Agricultura va avea o contributie mult mai buna in Produsul Intern Brut (PIB) si la cresterea economica a Romaniei deoarece productia agricola din acest an va fi mai mare decat in 2013, iar in trimestrul III avem un record din punct de vedere al comertului cu produse agroalimentare, a declarat pentru AGERPRES vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Vineri asteptam cifrele statistice pe trimestrul III si sunt convins ca vor consemna ca Romania nu mai este in recesiune tehnica si ca avem o crestere economica semnificativa si astept cu nerabdare sa vad care este contributia agriculturii. Am spus de fiecare data ca in trimestrul III incepe sa se vada daca anul agricol este bun sau nu. Faptul ca avem pe primele doua luni din trimestrul III, adica in iulie si august, un record din punct de vedere al comertului, consider ca agricultura va avea o contributie mult mai buna in PIB decat anul trecut cand a contribuit cu 5,6%, iar industria alimentara cu 6,2%. Sigur vom depasi aceste cifre si la contributia in PIB dar si la cresterea economica", a spus Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul Agriculturii a precizat ca Romania va ocupa si anul acesta primele doua locuri din UE la productia de porumb boabe si de seminte de floarea soarelui, in conditiile in care de pe 92% din suprafata s-au recoltat 10,7 milioane tone de porumb boabe, iar productia de seminte de floarea soarelui a depasit 2,1 milioane tone in 2014.
"Anul acesta la... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 15:45
Romania a cerut Comisiei Europene solutii globale pentru o piata unica si nu solutii care sa fie mutate in curtea statului membru, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dupa reuniunea ministrilor Agriculturii de la Bruxelles pe tema embargoului impus de Federatia Rusa.
"Romania poate sa sufere indirect de pe urma acestei crize. Incurajam, dincolo de cresterea sumelor, sa se gaseasca solutii globale pentru ca solutia propusa de Comisie, respectiv ca fiecare stat membru sa vina cu ajutoare de stat, nu este una care sa ne satisfaca. Nu putem vorbi de piata unica, iar pe urma sa ni se spuna: gasiti voi bani ca sa va rezolvati piata interna. Trebuie sa gasim solutii la nivel global pentru a nu risca solutii extreme pe piata unica ale unor state membre, precum ar fi blocarea comertului intracomunitar. Stocarea privata poate fi o solutie in tarile cu productie excedentara", a spus Constantin.
Acesta a subliniat ca statele membre au fost nemultumite de faptul ca nu s-au gasit masuri suplimentare, dar si fata de suma prea mica alocata, in comparatie cu costurile de productie si cu pierderile care ar putea fi inregistrate.
"Romania nu era un exportator pe piata ruseasca, dar incepe sa simta presiunea pe pret pentru ca anumite produse ar putea ajunge pe piata romaneasca. Suma totala alocata la nivel european, de 125 de milioane de euro, este foarte mica pe ansamblu, iar pe kilogram nu acopera... mai mult
Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 09:38
Romania a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2007 - 2013, iar valoarea acestora depaseste 10 miliarde de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Fondurile europene nerambursabile, accesate prin PNDR 2007-2013, au fost utilizate pentru realizarea de exploatatii agricole si unitati de procesare, drumuri agricole si forestiere, reabilitarea sistemului de irigatii si protejarea suprafetelor agricole de inundatii, modernizarea retelei de apa si canalizare sau finantarea activitatilor turistice", a spus Daniel Constantin, pentru Ziare.com.
Potrivit acestuia, rata de absorbtie a PNDR 2007 - 2013 este de 70%, iar platile catre beneficiari se ridica la peste 6,3 miliarde de euro. Alocarea totala este de 9,32 miliarde de euro, bani europeni care trebuie platiti pana in 2015.
Prin PNDR 2007-2013, peste 76.000 de fermieri si peste 3.000 de IMM-uri non-agricole au ...citeste mai departe despre "Daniel Constantin: Agricultura, domeniul in care toate fondurile europene au fost contractate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 16:03
Agricultura din Romania a beneficiat din 2003 si pana in 2013 de 15 miliarde de euro din fonduri europene, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la Realitatea TV.
"Din 2003 si pana in 2013, chiar si in 2014, au intrat in Romania 15 miliarde de euro din fonduri de pre-aderare si din alte fonduri la care am avut acces. In anul 2003, cand am avut acces la programul Sapard, si de aici si experienta pe care a dobandit-o MADR in gestionarea fondurilor europene, a intrat o suma foarte mica, 6 milioane de euro, iar in anul 2004 circa 232 de milioane de euro. Am ajuns, insa, in 2013 sa avem 2,7 miliarde de euro", a spus Constantin.
Acesta a reamintit ca anul trecut a fost primul an in care balanta comerciala cu produse agricole a fost pozitiva, mentionand totodata importanta de a investi in agricultura, domeniul cu cele mai importate surse de finantare din fonduri europene.
"Am reusit pentru prima data, dupa 20 de ani, sa avem balanta cu produse agroalimentare pe pozitiv, adica sa reusim sa exportam mai mult decat importam. As vrea sa va dau un sfat si dumneavoastra si telespectatorilor: investiti in agricultura, este domeniul care are cea mai importanta sursa de finantare din fonduri europene", a subliniat ministrul Agriculturii.
Intrebat daca i-a dat acest sfat si presedintelui Basescu, seful MADR a replicat: "Nu i-am dat acest sfat. Nu am fost intrebat, dar i-as fi dat acest sfat"
"Dincolo de subiectul... mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 08:47
Romania ar trebui sa absoarba in acest an 2,9 miliarde de euro din fonduri europene pentru investitii in agricultura, cu 200 milioane euro mai mult fata de anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura.
Potrivit acestuia, din aceasta primavara, fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip pe care le vor descarca de pe site-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
"In luna mai vom deschide, cel mai probabil pe data de 20, prima sesiune de primiri de proiecte din perspectiva 2014-2020, deci din cele 8 miliarde de euro pe care le avem la dispozitie", a spus ministrul.
Constantin a aratat ca daca in anul 2012 Romania a absorbit fonduri europene de 2,5 miliarde euro in agricultura, iar in anul 2013 de 2,7 miliarde de euro, in acest an suma ar trebui sa urce la 2,9 miliarde de euro.
"Lucrurile nu merg inca in ritmul pe care mi l-as fi dorit, cel putin pe dezvoltare rurala, pentru ca mai sunt probleme pe partea de cofinantare, de creditare si de garantare", a mai spus ministrul Agriculturii.
Constantin: Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri
Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri, care astfel primesc 50% din fondurile europene, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura, in block-start pentru cursa de 8 miliarde euro a fondurilor UE.
"Structura exploatatiilor... mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 17:01
Romania a atras in acest an din fondurile europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale circa 2,35 miliarde de euro, o suma foarte apropiata de obiectivul propus pentru 2013, de 2,5 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"In acest moment suntem undeva la 2,35 miliarde de euro atrase, foarte aproape sa ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2013, respectiv 2,5 miliarde de euro pe plati directe si pe dezvoltare rurala. APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura n.r) si APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit n.r) fac eforturi extraordinare in aceste zile pentru a plati toate sumele pe care ni le-am propus si chiar sa depasim cele 2,5 miliarde de euro. Sigur, asteptarile au fost mult mai mari, mai ales pe zona de investitii, unde cred ca se putea mai mult daca si agentii economici aveau capacitate mai mare de absorbtie", a spus ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat ca gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%.
"In acest an gradul de contractare pe fondurile de dezvoltare rurala au ajuns la 90% si, daca vom reusi sa contractam pana la finele anului toate proiectele, putem ajunge la un grad de 108%. Gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%. Numai in acest an au fost contractate 19.500 de proiecte, cu o valoare de... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 13:28
Proiectele din agricultura, inclusiv cele referitoare la dezvoltarea rurala, vor fi sustinute printr-un punctaj suplimentar si vor fi finantate cu prioritate, incepand cu anul 2014, daca se vor baza pe asociere, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta "Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania", organizata de Confederatia Nationala Sindicala "Meridian".
"Formele de sprijin pe care le vom acorda vor fi mult mai consistente pentru cei care se asociaza. Fie ca vorbim despre Pilonul I, de plati directe, fie ca vorbim despre zona de dezvoltare rurala, atunci cand finantam proiecte care se scriu de catre beneficiar, vom finanta cu prioritate acele proiecte care se bazeaza pe asociere, pe activitatea de a lucra pamantul in comun. Daca vorbim despre dezvoltare rurala, desigur, conceptul de asociere se extinde la ceea ce inseamna agricultura integrata, iar daca vor fi activitati multiple in agricultura - productie, colectare, procesare, desfacere - acestea vor avea un punctaj suplimentar tocmai pentru a stimula asocierea", a afirmat ministrul Agriculturii.
Acesta a apreciat ca unele dintre problemele cu care se confrunta agricultura romaneasca provin din 'reticenta oamenilor fata de asociere', din refuzul de a lucra pamantul in comun.
"Problema mediului rural cred ca este legata de faptul ca exista o foarte mare reticenta fata de ce inseamna asociere in agricultura, asociere pentru dezvoltarea de afaceri in mediul rural.... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 18:12
Ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat marti ca spera sa se poata evita suspendarea platilor pentru programul operational pentru pescuit.
"Fondurile pentru programul operational de pescuit sunt in continuare intrerupte, nu am intrat in faza cea mai grea de suspendare a platilor. Eu sper ca dupa misiunea de audit care va avea loc la sfarsitul lunii octombrie sa putem vorbi despre progresele reale care s-au facut in Romania in corectarea deficientelor. Sper sa putem sa evitam suspendarea platilor si chiar sa ridicam aceasta sanctiune de intrerupere a platilor", a declarat Daniel Constantin.
El a reamintit ca sanctiunile sunt aplicate din cauza unor nereguli din 2010 si 2011, pe care in prezent autoritatile romane incearca sa le corecteze.
"Este vorba despre un grad de eroare destul de ridicat la ceea ce inseamna platile facute prin acest program, evaluarea proiectelor, dar si recuperarea anumitor sume care s-au acordat in mod incorect.
Aici cred eu ca autoritatea de management si ministerul au facut progrese reale, majoritatea celor care au primit plati necuvenite fiind identificati, trecuti in registrul debitorilor si de acum este o chestiunea de procedura pana cand sumele respective vor fi recuperate", a mai spus ministrul agriculturii.
Totodata, ministrul le-a dat asigurari beneficiarilor ca platile nu sunt intrerupte la nivel national, acestea efectuandu-se in prezent de la bugetul de stat.
Gradul mare de accesare a fondurilor,... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 14:16
Romania trebuie sa cheltuiasca in anul 2012 aproape sase miliarde de euro din fonduri europene, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai pe agricultura, a declarat, marti, noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
"In anul 2012, Romania trebuie sa cheltuiasca aproape sase miliarde de euro din fonduri europene pentru a evita riscul de dezangajari, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai la Ministerul Agriculturii, respectiv 1,1 miliarde de euro prin APIA si 1,4 miliarde de euro prin APDRP", a precizat Constantin.
Acesta a precizat ca unul dintre obiectivele pe care intentioneaza sa le indeplineasca pana la sfarsitul anului este acela de a finaliza Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
"Suntem in stare avansata, daca nu chiar aproape de final, cu noul PNDR 2014-2020, pe care sper sa il finalizam pana la sfarsitul anului. Ma gandesc ca impreuna cu specialistii din Romania si cei de la Comisia Europeana sa definim un nou concept pentru dezvoltarea satului romanesc. In satul romanesc s-au investit foarte multi bani in infrastructura, in aductiuni de apa si gaze, dar cetatenii nu-si permit, nu au venituri sa le dea drumul. Trebuie sa ne ocupam de dezvoltarea macroeconomica a satului romanesc", a precizat Constantin.
Irigatiile, o problema presanta
In opinia acestuia, dezvoltarea sectorului de irigatii este un alt domeniu important care ar pune in valoare potentialul agricol al Romaniei.
"Romania are un potential agricol foarte mare si... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 12:10