Dupa cele doua zile de audieri, se poate spune ca Mark Zuckerberg si-a salvat creatia. La sfarsitul intalnirilor din Camera Reprezentantilor si din Senatul SUA, actiunile Facebook urcasera cu peste 5 procente pe bursa din New York, recuperand o parte din pierderea suferita ca urmare a scandalului Cambridge Analytica.
Facebook si, in general, platformele de social-media au adus o schimbare pozitiva, accelerand distribuirea informatiilor cu impact major asupra relatiilor inter-umane si asupra culturii. Dar in orice schimbare majora se ascunde si o mare capcana, aceasta conexiune realizata intre oameni prin intermediul computerului a generat si o mare vulnerabilitate care consta in pericolul pierderii controlului asupra vietii personale.
Mark Zuckerberg, 33 de ani, s-a prezentat in fata alesilor americani decis sa-si puna cenusa in cap si sa salveze tot ce se mai putea salva. A reusit mai mult decat se astepta, dar asta cu compromisuri serioase si cu, cel mai probabil, o reducere serioasa a veniturilor din publicitate.
Promisiunea ca utilizatorii vor prelua din nou controlul asupra propriilor vieti
Implementarea unor reguli mai stricte in ce priveste protectia datelor personale va insemna costuri mai mari pentru companii pentru a ajunge la potentialii clienti. In lipsa unor informatii precise despre acestia, oferite cu "generozitate" pana acum de platformele sociale, direct sau indirect, costurile de promovare a produselor vor creste.
"Compania a facut mai... mai mult
Sambata, 14 Aprilie 2018, ora 00:00
In timp ce Mark Zuckerberg este audiat de reprezentanti ai congresului american in ce priveste furtul a milioane de date personale ale utilizatorilor Facebook, Google, un alt gigant al comunicarii digitale, a introdus in motorul de cautare online un sistem de protectie a datelor personale.
Daca doriti sa aflati date despre o persoana folosind Google, lista referintelor a devenit mult mai scurta, iar la sfarsitul primei pagini care afiseaza rezultatele cautarii se poate citi urmatorul anunt: "Unele rezultate ale cautarii au fost sterse in concordanta cu noua legislatie europeana in ce priveste protectia datelor personale. Aflati mai multe aici", scrie in anuntul postat de gigantul american.
In pagina care explica procedura de protectie a datelor personale implementata de Google care poate fi accesata dand click pe anuntul din baza listei care afiseaza rezultatele cautarii se precizeaza ca:
"Recenta decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene are consecinte ample pentru motoarele de cautare din Europa. Conform deciziei Curtii, anumiti utilizatori au dreptul de a solicita motoarelor de cautare precum Google sa elimine rezultatele pentru interogarile care contin numele persoanei respective. Pentru a fi eligibile, rezultatele afisate trebuie sa fie inadecvate, irelevante sau sa nu mai fie relevante ori sa fie excesive. De la publicarea deciziei pe 13 mai 2014, ne-am straduit in permanenta sa ne conformam acesteia.
Procedura este complicata, deoarece trebuie sa... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 11:30
Esti ingrijorat de modul in care sunt folosite datele tale personale de pe Facebook, mai ales in lumina celui mai recent scandal in care este implicata compania americana, dar nu vrei sa iti stergi contul?
Exista cateva lucruri pe care le poti face chiar tu pentru a limita "valorificarea" acestor informatii in scopuri dubioase, cum ar fi influentarea rezultatului alegerilor, folosind optiunile privind modificarea setarilor pe care Facebook le pune la dispozitia utilizatorilor.
Dezactiveaza serviciile de localizare
Prin intermediul acestor servicii se poate sti unde te afli in orice moment si ce locuri frecventezi - informatii foarte valoroase pentru companiile care cumpara reclame pe Facebook.
Pentru a impiedica accesul companiei lui Mark Zuckerbeg sau al oricarei aplicatii care nu trebuie neaparat sa stie unde te afli, pe telefoanele cu iOS, intra la Settings (Setari) > Privacy (Confidentialitate) > Location Services (Servicii de localizare).
Aici ai optiunea de a dezactiva complet serviciile de localizare sau de a dezactiva aceasta functie doar pentru anumite aplicatii din lista pe care o vei gasi mai jos (poate nu vrei sa o dezactivezi pentru aplicatii ca Google Maps sau Uber, in cazul carora are sens sa le acorzi permisiunea de a vedea unde esti). De asemenea, poti opta si ca serviciul sa fie activat doar atunci cand folosesti aplicatiile respective.
Pe telefoanele cu Android, intra la Settings > Location. La fel ca mai sus, poti alege sa dezactivezi... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 09:13
O curte de apel din Austria a apreciat miercuri drept admisibila "cu titlu individual" o plangere a juristului austriac Max Schrems impotriva retelei sociale Facebook, deschizand calea unui prim proces civil privind utilizarea datelor personale.
Curtea de apel din Viena a contrazis hotararea unui tribunal al primei instante, care considerase in vara plangerea drept neadmisibila pe forma si se declarase incompetent pe fond, relateaza AFP.
Schrems, angajat de mai multi ani intr-o disputa cu Facebook pe tema protectiei datelor personale, depusese in fata justitiei austriece un recurs colectiv al unui numar de 25.000 de utilizatori din lumea intreaga in august 2014.
Curtea de apel nu a considerat totusi plangerea lui Schrems drept ...citeste mai departe despre "Victorie in instanta pentru un utilizator impotriva Facebook. Miza: protectia datelor personale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 19:23
Tim Cook, seful Apple, a lansat o tirada impotriva guvernului american si a gigantilor IT Google si Facebook, acuzandu-i ca incalca dreptul la intimitate al cetatenilor prin folosirea datelor colectate de pe Internet.
In discursul sau, Cook a dorit sa sublinieze ca Apple se diferentiaza de companiile rivale, care si-au consolidat afacerile prin folosirea datelor utilizatorilor in scopuri comerciale, arata revista Fortune.
Direct la tinta
Desi nu a dat numele rivalilor, Cook a tintit direct spre Google, Twitter si Facebook. "Unele dintre cele mai proeminente si de succes companii din Silicon Valley si-au bazat afacerea pe momirea utilizatorilor la impartasirea informatiilor personale.
Strang orice informatie pot despre tine si apoi incearca sa o valorifice cumva. Credem ca este un lucru gresit, iar Apple nu are de gand sa se transforme intr-o astfel de companie", a punctat Tim Cook cu ocazia unui discurs sustinut in Washington.
Directorul Apple si-a continuat tirada aratand ca nu este normal ca utlizatorii de Internet si gadgeturi smart sa fie pusi sa aleaga intre intimitate si securitate.
"Putem si trebuie sa le asiguram pe ambele in mod egal. Publicul are drepul fundamental la intimitate. Este cerut de public, de Constitutie si de moralitate", a afirmat Cook.
O sageata directa a fost trimisa catre noul serviciu de stocare a fotografiilor lansat de Google, despre care se spune ca are rolul de a analiza fotografiile de familie ale utilizatorilor in... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 16:25
1De-a lungul celor zece ani de existenta, Facebook a incercat sa mentina un echilibru intre scopul de baza al retelei de socializare - acela de a le oferi utilizatorilor sai un spatiu privat pentru a discuta - si "hranirea" companiilor cu cat mai multe date personale pentru a putea furniza reclame relevante.
Deseori s-a intamplat ca balanta sa incline in favoarea companiilor, scrie Time.
Ca urmare a incalcarii promisiunilor de confidentialitate, Comisia Federala de Comert a obligat compania americana la evaluari periodice timp de 20 ani.
Acestea sunt sapte dintre cele mai surprinzatoare moduri in care Facebook a folosit datele private ale utilizatorilor, prin intermediul politicilor sale de confidentialitate. Compania a renuntat la unele dintre aceste practici, ca urmare a valurilor de critici starnite.
1. Iti pastra datele pentru totdeauna, chiar si dupa ce paraseai Facebook
La inceput, nu era usor sa iti stergi contul de Facebook. Acesta putea fi dezactivat, dar, pentru ...citeste mai departe despre "Sapte moduri controversate in care Facebook iti foloseste datele" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 Februarie 2014, ora 13:00
Sase organizatii care lupta pentru protejarea libertatii pe internet si-au exprimat ingrijorarea, intr-o scrisoare transmisa autoritatilor americane, cu privire la faptul ca Facebook foloseste in scopuri publicitare datele personale ale utilizatorilor retelei, fara a avea acordul acestora.
Potrivit AFP, aceasta practica "extinde foarte mult obiceiul utilizarii informatiilor personale in scopuri publicitare", au scris cele sase organizatii intr-o scrisoare adresata Federal Trade Commission (FTC), agentia de protectie a consumatorilor din Statele Unite ale Americii.
Reteaua de socializare americana si-a revizuit politicile privind protejarea datelor personale ale utilizatorilor sai dupa ce un judecator american a aprobat, pe 27 august, un acord potrivit caruia Facebook va trebui sa plateasca 20 de milioane de dolari pentru ca a utilizat mentiunea "Imi place", nume si profiluri ale utilizatorilor cu scopuri publicitare.
Totusi, daca aceste noi politici ale Facebook vor intra in vigoare, utilizatorii nu vor mai avea nici macar posibilitatea "de a-si da consimtamantul" pentru ca imaginile lor sa fie folosite in reclame postate pe paginile apropiatilor acestora, au sustinut cele sase organizatii.
"Imaginile lor vor putea fi folosite chiar si pentru a promova produse pe care un utilizator nu il apreciaza sau pe care nu il mai utilizeaza", se mai spune in scrisoarea celor sase organizatii, printre care se numara Electronic Privacy Information Center si Center for... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 16:27
Facebook creste temerile privind protectia datelor personale, dupa incheierea parteneriatului cu Datalogix, companie care poate monitoriza daca cei care vizualizeaza un anunt publicitar vor si cumpara produsul.
Sistemul de monitorizare a adus in 70% din cazuri castiguri de 3 dolari in plus la fiecare dolar cheltuit pentru publicitatea pe Facebook, au declarat oficiali retelei sociale pentru Financial Times.
Parteneriatul cu Datalogix vine in contextul in care Facebook vrea sa isi creasca veniturile din publicitate.
Datalogix a cumparat de la magazine date despre aproape 70 de milioane de gospodarii din Statele Unite, folosind informatiile pe care acestea le-au colectat prin programele de fidelizare. mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 08:14
Cele mai populare site-uri inactive, in urma prostestului SOPA
Miercuri, mai multe companii de tehnologie isi vor sista serviciile online pentru a demonstra impotriva reglementarilor a doua legi controversate din Statele Unite: PIPA si SOPA.
Pipa este un proiect de lege care ar da guvernului SUA si detinatorilor de drepturi de autor puteri asupra site-urilor care sunt banuite ca incalca drepturile de autor. Votul pentru aprobarea acestei legi va avea loc in data de 24 ianuarie.
SOPA este o versiune similara a legii amintite, propusa in Camera Reprezentantilor din SUA.
In cine ai increderem ai mare pentru datele confidentiale: Facebook sau banci?
Facebook si Google, dar si alte companii online, colecteaza datele personale ale utilizatorilor online si le folosesc pentru a obtine profituri uriase din publicitate. SWIFT (Society for Worldwide Interbank FinancialTelecommunication),o organizatie globala nonprofit, lucreaza la un sistem care le-ar permite utilizatorilor de Internet sa-si stocheze si sa-si administreze singuri propriile date, precum o banca isi administreaza banii.
Companii in care merita sa investesti
Forbes face o lista de companii inovative, in care merita investiti bani. Aceste companii si-ar putea creste considerabil cota de piata pe termen lung. mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 10:35