Marcel Ciolacu a declarat ca datoria publica a Romaniei este de 48%, iar tara noastra s-a imprumutat in 15 luni aproape 30 de miliarde de euro, adica 1% din PIB.
Ciolacu a afirmat duminica, la Antena 3, ca datoria publica a Romaniei a crescut fata de guvernarea PSD cu 13 procente.
"Domnul Ciolos a lasat o datorie publica de 36%. Dupa trei ani si jumatate de guvernare a PSD am lasat o datorie publica de 35%. In acest moment, datoria publica publica a Romaniei este de 48%. A crescut cu 13 puncte procentuale. Ce inseamna acest lucru? Noi ne-am imprumutat in 15 luni aproape 30 de miliarde de euro, asta inseamna doua miliarde pe luna. Mai exact e 1% din PIB. In anul 2021 Guvernul Romaniei are obligatia de a rambursa 50 de miliarde de euro din imprumuturile facute si ale actualei guvernari si ale guvernarilor anterioare. Vom plati numai dobanzi si comisoane in anul 2021 4 miliarde de euro, asta inseamna 2% din PIB", a explicat liderul PSD.
El a mentionat ca daca componenta de imprumuturi din PNRR intra in datoria publica aceasta va ajunge la un grad de indatorare de 55%.
"PNRR are o componenta de granturi, respectiv 14 miliarde si o componenta de imprumuturi de 15 miliarde. Daca aceste 15 miliarde intra in datoria publica a Romania vom ajunge la un grad de indatorare de 55% ceea ce este imens. Nu mai punem dobanzile cu care se imprumuta Romania duble si ceva fata de a doua clasata care este Ungaria, ea a avut si o datorie publica mai mare", a mai declarat Ciolacu.... mai mult
Duminica, 23 Mai 2021, ora 21:43
Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca Primaria Municipiului Bucuresti a acumulat datorii de aproximativ 400 de milioane de lei catre Compania Municipala Termoenergetica, dar ca aceasta intarziere va fi recuperata, avand in vedere ca in perioada verii subventia este mult mai mica.
Intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul Primariei, edilul a aratat ca, in ultima perioada, "situatia financiara a PMB nu a fost cea mai fericita", dar a mentionat ca acest aspect se imbunatateste "in ritm rapid".
"Pe partea financiara am acumulat datorii care sunt in jur de 400 de milioane, numai ca aceste datorii vor fi recuperate pentru ca a trecut perioada de iarna in care subventia era foarte mare, iar daca vom continua sa platim - acum pentru ca subventia lunara e mult mai mica - o sa recuperam", a precizat el.
In ceea ce priveste deficientele in furnizarea apei calde, edilul general a declarat ca, pe moment, se inregistreaza "sincope punctuale", inclusiv ca urmare a faptului ca ELCEN functioneaza cu doua CET-uri din patru. ...citeste mai departe despre "Primaria Capitalei are datorii de 400 de milioane de lei catre Termoenergetica. Anuntul facut de Nicusor Dan" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Mai 2021, ora 12:46
Un barbat din Sibiu, care a intentionat in urma cu mai multi ani sa obtina un credit de la o banca importanta din Romania, a aflat ca institutia nu-i poate satisface dorinta dintr-un motiv pe care nu l-a inteles la inceput.
I s-a explicat doar ca figureaza cu datorii la Biroul de Credite, unde figura ca titular al unui imprumut exact cu datele sale personale de identitate. Stiindu-se curat din punctul acesta de vedere, barbatul a mers pe urmele taraseniei si a descoperit ceva ce nu credea ca se poate intampla.
Asa a aflat ca cineva a obtinut in numele sau un credit de consum, de la o institutie financiara nebancara (IFN), folosindu-se un act de identitate fals, exact cu datele sale personale, dar cu o alta fotografie. La o cercetare mai amanuntita a aflat ca a cunoscut persoana care i-a furat identitatea, in perioada cand locuia in judetul Bacau.
In cadrul cercetarilor care au urmat, politistii au stabilit ca un tanar din Bacau, in varsta de 30 de ani, a incheiat un contract de credit cu IFN-ul, folosindu-se de documente false, fara ca angajatii asa-zisei institutii sa-si dea seama. Mai mult decat atat, individul a fabricat si o adeverinta de salariat, dar si una de la asociatia de proprietari, pentru a certifica adresa domiciliului.
Nu a luat un credit foarte mare, doar 800 de lei, insa dupa prima rata individul s-a dat disparut, producand dobanzi de 1.250 de lei la respectivul imprumut. Prin urmare, toate restantele s-au raportat la Biroul de Credit, lucru... mai mult
Joi, 15 Aprilie 2021, ora 23:45
Consiliul General al Capitalei a adoptat in sedinta de marti, 8 decembrie, cu 44 de voturi favorabile si o abtinere, un proiect de rectificare bugetara introdus pe ordinea de zi suplimentara, care prevede majorarea fondurilor pentru diverse stimulente oferite de catre PMB, dar si diminuarea datoriei catre ELCEN a Termoenergetica, in baza mecanismului SWAP de compensare a datoriilor, transmite Agerpres.
"Este vorba de extinderea limitei pentru stimulentele pentru persoane cu dizabilitati - adulti si copii - si celelalte pe care le cunoasteti, pentru nou-nascuti, pentru femei insarcinate, pentru familii monoparentale si pentru limitarea abandonului scolar. Se acorda de catre PMB toate aceste stimulente, insa limita prevazuta in buget a fost deja atinsa si a fost nevoie ca noi sa extindem aceasta limita. De asemenea, limita a fost atinsa pentru subventia la caldura si pentru subventia pentru transportul public", a precizat edilul general, Nicusor Dan.
Pe de alta parte, consilierul municipal PSD Aurelian Badulescu a anuntat ca grupul social-democrat va ataca in instanta hotararea care vizeaza mecanismul SWAP de compensare a datoriilor, acuzand ca acesta nu respecta prioritatea arieratelor si ar putea prejudicia bugetul de stat.
"Ati inteles sa ascundeti prin acest raport de specialitate o manevra tehnica pe care dumneavoastra vreti sa o faceti, in complicitate cu cei care v-au ajutat sa ajungeti primar, respectiv cei de la Ministerul Finantelor, acel giumbusluc... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 20:45
Primarii si consilierii judeteni care au ratat sansa de a-si prelungi mandatul in urma alegerilor locale din 27 septembrie au lasat in urma lor datorii de ordinul milioanelor de euro si institutii care colcaie de "pilosi", parte dintre ei neseriosi sau fara "obiectul muncii".
Succesorii vechilor edili au facut publice starile de fapt chiar in prima saptamana de la preluarea mandatului.
In unele cazuri, primirea lor a fost lipsita de respect, sediile institutiilor pe care le conduc fiind lasate in dezordine de cei care le-au parasit cu foarte putin timp in urma.
Angajati care nu raspund la telefon
La o saptamana de la instalarea in functie, noul primar din Tulcea, Stefan Ilie (PNL), sustinea ca institutia pe care a preluat-o sta "foarte rau la majoritatea responsabilitatilor pe care le are, la serviciile pe care le ofera locuitorilor si foarte prost la capitolul comunicare".
Pentru a demonstra ca este asa cum spune, primarul s-a filmat sunand la pe numarul de fix de la doua societati subordonate municipalitatii. Edilului nu i-a raspuns nimeni la compartimentul de relatii cu publicul.
"Societatea Energoterm, care acum este in proceduri de pornire a agentului termic, intarziate de lucrarile de reparatii ale unor retele, are pagina de Facebook, insa contactul prin mesaj te directioneaza pe pagina de web, unde transmiterea da eroare.
Iti mai ramane sa suni, insa, asa cum se poate observa in clipul video, dar la Relatii cu clientii nu raspunde nimeni.... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 00:00
Primarul Ploiestiului, Andrei Volosevici, a declarat miercuri, 4 noiembrie, ca datoriile pe care le are municipalitatea pe diferite segmente de activitate sunt in valoare de aproximativ 50 de milioane de lei, el precizand ca din analizele facute pana acum reiese ca nicio societate din subordine nu face profit.
"Cea mai grava situatie pe departe e la nivel de termie. (...) Am beneficiat de intelegere din partea Veolia Energie. Intr-o formula pe care nu o inteleg si pe care am de gand sa o modific ca si procedura, s-a facut o reesalonare care a fost semnata de primar (n.r.- fostul primar) fara sa gasesc vreo formula de a avea bani acolo. Pe aceasta reesalonare care avea scadenta pe 30 septembrie 2020 - sumele estimate undeva in jur de 21,7 milioane. Vom intra in sedinta de Consiliu Local cu o noua reesalonare", a spus Volosevici.
Intrebat la ce suma totala se ridica datoriile pe care municipalitatea le are in prezent, primarul a spus ca este vorba de circa 50 de milioane de lei.
"In jur de 50 de milioane, dar real prin modul de lucru cu TCE (n.r.- societatea care asigura transportul in comun), probabil vom mai scadea vreo 14 pentru ca, desi diferenta de tarif neplatit pe tot anul asta este de 20 de milioane si va exista o diferenta de 1,7 milioane pe subventia la transport, ne-am inteles sa platim undeva in jur de 7,7 milioane TCE-ului. (...) Avem obligatia sa punem inca 4 milioane pe contractul subsecvent la salubritate. Nu cred ca se vor cheltui banii astia, dar... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 15:27
Premierul Ludovic Orban a anuntat luni ca ordonanta de urgenta adoptata saptamana trecuta care prevede esalonarea datoriilor restante de la declansarea starii de urgenta si suspendarea si dupa 25 octombrie a executarilor silite urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial luni sau marti.
"Va fi publicata in Monitorul Oficial. Noi am adoptat masura de dupa 25 octombrie, se pot face cereri de reesalonare in termenul stabilit prin ordonanta de urgenta. Va fi publicata astazi sau maine ordonanta", a afirmat Ludovic Orban la sediul PNL, intrebat in legatura cu faptul ca masurile prevazute in ordonanta de urgenta adoptata joi de Guvern nu sunt puse in aplicare de banci pentru ca documentul nu a fost publicat in Monitorul Oficial.
Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, posibilitatea esalonarii datoriilor pe care companiile si persoanele fizice le-au acumulat in aceasta perioada, de la declansarea starii de urgenta pana la starea de alerta si prelungirea starii de alerta pana in prezent, pentru o perioada de 12 luni.
Ionel Danca, seful Cancelariei prim-ministrului, afirma a atunci ca Guvernul a acordat mai multe inlesniri la plata contribuabililor in aceasta perioada, dar doar pana la data de 25 octombrie si ar fi incorect si contraproductiv din punct de vedere economic ca la 25 octombrie acestia sa fie obligati sa isi plateasca datoriile acumulate in aceasta perioada catre stat.
"Prin urmare, prin ordonanta de urgenta se instituie cadrul pentru esalonarea... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 11:51
Gestionarea datoriilor poate fi o adevarata arta a omului cu bani putini, daca foloseste rational resursele pe care le are la dispozitie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, ce trebuie sa iei in considerare cand ai multe datorii.
Spre exemplu, atunci cand ai un card de credit, orice banca iti va recomanda sa platesti mai mult decat acel procent minim din credit care trebuie rambursat lunar. Asta intrucat acea suma minima cumuleaza doar comisioane si alte taxe.
De asemenea, cunoaste-ti limitele financiare. Nu cheltui mai mult decat esti capabil sa acoperi. Cu alte cuvinte, nu duce cardul de credit la epuizare. Indatorarea maxima recomandata este de ce mult 25%.
Multi isi fac datorii pentru ca pot, nu pentru ca au o nevoie reala de ceva. Din acest motiv ar trebui sa iti iei un credit sau un card de credit numai cand ai absoluta nevoie.
Plateste la timp orice datorie pe care o ai, pentru ca daca ajungi sa ai intarzieri la plata, dupa ce vei reusi sa iti stingi creditele, nicio banca nu iti va mai acorda imprumuturi. Vei fi deja pe lista de rau platnici.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Cardul bancar pentru copii. Cum ii inveti pe cei mici sa cheltuiasca responsabil
Motivele pentru care e bine sa economisesti prin intermediul unei pensii private facultative
Pot achizitiona o casa prin credit daca sotul/sotia a avut restante la banca? ...citeste mai departe despre "Cum sa... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 08:30
Dupa ce in zilele precedente am vazut ce inseamna raportul datorie/venit net (RDV) si cum se calculeaza acesta, astazi iti vom povesti despre limitele in care ar trebui sa te incadrezi pentru a vedea cat de solvabil esti in fata unei banci.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", la ce niveluri de RDV trebuie sa fii atent.
Daca ai un raport datorie/venit net de sub 35%, atunci poti spune ca stai foarte bine financiar, iar datoriile tale sunt in limite in care pot fi gestionate destul de usor. Cam asta urmareste si o banca atunci cand te intreaba de venituri si de datorii. O datorie sub 35% ii spune creditorului, dar si tie, ca ai destui bani cat sa iti permiti sa si economisesti daca vrei.
Daca RDV-ul este intre 36 si 49%, atunci esti in "zona galbena" a managerierii datoriilor, adica valoarea este buna, dar s-ar mai putea imbunatatii. In acest caz, ar fi bine sa incerci sa iti mai cobori nivelul RDV pana intri in "zona verde", adica sub 35%. Cand esti cu raportul datorie/venit net intre 36 si 49%, ai face bine sa iti gestionezi mai atent banii, pentru a putea face fata si situatiilor neprevazute.
RDV la 50% sau peste te pune direct in "zona rosie", iar in acest caz ai face bine sa iti tai rapid din cheltuieli. Acest procent ridicat indica faptul ca, lunar, cel putin jumatate din banii tai se duc pe datorii precum chirie si/sau rate, ceea ce nu inseamna o situatie financiara deloc sanatoasa. Cu siguranta, daca te afli in aceasta situatie, nu... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 09:30