Un nou virus le permite hackerilor sa comita fraude bancare prin intermediul telefoanelor mobile. Descoperirea a fost facuta de expertii Kaspersky. Acestia au stabilit ca troianul bancar poate captura date, manipula continutul telefonului si oferi control complet de la distanta.
Cercetatorii Kaspersky au descoperit un nou troian bancar. Numit Ghimob, acesta poate dezactiva optiunea de dezinstalare manuala, captura date, manipula continutul ecranului si oferi hackerilor control complet, de la distanta.
Potrivit expertilor, dezvoltatorii acestui troian mobil tipic, de acces la distanta (RAT), sunt foarte concentrati asupra utilizatorilor din Brazilia, dar au planuri mari de extindere pe tot globul.
Troianul bancar Ghimob atrage victimele sa instaleze fisierul rau intentionat printr-un e-mail care sugereaza ca persoana care il primeste are un fel de datorie. E-mailul include, de asemenea, un link pe care victima il acceseaza pentru a putea afla mai multe informatii, noteaza Descopera.ro.
Odata ce RAT-ul este instalat, malware-ul trimite un mesaj despre infectia reusita catre serverul sau. Mesajul include modelul de telefon, daca are sau nu activata blocarea ecranului si o lista a tuturor aplicatiilor instalate pe care malware-ul le poate afecta. In total, Ghimob poate spiona 153 de aplicatii mobile, in principal de la banci, companii fintech, criptomonede si schimburi.
Practic, Ghimob este un spion in buzunarul victimei. Dezvoltatorii pot accesa de la distanta... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 05:20
Peste un sfert dintre romani (26%) sustine ca principala bariera pentru care evita platile online sau nu utilizeaza online/mobile banking in tranzactiile bancare o reprezinta teama de furtul datelor personale, releva datele unui studiu de specialitate, publicat marti.
Conform cercetarii Reveal Marketing Research, pe langa teama de furtul datelor personale, pentru romani, cash-ul ofera sentimentul de control datorita contactului direct cu banii (11%), astfel incat acestia prefera sa utilizeze plata cu numerar, in detrimentul platii online sau prin aplicatii mobile. Pe acest subiect, pensionarii sunt cei care au invocat in cea mai mare masura aceasta bariera in ceea ce priveste platile pe Internet (29%), fiind urmati de familiile traditionale (27%).
De asemenea, 11% dintre cei care locuiesc in mediul rural au mentionat obisnuinta sau rutina de a merge la banca sau de a simti fizic banii cash.
In schimb, 18% dintre respondenti sustin ca nu au bariere in a efectua plati online sau a utiliza online/mobile banking pentru tranzactii bancare, iar atat in mediul urban, cat si in mediul rural se pastreaza aceleasi proportii in raspunsuri.
Datele analizate de catre specialistii arata ca 1% dintre respondenti spun ca au dificultati in folosirea cardului si li se pare complicat sa il foloseasca.
In acelasi timp, familiile traditionale care nu utilizeaza metodele de plata online au mentionat intr-o proportie mai mare obisnuinta de a merge la banca sau de a simti fizic... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 11:17
Belgia a adoptat un sistem de urmarire a telefoanelor mobile pentru a limita aglomerarea statiunilor marine si a plajelor care se vor deschide oficial sambata, pentru sezonul de vara, transmite Reuters.
Orasele costiere belgiene nu doresc sa interzica turistilor sa vina, dat vor ca acestia sa se foloseasca e bunul simt, cum ar fi sa se orienteze catre un loc mai putin aglomerat sau sa opteze sa faca cumparaturi mai tarziu.
Cele 10 districte aflate de-a lungul litoralului vor detecta telefoanele mobile pe plaje si pe diguri si vor afisa informatii in timp real pe un site, cu coduri de la verde inchis pentru zonele calme si portocaliu pentru cele foarte aglomerate.
Un numar de 130 de senzori amplasati in orase vor indica oamenilor locurile aglomerate pe care ar trebui sa le evite. Site-ul va oferi si informatii despre cat de aglomerate vor fi statiunile i n zilele urmatoare.
Orasul Knokke-Heist a creat si marcaje pe plaje, pentru a crea suprafete de cate 3 metri patrati.
"Am creat asa-numite "bule pentru plaja", unde o familie sau un grup de prieteni pot sta impreuna in siguranta si vizualiza distanta la care ar trebui sa stea unii fata de altii", a declarat un consilier al orasului specializat in turism, Anthony Wittesaele.
Inotul in mare este interzis in Belgia in afara sezonului, cand patruleaza salvamarii. Pandemia de Covid-19 a intarziat deschiderea sezonului, care ar fi rebuit sa aiba loc in luna mai, pana in aceasta sambata. Sezonul se va incheia la... mai mult
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 09:21
Operatorii de telefonie mobila care activeaza pe piata din Romania vor percepe un tarif maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile de 0,76 eurocenti/minut, in scadere cu 10% fata de 0,84 eurocenti/minut, cat este in prezent, incepand cu 1 ianuarie 2020, a anuntat, miercuri, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Aceasta masura de reglementare a fost deja consultata cu industria din Romania si a primit acum si avizul Comisiei Europene, precizeaza institutia.
Stabilirea tarifului la 0,76 eurocenti/minut este o masura tranzitorie, pana la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european preconizata a avea loc pana la finalul anului 2020.
Potrivit sursei citate, noul tarif va fi perceput de catre toti operatorii de telefonie mobila desemnati cu putere semnificativa pe piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in propriile retele publice de telefonie: Lycamobile S.R.L., Orange Romania S.A., Vodafone Romania S.A., RCS&RDS S.A. si Telekom Romanian Mobile Communications S.A.
Tariful de 0,76 eurocenti/minut a fost calculat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite in statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur. Conform prevederilor Directivei (UE) 2018/1972, intrate in vigoare la data de 20 decembrie 2018, pana cel tarziu la 31 decembrie 2020 se vor aplica tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:26
Aproape un sfert din traficul global de Internet (22%) va proveni din retelele mobile pana in anul 2022, in comparatie cu un procent de 12% inregistrat in 2017, estimeaza expertii Cisco in concluziile celui mai recent Raport Visual Networking Index (VNI).
Conform cercetarii care cuprinde cele mai importante tendinte tehnologice pentru anul 2019, in urmatorii trei ani, 60% din populatia globala va utiliza internetul, iar noii utilizatori "vor fi intampinati de un internet complet diferit, in sensul conectarii oamenilor prin intermediul dispozitivelor purtabile, aparatelor de uz casnic si al vehiculelor automatizate".
In acest context, peste 28 de miliarde de dispozitive si conexiuni vor fi online, in timp ce mai mult de 50% dintre acestea vor fi de tip "Machine-to-Machine" (M2M).
In plus, tot pana in anul 2022, continutul video va reprezenta 82% din totalul traficului IP, zona de "live video' fiind estimata sa creasca de 15 ori fata de anul 2017 si va reprezenta 17% din totalul traficului video pe Internet.
De asemenea, traficul VR (Realitate Virtuala) si AR (Realitate Augmentata) va creste de 12 ori, in conditiile in care, in acest an, tendinta este de adoptie sporita a VR in afaceri, de la demo-uri si "test drives" virtuale, la evaluari online de produse si imobiliare.
In privinta conectivitatii mobile, raportul Cisco VNI estimeaza o crestere a traficului de date mobile in raport cu alte tipuri de trafic, in 2019. Astfel, 3G si 4G vor continua sa fie cele... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 13:02
Congresul Mondial al Telefoniei Mobile (Mobile World Congress), un eveniment organizat de Asociatia mondiala a operatorilor (GSMA), si-a deschis luni portile, la Barcelona, pentru patru zile consacrate ultimelor inovatii in sectorul telefoniei mobile
La acest congres, care a debutat luni cu o vizita a regelui Felipe VI, sunt asteptati peste 100.000 de vizitatori care vor descoperi noutatile in materie de retele de telefonie mobila, in special tehnologia 5G care va permite o viteza mai mare de transfer a datelor.
De asemenea, vor fi omniprezente noutatile in materie de inteligenta artificiala sau obiectele conectate la Internet care comunica intre ele sau cu utilizatorul, transmite AFP.
Intr-un context marcat de scaderea vanzarilor de smartphone-uri la finele lui 2017, prima scadere inregistrata dupa 2004 potrivit firmei de cercetare Gartner, un numar de aproximativ 2.000 de expozanti, operatori, producatori de telefoane mobile si start-upuri provenind din 200 de tari isi vor prezenta noutatile.
La editia din acest an vor participa si reprezentanti ai marilor institutii nationale sau internationale, precum presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, presedintele Autoritatii de reglementare a sectorului comunicatii din SUA (FCC), Ajit Pai sau comisarul european responsabil cu piata digitala, Andrus Ansip.
De asemenea, o serie de constructori de automobile (Ford, BMW), producatorul de avioane Airbus sau ligi sportive, de fotbal sau NBA, sunt prezente la... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 16:13
Aplicatiile mobile de pe telefon sau tableta te pot lasa pe nepusa masa fara datele personale pe care le credeai in deplina siguranta. Concluzia a fost trasa de expertii in securitate din Germania in urma unei verificari privind modul de stocare a datelor mobile.
Mii de aplicatii mobile nu reusesc sa puna la adapost date precum parole, adrese, coduri de acces, date de localizare si alte informatii de atacul unor infractori cibernetici, au concluzionat cercetatorii Institutului Fraunhofer, relateaza Hurriyet Daily News.
Punct vulnerabil
Cercetatorii germani au descoperit 56 de milioane de elemente continand date neprotejate in cadrul aplicatiilor mobile verificate.
Cele mai multe dintre aplicatii sunt jocuri, retele sociale, servicii de mesagerie, aplicatii medicale sau cele de internet banking.
"In aproape fiecare categorie am gasit o aplicatie care prezinta vulnerabilitati", spune Siegfried Rasthofer, unul dintre cercetatorii Institutului Fraunhofer pentru Securitate IT.
Eric Bodden, coordonatorul proiectului sustine ca cifra reala a vulnerabilitatilor prezente in aplicatiile mobile de pe piata ar putea fi de ordinul miliardelor.
Intr-un proiect derulat separat, cercetatorul columbian Jheto Xekri sustine ca a gasit aceeasi problema in cadrul aplicatiilor verificate de el.
Bodden crede ca problema apare in momentul in care dezvoltatorii acestor programe autentifica utilizatorii in momentul stocarii datelor acestora.
Cele mai multe astfel de... mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 09:33
Veniturile Orange Romania au stagnat in primul semestru, in baza comparabila, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 448,3 milioane de euro, insa au inregistrat un avans de 4,5% in aceasta perioada daca este exclus impactul reducerii tarifelor de interconectare.
Veniturile din servicii mobile s-au situat la 383 milioane de euro, nivel aproiat de prima jumatate a anului anterior, se arata in raportul financiar al grupului francez Orange.
In trimestrul al doilea, operatorul telecom a inregistrat in Romania venituri de 219 milioane de euro, din care 184 de milioane de euro din servicii mobile, fata de 230 de milioane de euro, in baza comparabila, in aceeasi perioada a anului trecut. In primul trimestru, Orange Romania a obtinut venituri de 230 de milioane de euro, raportat la 219 milioane de euro in primele trei luni din 2013.
"Suntem multumiti de rezultatele obtinute de Orange Romania in primele sase luni ale anului in pofida impactului scaderii tarifelor de interconectare asupra pietei. (...) In perioada urmatoare vom continua investitiile sustinute in dezvoltarea retelei 4G, in extinderea gamei de aplicatii si continut TV, precum si in serviciile de asistenta specializata", a declarat Jean-Francois Fallacher, director general al Orange Romania.
Operatorul telecom avea, la sfarsitul lunii iunie, 10,384 milioane de clienti, cu aproximativ 184.000 mai multi fata de iunie anul trecut.
Numarul de clienti nu a variat semnificativ comparativ cu luna martie,... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 10:25
Tehnologia de comunicatii din generatia a patra (4G LTE) va introdusa in Romania in urmatorii 3-5 ani si va permite operatorilor sa faca fata cresterii exponentiale a traficului de date mobile si sa isi diminueze costurile operationale, a declarat, luni, seful Alcatel-Lucent Romania, Raoul Ros, anunta Mediafax."Pentru ca tehnologia 4G sa devina comerciala trebuie indeplinite trei conditii, si anume terminale specifice, cerere din partea clientilor si alocarea benzilor de frecventa. Cred ca in urmatorii 3-5 ani vor fi lansate in Romania si astfel de servicii.
In Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc in 2010, ma astept ca Orange Moldova sa lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la inceputul anului 2012", a spus Ros.
El a adaugat ca Alcatel-Lucent a avut deja discutii cu grupurile Vodafone, Orange si Deutsche Telekom cu privire la introducerea tehnologiei 4G in subsidiarele acestora.
Alcatel-Lucent a efectuat, luni, pentru prima data in Romania, o demonstratie publica a capabilitatilor tehnologiei 4G LTE, care permite transferuri de date la viteze de pana la 100 MB/s intr-o retea radio. Spre comparatie, retelele actuale ale operatorilor locali mobili asigura transferuri de date cu viteze de pana la 21,6 MB/s.
Viteza ridicata de transfer a datelor va permite operatorilor sa furnizeze prin 4G LTE servicii de video streaming de inalta definitie (HD), supraveghere video HD, videoconferinta HD cu apel video si apel mobil, jocuri... mai mult
Luni, 21 Februarie 2011, ora 14:42