Alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de trei miliarde de euro in perioada 2014-2020, nivel care este mult sub cel al perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de euro, avertizeaza reprezentantii mediului de afaceri, printr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor.
In momentul de fata se realizeaza pregatirea perioadei de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune 2014-2020. Autoritatile romanesti, sub conducerea Ministerului Fondurilor Europene trebuie sa stabileasca si sa comunice Comisiei Europene pentru ce tipuri de investitii respectiv categorii de beneficiari vrea sa aloce Fondurile Europene disponibile in urmatoarea perioada.
"In baza documentelor de programare elaborate si publicate pana acum din partea ministerelor responsabile, alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de 3 miliarde de Euro - alocare confirmata si printr-o declaratie a ministrului Fondurilor Europene, Dl. Eugen Teodorovici. La nivel declarativ, aceasta alocare este prezentata ca una spectaculoasa, dar, in realitate, este mult sub nivelul alocarii perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de Euro - de fapt, putem vorbi de o injumatatire a alocarii financiare pe care Romania vrea sa o solicite Uniunii Europene pentru dezvoltarea mediului privat - cu toate ca alocarea totala pentru Romania pe perioada 2014-2020 a crescut cu peste 10% (de la 27,46 miliarde... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 16:40
Romania a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2007 - 2013, iar valoarea acestora depaseste 10 miliarde de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Fondurile europene nerambursabile, accesate prin PNDR 2007-2013, au fost utilizate pentru realizarea de exploatatii agricole si unitati de procesare, drumuri agricole si forestiere, reabilitarea sistemului de irigatii si protejarea suprafetelor agricole de inundatii, modernizarea retelei de apa si canalizare sau finantarea activitatilor turistice", a spus Daniel Constantin, pentru Ziare.com.
Potrivit acestuia, rata de absorbtie a PNDR 2007 - 2013 este de 70%, iar platile catre beneficiari se ridica la peste 6,3 miliarde de euro. Alocarea totala este de 9,32 miliarde de euro, bani europeni care trebuie platiti pana in 2015.
Prin PNDR 2007-2013, peste 76.000 de fermieri si peste 3.000 de IMM-uri non-agricole au ...citeste mai departe despre "Daniel Constantin: Agricultura, domeniul in care toate fondurile europene au fost contractate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 16:03
Romania, prin Ministerul Agriculturii, a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii in ceea ce priveste componenta de dezvoltare rurala, valoarea acestora cifrandu-se la 10,2 miliarde de euro, a declarat duminica ministrul de resort, Daniel Constantin.
"Anul 2013 a fost anul in care absorbtia fondurilor europene chiar s-a simtit in Romania. (...) Astazi, in Romania, Ministerul Agriculturii a contractat toate fondurile pe care le aveam pe 'Dezvoltare rurala'. Zece miliarde de euro sunt contractate si vor ajunge in investitii in agricultura. Numai in judetul Hunedoara, 116 milioane de euro au intrat si vor intra, in perioada urmatoare, in agricultura din judet", a spus ministrul Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, din cele 10,2 miliarde de euro, circa 70% reprezinta investitii in proiecte deja implementate, diferenta de bani urmand sa fie utilizata pana la sfarsitul anului 2015 in alte proiecte de agricultura.
Oficialul guvernamental a explicat ca agricultura reprezinta un domeniu de crestere economica in care pot fi dezvoltate foarte multe locuri de munca. Astfel, la nivel national, in perioada 2007-2013 aproape 10.000 de tineri au beneficiat de fonduri pentru deschiderea unei afaceri in agricultura. "Alti 7.000 de tineri vor putea sa inceapa o afacere in agricultura, in anii care vor urma", a adaugat Constantin.
Ministrul Agriculturii a exemplificat si cu situatia din judetul Hunedoara, unde 312 tineri au beneficiat de fonduri europene pentru... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 08:33
Agricultura din Romania a beneficiat din 2003 si pana in 2013 de 15 miliarde de euro din fonduri europene, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la Realitatea TV.
"Din 2003 si pana in 2013, chiar si in 2014, au intrat in Romania 15 miliarde de euro din fonduri de pre-aderare si din alte fonduri la care am avut acces. In anul 2003, cand am avut acces la programul Sapard, si de aici si experienta pe care a dobandit-o MADR in gestionarea fondurilor europene, a intrat o suma foarte mica, 6 milioane de euro, iar in anul 2004 circa 232 de milioane de euro. Am ajuns, insa, in 2013 sa avem 2,7 miliarde de euro", a spus Constantin.
Acesta a reamintit ca anul trecut a fost primul an in care balanta comerciala cu produse agricole a fost pozitiva, mentionand totodata importanta de a investi in agricultura, domeniul cu cele mai importate surse de finantare din fonduri europene.
"Am reusit pentru prima data, dupa 20 de ani, sa avem balanta cu produse agroalimentare pe pozitiv, adica sa reusim sa exportam mai mult decat importam. As vrea sa va dau un sfat si dumneavoastra si telespectatorilor: investiti in agricultura, este domeniul care are cea mai importanta sursa de finantare din fonduri europene", a subliniat ministrul Agriculturii.
Intrebat daca i-a dat acest sfat si presedintelui Basescu, seful MADR a replicat: "Nu i-am dat acest sfat. Nu am fost intrebat, dar i-as fi dat acest sfat"
"Dincolo de subiectul... mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 08:47
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca Ministerul Agriculturii va atrage, in 2014, fonduri europene de 2,9 miliarde de euro, aratand ca agricultura a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare.
Daniel Constantin a afirmat ca fondurile europene sunt principala sursa de finantare pentru agricultura si ca in 2012 Ministerul Agriculturii a atras fonduri europene de 2,5 miliarde de euro, in 2013 - 2,7 miliarde de euro, iar in 2014 va atrage 2,9 miliarde de euro.
"Tratam cu deosebita atentie acest domeniu, pentru ca agricultura cred ca a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare", a afirmat Constantin.
El a spus ca in acest an pentru prima data platile directe, subventiile in agricultura au fost platite catre fermieri inainte de campania agricola de primavara, aratand ca Agentia de Plati in Agricultura a platit aproape 900 milioane de euro.
"In acest an am reusit pentru prima data ca platile directe, subventiile in agricultura sa fie platite inainte de campania de primavara catre fermieri. In numai trei luni de zile din acest an, agentia de plati in agricultura a platit aproape 900 milioane de euro", a afirmat Constantin.
El a mai aratat ca "oamenii sunt multumiti, se dau la timp banii care li se cuvin si pot sa-si faca pregatirile pentru primavara si toamna". mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 08:47
Cel putin o mie de ferme familiale vor fi sprijinite financiar, in acest an, cu circa 50 de milioane de euro pentru a iesi din zona de subzistenta si pentru a produce pentru piata, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la lansarea caravanei de informare privind fondurile europene.
"Incercam sa alocam in 2013 cel putin 50 de milioane de euro de la alte masuri din PNDR pentru sprijinirea a cel putin 1.000 de ferme care vor sa iasa din zona de subzistenta si sa produca pentru piata.
Ma refer si la crescatorii de animale, care au intre 3 si 15 capete si care vor sa se dezvolte si sa produca pentru piata, astfel incat sa genereze venituri si sa traiasca impreuna cu familia. O astfel de ferma o vom putea sprijini, fie in zona de constructie de grajduri, fie pentru achizitia de utilaje", a spus ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat ca, in perioada urmatoare, se va stabili clar ceea ce inseamna o ferma familiala, ulterior urmand sa fie puse la dispozitia acestora, cu titlu gratuit, proiecte model pentru accesarea fondurilor.
"Lucram la definirea fermei familiale si pe urma vom crea proiecte model pentru a le putea pune gratuit la dispozitia beneficiarilor. Este de datoria celor care merg in aceasta caravana de a explica beneficiarilor cum sa acceseze aceste masuri. Noi trebuie sa avem o lista clara cu cei care pot sa devina competitivi, care se pot asocia si se pot orienta catre piata si sa-i invatam sa se dezvolte", a... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 16:42
Fondurile europene pentru dezvoltare rurala vor fi mai mici cu aproape 800 de milioane de euro in perioada 2014-2020, fata de actuala perspectiva financiara, iar acest lucru ne dezavantajeaza major in agricultura, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la Realitatea TV.
Acesta a precizat ca reducerea acestor sume nu se datoreaza gradului redus de accesare a fondurilor europene din agricultura, ci unei baze slabe de plecare in 2007.
"Pe zona de dezvoltare rurala vom incheia anul acesta cu un grad de accesare a fondurilor europene pe dezvoltare rurala de 52% ceea ce inseamna ca stam destul de bine. Cred ca reducerea acestor sume se datoreaza bazei de la care a plecat Romania in anul 2007, care a fost extrem de slaba, de aceea unii spun ca tot ce vine acum ar trebui sa ne multumeasca. Eu, care sunt un cunoscator vizavi de ce nevoi sunt in agricultura romaneasca, iar faptul ca in zona de procesare avem inca 75% din carne provenita din import, lucrurile ne arata ca inca avem nevoie de investitii", a precizat ministrul Agriculturii.
Conform noii propuneri facute in Consiliul European, fondurile europene pe zona de investitii in agricultura vor fi reduse cu 20%, pana la 7,2 miliarde de euro, in perioada 2014-2020, fata de actualul exercitiu financiar. mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 08:35
Ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat marti ca spera sa se poata evita suspendarea platilor pentru programul operational pentru pescuit.
"Fondurile pentru programul operational de pescuit sunt in continuare intrerupte, nu am intrat in faza cea mai grea de suspendare a platilor. Eu sper ca dupa misiunea de audit care va avea loc la sfarsitul lunii octombrie sa putem vorbi despre progresele reale care s-au facut in Romania in corectarea deficientelor. Sper sa putem sa evitam suspendarea platilor si chiar sa ridicam aceasta sanctiune de intrerupere a platilor", a declarat Daniel Constantin.
El a reamintit ca sanctiunile sunt aplicate din cauza unor nereguli din 2010 si 2011, pe care in prezent autoritatile romane incearca sa le corecteze.
"Este vorba despre un grad de eroare destul de ridicat la ceea ce inseamna platile facute prin acest program, evaluarea proiectelor, dar si recuperarea anumitor sume care s-au acordat in mod incorect.
Aici cred eu ca autoritatea de management si ministerul au facut progrese reale, majoritatea celor care au primit plati necuvenite fiind identificati, trecuti in registrul debitorilor si de acum este o chestiunea de procedura pana cand sumele respective vor fi recuperate", a mai spus ministrul agriculturii.
Totodata, ministrul le-a dat asigurari beneficiarilor ca platile nu sunt intrerupte la nivel national, acestea efectuandu-se in prezent de la bugetul de stat.
Gradul mare de accesare a fondurilor,... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 14:16
Romania trebuie sa cheltuiasca in anul 2012 aproape sase miliarde de euro din fonduri europene, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai pe agricultura, a declarat, marti, noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
"In anul 2012, Romania trebuie sa cheltuiasca aproape sase miliarde de euro din fonduri europene pentru a evita riscul de dezangajari, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai la Ministerul Agriculturii, respectiv 1,1 miliarde de euro prin APIA si 1,4 miliarde de euro prin APDRP", a precizat Constantin.
Acesta a precizat ca unul dintre obiectivele pe care intentioneaza sa le indeplineasca pana la sfarsitul anului este acela de a finaliza Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
"Suntem in stare avansata, daca nu chiar aproape de final, cu noul PNDR 2014-2020, pe care sper sa il finalizam pana la sfarsitul anului. Ma gandesc ca impreuna cu specialistii din Romania si cei de la Comisia Europeana sa definim un nou concept pentru dezvoltarea satului romanesc. In satul romanesc s-au investit foarte multi bani in infrastructura, in aductiuni de apa si gaze, dar cetatenii nu-si permit, nu au venituri sa le dea drumul. Trebuie sa ne ocupam de dezvoltarea macroeconomica a satului romanesc", a precizat Constantin.
Irigatiile, o problema presanta
In opinia acestuia, dezvoltarea sectorului de irigatii este un alt domeniu important care ar pune in valoare potentialul agricol al Romaniei.
"Romania are un potential agricol foarte mare si... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 12:10