Grupul Damen a semnat, in sfarsit, preluarea pachetului majoritar de actiuni al Santierului Naval de la Mangalia de la sud-coreeni de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) . Totodata, olandezii au cedat 2% din participatia nou dobandita catre statul roman, care a devenit, astfel, actionar majoritar al unitatii de productie.
Santierul Naval de la Mangalia este detinut, incepand de astazi, in proportie de 51% de SN 2 Mai SA, in care statul roman este actionar majoritar, prin intermediul Ministerului Economiei.
Controlul operational al unitatii de productie va fi detinut, insa, de olandezi. Directorul general va fi Chris Gronninger, reprezentant al grupului Damen, a informat compania, prin intermediul unui comunicat.
In documentul emis de Damen se mai arata ca:
"Aceasta achizitie este una strategica si va imbogati portofoliul curent al Damen, oferind posibilitatea de constructie si conversie a unor nave mai mari, mai complexe si mai performante. Santierul are o suprafata de circa 1 milion de metri patrati, ceea ce il face cel mai mare santier din Grupul Damen".
Prezent la eveniment, directorul economic al Grupului Damen, Frank Eggink, a declarat:
"Avem in fata o perioada dificila, avand in vedere situatia curenta a santierului. Totusi, cu sustinerea Guvernului Romaniei, cu forta de munca experimentata si cu sprijinul comunitatii locale, Damen isi propune sa restabileasca sanatatea financiara a santierului, sa mentina numarul de angajati si sa... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 12:00
Ministerul Economiei si Ministetul Finantelor au initiat un proiect de OUG care, odata adoptat, le va da olandezilor de la Damen posibilitatea sa preia controlul Santierului Naval Mangalia.
In urma negocierilor care au durat mai bine de jumatate de an, statul roman si grupul Damen au cazut de acord asupra modului in care vor administra, in comun, Santierul Naval de la Mangalia.
Mai exact, Damen va cesiona statului roman, cu titlul gratuit, 2% din pachetul majoritar de actiuni, cumparat de la sud-coreenii de la DSME, care detin in prezent 51% din participatie. Acesta cesiune ii va permite statului sa devina actionar majoritar in santier. In schimbul cedarii actiunilor, Damen va primi controlul operational. Mai exact, olandezii vor primi dreptul de a ocupe posturi de directori si de a conduce efectiv unitatea de productie.
Cu alte cuvinte, potrivit informatiilor obtinute pe surse de Ziare.com, directorul general ar urma sa fie olandez.
Problema este ca, in acest moment, Romania nu-si poate respecta angajamentul, in conditiile in care legislatia nationala nu-i permite sa le dea olandezilor dreptul de a conduce efectiv o societate in care actionar majoritar va fi statul roman. Motivul: potrivit prevederilor Ordonantei 109/2011 a guvernantei corporative, factorii de decizie intr-o companie de stat trebuie alesi in baza unei proceduri specifice de selectie.
Iar cum statul nu le asigura olandezilor preluarea conducerii operationale, acestia intarzie, la randul lor,... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 12:21
Ministerul Economiei si Damen s-au inteles in cele din urma, dupa trei luni de negocieri, asupra modului in care vor administra, in comun, Santierul Naval de la Mangalia. In urma cu putin timp a inceput sedinta in care reprezentantii celor doua parti aproba termenii si conditiile asocierii si isi oficializeaza, astfel, intelegerea.
La acest moment, Santierul Naval Mangalia este detinut de sud-cooreenii de la DSME (cu 51% din actiuni) si de Ministerul Economiei (prin intermediul SN 2 Mai, in care e actionar majoritar) . Damen urmeaza sa cumpere actiunile sud-coreenilor si sa cesioneze cu titlu gratuit Ministerului Economiei 2% din participatie, acceptand astfel ca statul roman sa devin actionar majoritar.
Ministrul Economiei, Danut Andrusca, a declarat prin intermediul unui comunicat de presa ca pozitia de actionar majoritar va permite statului sa protejeze interesele salariatilor.
"Atat eu, cat si reprezentantii Ministerului Economiei am purtat numeroase si indelungate discutii cu partenerii olandezi pentru a ne asigura de trei lucruri importante: In primul rand, ca statul roman nu va ajunge niciodata sa-si diminueze participatia majoritara la Santierul DMHI Mangalia; in al doilea rand, ca forta de munca calificata nu va fi supusa restructurarilor; in al treilea rand, ca, invatand din greselile trecutului, noua asociere romano-olandeza este asezata pe baze solide si sustenabile", a declarat Danut Andrusca, potrivit comunicatului citat.
Cel mai probabil, nu... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 13:38
Peste 300 de salariati de la Santierul Naval Mangalia protesteaza, miercuri, in centrul orasului de la malul Marii Negre.
Oamenii sunt nemultumiti de faptul ca inca nu stiu ce le rezerva viitorul, in ciuda faptului ca au trecut deja trei luni de la momentul in care Ministerul Economiei anunta ca, in parteneriat cu Damen, va readuce santierul pe linia de plutire. Data protestului nu e intamplatoare: urmeaza doua zile in care statul roman are posibilitatea sa solutioneze definitiv criza prin care trece unitatea de productie navala.
Oamenii manifesta pasnic in Piata Republicii din Mangalia si scandaaza "Vrem sa traim, nu doar sa supravietuim!". Protestul este abia la inceput. Potrivit Liderul Sindicatului Liber Navalistul, Laurentiu Gobeaja, pana la inceperea manifestarii, peste 600 de salariati isi manifestasera intentia de a veni in piata pe durata protestului de o ora si jumatate.
De la Minister promisiuni, nu si fapte
Laurentiu Gobeaja a declarat inca de pe 19 iunie pentru Ziare.com ca oamenii sunt dezamagiti, ingrijorati si nemultumiti de modul in care statul roman a manageriat criza de la Santierul Naval Damen Mangalia.
"Dupa protestul din 22 martie de la Bucuresti, cand Ministerul Economiei ne-a promis ca se vor rezolva problemele, am tot asteptat. Dar din pacate rabdarea noastra n-a folosit la nimic. Lucrurile n-au evoluat in bine. Numarul salariatilor a scazut, intre timp, cu mai bine de 100 si continua sa scada.
Au ramas mai putin de 1.600 si... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 18:14
Mai bine de o treime dintre cei aproape 1.600 de muncitori ai Santierului Naval Mangalia protesteaza miercuri dupa-amiaza, pe 20 iunie, in piata din centrul orasului, fata de situatia critica in care se afla unitatea de productie.
Oamenii sunt suparati din cauza ca inca nu stiu ce le va aduce viitorul, in ciuda faptului ca au trecut deja trei luni de la momentul in care Ministerul Economiei anunta ca, in parteneriat cu Damen, va prelua santierul naval si il va readuce pe linia de plutire.
Data protestului nu e intamplatoare: urmeaza trei zile in care statul roman are posibilitatea sa solutioneze definitiv criza prin care trece santierul.
Satui sa tot astepte ca Ministerul Economiei si Damen sa cada de acord asupra modului in care vor administra Santierul Naval Mangalia, multi dintre salariati au decis sa iasa la protest pentru a atrage atentia asupra faptului ca unitatea de productie este inca in stare critica.
"Pana acum si-au anuntat intentia de a participa la acest protest circa 600 de salariati. Noi speram ca vor mai veni, insa, si oameni din Mangalia, din cauza ca de viitorul santierului depinde si viitorul orasului.
Nu facem greva, pentru ca legea nu ne-o permite. Am semnat contractul colectiv de munca anul trecut, inainte sa stim ca Damen nu va mai prelua productia in luna decembrie, asa cum era programat.
Asa ca facem acest protest, in afara orelor de lucru si in afara santierului, intre orele 17:30 si 19:00, in Piata Republicii din Mangalia", a... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 12:58
Ministerul Economiei s-a grabit cand a anuntat, pe 22 martie, ca "a finalizat negocierile cu Damen" privind viitorul Santierului Naval de la Mangalia. De fapt, nici pana astazi statul roman si olandezii n-au reusit sa cada de acord asupra conditiilor in care ar urma sa administreze, in comun, santierul. In tot acest timp, satui sa nu stie ce le aduce ziua de maine, navalistii de la Mangalia au inceput sa isi dea demisiile si sa isi caute de lucru prin alte parti.
Santierul Naval Mangalia - detinut de sud-cooreeni de la DSME (cu 51% din actiuni) si de Ministerul Economiei (prin intermediul SN 2 Mai, in care e actionar majoritar) - era de ani buni ingropat in datorii de sute de milioane de dolari. Singurul mod in care societatea mixta cu aproape 2.000 de salariati mai putea scapa de faliment era sa gaseasca un nou actionar dispus sa o readuca pe linia de plutire. Olandezii de la Damen au anuntat ca vor sa faca ei asta, daca statul roman le permite sa cumpere actiunile sud-coreenilor si sa se apuce cat mai repede de treaba, la Mangalia.
Initial, statul a acceptat. Ulterior, insa, cand toate detaliile venirii olandezilor la Mangalia erau puse la punct, Mihai Tudose - pe atunci premier - a anuntat ca intelegerea cu Damen a cazut. Motivul: Guvernul luase brusc decizia de a nationaliza santierul naval pentru a construi "barcute" autohtone.
Asa cum era de asteptat, Guvernul nu s-a tinut de cuvant si nu a nationalizat santierul. Dimpotriva, n-a facut nimic pentru a-l... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 06:45
Olandezii de la Damen vor prelua Santierul Naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), dar ii vor permite statului roman sa devina actionar majoritar al unitatii de productie.
Dupa ce statul a blocat o tranzactie similara, in urma cu trei luni, muncitorii de pe santier nu prea mai cred in ce spune Guvernul si vin, oricum, sa protesteze in fata Ministerului Economiei, incepand cu ora 12:30.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Economiei, Alexandru Macoveiciuc, a declarat pentru Ziare.com ca preluarea santierului de catre olandezi a fost deja stabilita.
"S-a ajuns la o intelegere intre Ministerul Economiei si grupul Damen. La finalul preluarii, se va infiinta o societate mixta in care Damen va detine 49% dintre actiuni, iar Ministerul Economiei, prin intremediul SN 2 Mai, va detine 51% din participatie, devenind actionar majoritar", a preciat Alexandru Macoveiciu.
Acesta a mai spus ca nu detine, inca, informatii cu privire la valoarea tranzactiei.
Dupa ce statul i-a mai impiedicat o data pe olandezii de la Damen sa preia santierul naval de la Mangalia, muncitorii de la Mangalia nu prea mai cred in promisiuni, asa ca vin sa protesteze, indiferent ce anunta Ministerul Economiei.
"Suntem 300 de oameni de la santier, dar alaturi de noi, la protest, vor fi si alti sindicalisti din confederatii la care este afiliat Sindicatul Liber 'Navalistul'. Vom veni si oameni din Mangalia care vor sa lupte pentru viitorul orasului. Per total, vom fi peste 400 de oameni.... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 11:38
Sindicalistii de la Santierul Naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) sustin ca societatea a ajuns intr-o situatie critica, dupa ce constructia de nave s-a suspendat pe termen nelimitat, iar contractele de reparatii se imputineaza si ele, pe zi ce trece.
Deja mai bine de o treime dintre salariati, desi vin inca la serviciu, nu mai au ce lucra. Societatea detinuta de sud-coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) si de statul roman mergea pe pierdere de ani buni. In decembrie 2017, olandezii de la Damen erau pe punctul de a prelua afacerea si a incerca sa o puna pe picioare, cand Guvernul Tudose a decis sa impiedice tranzactia.
Liderul Sindicatului Liber "Navalistul", Laurentiu Gobeaja, sustine ca, in urma cu doar trei luni, toata lumea se astepta ca santierul, care a pierdut peste 2 miliarde de lei doar in perioada 2012-2016, sa fie preluat de olandezii de la Damen. Acestia au afaceri de succes in 120 de tari si au raportat, in 2016, o cifra de afaceri de 1,7 miliarde de euro. In consecinta, reprezentau speranta de redresare financiara a Santierului Naval de la Mangalia, detinut de DSME (cu 51% din actiuni) si de Ministerul Economiei (prin intermediul Santierului Naval 2 Mai, in care este actionar majoritar).
"Era sigur, in proportie de 99%, ca Damen va prelua actiunile partii sud-coreene. Am purtat discutii formale cu viitoarea conducere. Mai mult, conducerea societatii impreuna cu Damen accesase o linie de credit pentru a putea continua... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 07:41
Premierul Mihai Tudose a anuntat ca statul roman vrea sa isi exercite dreptul de preemtiune si sa cumpere 51% din actiunile pe care le detine Daewoo la santierul naval Mangalia.
"Am incercat si se pare ca vom reusi sa rascumparam 51% din actiunile pe care le detine Daewoo la santierul naval.
Si am zis sa ne exercitam dreptul de preemtiune la vanzare. Si am constatat cu specialisti de la Justitie si Finante ca statul roman nu stie sa faca lucrul acesta. O saptamana ne-am chinuit sa vedem cum poate statul roman sa cumpere actiuni sa avem santier maritim.
Va spun ca il luam. Vom avea un santier al statului", a declarat premierul Mihai Tudose, miercuri seara, la Antena 3.
Seful Executivului sustine ca tara trebuie sa aiba capacitatea de a produce si a asigura mentenanta unor nave.
"Trebuie sa facem niste fregate si poate le facem noi. Ca altii le-ar fi putut face. Sa facem si mentenanta la noi. Poate facem si o barcuta acolo. Dar nu e posibil cu atata Dunare si mare sa nu aiba tara un santier naval", a mai spus Tudose.
In luna noiembrie, Damen Shipyards Group anunta ca a incheiat un contract cu Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) pentru achizitionarea cotei sale majoritare in Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Damen.
Potrivit presei internationale, suma platita de Damen pentru pachetul majoritar al DSME fusese de circa 26 de milioane de dolari.
Santierul naval Daewoo din Mangalia a fost... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 23:31