Cei care aleg sa renunte la casa cumparata cu credit pentru a scapa de imprumutul de la banca au in general peste 40 de ani si fac cu greu fata ratei lunare.
Mai exact, potrivit Digi 24, profilul clientului care lasa casa bancii este urmatorul: 43 de ani, mai are de dat inapoi bancii peste 62.000 de euro, iar rata ii inghite aproape trei sferturi din venit.
Legea darii in plata ...citeste mai departe despre "Mii de oameni au apelat la Legea darii in plata. Care este profilul clientului care lasa casa bancii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2016, ora 16:15
CCR a admis, marti, doua exceptii de neconstitutionalitate la sesizarile privind Legea darii in plata.
In acelasi timp, au fost respinse alte doua exceptii, a anuntat presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, precizand ca se poate spune ca legea e partial neconstitutionala.
Judecatorul CCR a adaugat doar ca, din cele 33 de sesizari, Curtea s-a pronuntat pentru 25 de dosare si a amanat o decizie pentru alte 8 in data de 27 octombrie.
In ceea ce priveste cele doua sesizari admise, Valer Dorneanu a explicat ca s-a constatat ca sintagma "precum si devalorizarea bunurilor imobile" este neconstitutionala.
"Sintagma se referea la faptul ca prevederile legii sunt aplicabile si acelor situatii care privesc devalorizarea bunurilor imobile. Or, obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile si din acest punct de vedere va fi eliminata aceasta sintagma", a afirmat el.
Presedintele Curtii a spus ca o alta admitere se refera la posibilitatea ...citeste mai departe despre "CCR: Legea darii in plata e partial neconstitutionala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 13:55
Curtea Constitutionala (CCR) a amanat, marti, decizia privind sesizarile primite pe Legea darii in plata.
Dupa ce au ascultat vreme de 4 ore pledoaria avocatilor care reprezinta bancile, judecatorii CCR au decis amanarea deciziei pentru o data ulterioara, pentru a se documenta mai bine, transmite Digi 24.
Marti au fost luate in calcul doar 33 de dosare dintr-un total de peste 500.
Numarul notificarilor s-a dublat in mai putin de o luna. La mijlocul lunii septembrie, existau aproximativ 250 de astfel de ...citeste mai departe despre "CCR amana decizia privind darea in plata - au fost analizate 33 de sesizari din peste 500" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 16:10
Raiffeisen Bank a castigat in apel un proces legat de darea in plata. E vorba despre prima decizie definitiva data de o instanta in ce priveste legea care permite clientilor sa predea bancii locuinta si sa scape de datorii.
Mai exact, Tribunalul Ialomita a admis pe 27 septembrie apelul bancii austriece intr-un dosar in care contesta o notificare de dare in plata trimisa de doi clienti.
Astfel, debitorii trebuie sa reia plata ratelor, iar executarea silita reintra in vigoare.
Anterior, pe fond, contestatia bancii a fost respinsa de catre Judecatoria Fetesti, pe 30 iunie, ca neintemeiata.
Iata decizia Tribunalului Ialomita, publicata pe site-ul instantei: "In baza art. 480 Cod procedura civila admite apelul declarat de RAIFFEISEN BANK S.A. impotriva sentintei civile nr. 905/30.06.2016 a Judecatoriei Fetesti, pe care o schimba in tot in sensul ca admite contestatia formulata de Raiffeisen Bank S.A. impotriva citatiei din 24.05.2016 emisa de B.N.P. Asociati Stuparu Ion si... citeste mai departe despre "Prima dare in plata impiedicata in instanta: Raiffeisen Bank a avut castig de cauza" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 19:01
Avocatul Gheorghe Piperea, celebru pentru luptele sale in instanta impotriva bancilor, sustine ca are cifrele reale ale rezultatelor aplicarii legii in plata, pe care a sustinut-o fervent. Pentru a da greutate informatiilor, spune ca acestea provin "din servicii".
"Cineva din servicii mi-a spus ca sunt 8.000 de dari in plata finalizate cu succes. M-a felicitat pentru ca am facut fericit cca 20 de mii de persoane", scrie pe Facebook Gheorghe Piperea.
Avocatul explica si de ce datele furnizate de BNR sunt diferite.
"Cifra de cca 3800 de notificari (din care cca 500 finalizate cu succes, restul contestate) e de la BNR si priveste doar bancile, nefiind inclusi recuperatorii de creante. In plus, cifra BNR nu arata nici notificarile celor care fusesera deja evacuati din casa. Reamintesc ca si acestora li se aplica liberarea de datorii reglementata de legea DIP", adauga Piperea care acuza banca centrala ca furnizeaza "sferturi de adevaruri".
Un internaut contesta obtinerea unor ...citeste mai departe despre "Piperea contesta datele BNR pe darea in plata si vine cu alte cifre de la servicii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 10:22
Grupul austriac Raiffeisen, care detine a patra banca dupa active de pe piata romaneasca, a anuntat ca ar putea sa dea tara noastra in judecata din cauza pierderilor suferite din cauza Legii darii in plata.
Compania a trimis deja o notificare la toate institutiile romanesti, in care isi exprima intentia de a duce statul roman in fata unei curti internationale de arbitraj.
Banca invoca un acord de protejare a investitiilor dintre Romania si Austria semnat in 1996 de Guvernul Vacaroiu.
Documentul, semnat de catre Karl Sevelda, ofiter sef executiv in cadrul Raiffeisen Bank International AG, si Martin Grull, ofiter sef financiar, e datat 18 august 2016 si a fost transmis catre:
- presedintele Klaus Iohannis,- premierul Dacian Ciolos,- ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu,- ministrul Finantelor, Anca Dragu,- presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache,- presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu,- Ambasadei Austriei la Bucuresti.
Legea darii in plata, care ...citeste mai departe despre "Raiffeisen ameninta ca va da Romania in judecata din cauza Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 18:29
Dupa doua luni de aplicare, Legea darii in plata a facut creditul ipotecar mai riscant pentru banci si mai greu accesibil pentru clienti, spun reprezentantii BCR.
Acestia amintesc de bilantul prezentat de Banca Centrala, care a anuntat recent ca 3.400 de clienti au depus catre banci aproape 4.000 de notificari pentru darea in plata a imobilelor, dar doua treimi dintre cereri au fost contestate de banci in instanta.
In acest moment, arata BCR intr-un comunicat remis Ziare.com, se impun trei categorii de concluzii privitoare la efectele Legii darii in plata, consecintele legii si premisele create pentru evolutia viitoare a intermedierii financiare in Romania.
Reprezentantii BCR puncteaza ca cele aproximativ 4.000 de cazuri, dintre care au fost contestate aproximativ 1.500, reprezinta doar 0,5% din numarul de 800.000 de familii care a fost invocat drept argument fundamental pentru promovarea legii.
"O diferenta de 99,5% fata de statistica pe care s-a bazat initierea si ...citeste mai departe despre "Avertismentul BCR: Clientii isi vor lua mai greu credite din cauza Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 14:15
Paradoxul Legii darii in plata este ca bancile au facut o afacere, in sensul in care in sute de cazuri au primit case care valoreaza mai mult decat creditul pe care l-au acordat, spune purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.
"E o situatie pestrita, cu multe contestatii, intr-adevar, cu multe credite care sunt intoarse, date inapoi, desi nu aveau restante, asta este o realitate foarte interesanta si care arata cum calibrarea aceasta fina a legii spre o dimensiune sociala nu a reusit sau n-a reusit deplin", a declarat Dan Suciu la TVR.
Purtatorul de cuvant al BNR a admis insa ca poate sunt si cazuri evident sociale care au beneficiat de lege.
"Dar, mai mult decat atat, sunt cel putin 500 de cazuri in care valoarea garantiilor este mai mare decat creditul. Adica bancile au facut o afacere. Asta ...citeste mai departe despre "Paradoxul darii in plata: Bancile au facut o afacere - primesc case mai scumpe decat creditul acordat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 09:25
Aproape 3.400 de clienti au depus catre banci notificari pentru darea in plata a imobilelor, dar doua treimi dintre cereri au fost contestate de banci in instanta, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Astfel, din totalul de 3.907 notificari de dare in plata, 2.634 au fost contestate de banci, in timp ce 1.273 au primit unda verde, iar clientii au putut scapa de datorie.
"Datele au fost transmise BNR de catre bancile comerciale la solicitare si nu includ informatii despre notificarile de dare in plata transmise, de exemplu, executorilor judecatoresti", a precizat Isarescu.
Potrivit BNR, valoarea creditelor contestate a depasit 1,12 miliarde lei, reprezentand 1% din totalul creditelor pentru populatie si... citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Isarescu anunta cati romani au scapat de datorii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 12:59