Feed-urile noastre de Facebook, Instagram si Twitter au fost invadate in ultima vreme de poze "imbatranite" cu ajutorul filtrului folosit de aplicatia FaceApp. Nu numai ca a devenit viral, ci s-a transformat intr-un challenge, adica oamenii se indeamna sa faca aceasta transformare digitala. Dar de ce a devenit atat de populara si care sunt pericolele ascunse?
FaceApp foloseste o tehnologie numita "retea neurala", bazata pe Inteligenta Artificiala, prin care modifica digital fotografiile.
Ea contine si alte filtre, in afara de cel de imbatranire. Iti poate pune breton sau un zambet pe fata ori te poate "transforma" intr-o persoana de sex opus.
Pozele "imbatranite" au devenit de curand un fenomen in social media (doar pe Instagram, hashtagul #faceapp a fost folosit pana acum de peste 370.000 de ori) din trei motive principale:
E amuzant sa te vezi imbatranit/a;Modul in care se realizeaza imbatranirea e realist - adica iti pastreaza destule trasaturi faciale incat sa fii recognoscibil/a;E cool sa fii #trending si sa faci ce fac si altii.
Dar, ca orice aplicatie, FaceApp are termeni si conditii, respectiv o politica de confidentialitate, la care bine sa fim atenti putin, inainte sa decidem daca merita sa facem parte din aceasta distractie de moment.
Insa inainte de a trece la aceste detalii, mentionam ca Wireless Lab este compania care a creat-o, care are sediul in Rusia si este condusa de Yaroslav Goncharov.
Partajarea datelor utilizatorilor FaceApp... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 08:36
Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica, cel de la care a pornit scandalul privind datele personale de pe Facebook, spune ca este posibil sa fi fost afectati chiar mai multi utilizatori decat se crede in prezent si ca datele obtinute de fostul sau angajator ar putea fi stocate in Rusia.
Numarul utilizatorilor Facebook ale caror informatii personale au fost accesate de Cambrige Analytica "ar putea fi mai mare, cu siguranta" de 87 de milioane de utilizatori, numarul anuntat cel mai recent de compania lui Mark Zuckerberg, a spus Wylie, duminica, la NBC, potrivit CNN.
Fostul angajat Cambridge Analytica a adaugat ca "o multime de oameni" au acces la aceste date si ca exista "riscul real" ca ele sa fie stocate in Rusia.
"Ar putea fi stocate in diverse parti ale lumii, inclusiv in Rusia, tinand cont de faptul ca profesorul care a gestionat procesul de colectare de date s-a tot plimbat intre Marea Britanie si Rusia", a Wylie.
Cercetatorul rus Aleksander Kogan a colectat datele a milioane de americani, pe care le-a vandut apoi companiei Cambridge Analytica, care a lucrat la campania prezidentiala a lui Donald Trump.
Chiar daca Facebook a lansat o investigatie pentru a afla cine a avut acces la date si unde ar fi putut ajunge ele, nu se poate spune cu certitudine ca "toate aceste date au disparut pentru totdeauna", a mai spus Wylie.... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 12:38
Gigantii IT care opereaza in Rusia s-au trezit, marti, intr-o noua era a legislatiei de la Kremlin.
O noua lege obliga companiile internationale IT sa foloseasca serverele locale pentru stocarea datelor obtinute de la utilizatorii rusi.
Aceasta este cea mai recenta dintr-un lant de aproximativ 20 de legi menite sa permita guvernului sa controleze Internetul, elaborate din 2012 incoace, de cand Vladimir Putin a revenit la carma Rusiei, observa portalul Bloomberg.
Aparent, noul program este menit sa protejeze intimitatea cetatenilor rusi si nici nu este o idee care sa fi fost inventata de Rusia. Brazilia si Germania exploreaza si ele ideea, dupa evenimentele care l-au adus pe Snowden in atentia mass-media.
Cu toate acestea, activistii pentru drepturile omului se tem ca aceasta lege va fi folosita in interesul statului rus, permitandu-le oficialilor de la Kremlin sa-si spioneze cetatenii si sa faca presiuni asupra activistilor politici. In plus, masura intra in forta la doar cateva zile dupa ce site-ul Wikipedia a fost interzis din cauza unui articol despre canabis.
"Regimul deja avanseaza cenzura si supravegherea in masa la un alt nivel, folosindu-se de ele pentru a-i prinde pe activistii politici ai opozitiei. Iar aceasta lege care le impune companiilor sa pastreze datele pe serverele din tara permite guvernului un acces extrem de facil la aceste date", este de parere Laura Reed, un cercetator din cadrul Freedon House.
Teoretic, serviciile secrete rusesti... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 12:16
Nici nu s-au sfarsit necazurile din UE pentru gigantii IT, ca acestia se pomenesc luati in vizor de institutiile de control din domeniul comunicatiilor din Rusia.
Ziarul Izvestia, citat de agentiat Tass, anunta ca Alexander Zharov, seful agentiei de stat Roscomnadzor, cu atributii in domeniul comunicatiilor, intentioneaza sa recurga la sanctiuni impotriva Facebook, Google si Twitter.
Vanatoare de bloggeri
Mai multe adrese oficiale au fost expediate, luni, de Zharov pe adresa companiilor americane, in care acestea au fost avertizate ca institutia poate recurge la amenzi si blocarea paginilor cu continut ilegal.
Purtatorul de cuvant al Roscomnadzor, Vadim Ampelonsky, a confirmat trimiterea scrisori catre birourile regionale ale Facebook si Twitter din Europa si direct lui Larry Page, in cazul Google.
"Speram sa vedem o schimbare in comunicarea de pe site-uri dupa ce am trimis aceste adrese", a declarat Ampelonsky.
Intr-un demers similar desfasurat la inceputul acestei luni, adjunctul lui Zharov, Maxim Ksenzov a avertizat companiile respective ca se fac vinovate de incalcarea legii din Rusia.
Conform acesteia, Facebook, Twitter si Google sunt nevoite sa faca publice vizualizarile zilnice de pe paginile unor utilizatori, ca si datele de indentificare ale detinatorilor de conturi cu peste 3000 de vizualizari zilnice.
Masura este inclusa in codul de ofense administrative, putand fi sanctionata cu amenzi de la 6.000 la 10.000 de dolari sau suspendarea... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 17:11
Autoritatile romane au formulat 16 solicitari de informatii catre Facebook privind 36 de utilizatori ai retelei de socializare, in primele sase luni ale acestui an, potrivit unui raport al companiei dat publicitatii marti.
Facebook a facut public primul raport global privind cererile de informatii primite din partea statelor - Global Government Requests Report -, referitor la perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2013.
In raport sunt enumerate tarile care au solicitat informatii, cu precizarea numarului de cereri primite de la fiecare tara si a numarului de conturi sau utilizatori de Facebook la care solicitarile faceau referire. De asemenea, este precizat in ce masura, in urma primirii respectivelor solicitari, compania a fost obligata de lege sa dezvaluie un minim de informatii.
Astfel, potrivit raportului, autoritatile romane au trimis 16 solicitari privind 36 de conturi, iar in 63 la suta dintre ele compania are obligatia legala de a furniza unele informatii.
Cele mai multe solicitari au venit din partea SUA - intre 11.000 si 12.000, privind peste 20.000 de conturi, guvernul american fiind indreptatit sa primeasca unele informatii in cazul a 79 la suta din aceste solicitari.
In continuare, in topul tarilor care au facut cele mai multe solicitari se afla India (3.245 de solicitari, 4.144 de conturi), Marea Britanie (1.975 de solicitari, 2.337 de conturi), Germania (1.886 de solicitari, 2.068 de conturi), Italia (1.705 solicitari, 2.306 conturi) si Franta (1.547... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 16:31
Facebook cauta sa-si atraga sprijinul dezvoltatorilor de aplicatii din Rusia pentru a castiga teren pe aceasta piata.
Mark Zuckerberg a organizat o competitie de sase ore pentru dezvoltatorii din Rusia, care au construit astfel noi aplicatii menite sa-i atraga pe rusi catre cea mai mare retea de socializare din lume, scrie Bloomberg.
In acest moment, americanii au doar 3,5 milioane de utilizatori, dintr-o populatie de peste 143 de milioane a celei mai mari tari din Europa.
Facebook se infrunta in Rusia cu doi competitori locali, Vkontakte si Odnoklassniki, fiecare depasindu-i cu mult pe americani ca numar de utilizatori: 22 de milioane si respectiv 16 milioane, conform datelor firmei de cercetare TNS Global.
Rusia reprezinta o piata cu un mare potential pentru Facebook. 63% din tinerii si adultii rusi utilizeaza internetul, intr-o crestere continua fata de un numar de doar 39% in urma cu cinci ani.
"Sunt foarte putine locuri in lume care au un atat de mare numar de utilizatori potentiali. Rata de penetrare a internetului nu este inca atat de ridicata, asa ca inca mai exista loc de crestere si Facebook trebuie sa fie prezent atunci cand mai multi rusi isi vor crea conturi pe retelele de socializare", a declarat Brian Blau, analist la firma de cercetare Gartner din San Francisco.
Facebook incearca sa repete succesul din Brazilia, unde a reusit sa depaseasca un concurent foarte puternic. Orkut a cedat locul intai catre compania lui Zuckerberg in... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 14:31