Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, aduce lamuriri cu privire la evolutia preturilor la raft dupa scaderea TVA, de la 1 iunie, precum si la strategia marilor magazine in aceasta privinta.
Daniel Constantin sustine, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca exista o opinie unanima cu privire la afisarea a doua preturi la raft dupa 1 iunie - cel anterior si cel dupa reducerea TVA.
De asemenea, ministrul Agriculturii ne-a vorbit despre subventiile acordate producatorilor romani, initiativa legislativa privind inchiderea supermarketurilor duminica si despre crearea de noi Cooperative Agricole de Productie (CAP).
Referitor la reducerea TVA la alimente, ati declarat ca veti discuta cu retailerii despre "inghetarea" preturilor. Ce s-a intamplat pana acum, ce au decis magazinele - le vor "ingheta" sau vor afisa ambele preturi?
Am spus ca voi discuta cu retailerii si, din discutiile pe care le-am avut, a rezultat acest proces de "inghetare" a preturilor. Vreau sa fiu foarte... citeste mai departe despre "Ministrul Agriculturii, despre supermarketuri inchise, noile CAP-uri si cum va impune statul ieftinirea mancarii Interviu video" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 06:11
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat, marti, la comisiile de Agricultura din Parlament, ca spera ca la jumatatea anului 2015, in functie de incasarile la buget, sa se aplice masura privind scaderea TVA la carne, desi termenul avansat de premierul Victor Ponta este 2016.
"Noi am promis, si noi si primul ministru ca, daca pe parcursul anului 2015 incasarile vor permite, nu vom ezita si primul sector in care vom reduce TVA este sectorul de carne, nu numai la carne, ci la tot lantul de productie de piata care depaseste, din cunostiintele mele 3 miliarde de euro, deci scaderea TVA de la 24 la 9% ar fi consistenta.
Prim-ministrul a spus cel tarziu la inceputul lui 2016, asta nu inseamna ca, daca la jumatatea anului, incasarile o vor permite, nu vom ezita sa facem aceasta reducere", a afirmat Constantin, in cadrul discutiilor pe marginea avizarii bugetului Ministerului Agriculturii, in comisiile de specialitate din Parlament.
Citeste mai departe despre "Ministrul Agriculturii il contrazice pe Ponta pe tema reducerii TVA la carne" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 16:27
Primul sector care ar trebui sprijinit prin reducerea TVA, dupa aplicarea masurii la paine si produse de panificatie, este cel al carnii, apreciaza ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care spune ca decizia va apartine noului Executiv, bugetul pentru anul viitor fiind construit dupa alegeri.
"Eu cred ca, daca vrem sa ajutam anumite sectoare, primul care trebuie ajutat in perioada urmatoare ar fi sectorul de carne. Acest lucru depinde de noul Guvern, de discutiile care vor avea loc cu Fondul Monetar International. E drept ca bugetul pe 2015 va fi facut in a doua parte a lunii noiembrie, atunci cand probabil vom cunoaste actualul Cabinet, pentru ca ar fi incorect ca noi, actualul Cabinet, sa facem un buget pentru viitorul Executiv", a declarat vineri Constantin la conferinta " Mediafax Talks about Agriculture".
El a aratat ca, personal, a avut "emotii" cu programul de reducere a TVA la paine, intrucat era vorba despre un program-pilot care, daca nu ar fi functionat, ar fi afectat si alte sectoare.
"Dar am avut rezultate bune, nu foarte bune, dar mai bune decat ceea ce asteptam si asta ne ofera perspective sa ne gandim si la alte sectoare", a spus Constantin.
Premierul Ponta le-a cerut saptamana trecuta ministrilor Finantelor si Agriculturii sa pregateasca o analiza pentru scaderea TVA si pentru alte produse agroalimentare, precum legume, fructe, carne, spunand ca ii va sustine anul viitor pentru aceasta masura chiar daca nu va mai fi "in aceeasi echipa".... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 13:12
Decizia de reducerea TVA la carne o va fi luata numai dupa ce se vor vedea efectele produse de aceasta masura la paine si pe tot lantul, iar acest lucru se va intampla, probabil, pe parcursul anului 2014, undeva in august-septembrie, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent in fosta vatra a satului Rubla, din judetul Braila.
"Daca efectul de reducere a TVA la paine se va resimti, in sensul de a salva locurile de munca, de oferi un mediu concurential corect, de a salva societatile respective, de a avea incasari la bugetul de stat si de a se ieftini produsele, abia in momentul acela ne gandim si la extinderea masurii de reducere a TVA si la alte produse.
Urmatorul produs, din ratiuni economice si din calculele facute la minister, este carnea, dupa aceea ne gandim la legume-fructe, la lapte si in alte sectoare in care evaziunea a ajuns la cote alarmante. Credem ca prin doua actiuni care vin in acelasi timp, respectiv reducerea fiscalitatii si intarirea controlului, putem sa combatem evaziunea si putem sa avem efectele pe care le-am amintit", a spus Constantin.
Intrebat cand estimeaza ca va fi redusa TVA la carne, seful MADR a mentionat ca intr-un an de zile, cel mai probabil, august - septembrie 2014.
"Daca stiti acordul si scrisoarea cu FMI, acolo se spune pe parcursul anului 2014. Este bine ca avem un termen, nu atat de restrictiv, pentru a avea timp sa se implementeze aceasta masura. Cred ca, dupa un an de zile, undeva august -... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 17:00
Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9% si pentru vanzarea de covrigi, baghete sau cornuri, alaturi de paine, dar nu si pentru cozonac, chec si alte produse din categoria celor de patiserie proaspete, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Exista deja un cod CAEN, 1071, daca nu ma insel, la care se va aplica TVA redusa, dar din acel cod CAEN vor fi exceptate produsele de patiserie proaspete, deci cozonacul, checul si alte produse care intra in aceasta categorie, vor avea tot TVA de 24%. In categoria celor care vor fi exceptate intra, in primul rand, painea de toate categoriile, in al doilea rand covrigii, minibaghetele, cornurile, deci produse care nu sunt catalogate ca fiind proaspete", a spus Constantin.
Guvernul a avizat, marti, reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.
In detaliu, ordonanta de modificare a Codului Fiscal aprobata de Guvern reduce TVA pentru livrarea tuturor sortimentele de paine, precum si pentru cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN 1071, faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, triticum spelta, grau comun, meslin si secara. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 15:26
Urmatorul produs pentru ar trebui redusa taxa pe valoarea adaugata, daca se va dovedi ca scaderea TVA la paine a avut in final efecte benefice, este produsul din carne, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Urmatorul produs care ar trebui sa beneficieze de scaderea TVA este sectorul carnii", a spus Constantin.
Guvernul a avizat, marti, reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.
Miercuri, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania trebuie sa dovedeasca Fondului Monetar International, dupa reducerea TVA la paine, ca nu este o tara de evazionisti, impactul acestei scaderi de taxa asupra diminuarii evaziunii fiscale urmand sa fie evaluat dupa 9-12 luni.
El a aratat ca diminuarea evaziunii fiscale este o conditie pentru a putea mentine aceasta facilitate si a extinde diminuarea taxei si la alte alimente, precum produse din carne.
Reducerea TVA de la 24% la 9% la paine si produsele de panificatie este un pas important pentru scaderea evaziunii fiscale in acest sector si ar trebui extinsa la carne, lapte, zahar si ulei si corelata cu inspectii fiscale si simplificarea platii taxelor, potrivit PwC Romania.
Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multa vreme. De altfel, Romania era unul... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 12:49
Reducerea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) la 9% pentru paine ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 100 de milioane de lei, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"Reducerea TVA la alimentele de baza este si ramane o prioritate a guvernarii USL, dar si a mea. Suntem in discutii avansate pentru introducerea unui program pilot de reducere a TVA la 9% pentru paine, si aici ma refer la tot lantul, de la cereale pana la productie si panificatie, cel mai mai probabil din semestrul II, de la 1 iulie 2013.
Am decis sa incepem cu reducerea TVA la paine, intrucat evaziunea in acest sector este de 70% si cred ca masura va stimula cresterea incasarilor la buget si scaderea evaziunii. Estimam ca vom colecta la buget circa 100 de milioane de lei odata cu introducerea acestei masuri", a precizat Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul Agriculturii a subliniat ca masura nu va fi discutata cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), care se afla in aceste zile in Romania, intr-o misiune de evaluare. Cel mai probabil aceasta va fi analizata la viitoarea misiune a institutiilor financiare internationale din martie-aprilie, cand vor incepe negocierile pe noul acord.
"Discutiile cu FMI pe introducerea acestui program pilot vor debuta in martie-aprilie, cand vor incepe negocierile pe noul acord cu FMI si vom discuta aplicat pe cifre", a spus acesta.
Seful MADR a adaugat ca masura nu va viza produsele de... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 16:36
Masura de reducere a TVA la 9% pentru paine, care ar putea fi introdusa incepand din a doua parte a anului in curs, nu va fi discutata, in luna ianuarie, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), a declarat marti Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
"Da, am facut calcule, avem cateva cifre pe care le supunem atentiei. Este o discutie destul de avansata in momentul de fata intre Ministerul Agriculturii si Ministerul de Finante. Aducem de fiecare data in atentia premierului rezultatele la care am ajuns. Propunerea este sa introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil in al doilea semestru, experimental la paine, pe tot lantul de productie, un TVA redus la 9% asa cum ne-am angajat si in programul de guvernare.
(...)Vreau sa punctez, acest subiect nu va constitui o discutie cu FMI in luna ianuarie. Aceasta tema nu va fi pe masa discutiilor, probabil atunci cand vom negocia un nou acord, vom discuta si aceasta masura pe care vrem s-o introducem", a spus acesta.
Daniel Constantin a tinut sa precizeze ca, cel mai probabil, subiectul reducerii TVA la 9% pentru paine va fi reluat la viitoare intalnire cu reprezentantii FMI.
"Sunt foarte multe calcule pe care trebuie sa le finalizam, sunt foarte multe evaluari pe care trebuie sa le facem asupra impactului introducerii acestei masuri, dupa ce vom termina aceste lucruri, probabil in luna martie, aprilie, cand vom avea o noua discutie cu reprezentantii FMI, vom pune pe masa discutiilor si... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 14:15
Ministrul desemnat al Agriculturii, Daniel Constantin (PC), afirma ca prin aplicarea unei reduceri a TVA in domeniul panificatiei, unde "evaziunea fiscala este de 60%", se pot "scoate la suprafata sute de milioane de euro" care sunt necesare pentru imbunatatirea sectorului agricol si pentru alte investitii.
"Propunerea de reducere a TVA la 9% la alimentele de baza este un angajament discutat de foarte mult timp si ramane sa decidem cu Ministerul de Finante cand vom introduce aceasta propunere. Eu am vrut sa dam un exemplu in acest an, chiar daca suntem sub presiunea pastrarii in tinta de deficit, sa dam in acest an, spre sfarsit, un exemplu pe zona de panificatie.
Acolo, din pacate, evaziunea fiscala este de 60%, iar printr-un TVA redus putem scoate la suprafata sute de milioane de euro care sunt necesare in momentul de fata pentru imbunatatirea sectorului agricol, dar si pentru alte investitii pe care vrem sa le facem in economia nationala. Este o prioritate pe care o avem", a spus Constantin.
Sunt necesare fonduri structurale pentru sistemul de irigatii din Romania
Liderul PC a adaugat ca va propune Comisiei Europene si un proiect de alocare de fonduri structurale pentru sistemul de irigatii din Romania.
"Agricultura a avut anul trecut un rol important in a avea indicatori macroeconomici mai buni. Va trebui sa imbunatatim sistemul de irigatii, sa nu mai fim dependenti de vreme, de ploile care vin sau nu vin.
Am un proiect impreuna cu domnul Orban pe... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 16:15