Dan Matei Agathon, vicepresedintele si purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), spune ca proiectul de buget pentru 2013 permite Guvernului redirectionarea a 1,4 miliarde de euro catre investitii.
In conditiile in care Romania ar avea in 2013 o crestere economica de 1%, a spus oficialul ACPR, ar insemna 1,4 miliarde de euro in plus la buget, bani care ar putea fi directionati catre investitii.
Agathon a declarat, pentru Business24, ca bugetul nu i-a suprins pe oamenii de afaceri, intrucat "este cam la ceea ce ne asteptam; un buget in functie de posibilitatile pe care si le permite Romania astazi".
Meritul acestui proiect de buget, spune reprezentantul ACPR, este ca "pentru prima data a fost explicat oamenilor intr-un limbaj popular".
"Iata ca exista si posibilitatea sa traducem din japoneza economistilor, in romana publicului larg. Cred ca oamenii incep sa-si faca pentru prima data o parere despre cum arata acest buget", a spus Agathon.
Acesta atrage atentia ca oamenii de afaceri sunt realisti, nu gandesc oniric. "Nimeni nu se astepta sa avem o crestere de 5% anul acesta", puncteaza Agathon.
Vicepresedintele ACPR mai atrage atentia ca este nevoie de o reforma a sistemului fiscal, astfel incat sa ramana doar cinci-sase taxe de baza.
Daca oficialul ACPR crede ca ar trebui sa ramana cel mult sase taxe de baza, profesorul de Economie Mircea Cosea apreciaza ca, din a doua parte a anului, s-ar putea sa fie introdus... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 10:45
Franarea exporturilor a dus la o crestere record a deficitului comercial al Romaniei, ceea ce se va reflecta in declinul PIB-ului. O explozie a consumului ar fi singura sansa de evitare a recesiunii.
Deficitul comercial al Romaniei a fost de 2,004 miliarde de lei (462,8 milioane de euro) in prima luna a anului, cu 82% mai mare decat cel din aceeasi perioada a lui 2011. Diferenta se datoreaza faptului ca importurile au crescut mult mai mult decat exporturile.
Exprimate in euro, exporturile Romaniei au crescut cu 1,4% in ianuarie fata de aceeasi luna din 2011, la 3,46 miliarde euro, iar importurile au avut un avans de 8,2%, la 3,93 miliarde euro. In lei, avansul exporturilor a fost de 2,9%, in timp ce importurile in moneda nationala au sporit cu 9,9%.
"Incetinirea cresterii exporturilor va continua pe tot parcursul anului 2012, din cauza situatiei nefavorabile din Uniunea Europeana", a declarat analistul economic Aurelian Dochia. "Economia Europei nu arata prea bine, asa ca exporturile Romaniei nu vor fi la nivelul din 2011. Cresterea economica va trebui sa se bazeze in primul rand pe consumul intern".
"Importurilor excesive care duc la scaderea productiei autohtone, asadar implicit la somaj si la consecinte sociale si economice nedorite. Incurajarea exporturilor este o necesitate in acest moment in care exista riscul reintrarii in recesiune, iar motorul pe care l-ar constitui pentru economia romaneasca cresterea exporturilor nu poate fi inlocuit de nicio alta... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 18:10
Nivelul TVA-ului la alimente in Romania este de cinci-sase ori mai mare decat in alte state europene. Beneficiile scaderii taxei sunt vizibile oricui, dar nu si ministerului Agriculturii. Romanii vor manca in curand doar produse importate, dupa cum avertizeaza reprezentantii din industrie.
Romania este pe locul doi in Europa la nivelul taxei pe valoare adaugata (TVA) la alimente.
Cu un TVA de 24%, suntem intrecuti doar de Danemarca. Dupa noi urmeaza Lituania cu 21% si Estonia si Bulgaria cu 20%.
La polul opus, topul statelor cu cel mai redus nivel al TVA-ului la alimente este condus de Marea Britanie si Malta, care nu aplica taxe pe mancare, Luxemburg (3%), Spania (4-8%) si Italia (4-10%). Dupa cum se vede, state cu probleme economice mai mari decat ale Romaniei, cum ar fi Spania si Italia, nu s-au aruncat la a creste TVA-ul la alimente.
"Noi suntem prostii Europei", este de parere Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan). "Chiar azi i-am scris prim-ministrului si i-am explicat situatia din Europa si efectele pe care le-ar avea in Romania scaderea TVA-ului".
Efectele unei taxe mari la mancare sunt binecunoscute oricui are cunostinte minime de economie. TVA-ul crescut duce la sporirea evaziunii fiscale, scaderea banilor care vin la buget, scaderea puterii de cumparare a consumatorilor si scoaterea de pe piata a companiilor care lucreaza cu acte in regula.
Ministerul s-a razgandit... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 08:08
Jumatate din salariul unui roman se duce la stat, tara noastra fiind in topul 10 in UE la fiscalizarea muncii. Scaderea CAS-ului, introducerea impozitului progresiv si scutirea de la taxe a salariului minim sunt cateva dintre solutiile propuse de companii.
O companie care are un buget de 1.000 de euro pentru a aduce un nou angajat va plati 45% din aceasta suma catre stat si va putea oferi un salariu de doar 550 de euro. Acesta este procentul de impozitare a salariilor medii si mari, darile in cazul salariului minim fiind de 41%.
Taxa medie pe munca (adica raportul dintre impozite si costul total cu salariile) ne plaseaza pe locul opt in randul tarilor europene. Bulgaria, stat cu o economie asemanatoare, este abia pe locul 24 in top, Romania fiind mai impozitata decat Suedia, Danemarca, Spania, Grecia sau Olanda.
Motivul pentru care statul nu se incumeta sa scada impozitele este gandirea pur contabila, conform careia orice ban care nu se duce sub forma de taxa la stat este un ban pierdut.
Reducerea CAS
Reducerea CAS-ului cu cateva procente si introducerea impozitului progresiv sunt doua dintre masurile despre care s-a discutat in ultima vreme, fiecare dintre acestea avand sustinatorii si criticii lor.
"Am propus de doi an reducerea CAS-ului cu 5%. Aceasta masura ar usura atat sarcina pusa pe angajat, cat si pe angajator", a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR), pentru Business24.
"Masura... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 08:17
Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon sustine ca alianta va cere Guvernului o majorare chiar si mai mare a salariilor bugetarilor si a precizat ca Guvernul este dator sa convinga delegatia FMI in aceasta privinta.
"Asteapta milioane de oameni o usoara ameliorare a conditiilor de viata. Sa ne amintim atunci cand s-au redus drastic salariile si pensiile, guvernul se angajase ca in momentul in care se inregistreaza un moment economic, se va purcede la majorari salariale.
Din pacate, cresterea economica de anul trecut este mai mica de 2% si nu permite o majorare mai mare a salariilor", spune Dan Matei Agathon, vicepresedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.
Intrebat daca FMI-ul va fi de acord cu o majorare a cheltuielilor bugetare, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronatelor, Dan Matei Agathon spune ca a vazut informatii chiar pe site-ul oficial al Fondului Monetar International.
"Am vazut ca se lua in considerare o usoara crestere a salariului, avand in vedere ca in Romania s-au si luat cele mai dure masuri de austeritate, care au si permis stabilizarea macroeconomica. Guvernul este dator sa convinga delegatia FMI ca este un lucru pe care oamenii il asteapta".
Dan Matei Agathon sustine Alianta Confederatiilor Patronale din Romania va cere guvernului o majorare chiar si mai mare a salariului, daca acest lucru va fi posibil economic. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 16:03
Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, si Clement Sava au infiintat o firma de consultanta in afaceri. Cei doi se adreseaza investitorilor si isi propun sa reabiliteze increderea in oamenii de afaceri.
Dan Matei Agathon aprecieaza ca unul dintre lucrurile pe care le-a distrus criza este increderea in proiectele realiste, iar firma Golden Mind & Spirit poate crea o platforma pentru dezbaterea privind rolul omului de afaceri si referitoare la dezvoltarea economica a tarii.
Cum v-a venit ideea infiintarii unei firme de consultanta? De ce tocmai in acest domeniu?
E nevoie pe piata de idei noi si de curaj. Unul din lucrurile pe care le-a distrus criza este increderea in proiectele realiste si serioase. Am venit cu oferta de a reabilita increderea in oamenii de afaceri, in mediul de afaceri romanesc si in capacitatea noastra de a restarta economia.
M-am saturat sa tot aud vaietele si negativismul celor care nu mai vor sa faca nimic pentru ca e criza. Criza este in noi, pentru ca nu ne straduim sa depasim blocajele si sa vedem mai departe de ziua de azi.
Domeniul consultantei, la care se adauga partea de PR si comunicare, mi se pare cel mai fascinant, dar si cel mai util in ziua de azi, cand multa lume se intreaba ce e de facut, dar nimeni nu mai vede clar in viitor.
Cred ca am si experienta, si viziunea care sa ma ajute sa pot fi un sfatuitor bun. Sunt la curent cu problemele economiei romanesti, fiind si... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 18:14
Lipsa cresterii economice, acumularea datoriilor din anii trecuti, dar, mai ales, limitarea creditarii va insemna sfarsitul pentru multe companii romanesti in 2012.
Companiile dependente de finantari bancare nu vor avea o viata prea usoara in 2012. Noua strategie a bancilor europene de a limita creditarea in Europa de Est duce la scumpirea creditelor, ceea ce va face imposibila activitatea multor companii.
"Cel mai important factor care va duce la cresterea numarului de falimente este blocarea creditarii din cauza cresterii dobanzilor. Absortia fondurilor europene poate fi un motor de crestere, insa unul discutabil", a declarat pentru Business24 economistul Daniel Daianu.
De aceeasi parere este si Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.
"Posibilitatea ca numarul de falimente sa creasca este mare. 2012 va fi un an dificil pentru companii mai ales din cauza lipsei de finantare. Bancile europene trebuie sa-si restranga bilanturile, ceea ce afecteaza fluxul de credite catre Europa de Est. Acest lucru le va aduce probleme companiilor care depind de finantare".
Rezista companiile indispensabile
De valul de falimente vor fi afectate companiile din toate domeniile. Tinand cont de faptul ca Romania se asteapta la o usoara crestere economica, iar Uniunea Europeana va avea o scadere a economiei de 0,3%, companiile care depind de exporturile catre UE se vor confrunta cu dificultati.
"Nu cred ca vom asista la falimente in lant, anul acesta,... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 12:04
O data cu responsabilitatile, un manager trebuie sa faca fata si nevoii de cunostinte pe care trebuie sa le aiba pentru a-si indeplini jobul cu succes. Iata care sunt cele mai eficiente cursuri care pot ajuta cariera de manager de top.
Comunicare in afaceri
In cadrul cursului vei putea invata tehnici de negociere, vei vedea care sunt componenetele comunicarii interpersonale cu influenta in negociere si, nu in ultimul rand, vei invata elementele de baza ale comunicarii in afaceri.
Cu toate ca principalul obiectiv al cursului il reprezinta dezvoltarea abilitatilor tale de comunicare, accentul va fi pus stric pe comunicarea cu angajatii. Asa ca, daca te-ai angajat recent in cadrul unei companii nu strica sa te inscrii la un curs de perfectionare. Vei sti exact cum trebuie sa-ti abordezi angajatii si, de ce nu, sa-i motivezi.
La finalul programului, in urma examinarii absolventii vor primi certificatul de absolvire al cursului, insoltit de suplimentul descriptiv al competentelor. Certificatul este eliberat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Vei avea ocazia de a-l avea trainer pe fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon.
Pretul unui astfel de curs este de 1200 de lei de persoana.
Curs manager de proiect
Daca vrei sa te specializezi in managementul proiectul, atunci acesta ar fi un bun inceput.
Trainingul se adreseaza tuturor celor care doresc sa acumuleze abilitati in domeniul... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 12:14
Recordurile inregistrate in agricultura romaneasca anul trecut au fost ridicate in slavi de politicieni si oamenii de afaceri. Taranul roman este omul anului 2011, acesta reusind sa salveze economia, dar el n-o simte pe propria piele.
Insa romanul de rand se intreaba cu ce se alege din acest succes si se incrunta in fata rafturilor care au preturi la fel de record. Nu este pentru prima data cand in Romania nu se aplica teoriile din manual.
"Romania este atipica. La noi, cand scade TVA-ul, cresc preturile, iar cand scade pretul petrolului, se scumpeste benzina", a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), intr-un interviu acordat Business24.
Acesta sustine, insa, ca daca anul agricol 2011 ar fi fost unul prost, am fi asistat la un dezastru alimentar.
- In ce mod se va reflecta anul agricol record 2011 in economia romaneasca?
- Aceste recorduri inregistrate, in 2011, in agricultura s-au reflectat foarte puternic in economie. Conform datelor oficiale, 40% din cresterea economica din primele noua luni ale anului se datora acestui segment. In rest, 24% a venit din exporturi si 10% din industrie. Este una dintre rarele situatii in care agricultura a depasit industria si exporturile.
De fapt, anul acesta am reusit sa atingem datele falsificate de pe vremea lui Ceasusescu, asa ca membrii de partid care inca mai traiesc ar trebui sa fie fericiti ca li s-au indeplinit previziunile.
- In ce mod se va... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 18:02