Ministrul Transporturilor, Dan Sova, spune ca discutia despre taxarea autostrazilor este deocamdata una teoretica, iar taxele nu vor fi introduse in acest an sau in 2015.
"Este foarte greu de zis. Discutia despre taxarea autostrazilor deocamdata este o discutie teoretica. Momentan nu vom avea. Cu siguranta nu vom avea nici anul acesta, nici anul viitor, mi-e greu sa evaluez pentru 2016. Ca sa ai o autostrada taxata trebuie sa ai in primul rand un coridor continuu, insa noi nu avem deocamdata coridor continuu nici de la Nadlac pana la Sibiu. De asemenea, autostrada de la Nadlac la Sibiu este construita cu fonduri europene, deci va trebui sa vedem exact in ce conditii se pot pune taxe", a spus ministrul, intrebat de presa despre momentul introducerii taxelor pe autostrada.
Directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a declarat la finele lunii mai ca taxarea pe autostrazile Bucuresti-Pitesti (A1) si Bucuresti-Constanta (A2) ar putea fi introdusa din 2015, la inceputul lucrarilor de reabilitare, sau din anul urmator, dupa finalizarea acestora.
Ulterior, CNADNR a dezmintit informatiile aparute in mass-media potrivit carora circulatia pe autostrazile A1 si A2 va fi taxata din 2015 si a precizat ca declaratiile lui Neaga pe acest subiect au fost in fapt explicatii asupra mecanismului general de concesionare al unei autostrazi, el oferind drept model ipotetic autostrazile A1 si A2.
CNADNR a primit la finele lunii februarie 2013 candidaturi de la companii straine precum... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 16:20
Ministrul Transporturilor, Dan Sova, spune ca a solicitat constructorilor loturilor de autostrada Timisoara-Lugoj si Lugoj-Deva sa urgenteze lucrarile, astfel incat proiectul sa nu se faca in 30 de luni, "ci mai repede".
"Am solicitat si constructorului Tirena Scavi (de pe lotul 2 al autostrazii Timisoara-Lugoj - n.r.) si constructorului Selina de pe Lugoj-Deva, lotul 2, sa urgenteze lucrarile in asa fel incat sa nu se faca proiectul in 30 de luni, ci mai repede. Daca nu vor reusi sa termine pana in decembrie 2015, in septembrie 2015 vom proceda la (in functie de stadiul lucrarilor la acea data - n.r.). Avem un memorandum deja aprobat in Guvern, Comisia Europeana a aprobat geologica propusa de noi, a proiectelor, in asa fel incat sa fie finantate si din alocarea 2007-2013 si din alocarea 2014-2020, dar in acelasi timp ne bazam pe forta de lucru a companiilor", a declarat Dan Sova, duminica, la Recas (Timis).
Ministrul a mai spus ca a discutat si cu omologul sau din Ungaria despre autostrada care va fi construita de tara vecina pana la granita cu Romania si ca aceasta va fi finalizata cu aproximativ noua luni mai depede decat cea din tara noastra.
"Ei vor ajunge cu autostrada la granita cu noua luni inaintea noastra. Am avut mai multe discutii. Ei nu au spatii de parcare a TIR-urilor pe perioada in care nu se trece la granita, facem totul la noi. A fost o discutie intreaga si sunt intalniri periodice cu colegii din Ungaria", a mai spus Sova.
Dan Sova a facut... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 08:45
Dan Sova a tinut sa faca lumina in privinta catorva semne de intrebare legate de Autostrada Comarnic Brasov. Mnistrul delegat pentru proiecte de Infrastructura a vorbit despre tarifele autostrazii, spunand ca sunt cele mai mici din UE.
"5,7 lei fara TVA, 7 lei cu TVA pentru un autoturism (acesta este tarif de utilizare pentru toti cei 60 km, de la intrarea pe podul Breaza si pana la iesirea in Cristian) ", a scris Dan Sova pe blogul personal.
Acesta a adaugat ca pentru distante mai mici tarifele sunt ...citeste mai departe despre "Sova, despre tarifele autostrazii Comarnic - Brasov: Cele mai mici din UE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 16:30
Dan Sova, ministrul delegat pentru proiecte de Infrastructura, a anuntat ca in urma negocierilor pretul pentru un kilometru din Autostradra Comarnic-Brasov a fost redus cu 7 milioane de euro.
"Pentru o comparatie cu negocierea din 2010, informez ca pretul mediu pe km pentru constructia autostrazii de munte Comarnic - Brasov este 28 mil. Euro/km (fara TVA). Pretul negociat de PD-L in 2010 pentru aceeasi autostrada a fost de 35.281.737 Euro/km (fara TVA).
Se poate observa usor ca am facut o reducere a pretului pe km fata de 2010, ca urmare a negocierilor, de peste 7 milioane Euro. ...citeste mai departe despre "Sova se lauda cu cat costa un kilometru din Autostrada Comarnic-Brasov" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 15:04
Tronsoanele de autostrada Comarnic - Brasov, Craiova - Pitesti si centura de sud a Capitalei vor fi finalizate pana la alegerile din 2016, a declarat ministrul delegat Dan Sova, potrivit caruia anul acesta vor fi inaugurati 142 de kilometri de autostrada.
"Sunt trei proiecte de concesiune: Comarnic - Brasov, centura Sud si Craiova - Pitesti, toate sunt in derulare. Centura Sud si Comarnic - Brasov au aceleasi termene, sunt in derulare in acelasi timp, iar Craiova - Pitesti este intarziata cu doua luni fata de ele.
Noi am spus ca desemnam castigatorul in octombrie la Comarnic, in noiembrie la centura Sud si in decembrie la Craiova - Pitesti. Toate ar trebui sa se termine - cea care poate dura cel mai mult tot Comarnic - Brasov ramane, pentru ca celelalte doua sunt in campie - pana la alegerile din 2016", a spus ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
Companii straine, interesate de tronsonul Comarnic-Brasov
La tronsonul Comarnic - Brasov, ofertele pentru preselectie la dialog competitiv au fost depuse la finele lunii februarie, pe lista fiind inscrise compania China Communications Construction si asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini.
Pentru constructia drumului expres/autostrazii Craiova - Pitesti au depus oferte un consortiu romanesc format din companiile Spedition UMB si Tehnostrade si asocierile... mai mult
Duminica, 12 Mai 2013, ora 11:57
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are in buget pentru investitii in jur de 520 de milioane de euro si va trebui sa ceara Ministerului de Finante, la rectificare, banii necesari pentru a acoperi cei 15% cofinantarea pentru proiectele europene, a declarat, duminica, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National, Dan Sova.
Acesta a explicat, intr-o emisiune televizata, ca, la finele anului trecut, CNADNR avea datorii de 680 de milioane de lei si un buget de 1,2 miliarde de lei pentru investitii. In contextul in care Romania s-a angajat fata de Fondul International Monetar sa-si reduca arieratele din economie, CNADNR a trebuit sa-si plateasca datoriile, ramanand in prezent cu 520 de milioane de euro in bugetul pentru investitii.
"Care sunt obligatiile la 31 decembrie 2012 ale CNADNR? 680 de milioane de euro datorii. La un buget de 1,2 miliarde de euro pentru investitii, 680 de milioane de euro sunt datorii. Am ramas acum cu diferenta de suma pentru care va trebui sa mai cerem Ministerului Finantelor Publice, in iunie, la rectificare, alti bani ca sa ne acoperim cei 15% la fonduri europene", a precizat Sova. mai mult
Duminica, 12 Mai 2013, ora 11:41
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, anunta intr-un interviu acordat Business24 ca va cere o ancheta in cazul semnarii contractului Bechtel si ca va sesiza Parchetul daca vor fi descoperite nereguli de natura penala.
Contractul cu americanii de la Bechtel a fost semnat in 2004, cand premier era Adrian Nastase. Au trecut aproape 9 ani. Rezilierea contractului se face tot sub un mandat PSD, in urma unor negocieri dure. Statul roman tocmai a achitat 50 de milioane de euro, o datorie din 2011, "mostenita" de la cabinetul Boc, dupa cum spune ministrul Dan Sova. Acelasi ministru recunoaste in interviul acordat Business24 ca statul roman va plati o despagubire pentru incetarea contractului, dar ca "nu va fi una de domeniul fantasticului, asa cum s-a vehiculat in presa".
In cadrul aceluiasi interviu, ministrul Dan Sova anunta ca sunt foarte multi investitori interesati de Romania si ca va incerca sa elimine bariera "imobilismului administrativ". In ceea ce priveste gropile din "Autostrada USL", Dan Sova sustine ca sunt "pure speculatii"...
Care este lista top priority a marilor proiecte pentru 2013 ?
Proiectele pe care noi le avem, in acest moment, sunt autostrazile. Proiectele mari sunt legate de autostrazile date in concesiune, respectiv Comarnic-Brasov, Craiova-Pitesti si Centura de Sud a Bucurestiului. Mai avem ca proiect finalizarea portiunii Nadlac-Sibiu, din coridorul IV, pana in vara sau cel... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 07:01
Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, a declarat, joi, la Cluj, ca statul si-a luat mana de pe Autostrada Transilvania si ca aceasta se va finaliza printr-un parteneriat public-privat, scrie Adevarul.ro.
Dan Sova a spus ca au avut loc deja discutii cu trei investitori in vederea acestui parteneriat.
El a refuzat sa precizeze cine sunt investitorii si in ce conditii se va semna parteneriatul public-privat. De asemenea, Sova a mentionat ca pe 30 aprilie se va rezilia constractul cu Bechtel. mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 15:42
Autostrada Transilvania nu poate fi finalizata din resurse bugetare, ci prin parteneriat public privat sau prin concesiune, a declarat ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, luni, la audierile comisiilor parlamentare de specialitate reunite.
"Bugetam datorii de 46 milioane euro pentru Bechtel. Autostrada Transilvania nu poate fi finalizata din resurse bugetare. Este mult prea scumpa, singura solutie pe care o avem este cu parteneri externi pentru a o face in parteneriat public privat sau concesiune. Alta solutie nu exista. Daca cineva poate gasi finantare pentru concesiunea acestei autostrazi exista deschidere totala. Ea va fi luata si data in concesiune sau parteneriat public privat. Din datele bugetare pe cale le avem va fi dificil", a declarat Dan Sova.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are un buget de sapte miliarde lei in 2013, din care 5,2 miliarde lei pentru cheltuieli de capital (investitii), potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Investitiile vor fi prioritizate, iar proiectele care pot fi finantate pe fonduri europene vor fi "mutate" pe bani europeni, sustin oficialii. mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 17:22