aproape 14 miliarde de dolari, ANAF nu poate initia sau continua masurile de executare silita, folosite in astfel de cazuri, deoarece se afla sub incidenta unor legi speciale, se arata intr-un document al Ministerului Finantelor.
Cea mai mare parte a datoriilor consta in obligatii restante la plata TVA si a impozitului pe profit.
Fiscul a recuperat anul trecut prin executare silita de la datornicii catre stat, cumulat, 14,4 miliarde de lei, cu 5,5% mai putin fata de anul 2016.
Activitatea ANAF de recuperare a datoriilor la bugetul statului este un proces dificil in conditiile in care multi dintre marii datornici catre stat intra in insolventa si chiar in faliment, de multe ori fara active care sa asigure recuperarea restantelor, mai arata sursa citata. ...citeste mai departe despre "Companiile de stat au datorii de 14 miliarde la buget, dar Fiscul nu poate recupera decat 3%" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 17:13
Situatia financiara a companiilor de stat nu s-a imbunatatit in prima jumatate a acestui an, in ciuda angajamentelor de restructurare facute de autoritatile care le controleaza. Cel putin asa reiese din situatia datoriilor pe care acestea le-au raportat la principalele bugete ale statului.
In total, in lista marilor contribuabili cu restante la buget figureaza 18 companii controlate de stat, de la nivel central sau local. Acestea inregistrau, la finele lunii iunie, datorii de peste 2,2 miliarde de lei, adica 40% din totalul obligatiilor marilor contribuabili la bugetul de stat, de pensii, de sanatate si de somaj.
In total, in lista marilor contribuabili cu datorii la stat figureaza in jur de 300 de companii, cele 18 detinute de stat reusind sa acumuleze aproape jumatate dintre restantele raportate la jumatatea anului.
La nivelul lunii iunie 2015, companiile din Romania, atat cele de stat cat si cele private (incluzand aici nu numai marii contribuabili, ci si... citeste mai departe despre "Statul isi datoreaza 2,2 miliarde de lei - Topul companiilor cu restante la buget" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 10:39
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent pe pagina sa de internet lista cu toate societatile comerciale care au inregistrat in trimestrul al doilea din 2014 datorii la stat. Aflati din materialul urmator daca sunteti inclusi pe aceasta lista.
Lista datornicilor este publicata trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, in baza Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
Citeste mai multe despre ANAF a publicat lista firmelor care au datorii la stat pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 15:15
Numarul persoanelor cu datorii catre stat a crescut in Grecia cu peste 100.000 in octombrie, la 3,2 milioane, reprezentand aproape 40% din populatia adulta a tarii si o treime din totalul locuitorilor, au anuntat autoritatile elene.
Incluzand si datoriile companiilor, statul elen trebuie sa recupereze circa 63 de miliarde de dolari de la datornici.
Pe lista datornicilor se afla si persoane decedate, companii care au dat faliment, insa si companii de stat, care inregistreaza cele mai mari restante, noteaza portelul elen GreekReporter.
Companiile au cele mai mari datorii, de 40 de miliarde de euro, in timp ce restul de 23 de miliarde de euro sunt sume care trebuie achitate de populatie.
Din totalul de 63 de miliarde de euro, statul estimeaza ca nu va putea colecta circa 43 de miliarde de euro. Datoriile calificate ca nerecuperabile sunt arhivate separat, urmand sa fie prescrise peste zece ani.
Potrivit Ministerului de Finante, pana la sfarsitul lunii octombrie au intrat in programe speciale de plata companii si persoane cu datorii de 1,5 miliarde de euro.
Grecia se afla in al saselea an de recesiune, ca urmare a crizei globale si masurilor dure de austeritate impuse de creditorii interntionali - statele zonei euro si FMI - in schimbul a doua pachete de imprumuturi.
Statul elen a fost nevoit sa apeleze la ajutor extern de 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea in colaps, dupa ce nu a mai putut accesa piata financiara internationala din cauza... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 17:20
Standard & Poor's arata ca 78% din datoriile corporatiilor europene revin bancilor si asiguratorilor.
Astfel, companiile europene au de refinantat, pana in 2016, datorii de 4.200 miliarde de dolari, din care 3.300 miliarde de dolari reprezinta obligatiile institutiilor financiare, potrivit unei analize a agentiei de rating.
Datoriile ajunse la scadenta in acest an se ridica la peste 500 miliarde de dolari, suma care se va dubla anul viitor si va urca la 1.300 miliarde dolari in 2014, potrivit S&P.
"Temerile investitorilor, in particular privind incertitudinile din regiune, ar putea afecta semnificativ finantarea si perspectivele de refinantare (...) Un declin prelungit si accentuat al increderii in regiune ar putea conduce la costuri mai ridicate de finantare sau, mai rau, la descurajarea investitorilor de la finantare in general", comenteaza Diane Vazza, director la S&P.
Desi rezultatele alegerilor din 17 iunie din Grecia au eliminat riscul imediat de destramare a zonei euro, costurile de finantare a Spaniei si Italiei au continuat sa creasca, din cauza temerilor legate de situatia din sectorului bancar spaniol si de raspandirea crizei datoriilor de stat.
Cea mai mare parte din datoriile companiilor europene este calificata cu ratinguri "investment grade", insa incertitudinile legate de zona euro pot declansa o criza de lichiditate, evitata pana acum in principal datorita interventiilor Bancii Centrale Europene. mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 17:31
In urmatorii doi ani Romania ar putea rezolva problema arieratelor companiilor de stat, desi in acest moment se constata o incetinire a reformelor in acest domeniu, mai ales la Ministerul Economiei, considera reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
"In urmatorii doi ani, aceasta problema (problema arieratelor - n.r.) va fi rezolvata. In momentul actual vedem o dorinta de a se merge in aceasta directie, dar trebuie ca aceasta dorinta sa fie implementata si accelerata.
(...) Sper ca 2012, un an electoral, sa nu vina in contradictie cu programul de reforme structurale. Avem semnale bune in domeniul transporturilor, si semnale mai putin bune la Ministerul Economiei, unde asistam la o incetinire a reformelor", a precizat duminica Tanasescu la o emisiune Pro Tv.
Acesta a adaugat ca este pentru prima data cand Romania este capabila sa arate ca indicatorii de arierate la nivelul companiilor de stat au fost atinsi, facand referite la indicatorii conveniti pentru trimestru al treilea.
In ceea ce priveste problemele, Tanasescu a explicat ca este vorba de o continuare a angajamentelor pe linia privatizarii si a imbunatatirii capacitatii manageriale. El a dat ca exemplu Transelectrica unde trebuia sa fie privatizat un pachet majoritar.
"Este un proces greoi. Reformele structurale inseamna o imbunatatire a capacitatii pe temen lung si mediu al acestor companii, chiar daca poate duce la o constrangere de activitate, de angajati.
(...) In angajamentul stabilit... mai mult
Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 14:30
Bugetele mai multor ministere vor fi suplimentate pentru finantarea unor proiecte de investitii si pentru stingerea unor datorii la companiile de stat. De asemenea, Executivul a anuntat ca va taia din alocatiile Ministerului Mediului si al Finantelor, dupa incheierea misiunii de evaluare FMI, informeaza Mediafax.Rectificarea bugetara va fi efectuata prin derogare de la prevederile Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit carora cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene."In proiectul ordonatei de rectificare sunt prevazute sume pentru stingerea de datorii, intrucat scopul rectificarii bugetare este plata arieratelor in sectorul de sanatate, asigurarea fondurilor pentru cofinantarea proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile pre si postaderare, precum si asigurarea de fonduri suplimentare pentru proiectele de investitii", este justificarea Guvernului pentru incalcarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare.Guvernul arata ca rectificarea bugetara este posibila prin majorarea veniturilor bugetului de stat, pe sold, cu 3,2 miliarde lei.In acelasi timp, cheltuielile bugetului de stat vor fi majorate, pe sold, cu suma 4,1 miliarde lei, iar deficitul bugetului de stat se majoreaza cu 882,8 milioane... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 16:32
In plina criza, datoriile companiilor de stat aproape s-au dublat. Daca la sfarsitul lunii martie 2010 cei 154 operatori economici de stat aveau de achitat catre bugetul de stat 4,06 miliarde de lei, la 31 martie 2011 suma a ajuns la peste 7,8 miliarde de lei.In ceea ce priveste plata restantelor catre bugetele locale. Datoriile "gaurilor negre ale economiei" s-au majorat cu 85%, in raport cu sfarsitul anului 2008, ajungand la 55 milioane de lei.
Nici la bugetul asigurarilor sociale situatia nu este mai buna.
De la 3 miliarde de lei, in decembrie 2008, arieratele au ajuns la 31 martie 2011 la peste 5,5 miliarde de lei.
Datoriile catre companii private si alti creditori a crescut, de asemenea, de la 2,5 miliarde de lei la 4,19 miliarde de lei la finele lunii ianuarie 2011.
O crestere similara s-a raportat si la plata restantelor catre bugetele locale.
De la 29,8 milioane de lei in decembrie 2008, datoriile "gaurilor negre ale economiei" s-au majorat cu 85%, ajungand la aproape 55 milioane de lei.
Cei mai mari datornici sunt CNH, CFR si Termoelectrica, potrivit Capital. mai mult
Sambata, 18 Iunie 2011, ora 13:42
Guvernul va aloca fonduri totale de 1,9 miliarde lei pentru achitarea datoriilor statului in sistemul de sanatate, precum si 500 milioane lei pentru stergerea datoriilor acumulate de companii de stat fata de firme care inregistreaza la randul lor datorii la buget, a declarat, miercuri, premierul Boc, potrivit Mediafax. El a precizat ca fondurile vor fi alocate prin rectificarea bugetara, programata pentru saptamana viitoare.
Arieratele statului au ajuns la finele lunii iunie la 2 miliarde lei, aproape dublu fata de tinta stabilita in acordul cu FMI pentru jumatatea anului, de 1,09 miliarde lei, cresterea fata de luna martie fiind de 240 milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare de intentie, obtinuta si prezentata saptamana trecuta de MEDIAFAX.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat atunci ca boardul institutiei va elibera urmatoarea transa de 914 milioane de euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a doua miliarde lei in contul arieratelor statului. mai mult
Miercuri, 11 August 2010, ora 23:16