Din miracol economic al secolului XXI, China risca sa se transforme intr-o adevarata bula periculoasa pentru intreaga economie globala, dupa anuntul facut de un oficial privind falsificarea datelor statistice referitoare la cresterea economica.
Cu doar cateva zile inainte de prezentarea datelor oficiale privind evolutia economica a Chinei in 2016, guvernatorul provinciei Liaoning, Chen Qiufa, a recunoscut, intr-o intrunire oficiala a Partidului Comunist, ca o falsificat datele statistice transmise Beijingului intre 2011-2014, relateaza Daily Sabah.
Cel putin intr-un caz din 2013, un district din regiunea Liaoning a raportat o crestere economica cu 127% mai mare decat cea reala, anunta agentia de stiri Xinhua.
In 2016, situatia s-a schimbat radical, Liaoning devenind prima provincie a Chinei care a raportat o crestere economica negativa. Tinutul este reprezentativ pentru industria miniera si siderurgica din China, majoritatea firmelor mari fiind detinute de stat.
Acestea se afla si pe lista de prioritati a Beijingului referitoare la reformarea companiilor ineficiente din tara.
Pentru observatorii externi, marturisirea facuta de guvernatorul din Liaoning nu reprezinta o surpriza totala, mai multi analisti luand in considerare o eventuala umflare artificiala a datelor statistuice oficiale prezentate de Beijing in anii de crestere economica uluitoare din China.
Pe de alta parte, valul de reforme impus de stategia politico-economica a presedintelui Xi a facut... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2017, ora 15:06
Suspiciunile privind trucarea datelor economice oficiale din China renasc pe fondul unei anchete oficiale declansate de Beijing impotriva directorului Biroului National de Statistica.
Wang Bao'an, seful statisticienilor din China, este anchetat pentru "serioase incalcari ale doctrinei de partid", limbaj prin care Beijingul defineste de cele mai multe ori cazurile de coruptie, dupa cum relateaza postul CNN Money.
Anuntul surpriza a avut loc la doar cateva ore dupa ce Wang a prezentat in fata reporterilor ultimele date statistice referitoare la economia tarii.
Analisti, economisti si investitori deopotriva au pus in ultimii ani sub semnul intrebarii datele oficiale comunicate de Biroul National de Statistica al Chinei, acestia manifestand suspiciunea ca procentele de crestere economica ar fi artificial umflate.
Unii sunt convinsi ca statisticile economice din China sunt complet trucate, altii afirma ca anumite date luate in calcul ar fi lipsite de acuratete si cer un calcul alternativ in baza consumului de electricitate sau transportului feroviar de marfa.
In trecut, problema legata de anuntarea PIB al Chinei era legata de preaslavirea cresterii economice a tarii.
Fiecare activist de partid care alerga dupa o promovare trebuia sa umfle tintele de crestere programate prin planul cincinal pe care le raporta la Beijing.
"China nu are un birou de statistica independent. Biroul National lucreaza cu datele prelucrate si transmise de autoritatile din fiecare... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 15:50
Intr-un document Wikileaks, o conversatie purtata in 2007 intre un diplomat american si un oficial chinez din provincia Liaoning, pe numele sau Li Keqiang, scotea la iveala ca Beijingul obisnuieste sa falsifice datele referitoare la PIB al Chinei.
Intre timp, Li, ajuns acum prim-ministru, este nevoit sa gestioneze o criza financiara care ameninta sa prabuseasca odata cu piata de capital din tara si restul economiei globale.
Iar cresterea economica de 7% inregistrata pe trimestrul doi, cu 0,2% mai mare decat cea anticipata, nu face decat sa adanceasca misterul ce planeaza asupra Chinei, arata CNN Money.
Crestere la sablon
In 2007, inclusiv Li Keqiang isi dorea o statistica oficiala care sa tina cont de alte criterii in determinarea PIB: consumul de electricitate, volumul de marfa transportat si nivelul imprumuturilor bancare.
Pe 15 iulie, tema acuratetei datelor statistice din economie puse la dispozitie de Beijing a revenit in actualitate, odata cu raportarea unei cresteri economice neasteptate de 7% in trimestrul al doilea al anului.
In primele trei luni, PIB al Chinei a crescut in acelasi procent de 7%, de altfel, batut in cuie de economistii guvernului de la Beijing ca prognoza oficiala de crestere economica pe anul in curs.
"O raportare de crestere economica prea putin credibila nu face decat sa reia discutiile privind veridicitatea datelor statistice oficiale.
Din punctul nostru de vedere, PIB real pe trimestrul al doilea este cu 0,1% - 0,2%... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 17:37
Christopher Balding, profesor la Peking University, a publicat un studiu care urmareste cateva indici ciudate din statisticile oficiale ale Chinei. El crede ca guvernul a manipulat intentionat date privind preturile caselor intre anii 2000 si 2011 pentru a-i iesi o inflatie mica.
Balding a facut patru observatii majore, arata qz.com. Prima intrebare pe care si-o pune e de ce datele privind constructiile nu reflecta masiva migratie interna? In ultimii 20 de ani, China a suferit o migratie uriasa de la rural catre orasele de coasta.
Dar datele oficiale arata ca preturile caselor din rural au crescut de trei ori mai rapid decat cele din urban. Balding e sceptic in privinta acestui fenomen.
De asemenea, el nu intelege de ce datele din constructii nu arata cresterea economica masiva a Chinei. In general, China spune ca preturile constructiilor private au crescut cu 8% pe an, intr-o vreme cand intreaga economie a crescut cu procente intre 8 si 10%.
Citeste mai multe despre Cifrele economiei chineze, umflate intentionat cu un trilion de dolari pe Ziare.com. mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 09:01