Premierul Ludovic Orban a declarat joi ca dublarea alocatiilor pentru copii se va face tinand cont de situatia economica si de incasarile reale previzionate la bugetul de stat, adica in trepte, cu cate 20%, iar a doua crestere urmeaza de la 1 ianuarie.
"Cu alocatiile pentru copii, dati-mi voie sa spun cateva lucruri. Din 2007 singura formatiune politica ce a crescut alocatiile pentru copii a fost PNL. 2007, 2008, 2015, cand eram in opozitie, martie 2019, cand s-au dublat iar alocatiile, cand eram in opozitie, la Legea bugetului de stat. Noi am fost partidul care a crescut alocatiile.
PSD dupa ce in 2019 se dublasera alocatiile a profitat de un moment in care au obtinut sprijinul unor parteneri care au vrut sa castige gratis voturile, care nu erau in mod traditional cu ei, si au trecut inca o dublare a alocatiilor in 2019. Le-am spus ca nu exista resurse financiare. Am spus: dublam alocatiile, dar tinand cont de situatia economica si de incasarile reale pe care le previzionam la bugetul de stat, adica o facem in cinci trepte, cu cate 20%, cresterea si am si facut deja prima crestere si a doua crestere urmeaza de la 1 ianuarie. Nu poti sa generezi cheltuieli fara sa ai venituri", a spus Orban la Realitatea Plus.
Intrebat ce parere are despre motivarea Curtii Constitutionale potrivit careia aceasta cheltuiala bugetara constand in majorarea alocatiilor are stabilita sursa de finantare, si anume, contul din care se platesc alocatiile pentru copii, Orban a raspuns:... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 22:58
Peste un sfert dintre romani (26%) sustine ca principala bariera pentru care evita platile online sau nu utilizeaza online/mobile banking in tranzactiile bancare o reprezinta teama de furtul datelor personale, releva datele unui studiu de specialitate, publicat marti.
Conform cercetarii Reveal Marketing Research, pe langa teama de furtul datelor personale, pentru romani, cash-ul ofera sentimentul de control datorita contactului direct cu banii (11%), astfel incat acestia prefera sa utilizeze plata cu numerar, in detrimentul platii online sau prin aplicatii mobile. Pe acest subiect, pensionarii sunt cei care au invocat in cea mai mare masura aceasta bariera in ceea ce priveste platile pe Internet (29%), fiind urmati de familiile traditionale (27%).
De asemenea, 11% dintre cei care locuiesc in mediul rural au mentionat obisnuinta sau rutina de a merge la banca sau de a simti fizic banii cash.
In schimb, 18% dintre respondenti sustin ca nu au bariere in a efectua plati online sau a utiliza online/mobile banking pentru tranzactii bancare, iar atat in mediul urban, cat si in mediul rural se pastreaza aceleasi proportii in raspunsuri.
Datele analizate de catre specialistii arata ca 1% dintre respondenti spun ca au dificultati in folosirea cardului si li se pare complicat sa il foloseasca.
In acelasi timp, familiile traditionale care nu utilizeaza metodele de plata online au mentionat intr-o proportie mai mare obisnuinta de a merge la banca sau de a simti fizic... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 11:17
Ingineria sociala este tipul de frauda care necesita anumite talente din partea infractorilor, mai ales ca aceasta consta in manipularea ta prin telefon sau prin e-mail. In general, infractorii vor incerca sa te convinga sa le dai informatii personale precum CNP, datele de identitate sau chiar informatii bancare.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa te feresti de raufacatori.
Daca ai descoperit ca ai fost victima unei astfel de fraude, in care ti-a fost folosit cardul bancar, spre exemplu, va trebui sa suni la numarul de pe spatele cardului pentru a-l bloca, astfel prevenind orice alta tentativa de inselaciune.
Expertii in securitate spun ca veriga slaba in lantul de siguranta este chiar omul. Noua ne este mai usor sa avem incredere intr-o voce umana decat intr-un e-mail pe care-l primim pe laptop, sa spunem. De aceea, infractorii incearca sa afle parola de la contul tau bancar pe cale directa, decat sa incerce sa o descopere ei, asta daca nu cumva ai o parola foarte usoara.
Printr-o conversatie foarte placuta la telefon, cu o persoana necunoscuta, te vei trezi ca ii dai informatii confidentiale, fara sa iti dai seama, doar pentru ca aceasta s-a folosit de niste informatii generale pe care le-a manipulat pentru a-ti castiga tie increderea.
Experinete de genul acesta s-au facut in SUA, in care anumiti angajati erau sunati de persoane necunoscute si, printr-o simpla discutie, ajungeau sa vulnerabilizeze conturile companiei sau... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 09:30
Microsoft isi depoziteaza serverele sub apa in cadrul unui program test. Motivul este legat de protectia acestora si testarea in mediul acvatic, precizeaza CNN.
Potrivit celor de la Microsoft, azotul, care este mai putin coroziv decat oxigenul, si absenta interactiunii cu serverele respective ar face ca centrul de date sa fie mai fiabil sub apa.
Temperaturile de pe fundul marilor ar actiona ca auto-racire a componentelor hardware care s-ar realiza mult mai bine decat daca centrele de date ar fi operate pe uscat.
De altfel, Microsoft a scos al doilea centru de date subacvatic din Marea Nordului, in apropiere de Scotia. In primavara lui 2018, Microsoft a amplasat un centru de date la 50 de metri sub apa. Centrul de date a fost scos pentru a vedea in ce stare este serverul.
"Am fost destul de impresionati de cat de curat era, de fapt", a spus Spencer Fowers, membru principal al personalului tehnic al grupului de cercetare Microsoft pentru proiectele speciale.
Acesta este cel de al doilea proiect al celor de la Microsoft de plasare a serverelor companiei in medii acvative, dupa ce in august 2016 un astfel de centru de date a fost pus sub apa in Pacific, in apropierea coastei Californiei. ...citeste mai departe despre "Microsoft isi depoziteaza centrele de date pe fundul marilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 19:00
Aproape 10,5 miliarde de date ale utilizatorilor de pe Internet, ce includ adrese de e-mail, parole si numere de telefon, au fost expuse in aproape 10.000 de baze de date nesecurizate, gazduite in 20 de tari, avertizeaza specialistii in securitate cibernetica, dupa un studiu realizat timp de un an.
Conform cercetarii NordPass, citata de blogul din Romania al companiei Eset, bazele de date in cauza contin informatii personale care ar putea fi utilizate ulterior in atacuri de phishing si tentative de furt de identitate.
Din totalul datelor expuse, 5,1 miliarde erau in Franta, 2,6 miliarde in China, iar 2,3 miliarde in SUA.
In acelasi timp, China este prima in clasamentul tarilor cu cele mai multe baze de date slab configurate, respectiv 4.000, urmata de SUA - cu 3.000 si de India - cu 500.
"Intrucat aceste informatii sensibile sunt stocate in baze de date neprotejate, infractorii ciberneticii nu trebuie sa depuna un efort prea mare pentru a obtine acces la ele. Mai departe, acestia pot provoca o serie de probleme si pagube persoanelor in cauza. De exemplu, datele obtinute ar putea fi utilizate in campanii de inginerie sociala care au ca scop final sa sustraga bani din conturile bancare ale victimelor sau sa obtina acces si la alte conturi ale acestora. Atacurile se pot dovedi periculoase, in special daca utilizatorii folosesc aceeasi parola pentru diferite servicii online. Informatiile furate ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a demara atacuri de tip... mai mult
Marti, 11 August 2020, ora 09:13
Cinci cercetatori europeni fac parte din echipa NASA Mars 2020 care coordoneaza si analizeaza datele pe care roverul Perseverance le va culege de la suprafata Planetei Rosii cu privire la posibilitatea aparitiei vietii in trecutul indepartat al acestei planete, conform unui material publicat pe site-ul Agentiei Spatiale Europene (ESA).
Roverul Perseverance a fost lansat joi spre Marte cu o racheta Atlas V. Dupa o calatorie de aproape 7 luni, acesta urmeaza sa asolizeze in luna februarie in Craterul Craterul Jezero, vechi de 3,8 miliarde de ani. Daca totul va merge bine, roverul va fi activ cel putin 1 an la suprafata lui Marte (adica aproape doi ani pe Terra), explorand o veche delta a unui rau din interiorul acestui crater. Aceasta fosta delta este considerata una dintre cele mai potrivite locatii pentru a cauta eventualele urme ale vietii pe Marte. In trecutul indepartat, pe Marte au existat conditiile si ingredientele necesare aparitiei vietii: compusi organici si un climat favorabil. Oamenii de stiinta spera sa descopere in esantioanele ce vor fi adunate de Perseverance fosilele unor bacterii, fapt ce ar confirma ca Marte a fost in trecutul indepartat o planeta vie.
Grupul european din cadrul misiunii NASA Mars 2020 este format din cercetatori din Belgia, Franta, Suedia si Marea Britanie. "Acesti cercetatori de top din Europa sunt experti in analiza si descifrarea rocilor de sub picioarele noastre. Acum ei vor trebui sa anticipeze si sa raspunda provocarilor de a... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2020, ora 06:43
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a declarat joi ca nevalid un acord crucial ce permite transferul de date personale intre Uniunea Europeana si SUA, asa-numitul 'Privacy Shield', din cauza riscului pe care il reprezinta programele americane de supraveghere a acestor date, transmit AFP si Reuters.
Acest acord face "posibile ingerinte in drepturile fundamentale ale persoanelor ale caror date sunt transferate" spre Statele Unite, intrucat autoritatile americane pot avea acces la ele fara ca aceasta sa se limiteze "la strictul necesar", considera Curtea europeana in decizia sa.
Decizia a fost primita ca o victorie de avocatul si activistul austriac Max Schrems, aflat la originea acestei cauze, in urma plangerii sale impotriva Facebook.
Totusi, CJUE a mentinut validitatea mecanismului de transfer de date cunoscut drept 'clauze contractuale standard', subliniind ca autoritatile de supraveghere trebuie sa suspende sau interzica transferurile in afara UE daca protectia datelor nu poate fi asigurata.
Sute de mii de companii, printre care Facebook, giganti industriali si producatori auto, folosesc aceste clauze pentru a transfera date personale ale europenilor in alte tari, pentru servicii precum infrastructura cloud, gazduire de date, state de plata, finante si marketing.
Cauza (C-311/18 Facebook Irlanda si Schrems) a ajuns la CJUE din Luxemburg dupa ce austriacul Max Schrems a contestat in justitie folosirea de catre Facebook a clauzelor standard, acuzand... mai mult
Joi, 16 Iulie 2020, ora 13:23
Cea mai inalta jurisdictie germana a ordonat marti Facebook sa inceteze colectarea automata si fara acord specific a datelor utilizatorilor aplicatiilor sale precum Whatsapp sau Instagram, transmit AFP si dpa.
'Nu exista nicio indoiala cu privire la pozitia dominanta a Facebook pe piata retelelor sociale, si nici asupra utilizarii acestei pozitii dominante', a argumentat Curtea Federala de Justitie in decizia sa.
Acesta confirma o hotarare emisa impotriva Facebook in 2019 de autoritatea nationala in domeniul concurentei.
Gigantul american a depus ulterior recurs contra Oficiului german anti-cartel in fata unui tribunal care i-a dat castig de cauza.
Verdictul celei mai inalte jurisdictii infirma decizia tribunalului si aplica o infrangere grupului american.
Cazul se va intoarce acum la Inalta Curte regionala din Dusseldorf pentru o decizie finala.
'Facebook nu autorizeaza posibilitatea de alegere', a justificat presedintele Curtii Federale, Peter Meier-Beck.
Decizia acesteia se aplica cu efect imediat pentru Facebook, care trebuie sa-si revizuiasca clauzele contractuale.
Justitia germana reproseaza Facebook ca abuzeaza de pozitia sa dominanta, impunandu-le clauze contractuale abuzive utilizatorilor diferitelor sale platforme.
Autoritatile germane impun Facebook sa solicite 'acordul explicit' asupra anumitor clauze din partea celor in jur de 30 milioane de utilizatori din tara. ...citeste mai departe despre "Germania interzice colectarea automata a... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 21:34
Tesla trebuie sa se confrunte cu un proces al actionarilor dupa o postare pe Twitter a lui Elon Musk.
Un judecator federal din San Francisco a decis ca procesul actionarilor, care pretind ca un tweet din 2018 al lui Elon Musk a fost o inselaciune, poate merge mai departe.
Hotararea obliga Tesla sa furnize documente si alte probe pe masura ce cazul inainteaza, noteaza Bloomberg.
Pe 7 august 2018, Elon Musk a anuntat, pe Twitter, ca intentioneaza sa scoata producatorul de masini electrice din California de pe bursa.
"Ma gandesc sa retrag Tesla de la bursa, la un pret al actiunilor de 420 de dolari pe unitate. Finantare asigurata", a scris Musk pe Twitter.
In aparare, Tesla sustine ca postarea lui Musk a fost "aspirationala, nu frauduloasa".
La randul sau, Elon Musk continua sa sustina ca a purtat negocieri cu un fond de investitii din Arabia Saudita cu o saptamana inainte de tweet.
"Nimic din postare nu sugera ca este doar aspirationala", a scris judecatorul de district Edward Chen. "Pare faptic" si, conform plangerii, "nu era adevarat", a adaugat el.
Conform sursei citate, actionarii Tesla solicita despagubiri de miliarde de dolari pentru a-si acoperi pierderile cauzate de postarea lui Elon Musk.
I.G. ...citeste mai departe despre "Tesla, data in judecata de actionari dupa o postare pe Twitter a lui Elon Musk" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 08:14