Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, a pus deja in cui planul de a iesi pe surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu, iar situatia bugetara de acum este deja alarmanta pentru oficialii de la Londra.
Dintre tarile grupului G7, Marea Britanie inregistreaza al doilea mare deficit bugetar, dupa Japonia, iar unele grupuri de analiza din regat refuza sa mai emita prognoze in urmatoarele luni. In plus, nici nivelul datoriei publice nu este unul scazut, mentioneaza CNN Money.
Britanicii au fost avertizati inca dinaintea referendumului ca exista o gaura in buget de aproximativ 30 de miliarde de lire care nu are de unde fi acoperita.
"Vom continua sa luptam impotriva deficitului, dar trebuie sa fim realisti in ceea ce privreste sansa de a obtine surplus bugetar la sfarsitul acestui deceniu", a explicat Osborne.
Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, un organism independent care ofera analize guvernului de la Londra, a anuntat ca, luna aceasta, nu va publica nicio prognoza pentru situatia post-Brexit, urmatoarele calcule urmand sa fie facute publice abia in toamna.
Economistii bancilor vorbesc deja de o scadere economica a Marii Britanii, iar multi nu ezita sa foloseasca cuvantul recesiune, incurajati si de retrogradarea ratingului de tara anuntata de "greii" Standard&Poor's si Fitch, fapt ce ingreuneaza accesul Regatului Unit pe pietele financiare internationale.
Marea Britanie are un grad de indatorare de 90% din PIB, guvernul de la Londra... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 16:40
Curtea de Conturi a analizat activitatea Ministerului Finantelor si a dat publicitatii un raport referitor la situatia datoriei externe si a modului in care au fost utilizati banii imprumutati de statul roman.
Concluziile sunt destul de critice la adresa modului in care au fost gestionati banii publici, datele prezentate nefiind de natura sa ofere o perspectiva favorabila asupra evolutiilor din acest domeniu.
Semnale despre datoria publica
-cresterea datoriei publice a depasit nevoia de finantare a deficitului;
-in conditiile mentinerii unui ritm de crestere al datoriei publice guvernamentale care devanseaza ritmul de crestere al economiei, riscul de solvabilitate va creste;
-Banca Nationala a Romaniei (Directia Stabilitate Financiara) subliniaza faptul ca din ratiuni de sustenabilitate in grupul economiilor emergente, precum si pentru a modera cheltuielile cu dobanzile si impactul acestora asupra deficitului primar, procesul de consolidare fiscala trebuie sa plafoneze ...citeste mai departe despre "Semnale de alarma despre datoria publica a Romaniei: Cum au fost cheltuiti banii imprumutati" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 15:49
Datoria externa publica directa pe termen lung a Romaniei a scazut cu 169 de milioane de euro (0,57%) in iunie 2014 fata de luna anterioara, pana la 29,5 miliarde de euro, dar se afla cu 2,12 miliarde de euro (7,74%) peste nivelul din urma cu un an, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei.
In aceeasi perioada, datoria externa public garantata pe termen lung a tarii a scazut cu 105 milioane de euro (0,29%), pana la 1,14 miliarde de euro. Fata de iulie 2013, datoria externa public garantata este mai mica cu 187 de milioane de euro, potrivit Agerpres.
Si datoria externa privata a Romaniei a scazut, atat ca ritm lunar, cu 105 milioane de lei (0,29%), cat si anual, cu 187 de milioane de euro, pana la 35,95 miliarde de euro la 30 iunie 2014.
Datoria externa pe termen scurt a Romanie a scazut, de asemenea, cu 291 de milioane de euro (1,62%), in iunie fata de mai, si cu 3,032 miliarde de euro, in iunie 2014 fata de iulie 2013, pana la 17,66 miliarde de euro. mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 15:30
Romania inregistra la finalul primei luni a acestui an o datorie externa totala de 97,345 miliarde euro, in scadere cu 1,3% (1,261 miliarde euro) fata de finalul lui 2011.
La finalul lui 2011, datoria externa totala a Romaniei se cifra la 98,606 miliarde euro, a anuntat marti Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Datoria pe termen mediu si lung reprezenta 77,2% din totalul datoriei externe a Romaniei in ianuarie, iar ponderea datoriei pe termen scurt era de 22,8%.
La finalul lunii ianuarie, datoria pe termen scurt a Romaniei insuma 22,202 miliarde euro, in scadere cu 3,4% fata de nivelul de la finalul lui 2011, cand era de 22,94 miliarde euro.
Datoria pe termen mediu si lung a ajuns la 31 ianuarie 2012 la 75,143 miliarde euro, cu 0,6% mai redusa decat la sfarsitul lui 2011, cand era de 75,612 miliarde euro.
Datoria publica directa, ce include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale, a scazut in ianuarie fata de finalul lui 2011, pana la 19,264 miliarde euro, in timp ce datoria externa garantata public a coborat la 1,492 miliarde euro. In schimb, datoria externa negarantata public a crescut la 36,115 miliarde euro, de la 35,904 miliarde euro la finalul lui 2011.
Depozitele constituite pe termen mediu si lung in Romania de nerezidenti au scazut la 8,095 miliarde euro, de la 8,452 miliarde euro la 31 decembrie 2011.
Imprumuturile de la Fondul Monetar International (FMI) - in baza acordului stand-by cu Romania,... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 16:50
Romania trebuie sa gaseasca un echilibru mai bun in politica fiscala si sa limiteze prin Constitutie datoria publica, mai curand decat deficitul, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. "Trebuie gasit un mai raport mai bun intre reguli si discretie, care sa fie introdus in Constitutie.
Nu nivelul deficitului trebuie captat in Constitutie, ci nivelul datoriei", a spus Croitoru la Romania Financial Forum, eveniment organizat de Mediafax in parteneriat cu BNR.
El aratat ca actuala criza este cel mai bun moment pentru Romania pentru a continua si in politica fiscala reforma inceputa in anii '70, prin care politica monetara a fost mutata de sub controlul politicienilor.
Potrivit lui Croitoru, supraindatorarea statelor s-a produs ca urmare a caderii decidentilor in capcana anticipatiilor, a faptului ca autoritatile prefera sa actioneze, ducand la extrem interventiile si amplificand ciclurile economice.
"Aceasta capcana a aparut dupa criza din 1929-1933 si de principiu se perpetueaza, pentru ca exista o relatie speciala intre public si Guvern.
Aceasta relatie speciala vine de la faptul ca publicul rasplateste actiunea.
Chiar daca inactiunea nu ar fi avut consecinte negative, publicul ar fi rasplatit actiunea. Hazardul moral nu este pedepsit, dar un Guvern care nu actioneaza este pedepsit.
Din acest motiv, statul maximizeaza intotdeauna interventia. Asta explica de ce s-a actionat in anumite directii", a explicat Croitoru.
Oficialul BNR a aratat... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 16:25
Pietele internationale devin mult mai "nervoase" atunci cand datoria publica in multe tari, inclusiv Romania, depaseste 40% din PIB, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, subliniind ca, in aceste conditii, rezerva valutara a bancii centrale nu este una excesiva, anunta Mediafax."Sunt tari din America Latina care au intrat in default cu o datorie publica de 20%. Exista in literatura de specialitate o limita de 60% privind ponderea datoriei publice in PIB, dar in cazul multor tari, si Romania se situeaza in aceasta categorie, cu o datorie de 40% din PIB, pietele devin mult mai nervoase", a spus Isarescu, la Forumul Bancar Roman, organizat de FinMedia la BNR.
El a subliniat ca, in aceste conditii, banca centrala nu tine o rezerva excesiva din punct de vedere al credibilitatii.
De aceeasi parere a fost si presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, care considera ca problema principala este reprezentata de datoria publica, desi aceasta are o pondere destul de mica in datoria externa.
"Ma surprinde ca dupa 15 ani noi tot mai dezbatem basic economics. Cred ca dezbaterea pe datoria externa este mai mult emotionala decat fundamentala. Eu cred ca trebuie sa ne punem problema datoria publice. Pana la urma, nervozitatea pietelor de capital este data de dimensiunea datoriei publice", a spus Negritoiu.
Rezervele valutare ale BNR totalizau 32,309 miliarde euro la finele lunii octombrie.
La 31 august, datoria publica a Romaniei insuma 179,324 miliarde lei,... mai mult
Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 13:54
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat vineri ca presiunile exercitate de pietele financiare asupra monedei unice nu o vizeaza in mod direct, ci au in vedere mai degraba datoriile publice ale anumitor tari membre, informeaza Les Echos, citat de Newsin"Am asistat, pentru prima oara, nu la un atac directionat impotriva euro, ci la un atac impotriva datoriilor publice ale unora din tarile zonei euro", a declarat presedintele CE, in cadrul unei conferinte de presa de la Lisabona.
"Pietele au inceput, pentru prima oara, sa distinga diferentele dintre situatiile statelor membre ale acestei uniuni monetare. Tocmai de aceea, aceasta problema este serioasa si trebuie sa ii facem fata cu o enorma determinare", a mai spus Barroso.
"In mod paradoxal, pietele ne transmit cel mai interesant semnal: trebuie sa ne organizam mai bine", a adaugat presedintele CE, cu ocazia colocviului organizat la a 25-a aniversare a semnarii de catre Spania si Portugalia a tratatului de adeziune la Comunitatea Economica Europeana (CEE), devenita, mai tarziu, Uniunea Europeana (UE).
Avand in vedere ca situatia actuala constituie, "in principiu, chiar un test al solidaritatii europene", presedintele Comisiei a estimat ca aceasta criza a datoriilor cere din partea autoritatilor europene "un efort semnificativ, deoarece deciziile care trebuie luate sunt dificile si nu sunt deloc evidente".
"Consecintele sociale ale recesiunii", provocate de criza financiara mondiala, au rascolit... mai mult
Vineri, 11 Iunie 2010, ora 23:22
Datoria publica totala a Romaniei a crescut la 31 decembrie 2009 cu 34,9% fata de finalul lui 2008, la 148,055 miliarde lei (35 miliarde euro), echivalentul a 29,29% din produsul intern brut (PIB), de 505,5 miliarde lei, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si preluate de NewsIn.Datoria publica a scazut cu 714 milioane lei fata de sfarsitul lui noiembrie, potrivit datelor MFP.
La sfarsitul lui 2008, datoria publica totala era de 109,75 miliarde lei si reprezenta 21,78% din produsul intern brut din 2008, de peste 503,9 miliarde lei.
La 31 decembrie 2009, 47,5% din datoria publica era in lei, 41,1% era denominata in euro, 6,3% era in dolari, aproape 1,4% era in yeni japonezi, iar restul in alte valute.
Cea mai mare parte a datoriei publice a fost contractata prin imprumuturi de stat (38,01%), urmata de certificate de trezorerie (17,03%) si obligatiuni de stat (16,82%).
De asemenea, 6,61% din datoria publica a fost contractata prin eurobonduri, 0,07% prin leasing financiar, iar 21,47% prin alte surse ce reprezinta imprumuturi din disponibilitatile Contului General al Trezoreriei Statului, utilizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat.
Fata de sfarsitul lui 2008, ponderea datoriei publice guvernamentale in totalul datoriei a urcat la 31 decembrie 2009 cu 1,36 puncte procentuale, de la 91,58% la 92,94%, in timp ce datoria publica locala reprezenta 7,06% din datoria totala la sfarsitul lui 2009.
Ponderea datoriei negociabile a crescut... mai mult
Joi, 25 Februarie 2010, ora 17:07
Datoria publica totala a Romaniei a crescut la 30 septembrie cu 27,6% fata de finalul lui 2008, la 140,09 miliarde lei (33,4 miliarde euro), a anuntat miercuri Ministerul Finantelor Publice si reprezenta 28,17% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru finalul lui 2009, de 497,3 miliarde lei.La sfarsitul lui 2008, datoria publica totala era de 109,75 miliarde lei si reprezenta 21,78% din produsul intern brut din 2008.
La 30 septembrie, 55,21% din datoria publica era in lei, 32,8% era denominata in euro, 6,65% era in dolari, 1,44% era in yeni japonezi, iar restul in alte valute.Cea mai mare parte a datoriei publice a fost contractata prin imprumuturi de stat (37,43%), urmata de certificate de trezorerie (18,95%) si obligatiuni de stat (12,66%). De asemenea, 6,92% din datoria publica a fost contractata prin eurobonduri, 0,07% prin leasing financiar, iar 23,96% prin alte surse.Fata de sfarsitul lui 2008, ponderea datoriei publice guvernamentale in totalul datoriei a urcat la 30 septembrie cu 1,26 puncte procentuale, de la 91,58% la 92,84%, in timp ce datoria publica locala reprezenta 7,16% din datoria totala la sfarsitul primelor noua luni din acest an.Ponderea datoriei negociabile a urcat la 38,6% la finalul lunii septembrie, de la 25,7% in decembrie 2008, restul fiind datorie ne-negociabila.De la inceputul acestui an si pana la finalul lunii septembrie, MFP s-a imprumutat cu 92,7 miliarde lei, din care 57,4 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 12:19