Tim Berners-Lee, fondatorul World Wide Web-ului, apreciaza ca ne aflam intr-un moment important pentru viitorul Internetului si spune ca utilizatorii ar trebui sa se implice mai mult in modelarea acestuia.
"Problemele pe care le vedem astazi sunt erori in sistem. (...) Erorile pot cauza pagube, insa ele sunt create de oameni si pot fi remediate de oameni", scrie Berners-Lee intr-o succesiune de postari pe Twitter, in contextul scandalului privind folosirea datelor private ale utilizatorilor Facebook de catre firma de consultanta Cambridge Analytica, care a lucrat pentru campania electorala din 2016 a lui Donald Trump.
Pentru a preveni repetarea unor situatii in care datele cu caracter personal ale oamenilor sunt folosite in moduri blamabile de diversi actori, este nevoie de mai multa responsabilitate din partea tuturor partilor implicate.
"Datele mele personale sunt ale mele si doar eu le pot controla. Daca ti s-a dat permisiunea sa folosesti aceste date intr-un anumit scop, foloseste-le doar in acel scop", continua Berners-Lee, adaugand ca o mare parte din cercetare in domenii ca stiinta si medicina depinde de astfel de date.
Cel care in urma cu aproape trei decenii lansa WWW-ul, punand bazele Internetului pe care astazi il folosesc miliarde de oameni din intreaga lume, are un mesaj si pentru acestia din urma.
"Poate ca eu sunt cel care a inventat web-ul, dar voi sunteti cei care il faceti ceea ce este. Si de voi depinde sa construiti un web care sa ne... mai mult
Sambata, 24 Martie 2018, ora 00:00
Justitia belgiana a somat vineri Facebook sa inceteze sa-i urmareasca pe internauti in Belgia fara acordul lor, sub sanctiunea unei amenzi de 250.000 de euro pe zi, care ar putea ajunge la 100 de milioane de euro.
Gigantul IT a anuntat ca intentioneaza sa atace decizia cu apel, informeaza AFP.
Grupul american "trebuie sa inceteze sa urmareasca si sa inregistreze utilizarea internetului de catre persoane care navigheaza din Belgia, pana cand el se va conforma legislatiei belgiene privind viata privata", a decis tribunalul flamand de prima instanta de la Bruxelles, intr-un comunicat ce rezuma un verdict de 84 de pagini.
"Facebook trebuie, de asemenea, sa distruga toate datele personale obtinute ilegal", a continuat tribunalul. Daca grupul nu se va supune verdictului, el va trebui sa plateasca o penalizare de "250.000 de euro pe zi de intarziere, cu un maxim de 100 de milioane de euro".
"Suntem dezamagiti de verdictul de astazi si avem intentia sa facem apel", a reactionat Facebook.
Justitia belgiana a fost sesizata de Comisia pentru protejarea vietii private (CPVP) din Belgia, care estimeaza ca Facebook incalca legea belgiana privind respectarea vietii private.
"Curtea (de justitie) a urmat pe deplin pozitia" CPVP, a notat tribunalul in comunicat.
In cauza este utilizarea de reteaua sociala a unor "cookies", aceste micro-fisiere care pastreaza datele sau obiceiurile internautilor si pe care continua sa-i urmareasca, fie ca acestia au sau nu un cont pe... mai mult
Sambata, 17 Februarie 2018, ora 14:53
Facebook a anuntat luni ca in perioada imediat urmatoare isi va publica in premiera principiile in baza carora administreaza informatiile utilizatorilor.
Totodata, compania va publica mai multe tutoriale video cu ajutorul carora cei peste 2 miliarde de utilizatori vor putea invata cum sa isi protejeze informatiile personale. Compania lui Mark Zuckerberg a luat aceasta decizie pentru a se conforma in avans cerintelor UE in privita protejarii datelor personale.
Materialele video le vor arata utilizatorilor cum sa managerieze datele pe care Facebook le colecteaza pentru a afisa anunturi intr-o maniera personalizata. De asemenea, utilizatorii platformei sociale vor invata cum sa stearga mai usor postari vechi si vor afla ce se intampla cu datele pe care ei le sterg, a informat Erin Egan, sefa departamentului de securitate a datelor personale de la Facebook, citata de Reuters.
Principiile pe care urmeaza sa le publice Facebook sunt cele in baza carora compania administreaza datele utilizatorilor, sustine Erin Egan.
Facebook face acest efort pentru a se pregati sa faca fata cerintelor Regulamentului General de Protectia Datelor din Uniunea Europena care va incepe sa produca efecte pe 25 mai. Regulile prevazute de acest document sunt cele mai dure privind asigurarea intimitatii online de la inventarea Internetului.
Regulamentul va obliga companiile sa raporteze bresele de securitate si scurgerile de date in termen de 72 de ore. De asemenea, va permite... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 14:24
De-a lungul celor zece ani de existenta, Facebook a incercat sa mentina un echilibru intre scopul de baza al retelei de socializare - acela de a le oferi utilizatorilor sai un spatiu privat pentru a discuta - si "hranirea" companiilor cu cat mai multe date personale pentru a putea furniza reclame relevante.
Deseori s-a intamplat ca balanta sa incline in favoarea companiilor, scrie Time.
Ca urmare a incalcarii promisiunilor de confidentialitate, Comisia Federala de Comert a obligat compania americana la evaluari periodice timp de 20 ani.
Acestea sunt sapte dintre cele mai surprinzatoare moduri in care Facebook a folosit datele private ale utilizatorilor, prin intermediul politicilor sale de confidentialitate. Compania a renuntat la unele dintre aceste practici, ca urmare a valurilor de critici starnite.
1. Iti pastra datele pentru totdeauna, chiar si dupa ce paraseai Facebook
La inceput, nu era usor sa iti stergi contul de Facebook. Acesta putea fi dezactivat, dar, pentru ...citeste mai departe despre "Sapte moduri controversate in care Facebook iti foloseste datele" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 Februarie 2014, ora 13:00
Facebook, considerata in momentul de fata cea mai importanta retea de socializare din lume, implineste marti zece ani de la lansare, o varsta a maturitatii, dar totusi un moment dificil pentru acest site care se lupta sa isi pastreze utilizatorii tineri.
Facebook se apropie de a zecea aniversare, o varsta a maturitatii pentru reteaua de socializare, care a reusit sa depaseasca o listare catastrofala pe bursa si sa se transforme intr-o masinarie de atragere a publicitatii, dar care se confrunta totodata cu imbatranirea utilizatorilor sai.
"A fost o calatorie incredibila", a declarat Mark Zuckerberg, cofondatorul si directorul general al Facebook.
"Registrul" online pe care Mark Zuckerberg l-a creat in ianuarie 2004, in camera sa de la Universitatea Harvard, a devenit o companie mondiala, cu 1,23 de miliarde de utilizatori pe luna, iar Zuckerberg, unul dintre cei mai tineri miliardari ai lumii.
"Facebook a facut ca lumea sa fie mai mica, mai interactiva. A unit familii, prieteni, vecini din intreaga lume. Este un adevarat fenomen social", a declarat, pentru AFP, Trip Chowdhry, analist la compania Global Equity Research.
"Peste 20% din timpul petrecut pe internet este pe reteaua Facebook. Cei de la Facebook au realizat cu succes tranzitia de la computerul traditional la dispozitivele mobile. Ce au reusit sa faca este remarcabil", a declarat, la randul sau, Lou Kerner, fondator al societatii de investitii Social Internet Fund.
In decembrie 2013, Facebook avea... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 17:15
Adolescentii renunta la Facebook in favoarea altor aplicatii de comunicare instantanee precum WhatsApp, WeChat si Kakao Talk, din cauza faptului ca parintii lor au inceput sa foloseasca tot mai mult aceasta retea de socializare.
Conform sursei citate, Facebook a facut un anunt surprinzator in aceasta luna, potrivit caruia a inregistrat o scadere a numarului utilizatorilor zilnici, in special in randul adolescentilor. Cu alte cuvinte, adolescentii folosesc in continuare Facebook, dar nu mai utilizeaza reteaua de socializare la fel de mult ca in trecut, informeza theguardian.com.
Migratia graduala a adolescentilor catre aplicatiile de comunicare instantanee precum WhatsApp, Kakao Talk si WeChat ar putea face ca Facebook sa devina victima propriului succes. Drumul catre cresterea pana la aproximativ 1,2 miliarde de utilizatori activi pe luna ai Facebook s-a intersectat si cu mamici, tatici, matusi si unchi care s-au alaturat retelei de socializare, acestia postand pe "peretele" copiilor citate inspirationale, imagini cu animale dragute si comentarii la fotografiile copiilor.
In acest context, nu este de mirare ca Facebook nu mai este un loc in care adolescentii sa-si actualizeze statusul de pe aceasta platforma fara niciun fel de inhibitii, ci un instrument de comunicare obligatoriu pe care utilizatorii tineri continua sa-l foloseasca pentru ca "toata lumea procedeaza astfel". Asadar, toate lucrurile amuzante se intampla acum in alta parte, mai exact pe telefoanele... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:28
Sase organizatii care lupta pentru protejarea libertatii pe internet si-au exprimat ingrijorarea, intr-o scrisoare transmisa autoritatilor americane, cu privire la faptul ca Facebook foloseste in scopuri publicitare datele personale ale utilizatorilor retelei, fara a avea acordul acestora.
Potrivit AFP, aceasta practica "extinde foarte mult obiceiul utilizarii informatiilor personale in scopuri publicitare", au scris cele sase organizatii intr-o scrisoare adresata Federal Trade Commission (FTC), agentia de protectie a consumatorilor din Statele Unite ale Americii.
Reteaua de socializare americana si-a revizuit politicile privind protejarea datelor personale ale utilizatorilor sai dupa ce un judecator american a aprobat, pe 27 august, un acord potrivit caruia Facebook va trebui sa plateasca 20 de milioane de dolari pentru ca a utilizat mentiunea "Imi place", nume si profiluri ale utilizatorilor cu scopuri publicitare.
Totusi, daca aceste noi politici ale Facebook vor intra in vigoare, utilizatorii nu vor mai avea nici macar posibilitatea "de a-si da consimtamantul" pentru ca imaginile lor sa fie folosite in reclame postate pe paginile apropiatilor acestora, au sustinut cele sase organizatii.
"Imaginile lor vor putea fi folosite chiar si pentru a promova produse pe care un utilizator nu il apreciaza sau pe care nu il mai utilizeaza", se mai spune in scrisoarea celor sase organizatii, printre care se numara Electronic Privacy Information Center si Center for... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 16:27
Cancelarul german Angela Merkel a aparat duminica ideea crearii unei reglementari europene in vederea unei mai bune protectii a datelor private ale europenilor pe Internet, intr-un interviu pentru televiziunea publica.
Ea si-a exprimat dorinta ca "societatile de Internet, Facebook, Google si altele, sa fie obligate sa spuna tarilor europene cui transmit datele" utilizatorilor lor. O asemenea masura este necesar, in opinia sa, sa faca "parte dintr-un acord european privind protectia datelor", relateaza AFP.
Intr-o reuniune a ministrilor europeni ai Afacerilor Interne si Justitiei la sfarsitul saptamanii, Germania va apara "o pozitie foarte stricta", a dat ea asigurari.
Ea a evocat totodata rezultatele vizitei la Washington, saptamana trecuta, a ministrului de Interne Hans-Peter Friedrich, in vederea obtinerii unor clarificari din partea Guvernului american, in unor dezvaluiri despre un program de supraveghere la nivel mondial a comunicatiilor electronice de catre Statele Unite.
"I s-a spus foarte clar ministrului de Interne ca nu exista un spionaj industrial vizand intreprinderi germane", a dat ea asigurari.
Cancelarul Germaniei, acuzat ca stia despre spionajul informatic american
Merkel a apreciat ca "vitala", saptamana aceasta, activitatea serviciilor de informatii in statele democratice, intr-un interviu pentru saptamanalul Die Zeit, aparand in mod implicit autoritatile americane.
Impreuna cu Statele Unite, "actionam impotriva terorismului, insa, pe... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 09:22
Facebook a expus accidental numerele de telefon si adresele de e-mail ale unui numar de 6 milioane de utilizatori ai retelei de socializare, informatiile putand fi accesate de persoane neautorizate de-a lungul anului trecut, a anuntat compania.
Facebook a spus ca scurgerile de informatii au inceput in 2012 din cauza unei probleme tehnice aparute in uriasa sa arhiva de contacte, care contine informatii personale colectate de la cei 1,1 miliarde de utilizatori pe care reteaua de socializare ii are la nivel mondial, scrie Nytimes.com.
Din cauza acestei probleme, utilizatorii Facebook care descarcau date de contact despre persoanele pe care le aveau in lista lor de prieteni primeau si informatii aditionale, la care nu ar fi trebuit sa aiba acces.
Echipa de securitate a Facebook a fost alertata cu privire la aceasta problema saptamana trecuta si a rezolvat-o in 24 de ore. Facebook nu a facut publica aceasta informatie pana vineri dupa-amiaza, cand a postat un mesaj explicativ pe blogul sau oficial.
Un purtator de cuvant al Facebook a spus ca intarzierea cu care au fost prezentate aceste probleme a fost cauzata de procedurile pe care reteaua de socializare le urmeaza si care prevad ca autoritatile si utilizatorii afectati trebuie notificati inainte de anuntul public.
"Nu avem in prezent nicio dovada ca aceasta problema tehnica ar fi fost exploatata in mod necuvenit, nu am primit plangeri de la utilizatori si nu am sesizat anomalii in folosirea instrumentelor de pe... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 13:48