Uber si Taxify sunt nevoite sa isi restranga activitatea incepand de joi, cand va intra in vigoare "ordonanta taximetristilor". In aceste conditii, romanilor le va fi mult mai greu sa foloseasca transportul alternativ.
Sub presiunea taximetristilor care blocau Piata Victoriei, pe 29 martie, Cabinetul Dancila a adoptat o ordonata de urgenta care schimbat radical modul in care se poate face, in Romania, transportul de persoane contra cost. Mai exact, conform ordonantei, singurii care mai au dreptul sa desfasoare astfel de activitati - cu exceptia soferilor de autobuz si a celor angajati la firme de rent-a-car - vor fi taximetristii cu licente valabile.
In schimb, soferii de Uber si de Taxify - care nu detin licente de taxi si nici nu le pot obtine, in conditiile legii - ar urma sa fie sanctionati, incepand de joi, 16 mai, cu amenzi de pana la 5.000 de lei si ridicare placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 6 luni, daca sunt prinsi transportand pasageri contra cost.
In aceste conditii, e lesne de inteles ca multi dintre soferii de Uber si Taxify urmeaza sa se lase de meserie. Intrebarea este: vor disparea sau nu serviciile de transport alternativ pe care le prefera, in defavoarea celor de taxi, circa 2,5 milioane de romani?
Pana la acest moment, nici Uber, nici Taxify si nici Clever Taxi (serviciu de car hailing) nu au raspuns la intrebarile adresate marti cu privire la activitatea pe care o vor desfasura de joi incolo.
In schimb, la solicitarea... mai mult
Marti, 14 Mai 2019, ora 19:35
Desi Guvernul a adoptat deja ordonanta impotriva pirateriei ceruta de taximetristi, acestia blocheaza din nou - pentru a patra oara in acest an - Piata Victoriei. Motivul: soferii de taxi vor sa convinga Cabinetul Dancila sa interzica definitiv Uber, Taxify si toate celelalte servicii de ride sharing din Romania. Spre deosebire de datile trecute - cand au manifestat pasnic - miercuri protestatarii au aruncat cu oua si-au calcat in picioare, simbolic, aparatele de taxat.
Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) organizeaza astfel de proteste inca din anul 2016, cand numarul romanilor care folosesc servicii de transport alternativ a inceput sa creasca.
La inceput, taximetristii n-au spus ca ar avea ceva impotriva soferilor care fac transport de persoane contra cost folosind Uber, Taxify si alte asemenea aplicatii de mobilitate urbana, ci au sustinut doar ca vor sa dispara din bransa lor asa-zisii pirati. Prin acest termen, COTAR se refera la toti soferii care fac transport de persoane fara sa fie taximetristi sau angajati ai unei companii de rent-a-car (prin intermediul carora clientii platesc in avans pentru a a inchiria o masina cu sofer).
De mai multe ori, taximetristii au incercat sa forteze mana Guvernelor Ciolos, Grideanu, Tudose si Dancila pentru a obtine scoaterea in afara legii a celor pe care ei ii numesc pirati. In cele din urma, dupa mai multe balbaieli, taximetristii au spus-o deschis: protesteaza pentru ca vor ca... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 13:38
Dupa ce miercuri a reusit sa-i trimita acasa pe transportatori, Guvernul i-a convins si joi pe protestatarii adunati in Piata Victoriei sa renunte la manifestatie, promitandu-le ca saptamana viitoare va adopta ordonanta care le va permite sa circule cu masinile vechi si care va inchide Uber si Taxify, in Romania.
Desi Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) amenintase ca va aduce la protestul de joi nu mai putin de 5.000 de masini, pana la urma in Piata Victoriei nu au mai ajuns decat vreo 800-900 de autoturisme.
In plus, desi spuneau ca joi nici macar nu vor sa mai discute cu Guvernul - care i-a mintit deja de prea multe ori - reprezentantii COTAR au avut, totusi, negocieri cu o delegatie a Cabinetului Dancila, in urma carora protestul s-a si intrerupt.
De ce a renuntat si COTAR la proteste - asa cum a facut si FORT in ziua precedenta - in baza promisiunilor Guvernului? Detalii a oferit pentru Ziare.com presedintele COTAR, Vasile Stefanescu.
"In primul rand, tin sa va spun ca noi n-am renuntat la proteste. Doar le-am suspendat. Ne-am intalnit cu reprezentantii Guvernului, cu mandat de la doamna prim-ministru. Da, ni s-a promis din nou ca se da ordonanta.
Apoi, am ramas insa in Piata Victoriei pana cand Guvernul a emis un comunicat de presa prin care si-a asumat public faptul ca saptamana viitoare se va da ordonanta de urgenta lansata in dezbatere publica, pe 1 martie, de Ministerul Dezvoltarii. Ce inseamna asta pentru... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 15:07