Virtual Data Room, sau VDR, a fost până de curând o soluție folosită în principal de marile corporații în timpul fuziunilor și achizițiilor. Acum această soluție este aleasă și de companiile mai mici pentru care securitatea datelor este o prioritate.
Documentele companiei conțin adesea date confidențiale care nu ar trebui să fie accesate de persoane din afară și, uneori, și de angajați. Acesta este motivul pentru care proprietarii de afaceri caută modalități de a păstra documentația în siguranță. Virtual Data Room elimină în mod eficient riscul abuzurilor și spargeri date de către hackeri. Ce merită să știți despre acest instrument?
Cel mai înalt nivel de securitate cu VDR
Virtual Data Room este un depozit electronic de documente online. Teoretic, stocarea documentelor într-un VDR poate fi comparată cu stocarea lor într-un cloud public precum Dropbox, dar în practică există multe diferențe. În primul rând, VDR nu este un instrument public dedicat utilizatorilor obișnuiți - utilizarea sa vizează menținerea celei mai înalte securități și confidențialitate în procesele de afaceri. În plus, are o securitate mult mai bună, care include o criptare excelentă - exact aceleași măsuri de securitate sunt folosite în banca electronică. Acest lucru este pentru a vă asigura că toate documentele companiei vor fi protejate la cel mai înalt nivel.
Activarea partajării securizate a documentelor
Partajarea... mai mult
Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 16:00
Noi mesaje înşelătoare care pretind că sunt trimise de către Poşta Română urmăresc golirea conturilor bancare ale destinatarilor, avertizează specialiştii Bitdefender.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei de securitate informatică, noile tentative de fraudă au fost depistate începând cu 8 august 2021, iar atacatorii vizează să convingă destinatarii să plătească o taxă suplimentară pentru a primi un colet.
"Mii de email-uri frauduloase în care oamenii sunt notificaţi că pachetul lor nu a putut fi livrat din cauza neachitării unei taxe vamale de 3,54 lei au fost trimise începând de duminică către ţinte din România de pe IP-uri care aparent provin din Statele Unite ale Americii. Mesajul primit îndeamnă ţintele să acceseze un link pentru a finaliza plata şi a li se confirma expedierea coletului. După accesarea link-ului, victimele le oferă atacatorilor datele lor bancare, care pot fi folosite mai apoi de către hackeri pentru a goli conturile compromise. Conform notificărilor postate de-a lungul timpului de către Poşta Română, compania comunică cu proprii clienţi doar prin intermediul adreselor oficiale (suportclienti@posta-romana.ro, noreply@posta-romana.ro) şi nu solicită plata unor taxe vamale prin intermediul unor astfel de mesaje. De asemenea, compania nu cere clienţilor să furnizeze parole, date cu caracter personal, numere de card sau alte informaţii bancare", se menţionează în comunicatul citat.... mai mult
Marti, 10 August 2021, ora 12:50
Trenta Pizza, unul dintre principalii jucatori din piata de livrari mancare fast-food din Romania, a fost victima unor hackeri, in urma atacului compania pierzand mai multe date personale ale clientilor.
"In ciuda tuturor masurilor noastre de securitate, din pacate, ne-am confruntat, in perioada 01.06.2021 - 04.06.2021, cu un atac asupra sistemelor unuia dintre furnizorii nostri ce ne ofera serviciul de gazduire a activitatii de plasare comenzi. In urma acestui atac, se pare ca datele dumneavoastra personale furnizate la plasarea comenzilor au fost afectate", a anuntat compania.
Potrivit lor, imediat ce acest incident a fost descoperit, au fost implementate masuri tehnice adecvate pentru ca un incident asemanator sa nu se mai repete si orice interactiune a dumneavoastra cu website-ul nostru, in acest moment, este sigura.
"La prima accesare a contului dumneavoastra, va recomandam sa va schimbati parola. Fata de cele de mai sus, va informam ca puteti solicita schimbarea parolei contului accesand website-ul nostru chiar in acest moment pentru a nu deveni victima unei incercari de phishing", au mentionat reprezentantii Trenta Pizza.
Care sunt datele pe care hackerii le-au obtinut
Investigatia interna a aratat ca acest atac a afectat urmatoarele date personale: numele, adresa de livrare, adresa de e-mail, numarul de telefon, produsele comandate de la ei, parola criptata (daca ati creat o parola pentru contul dumneavoastra) si data de nastere, daca aceasta a fost... mai mult
Joi, 10 Iunie 2021, ora 11:04
Utilizatorii WhatsApp au la dispozitie cateva saptamani pentru a accepta ''Politica de Confidentialitate'' a aplicatiei si ''Termenii si Conditiile'', ambele actualizate in decursul ultimelor luni, care presupun partajarea datelor cu Facebook, in caz contrar le vor fi restrictionate accesul la unele dintre functiile-cheie ale platformei, noteaza blogul din Romania al producatorului de solutii antivirus, Eset.
Cu toate acestea, reprezentantii aplicatiei de chat precizeaza ca "nimeni nu va avea contul sters si nici nu isi va pierde accesul la WhatsApp (...) din cauza acestei actualizari", ci "pot descarca un raport al contului lor si isi pot exporta istoricul chat-ului inainte de a trece la o alta platforma si de a-si sterge contul WhatsApp".
Initial, WhatsApp atentiona ca utilizatorii care refuza sa-si dea consimtamantul pentru aceasta politica actualizata vor avea, in cele din urma, conturile suspendate sau sterse. Ulterior, aplicarea noilor practici de partajare a datelor a fost amanata pentru jumatatea lunii mai.
"In ultimele cateva saptamani am afisat o notificare in WhatsApp care ofera mai multe informatii privind actualizarea. Dupa ce le-am acordat tuturor utilizatorilor timp pentru a analiza aceste actualizari, continuam sa le reamintim celor care nu au avut sansa de a face acest lucru sa citeasca aceste informari si sa le accepte. Dupa o perioada de cateva saptamani, memento-ul pe care il primesc oamenii va deveni in cele din urma persistent", se arata in... mai mult
Duminica, 16 Mai 2021, ora 11:59
Premierul Ludovic Orban a declarat joi ca dublarea alocatiilor pentru copii se va face tinand cont de situatia economica si de incasarile reale previzionate la bugetul de stat, adica in trepte, cu cate 20%, iar a doua crestere urmeaza de la 1 ianuarie.
"Cu alocatiile pentru copii, dati-mi voie sa spun cateva lucruri. Din 2007 singura formatiune politica ce a crescut alocatiile pentru copii a fost PNL. 2007, 2008, 2015, cand eram in opozitie, martie 2019, cand s-au dublat iar alocatiile, cand eram in opozitie, la Legea bugetului de stat. Noi am fost partidul care a crescut alocatiile.
PSD dupa ce in 2019 se dublasera alocatiile a profitat de un moment in care au obtinut sprijinul unor parteneri care au vrut sa castige gratis voturile, care nu erau in mod traditional cu ei, si au trecut inca o dublare a alocatiilor in 2019. Le-am spus ca nu exista resurse financiare. Am spus: dublam alocatiile, dar tinand cont de situatia economica si de incasarile reale pe care le previzionam la bugetul de stat, adica o facem in cinci trepte, cu cate 20%, cresterea si am si facut deja prima crestere si a doua crestere urmeaza de la 1 ianuarie. Nu poti sa generezi cheltuieli fara sa ai venituri", a spus Orban la Realitatea Plus.
Intrebat ce parere are despre motivarea Curtii Constitutionale potrivit careia aceasta cheltuiala bugetara constand in majorarea alocatiilor are stabilita sursa de finantare, si anume, contul din care se platesc alocatiile pentru copii, Orban a raspuns:... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 22:58
Peste un sfert dintre romani (26%) sustine ca principala bariera pentru care evita platile online sau nu utilizeaza online/mobile banking in tranzactiile bancare o reprezinta teama de furtul datelor personale, releva datele unui studiu de specialitate, publicat marti.
Conform cercetarii Reveal Marketing Research, pe langa teama de furtul datelor personale, pentru romani, cash-ul ofera sentimentul de control datorita contactului direct cu banii (11%), astfel incat acestia prefera sa utilizeze plata cu numerar, in detrimentul platii online sau prin aplicatii mobile. Pe acest subiect, pensionarii sunt cei care au invocat in cea mai mare masura aceasta bariera in ceea ce priveste platile pe Internet (29%), fiind urmati de familiile traditionale (27%).
De asemenea, 11% dintre cei care locuiesc in mediul rural au mentionat obisnuinta sau rutina de a merge la banca sau de a simti fizic banii cash.
In schimb, 18% dintre respondenti sustin ca nu au bariere in a efectua plati online sau a utiliza online/mobile banking pentru tranzactii bancare, iar atat in mediul urban, cat si in mediul rural se pastreaza aceleasi proportii in raspunsuri.
Datele analizate de catre specialistii arata ca 1% dintre respondenti spun ca au dificultati in folosirea cardului si li se pare complicat sa il foloseasca.
In acelasi timp, familiile traditionale care nu utilizeaza metodele de plata online au mentionat intr-o proportie mai mare obisnuinta de a merge la banca sau de a simti fizic... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 11:17
Ingineria sociala este tipul de frauda care necesita anumite talente din partea infractorilor, mai ales ca aceasta consta in manipularea ta prin telefon sau prin e-mail. In general, infractorii vor incerca sa te convinga sa le dai informatii personale precum CNP, datele de identitate sau chiar informatii bancare.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa te feresti de raufacatori.
Daca ai descoperit ca ai fost victima unei astfel de fraude, in care ti-a fost folosit cardul bancar, spre exemplu, va trebui sa suni la numarul de pe spatele cardului pentru a-l bloca, astfel prevenind orice alta tentativa de inselaciune.
Expertii in securitate spun ca veriga slaba in lantul de siguranta este chiar omul. Noua ne este mai usor sa avem incredere intr-o voce umana decat intr-un e-mail pe care-l primim pe laptop, sa spunem. De aceea, infractorii incearca sa afle parola de la contul tau bancar pe cale directa, decat sa incerce sa o descopere ei, asta daca nu cumva ai o parola foarte usoara.
Printr-o conversatie foarte placuta la telefon, cu o persoana necunoscuta, te vei trezi ca ii dai informatii confidentiale, fara sa iti dai seama, doar pentru ca aceasta s-a folosit de niste informatii generale pe care le-a manipulat pentru a-ti castiga tie increderea.
Experinete de genul acesta s-au facut in SUA, in care anumiti angajati erau sunati de persoane necunoscute si, printr-o simpla discutie, ajungeau sa vulnerabilizeze conturile companiei sau... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 09:30
Microsoft isi depoziteaza serverele sub apa in cadrul unui program test. Motivul este legat de protectia acestora si testarea in mediul acvatic, precizeaza CNN.
Potrivit celor de la Microsoft, azotul, care este mai putin coroziv decat oxigenul, si absenta interactiunii cu serverele respective ar face ca centrul de date sa fie mai fiabil sub apa.
Temperaturile de pe fundul marilor ar actiona ca auto-racire a componentelor hardware care s-ar realiza mult mai bine decat daca centrele de date ar fi operate pe uscat.
De altfel, Microsoft a scos al doilea centru de date subacvatic din Marea Nordului, in apropiere de Scotia. In primavara lui 2018, Microsoft a amplasat un centru de date la 50 de metri sub apa. Centrul de date a fost scos pentru a vedea in ce stare este serverul.
"Am fost destul de impresionati de cat de curat era, de fapt", a spus Spencer Fowers, membru principal al personalului tehnic al grupului de cercetare Microsoft pentru proiectele speciale.
Acesta este cel de al doilea proiect al celor de la Microsoft de plasare a serverelor companiei in medii acvative, dupa ce in august 2016 un astfel de centru de date a fost pus sub apa in Pacific, in apropierea coastei Californiei. ...citeste mai departe despre "Microsoft isi depoziteaza centrele de date pe fundul marilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 19:00
Aproape 10,5 miliarde de date ale utilizatorilor de pe Internet, ce includ adrese de e-mail, parole si numere de telefon, au fost expuse in aproape 10.000 de baze de date nesecurizate, gazduite in 20 de tari, avertizeaza specialistii in securitate cibernetica, dupa un studiu realizat timp de un an.
Conform cercetarii NordPass, citata de blogul din Romania al companiei Eset, bazele de date in cauza contin informatii personale care ar putea fi utilizate ulterior in atacuri de phishing si tentative de furt de identitate.
Din totalul datelor expuse, 5,1 miliarde erau in Franta, 2,6 miliarde in China, iar 2,3 miliarde in SUA.
In acelasi timp, China este prima in clasamentul tarilor cu cele mai multe baze de date slab configurate, respectiv 4.000, urmata de SUA - cu 3.000 si de India - cu 500.
"Intrucat aceste informatii sensibile sunt stocate in baze de date neprotejate, infractorii ciberneticii nu trebuie sa depuna un efort prea mare pentru a obtine acces la ele. Mai departe, acestia pot provoca o serie de probleme si pagube persoanelor in cauza. De exemplu, datele obtinute ar putea fi utilizate in campanii de inginerie sociala care au ca scop final sa sustraga bani din conturile bancare ale victimelor sau sa obtina acces si la alte conturi ale acestora. Atacurile se pot dovedi periculoase, in special daca utilizatorii folosesc aceeasi parola pentru diferite servicii online. Informatiile furate ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a demara atacuri de tip... mai mult
Marti, 11 August 2020, ora 09:13