Salariul minim ar putea creste cu 7,2% in 2020, anunta premierul Ludovic Orban, precizand ca in aceasta saptamana vor fi definitivate propunerile pentru formula de calcul.
"In cursul acestei saptamani, definitivam propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Daca stabilim ca formula de calcul pentru salariul minim va fi determinata de rata inflatiei, indicele de crestere a preturilor de consum si indicele de crestere a productivitatii, salariul minim pe economie ar putea creste cu 7,2%", a declarat Ludovic Orban.
Mai exact, salariul minim brut va creste cu 149,7 lei, de la 2.080 de lei in prezent la 2.230 de lei.
Salariul minim net va creste cu 83 de lei, de la 1.263 de lei, cat este in prezent la 1.346 lei.
Saptamana trecuta, premierul Ludovic Orban declara ca vrea un studiu foarte serios in ceea ce priveste majorarea salariului minim.
"Vrem ca la baza deciziei privind cresterea salariului minim - pentru ca va fi o crestere - sa stea un studiu foarte serios, o analiza de impact. Am convenit ca un grup de specialisti din ministerele Muncii si Finantelor sa pregateasca un astfel de studiu.
Ne intereseaza mai multi parametri: indicatorii economici care stau la baza cresterii, evaluarea impactului, efectele pe care le inregistreaza asupra mediului privat, starea companiilor din domeniu unde un mare numar de angajati lucreaza pe salariu minim, sa vedem ce profitabilitate au, impactul acestei cresteri asupra companiei.
Am cerut si o analiza... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 14:57
Guvernul Dancila discuta in sedinta de luni un proiect de hotarare prin care se decide majorarea salariului minim incepand de anul viitor. Asadar, chiar daca este demis de trei saptamani, actualul Executiv ia o masura prin care obliga la plata viitorul Guvern.
"Imbunatatirea vietii romanilor a fost obiectivul central al guvernarii noastre. Am fost preocupati sa majoram salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, astfel incat cetatenii sa fie corect platiti pentru munca lor. (...) In decembrie 2016, salariul minim brut era de 1.250 de lei, la incheierea mandatului este substantial mai mare.
In sedinta de azi, discutam in prima lectura cresterea salariului minim incepand de anul viitor la 2.260 de lei, iar pentru angajatii cu studii superioare si vechime cel putin un an in domeniul studiilor superioare la 2.620 de lei lunar. E o masura cu puternic impact social, in prezent sunt incadrati peste 1,4 milioane de angajati cu salariul minim", a anuntat Dancila, la inceputul sedintei de guvern de luni.
Ea sustine ca s-a consultat si cu patronatele si cu sindicatele si are si avizul Consiliului Economic si Social. Amintim insa ca din partea patronatelor a existat chiar o pozitie publica in care atrageau atentia ca e ingrijoratoare graba cu care Guvernul ia o astfel de masura, mai ales dupa ce anterior anuntase ca abandoneaza ideea.
Dancila a facut acest anunt in ziua in care in Parlament Guvernul Ludovic Orban se prezinta pentru a cere votul de incredere.... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 12:14
Premierul demis Viorica Dancila a anuntat ca Guvernul va adopta lunea viitoare proiectul privind majorarea salariului minim brut pe tara. Executivul va aproba, de asemenea, si a doua transa de fonduri necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 si PNDL2.
"Astazi am avut Consiliul National Tripartit, am vorbit cu sindicatele, in sedinta de luni marim si salariul minim. Noi vrem sa ne tinem de promisiuni, pana in ultima clipa ceea ce am promis pentru oameni vrem sa facem, mai ales ca nu vin vremuri asa de bune pentru romani", a spus Viorica Dancila, la Romania TV.
Tot lunea viitoare Guvernul va aproba si a doua transa de bani necesari pentru plata facturilor din PNDL 1 si PNDL 2, potrivit premierului demis.
"Azi am dat prima transa in sedinta de Guvern si mai avem o transa de dat in sedinta de Guvern de luni de dimineata. Votul pe investitura e la ora 14:00", a mai spus Dancila.
Intrebata daca Guvernul are bugetul necesar pentru a da acesti bani, Viorica Dancila a raspuns pozitiv.
"Da, la ora actuala achitam ceea ce putem din facturi, vor mai ramane de achitat, pentru ca nu putem da OUG pe rectificare bugetara. Ceea ce am dat din fondul de rezerva al Guvernului, am ajutat acolo unde au fost calamitati si bineinteles PNDL 1 si 2, care au avut un impact foarte bun pentru primari", a subliniat liderul PSD.
Executivul a adoptat luni, 28 octombrie, un proiect care prevede alocarea sumei de 400 milioane de lei pentru facturile curente legate de... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 23:40
Dupa ce saptamana trecuta Viorica Dancila a promis ca guvernul ei va majora salariul minim, la sedinta de luni a pasat decizia in acest sens catre viitorul Executiv.
Astfel, inainte de sedinta de guvern, Dancila a transmis ca a facut demersurile necesare pentru ca acest lucru sa se intample anul viitor, dar a precizat ca proiectul de hotarare nu se afla pe ordinea de azi de luni, pentru ca mai trebuie discutat cu partenerii sociali.
"Am convingerea ca oamenii trebuie sa fie corect platiti pentru munca lor. In guvernarea PSD am crescut succesiv salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, am facut demersurile necesare ca acesta sa fie majorat incepand cu anul viitor la 2.262 de lei, iar pentru cei cu studii superioare la 2.620 de lei lunar", a spus Dancila.
Premierul a precizat ca dupa-amiaza va avea intalniri cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor.
"Dupa amiaza vom avea consultari pe aceasta tema cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor in cadrul Consiliului National Tripartit. Vreau sa le multumesc pe aceasta cale pentru implicare domnului ministru Teodorovici si Budai", a punctat ea.
Pe langa acest proiect, Dancila mai lasa mostenire urmatorului guvern si altele, printre care plata ajutorului anual pentru chirie si energie pentru veteranii si vaduvele de razboi.
"Veteranii si vaduvele de razboi merita respect si trai demn. Am pregatit proiectul de hotarare de guvern si am asigurat fondurile necesare pentru plata ajutorului anual... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 12:37
Presedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Timisoara, ca majorarea salariilor cu 100 de lei era unul dintre obiectivele guvernarii PSD pana in anul 2020 si s-ar putea regasi in reducerea contributiilor.
"Doamna Viorica Dancila a spus ca noi am avut ca promisiune in programul de guvernare majorarea salariului cu 100 de lei. Facem hotarare (de guvern, n.r.), avizam in ministere si asteptam de la Ministerul Justitiei sa ne spuna daca se poate. Aceasta masura creeaza un cost al muncii pentru angajatori.
Dar efectul ei ne dorim sa nu se regaseasca la angajator, ci sa trecem la reducerea de contributii. Pentru noi (PSD, n.r.) era un obiectiv ca pana in 2020 sa scadem contributiile si atunci castiga si angajatul si angajatorul. Colegii liberali au spus ca vor aduce din zona gri si neagra bani la buget", a afirmat Eugen Teodorovici.
Raspunzand unei intrebari a presei, ministrul demis a adaugat ca estimarea de 30-40% a "economiei gri" nu este neaparat realista, intrucat in statele din Europa, deci si in Romania, "pentru produsele din gospodarii Comisia ia in calcul TVA neincasat. Daca dam la o parte aceste produse, atunci Romania nu se mai afla pe aceeasi pozitie in clasament".
Eugen Teodorovici a mentionat ca o situatie similara se regaseste si in ceea ce priveste raportarea cifrelor abandonului scolar din Romania.
"Suntem la 17% fata de 12% cat este media europeana, dar multi dintre copiii romani sunt plecati in afara tarii, cu parintii... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 16:47
Guvernul adopta in sedinta de azi proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului minim brut pe tara incepand cu 2019.
Insa dupa ce a promis ca atat angajatii cu peste 15 ani vechime, cat si cei cu studii superioare primesc de la 1 ianuarie un salariu minim brut de 2.350 de lei, acum Executivul s-a razgandit. De aceasta majorare beneficiaza doar cea de-a doua categorie. Pentru cei cu vechime de peste 15 ani salariul minim brut va fi de 2.080 lei.
"Discutam azi hotararea prin care majoram salariul minim brut la 2.080 lei, respectiv 2.350 lei pentru angajatii cu studii superioare cu vechime in munca de cel putin un an. Aceasta decizie va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2019.
Adoptam acest act avand in vedere adoptarea ordonantei de urgenta care prevede acordarea unui salariu minim diferentiat. Asadar, ne indeplinim angajamentul din programul de guvernare", a declarat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
In proiectul de hotarare se arata ca in cazul bugetarilor care primesc 2.080 de lei cresterea va fi de 9,47% fata de luna decembrie 2018, iar pentru cei care vor fi platiti cu 2.350 lei lunar majorarea este de 23,6%.
"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 2.080 lei lunar incepand cu data de 1 ianuarie 2019, ceea ce reprezinta o crestere de 9,47% fata de luna decembrie 2018. In anul 2019, tariful orar este de 12,43 lei/ora pentru un program complet de... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:36
Au mai ramas doar trei zile pana la 1 decembrie, iar Guvernul inca nu s-a decis de cand va majora salariul minim brut pe economie.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca o decizie in acest sens va fi luata in zilele urmatoare.
"Inca nu s-a mutat (de la 1 decembrie la 1 ianuarie, majorarea salariului minim pe economie - n.red.) . Este o decizie in curs. Erau cele doua date 1 decembrie si 1 ianuarie si se va lua o decizie in Guvern, in urmatoarele zile", a afirmat Eugen Teodorovici, marti.
Ministrul Finantelor a dat de inteles vineri, la Guvern, ca salariul minim nu va mai creste de la 1 decembrie, asa cum anuntase prim-ministrul Viorica Dancila, majorarea urmand sa se realizeze, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2019.
Mai exact, intrebat vineri, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, daca majorarea salariului minim este prinsa in proiectul de buget pe anul viitor, ministrul Finantelor a confirmat acest lucru, dar a precizat ca data de la care va fi majorat trebuie sa fie o decizie a Guvernului, discutia vizand una dintre doua date - 1 decembrie sau 1 ianuarie.
"E o discutie cu sindicatele, cu mediul de afaceri. Ca si principiu si corect e corect ca in timpul jocului regulile sa fie schimbate cat mai putin si invocand mereu acea predictibilitate pe care trebuie sa o respectam, trebuie sa aratam mediului de afaceri ca suntem un partener serios si care sprijina aceasta zona a economiei, intelegand cu totii, mai ales cei de stanga, ca un... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 13:38
Cu toate ca ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anuntase ca Guvernul va adopta in aceasta saptamana o ordonanta de urgenta privind majorarea salariului minim pe economie, ea nu a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei de azi.
Premierul Viorica Dancila s-a laudat in debutul sedintei ca Guvernul isi respecta angajamentele de a lua masuri care sa duca la cresterea veniturilor romanilor, dar nu a spus nimic de ordonanta care prevede cresterea salariului minim.
"Guvernul isi respecta angajamentele de a lua masuri care sa duca la cresterea veniturilor romanilor, fapt confirmat de rezultatele oficiale. Conform datelor publicate recent de INS, in septembrie, castigul salarial mediu nominal brut a crescut la aproape 1.000 de euro si a ajuns la 4.482 de lei. Cresterea salariului net in septembrie 2018 fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost 13,1%.
Puterea de cumparare a romanilor in septembrie fata de aceeasi perioada a anului trecut a crescut cu 7,7%. Este important faptul ca se inregistreaza si o crestere de la luna la luna a acestor indicatori. In septembrie 2018, comparativ cu august, castigul salarial mediu brut, cat si castigul mediu net au crescut cu 0,7%, iar puterea de cumparare a crescut usor, mai precis cu 0,2%", a precizat Viorica Dancila.
Este posibil ca Executivul sa nu fi primit avizul de la Ministerul Justitiei pe aceasta ordonanta. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, afirmase joi ca actul normativ va fi pe masa Guvernului azi, daca... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 12:23
Zeci de mii de romani ar putea sa isi piarda locul de munca, iar munca la negru va lua amploare - acestea sunt doar doua dintre efectele negative ale majorarii salariului minim brut pe economie, atrag atentia reprezentantii mediului de afaceri.
Anuntul facut de ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, sambata, ca salariul minim pe economie ar putea creste de la 1 noiembrie 2018, nu de la 1 ianuarie 2019, cum fusese anuntat initial, a dat fiori patronilor si a stranit reactii vehemente din partea analistilor.
Este firesc ca aceasta modificare sa nu intereseze Guvernul la nivel de efecte pe termen scurt, pentru ca majorarile vor fi suportate de patroni, nu de la buget, unde se spera ca vor intra, de fapt, bani mai multi din impozite. Pe termen mediu si lung, insa, decizia guvernului Dancila va aduce prejudicii importante atat salariatilor, cat si mediului de afaceri si bugetului de stat.
Mai mult, cu toate ca in ziua de salariu, portofelul celor care sunt platiti cu salariul minim (potrivit statisticlor, aproape jumatate dintre salariatii din Romania) va fi mai plin, in momentul in care vor merge la cumparaturi sau isi vor plati facturile vor constata ca majorarea este practic anulata de inflatie. Istoria ne-a arata ca majorarile artificiale de salarii, fara o baza solida de productivitate, genereaza cresterea generalizata a preturilor, iar inflatia musca din puterea de cumparare a fiecaruia dintre noi.
In plus, dupa majorarea salariului minim, este de asteptat o... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 12:37