Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Dan Mihalache, a transmis un mesaj romanilor care traiesc in UK, in contextul in care astazi este ultima zi a Regatului Unit in Uniunea Europeana.
Ambasadorul spune ca romanii nu au niciun motiv de ingrijorare: pana la sfarsitul anului, se poate calatori in UK cu buletinul, iar conditiile de sedere aici raman neschimbate.
"Mesajul meu se adreseaza in primul rand celor care traiesc, studiaza, muncesc in Regatul Unit. Dupa cum stiti, Regatul Unit al Marii Britanii va iesi in mod oficial din UE. Sunt cateva lucruri importante pe care as dori sa le subliniez.
In primul rand, nu exista motive de ingrijorare in ceea ce priveste dreptul la libera circulatie al cetatenilor romani in UK. Si dupa 31 ianuarie se va putea intra in Marea Britanie pe baza cartii de identitate sau a pasaportului, fara niciun fel de conditionalitati legate de viza. Veti putea calatori in continuare in aceasta tara.
In al doilea rand, conditiile de sedere in Regatul Unit raman neschimbate. Toti cei care doresc sa traiasca, sa munceasca, sa studieze in Marea Britanie vor putea veni fara niciun fel de impedimente pana la data de 31 decembrie 2020, sub conditia de a se inregistra pentru statutul de pre-rezident sau rezident pana la 30 iunie 2021. Deci practic nu exista, cel putin in aceasta perioada de tranzitie, motive de ingrijorare in ceea ce priveste statutul cetatenilor romani", a declarat Mihalache intr-un mesaj video.
Ambasadorul a subliniat ca cel... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 14:11
Regatul Unit trebuie sa desemneze un comisar european in cazul in care face parte in continuare din Uniunea Europeana (UE) dupa 31 octombrie, a declarat joi viitoarea sefa a Comisiei Europene (CE) Ursula Von der Leyen.
Mandatul lui Jean-Claude Juncker se incheie la 31 octombrie, data la care Ursula Von der Leyen urmeaza, teoretic, sa-i succeada.
Predarea stafetei a fost amanata insa cu o luna, in contextul in care comisarii francez, ungar si roman nu au fost confirmati de Parlamentul European (PE).
Legislatia europeana prevede ca fiecare stat membru UE sa desemneze un comisar, insa Regatul Unit a fost scutit de aceasta obligatie in privinta viitoarei CE, in perspectiva unui Brexit la 31 octombrie.
Insa, din cauza esecului ratificarii la timp a noului acord cu Bruxelles-ul in Parlamentul britanic, premierul Boris Johnson a cerut o noua amanare a Brexit-ului, pana la 31 ianuarie 2020.
Aceasta amanare nu a fost aprobata inca, din cauza ca durata ei nu este sustinuta in unanimitate.
Franta pledeaza in favoarea unei simple amanari "tehnice" de cateva zile sau saptamani, pentru ca Parlamentul de la Westminster, iar apoi PE de la Strasbourg sa ratifice acordul lui Johnson.
"Daca de la 1 noiembrie Regatul Unit face in continuare parte din UE - si este in continuare de luat o hotarare in acest sens, asadar acest lucru nu este sigur -, atunci voi cere, evident, Regatului Unit sa trimita un comisar", a declarat Ursula von der Leyen intr-o vizita la Hesinki,... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 14:57
Confruntat cu un blocaj in ce priveste Brexit-ul in lipsa unui acord in Parlament privind alternativa la pactul negociat cu Bruxelles-ul, guvernul condus de Theresa May se va reuni, marti, intr-o sedinta maraton.
Executivul britanic va avea o reuniune de cinci ore, in loc de obisnuitele 90 de minute, conform unor surse oficiale, intr-un moment de impas pentru procesul de iesire a Regatului Unit din UE inaintea datei de 12 aprilie, noul termen prevazut pentru separare.
In primele trei ore ale sedintei, ministrii vor aborda Brexit-ul in absenta functionarilor, ceea ce a fost interpretat de mass-media ca o incercare a lui May de a analiza posibila convocare a unor alegeri generale anticipate sau data demisiei premierului conservator, transmite EFE.
Parlamentarii britanici au votat luni impotriva celor patru optiuni alternative la acordul privind Brexit-ul negociat de premierul Theresa May, intr-o noua runda de voturi orientative.
Dupa ce au respins de trei ori acordul negociat de premier cu Bruxelles-ul, iar saptamana trecuta, in prima runda de voturi orientative, au acordat un vot negativ celor opt propuneri parlamentare alternative menite sa scoata din impas procesul de retragere din UE in care se afla Regatul Unit, alesii britanici au respins, luni, cele patru noi variante ale initiativelor parlamentare care propuneau o retragere din UE cu consecinte mai putin dure.
In acest punct mort, Regatul Unit s-ar putea vedea obligat sa solicite o amanare mai mare,... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 14:29
Britanicii au innebunit si se apropie de o catastrofa de dimensiuni cosmice: Acesta e mesajul multor relatari despre Brexit. Ce-i cu panica asta?
Cu scurt timp in urma, un post de televiziune german a difuzat un reportaj despre o mama disperata de la Londra. Femeia e sigura ca medicamentele pentru fiica ei grav bolnava nu se vor mai gasi dupa Brexit. O mama care plange e o scena de deschidere convingatoare pentru un reportaj captivant. In incheierea materialului, femeia spune ca isi va parasi tara, pentru a trai in Uniunea Europeana, unde aprovizionarea cu medicamente e mai buna.
Sigur ca Brexit-ul e un subiect cu greutate, care ne preocupa tot mai mult, cu cat se apropie data iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana. Nu prea exista niciun aspect care sa nu fi fost discutat in nenumaratele analize, comentarii si reportaje, al caror continut se cam repeta. Dupa aproape trei ani de materiale despre Brexit in mass-media germana si europeana, s-a creat impresia ca nu-i vorba doar despre o tara care paraseste Uniunea Europeana - ci ca Regatul Unit se pregateste pentru Judecata de Apoi.
Va fi oare inghitita Marea Britanie de valurile Oceanului Atlantic? O sumedenie de "reportaje captivante" in stilul celui despre mama disperata sugereaza ca dupa Brexit nu vor lipsi doar medicamentele, ci se va ajunge si la foamete, mizerie, devastarea Londrei, izolare si razboi civil.
Expertii citati in unele dintre reportaje sunt asa-numitii "preppers" - oameni care se pregatesc... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 09:40
Parlamentarii britanici ar putea fi chemati sa voteze saptamana viitoare un acord revizuit pentru Brexit, deoarece negocierile cu Uniunea Europeana au fost constructive, a declarat joi ministrul de Finante, Philip Hammond.
Daca premierul Theresa May nu va obtine un acord aprobat de Parlamentul de la Londra, va trebui sa aleaga: amana retragerea Regatului Unit din UE sau arunca in haos cea de-a cincea economie a lumii, prin punerea in practica a Brexit-ului la data stabilita, 29 martie.
Intrebat de BBC ce se va intampla saptamana viitoare, Hammond a spus: "Ar putea fi o ocazie de a readuce votul in Camera Comunelor - poate fi o ocazie, dar asta va depinde de progresele realizate in urmatoarele cateva zile".
Ministrul britanic a apreciat ca discutiile de miercuri intre May si presedintele Comisiei Europene au fost "bune si productive" si a adaugat ca ambele parti au vorbit despre acordarea unor garantii ca mecanismul de siguranta pentru frontiera Regatului Unit cu Irlanda va fi doar "un aranjament temporar".
"Acesta este un termen care nu a mai fost folosit si cred ca este semnificativ", a mentionat Hammond. "Ambele parti au fost de acord ca declaratia politica poate fi extinsa, de exemplu, pentru a raspunde preocuparilor exprimate in unele parti din Camera Comunelor privind drepturile angajatilor", a sustinut el.
Citeste si Data limita pentru Brexit se apropie cu pasi rapizi. May nu a obtinut mai nimic la Bruxelles ...citeste mai departe despre "Brexit:... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 12:45
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va intalni miercuri seara cu prim-ministrul britanic Theresa May, a anuntat un purtator de cuvant al Comisiei, citat marti de DPA si France Presse, in timp ce riscul unui Brexit fara acord a crescut la putin peste o luna pana la data retragerii britanice, programata la 29 martie.
Anuntul intervine in timp ce negociatorii britanici si ai UE s-au intalnit pentru a discuta modalitatile de a evita un "divort" fara niciun acord.
Negociatorii UE "nu vor redeschide acordul de retragere", a precizat purtatorul de cuvant, referindu-se la acordul de divort ce ramane impopular printre parlamentarii britanici.
"Mai multe discutii vor avea loc in aceasta saptamana pentru a vedea daca se poate gasi o cale ce ar obtine cel mai larg sprijin posibil in Parlamentul britanic si sa respecte liniile directoare convenite" de statele membre ale UE, a adaugat el.
Reuniunea este stabilita pentru miercuri la ora 18.30 (17.30 GMT) la sediul Comisiei, la Bruxelles.
Aceasta reuniune a fost pregatita de o intalnire luni intre negociatorul-sef al UE Michel Barnier si omologul sau britanic Stephen Barclay.
Barnier "a reiterat ca cei 27 nu vor redeschide tratatul de retragere" pe care el l-a negociat cu dna May, dar care a fost respins de Parlamentul britanic in ianuarie, a subliniat, in fata presei, purtatorul de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas.
Europenii "nu pot accepta sa acorde o limita de timp pentru 'plasa de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 15:56
Guvernul de la Londra nu are niciun 'plan B' in cazul in care parlamentul nu va aproba acordul privind termenii retragerii Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, a sustinut marti David Lidington, seful de cabinet al premierului britanic Theresa May.
"Nu exista niciun plan B pentru ca insasi Uniunea Europeana spune ca acordul care este pe masa este unul asupra caruia a trebuit sa ajungem la un compromis", a declarat Lidington intr-un interviu pentru postul de radio BBC.
Intrebat daca Londra ar putea amana Brexit-ul pentru a obtine un acord mai favorabil, oficialul britanic a raspuns: "Nu este politica guvernului si chiar nu vad unde ne-ar duce asta pentru ca UE si-a facut cunoscuta pozitia foarte clar".
Pe de alta parte, fostul ministru al apararii britanic Michael Fallon a afirmat marti ca o amanare a iesirii Regatului Unit din UE ar fi in interesul britanicilor, astfel ca negociatorii pot conveni un 'acord de divort' mai favorabil.
"Acordul actual nu este unul bun si avem nevoie de unul mai favorabil. Daca este posibil sa obtinem un acord mai bun, sa trimitem negociatorii inapoi la Bruxelles pentru doua sau trei luni - chiar sa amanam data iesirii efective pentru doua sau trei luni, atunci cred ca acest lucru ar fi in interesul pe termen lung al tarii", a spus Fallon intr-o declaratie pentru BBC.
Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminica, la Bruxelles, acordul privind iesirea Regatului... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 15:29
Zi istorica pentru Marea Britanie si UE: Brexitul a fost declansat oficial, dupa ce ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a inmanat presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar.
Premierul britanic, Theresa May, a sustinut un discurs in fata parlamentarilor britanici din Camera Comunelor despre declansarea articolului 50 si inceperea procesului formal de retragere a tarii din Uniunea Europeana, promitand ca va proteja interesele tuturor britanicilor, dar si pe ale strainilor care traiesc in Marea Britanie.
La randul sau, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a sustinut un discurs. La finele acestuia, Tusk a transmis britanicilor: "Ne este dor de voi deja".
Tusk a transmis ca vineri va prezenta liniile de negociere ce urmeaza sa fie adoptate de sefii de stat si de Guvern UE la summitul din 29 aprilie.
Totodata, Parlamentul European pregateste pentru saptamana viitoare adoptarea unei rezolutii ca raspuns fata de declansarea procesului formal de retragere a Marii Britanii din UE, arata documente scurse de la Bruxelles.
Ziare.com va transmite in format LIVE TEXT cele mai importante momente ale zilei:
15:46 - Consiliul European si-a exprimat miercuri "regretul ca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana", dar a dat asigurari ca UE este pregatita pentru procesul pe care va trebui sa il urmeze, incepand cu... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:14