Curtea Constitutionala a decis ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu formarea completelor de judecatori. Practic, CCR a admis astazi solicitarea Guvernului.
CCR a dat dreptate Vioricai Dancila in acest caz. Premierul scria ca odata cu intrarea in vigoare a modificarilor legislative, Inalta Curte a pastrat vechea reglementare a compunerii acestor complete, "adica nuprin tragere la sortipentru toti membrii completului, infrangandu-se astfel vointa Parlamentului, ca autoritate legiuitoare".
Primul care a reactionat dupa decizia CCR a fost avocatul Adrian Toni Neacsu, cel care a reprezentat-o pe Bombonica Prodana, in dosarul Angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman. Acesta a trimis o opinie la CCR. "Victorie deci! Sa fim foarte atenti la efectele deciziei CCR!", a scris Neacus, pe Facebook. ...citeste mai departe despre "CCR ii da dreptate lui Dragnea si accepta sesizarea lui Dancila: ICCJ trebuie sa schimbe completurile de 5 judecatori" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 15:42
Premierul Romaniei, Viorica Dancila, solicita Curtii Constitutionale sa decida daca deciziile date de celebrele Complete de 5 judecatori de la Inalta Curte au respectat in ultimii patru ani jurisprudenta Curtii Constitutionale, iar daca nu este asa sa "corecteze efectele generate".
Completele de 5 judecatori solutioneaza definitiv dosarele care se judeca la Inalta Curte, fiind vorba de cazuri in care sunt implicati inalti demnitari, parlamentari, ministri sau generali. Solicitarea Vioricai Dancila in aceasta situatie a fost facuta in cererea in care a sesizat existenta unui posibil conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), privind formarea completelor de 5 judecatori.
Citeste si: Dancila ataca Inalta Curte la CCR privind completul care il judeca pe Dragnea si acuza lipsa de impartialitate a instantei supreme
Practic, Viorica Dancila cere ca CCR sa sesizeze acest conflict.
Solicitarea surpriza
In plus, potrivit Vioricai Dancila, Inalta Curte ar fi incalcat o decizie a CCR inca din februarie 2014, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.
O a doua solicitare, din cadrul aceeleiasi cereri este:
"In vederea solutionarii acestui conflict juridic de natura constitutionala, sa arate conduita in raport cu prevederile constitutionale la... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 19:40
"Inalta Curte de Casatie si Justitie a savarsit si savarseste acte si actiuni concrete prin care isi aroga competente ce nu-i apartin, incalcand competenta constitutionala a altei autoritati, si anume a Parlamentului" - este un citat din cererea trimisa de premierul Viorica Dancila la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), prin care solicita existenta unui posibil conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), privind formarea completelor de 5 judecatori.
Decizia de sesizare a fost luata la presiunile lui Liviu Dragnea, judecat de Completul de 5 judecatori in procesul in care contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare in dosarul Angajarilor la DGASPC Teleorman.
Solicitarea Vioricai Dancila
Potrivit cererii trimise de Viorica Dancila la CCR, consultata e Ziare.com, odata cu intrarea in vigoare a modificarilor legislative, Inalta Curte a pastrat vechea reglementare a compunerii acestor complete, "adica nu prin tragere la sorti pentru toti membrii completului, infrangandu-se astfel vointa Parlamentului, ca autoritate legiuitoare".
Premierul arata ca din Decizia 69/2018 a CCR (referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor unor articole din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii-n.red.) rezulta ca o astfel de practica ridica "problema lipsei de impartialitate a instantei supreme".
Aceasta decizie nu ar fi fost respectata... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 17:57
Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte incepe sa judece luni apelul declarat de Liviu Dragnea impotriva sentintei de condamnare la 3 ani si 6 luni de inchisoare in Dosarul angajarilor fictive de la Directia Copilului Teleorman. In acest caz, si procurorii DNA au facut apel si cer o pedeapsa mai mare.
Potrivit portalului Inaltei Curti, doua persoane din dosar nu au mai declarat apel. Este vorba despre una dintre secretarele PSD, angajate fictiv la DGASPC Teleorman, Anisa Niculina Stoica, care a fost condamnata la 1 an de inchisoare cu suspendare, si de Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Dragnea, care a fost amendata cu 1.000 de lei.
Intr-un interviu de saptamana trecuta, Liviu Dragnea a explicat ca s-ar putea sa-si angajeze un nou avocat. El a dat astfel de inteles ca procesul s-ar putea amana in vederea pregatirii apararii: "Pe 8, nu stiu ce se va intampla, trebuie sa ma hotarasc cu ce avocat sa merg".
Se contesta completele
Fostul avocat al Bombonicai Prodana in acest dosar, Adrian Toni Neacsu, a depus, in urma cu doua saptamani, o plangere la ICCJ, impotriva hotararilor care au stabilit componenta completelor de 5 judecatori in materie penala in anul 2018.
Neacsu apara in prezent una dintre inculpatele din dosar, Olguta Sefu, fosta sefa in cadrul DGASPC Teleorman.
In document a fost invocata nelegalitatea hotararilor privind desemnarea in complet a unor judecatori care nu au fost trasi la sorti, potrivit legii in vigoare in anul 2017, cand s-a... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 00:00
Liviu Dragnea se afla, marti, la Inalta Curte unde are loc ultimul termen in procesul in care este judecat pentru instigare la abuz in serviciu in legatura cu angajarea a doua membre de partid la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman.
Magistratii au declarat inchisa cercetarea judecatoreasca si procurorul DNA a sustinut o lunga pledoarie finala in care a aratat ca atat probele, cat si declaratiile martorilor si ale altor inculpati demonstreaza ca faptele au fost comise. Daca la inceputul pledoariei Liviu Dragnea a ascultat cu atentie ce avea de spus procurorul, nu a trecut mult pana si-a pierdut interesul si a inceput sa caute pe Internet oferte de undite si momeli pe site-uri cu profil pescaresc. In final, procuorul DNA a cerut pedepse cu executare.
Sala este arhiplina, inculpati, avocati, gura-casca. O parte dintre jurnalisti stau in boxa arestatilor, pentru ca nu au mai avut loc. Aerul conditionat nu face fata, insa nici geamurile nu pot fi deschise pentru ca de afara razbat scandarile protestatarilor stransi in fata sediului Inaltei Curti: "O sa platiti penal!"
Sentintele nu vor fi pronuntate astazi, ci va fi stabilit un termen ulterior.
Ziare.com va transmite, in format LIVE TEXT, desfasurarea termenului de marti de la Inalta Curte. Ramaneti alaturi de noi sa aflati ce va spune Dragnea in fata magistratilor:
12:22 - Dupa ce a terminat procurorul DNA, Dragnea a iesit sa fumeze. Unii dintre oamenii stransi in... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 12:22