Dobanda anuala efectiva (DAE) este metoda prin care stim cat costa un credit exprimat in procente - mai jos va vom explica mai exact cum. Este un mod de calculare impus in Uniunea Europeana, dar si in Statele Unite, scopul fiind sa le usureze viata consumatorilor. Cu ajutorul DAE, acestia pot sa compare mult mai simplu costul creditelor.
De ce exista DAE
Daca va intrebati de ce a fost nevoie sa apara acest DAE impus de catre autoritati printr-un act normativ la nivel national, raspunsul este destul de simplu. Majoritatea oamenilor alegeau un credit doar pe baza dobanzii pe care bancile o afisau in comunicarea lor. Daca vroiati sa imprumuti 100 de lei si dobanda anuala era 10%, atunci majoritatea persoanelor considerau ca la final vor plati 110 lei.
De fapt, bancile percep si comisioane, ceea ce face dificila compararea creditelor. Ca sa continuam exemplul de mai sus - banca 1 acorda un credit cu o rata a dobanzii de 10% si un comision initial de 3% din valoarea creditului. Banca 2 practica o dobanda de 11%, deci mai mare, dar cu un comision lunar de 0,2%. Deodata, lucrurile se complica si pentru majoritatea oamenilor este greu de spus care este creditul mai avantajos.
Aici intervine usurinta de folosire a dobanzii anuale efective - toate costurile unui credit sunt aduse cu ajutorul DAE la un numitor comun. Practic, DAE transforma si comisioanele care se aplica la un imprumut intr-o cifra care exprima dobanda anuala. Astfel, putem sa comparam doua credite,... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 14:29
Branzaria de la Sibiu, cu care s-a falit mult prin presa ex-ministrul petre Daea, este acum aproape goala, dupa ce producatorii si-au retras marfa, pentru ca nu au fost platiti.
Publicatia locala Turnul Sfatului a fost la celebrul magazin al Casei de Comert Agroalimentar "Unirea" si a aflat ca se apropie cu pasi repezi de faliment.
mai exact, un singur producator de branza mai alimenteaza in acest moment magazinul care a fost deschis in octombrie. Atunci, era plin, acum mai are doar putina marda de la Elena Baciu de la Marpod, care promite sa mai stea cateva zile.
In rest, producatorii nu si-au primit banii pentru produsele aduse pana in prezent, asa ca au plecat.
"Este foarte putina marfa, numai ce se vede. Avem din al doilea producator ce a mai ramas si o doamna producator care zice ca aduce, ca isi asuma raspunderea, nu ii e frica de faptul ca nu isi primeste banii, ca ceilalti. Restul au o teama ca nu si-ar primi banii, nu stim prea multe. Pacat, s-au invatat clientii cu produsele si acum... nu mai avem", spune o vanzatoare pentru sursa citata.
"Sa speram ca-mi fac plata pentru ca daca nu o sa sistez si eu, nu le mai duc. Pana acum n-am primit nimic, desi am dus cam 200 de kilograme de branza deja. Ceilalti colegi nu au mai dus branza tot din cauza faptului ca nu au fost platiti. Mai duc si eu cateva zile si apoi ma opresc, daca nu mi se face plata. La contractul pe care il avem cu ei, la 15 zile trebuia sa luam bani si pana acum nu am luat nimic", spune... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 19:48
Comisia Europeana a cerut Romaniei sa isi revizuiasca statisticile din ultimii ani legate de productia de cereale, in special porumb. Cifrele, spun oficialii europeni dupa ce le-au analizat, sunt puse sub semnul intrebarii avand in vedere ca, desi sunt cu mult mai mari fata de 2016, sunt raportate la o suprafata similara sau chiar mai mica.
Despre recoltele-record am auzit vorbindu-se in discursurile politice ale liderilor PSD cu fiecare ocazie. Daca rezultatele au fost motivate de "conditiile meteo favorabile", cifrele au trezit insa suspiciuni.
In 2018, Romania a cultivat cea mai mare suprafata cu porumb boabe din Uniunea Europeana si a obtinut si cea mai mare productie. La nivelul UE, 83,3% din suprafata totala cultivata cu porumb boabe a fost inregistrata in sapte state membre (Romania, Franta, Ungaria, Polonia, Italia, Bulgaria si Germania).
Productia de porumb in Romania a crescut in doi ani cu 8 milioane de tone, adica o crestere de 70%, in conditiile unei usoare scaderi a suprafetei cultivate cu porumb din 2016 pana in 2018.
"Suntem in contact permanent cu toate Statele Membre UE privind datele de productie pentru a realiza statisticile legate de productia de cereale in UE. In cazul Romaniei, am cerut ca parte a acestui exercitiu de rutina sa revizuiasca datele privind productia de porumb pentru 2017 si 2018.
Acuratetea, fiabilitatea si credibilitatea statisticilor sunt vitale pentru a asigura transparenta pietelor si a le permite operatorilor din... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 22:36
Comisarul european Vytenis Andriukaitis i-a cerut ministrului Petre Daea sa blocheze exportul a 70.000 de oi, care ar urma sa ajunga in acesta vara din Romania in mai multe tari arabe. Problema, informeaza oficialul european, este ca animalele urmeaza sa fie transportate pe mare, in conditii mizere, care contravin principiilor UE privind bunastarea animalelor.
Inca din noiembrie 2018 - dupa intoarcerea Vioricai Dancila dintr-o vizita desfasurata in tarile din Golf - secretarul de stat in Miniserul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a anuntat ca Romania va exporta la arabi 200.000 de oi si 10.000 de vitei.
In prima instanta, vestea parea una foarte buna, mai ales pentru crescatorii de animale. In decembrie, insa, Organizatia pentru protectia animalelor Animals International a publicat o ancheta care arata ca vestea privind exportul de oi e departe de a fi buna.
Motivul: acestea urmau sa fie cumparate de Al Mawashi - o companie fondata in Kuweit - cunoscuta pentru ca transporta oile in conditii dintre cele mai rele. Practic, anunta atunci Animal International, oile "se coc de vii" pe vapoarele Al Mawashi. Tocmai de aceea, Australia a decis sa nu mai lucreze cu aceasta companie, indiferent de preturile pe care le-ar oferi.
Investigatia realizata de Animal International continea imagini si materiale video in care apar animale care se zbateau in mizerie si chiar mureau din cauza ca erau tinute fara apa, in cale sufocante.
La acel moment, Animal International a... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 17:07
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a sustinut, marti seara, ca preturile produselor alimentare sunt in prezent mai mici in comparatie cu cele de anul trecut si a adaugat ca obiectivul sau, dar si al fermierilor, este de a face fata schimbarilor climatice in asa fel incat "sa producem cat mai mult si de buna calitate".
"Este un obiectiv maret si e bine ca Banca Nationala ia acest obiectiv (mentinerea preturilor de consum - n. red.) ca politica in domeniu. Dumnealui (guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu - n. red.) se lupta cu preturile, eu ma lupt cu factorii climatici, iar fermierii la fel, pentru a face fata acestor situatii date de vreme, de schimbarile climatice, in asa fel incat sa producem cat mai mult si de buna calitate, pentru a acoperi pe piata ceea ce consumatorul doreste. Stim insa ca pe piata, prin cerere si oferta, se stabilesc preturile la diferite produse", a declarat ministrul Agriculturii, intr-o interventie telefonica la Romania TV.
Daea a precizat ca urmareste zi de zi preturile produselor alimentare la nivelul intregii tari si ele "sunt mai mici peste tot".
"Eu spun ca preturile pe care le vad astazi in comparatie cu preturile de ieri si cu cele de anul trecut sunt preturi mai mici si le urmaresc in fiecare zi. Urmaresc aceste situatii pe care le avem in tara, pe piata, la produsele agroalimentare. Preturile sunt mai mici peste tot", a adaugat Daea.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti, la audierile din Comisiile... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 09:28
Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat, intrebat despre pretul mare al cartofilor, ca pretul suplimentar vine din faptul ca sunt cartofi de anul trecut si exista costuri de depozitare, el referindu-se apoi la rosii, dar si la faptul ca la Bruxelles piata este de trei ori mai scumpa decat in Romania.
"Puteti sa-mi spuneti ca-s veniturile altele, dar produsele sunt aceleasi, iar gustul tomatelor romanesti si valoarea lor este extraordinara", a afirmat ministrul.
"Cartoful este de anul trecut, s-a recoltat anul trecut, fermierii i-au tinut in depozite cu temperatura controlata aproape un an de zile ca sa-l aduca pe masa consumatorului pe tot timpul anului. Acestea sunt costuri suplimentare care se regasesc in acest pret, este normal, este firesc, si daca luati analiza preturilor din ultimii ani, o sa vedeti aceeasi tendinta si acelasi comportament pe piata.
Am vazut si ieri, si alaltaieri, am incercat sa intervin la un post de televiziune, eram la Bruxelles, la Consiliu, pentru a stapani aceasta dorinta de a torpila proiecte si programe pe care le are Romania, puse in fata consumatorului, si pentru care, iata, facem eforturi bugetare sa le aducem aici, si anume cum ca pretul la tomate este mare", a afirmat ministrul Agriculturii, intrebat despre pretul mare al cartofilor.
El a tinut sa precizeze ca, de cate ori merge in strainatate, se duce sa vada si preturile din piata, iar la Bruxelles, preturile sunt de trei ori mai mari decat in Romania.
"Am vazut... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 09:16
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, sustine ca majorarea pretului la cartofi este provocata de costurile cu depozitarea inregistrate de fermieri in timpul iernii, intrucat "acest cartof nu-l scoatem azi din sol".
"Pretul cartofilor a avut cea mai mare crestere, dar este firesc peste iarna. Sunt lucruri de inteles. Acest cartof nu-l scoatem azi din sol, l-am scos anul trecut. Vedeti, cartoful s-a obtinut anul trecut. Eu spun ca este explicabila aceasta crestere, pentru ca ei cheltuiesc in timpul iernii cu depozitarea, ii tin la o temperatura unde sa nu porneasca vegetatia si aceasta tehnologie, acest procedeu si mod de pastrare este insotit de costuri", a declarat marti seara, Petre Daea, la TVR 1, intrebat cum explica scumpirea cartofilor cu 21% de la inceputul acestui an.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), cartofii au continuat sa se scumpeasca in februarie 2019, pretul acestora urcand cu 9,98% fata de ianuarie si cu 21% fata de decembrie 2018.
In ansamblu, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,27% in februarie fata de luna precedenta si cu 2,59% fata de ultima luna a anului trecut.
Preturile de consum au crescut cu 0,79% in februarie 2019, comparativ cu luna anterioara, in timp ce rata anuala a inflatiei a urcat la 3,83%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 4,46%, a marfurilor nealimentare cu 3,74% si a serviciilor cu 3,08%, releva statistica INS, data marti publicitatii. mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 11:09
Ministrul Petre Daea a avut parte, marti, de o disputa cu deputatul liberal PNL Roman, la adoptarea bugetului ministerului Agriculturii.
Intrebat despre cormorani, ministrul s-a enervat si a inceput un dialog aprins cu liberalul:
Ministrul Daea: V-a intrat cormoranul in cap? Inseamna ca a avut succes. Nu dam bani pentru cormorani. Nu, nu. Sa stiti ce va spune ministrul Daea. E o problema extrem de importanta. Romania, romanii, mananca, astazi, mai putin peste din suprafata decat cormoranii. Iar dvs. aici aveti un mare rol ca parlamentar, pentru ca exista in Parlamentul Romaniei, o modificare a anexei. Numai putin. Ascultati-ma ca o rezolv eu, pentru ca e bine sa stiti, pentru a putea gestiona votul in Parlament. Deci este dusmanul numarul unul al pisciculturii si Romania si inainte de 89 si dupa 89 ar fi trebuit sa aiba o politica de stat pentru dotarea pisciculturii in domeniu. Iar...
Florin Roman: Nu mai aratati domne asa cu degetul. Va rog. Opriti-va! (a spus Roman, precizand ca numai Ceausescu obisnuia sa faca asa - n.red.)
Petre Daea: Nu, nu. Cormoranilor.
Florin Roman: Nu va enervati!
Petre Daea: Nu, nu!.
Precizam ca bugetul Ministerului Agriculturii a primit, marti, aviz favorabil din partea comisiilor pentru buget, finante si banci reunite.
Amintim ca cormoranii au ajuns in discutie, dupa ce Petre Daea, atunci cand a fost audiat in Comisia de Pescuit a Parlamentului European, a fost intrebat de impactul Brexit asupra pescuitului, de strategiile de... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 14:19
Sustinerea productiei de usturoi si a efectivelor de bubaline, dar si subventionarea motorinei pentru sectorul piscicol sunt noile programe ce vor fi finantate din bugetul Ministerului Agriculturii in 2019, potrivit informatiilor prezentate luni de ministrul de resort, Petre Daea, in comisiile reunite de specialitate din Parlament.
"Pentru sprijinirea fermierilor s-au introdus si programe noi in acest an, precum sustinerea cultivarii de usturoi in Romania, stiindu-se ca exista o ingrijorare legitima ca pe piata romaneasca nu exista o cantitate suficienta care sa raspunda pretentiilor consumatorilor, aprovizionarea din import fiind intr-o cantitate extrem de insemnata.
Acest program arata ce am prevazut in programul nostru de guvernare (...), unde am spus ca in fiecare an vom prezenta doua programe deficitare care isi au explicatia in balanta de aprovizionare cu produse agricole. Pentru acest program este prevazuta o suma de 9,3 milioane de lei", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
El a spus ca un alt program nou, "bine venit pentru sectorul piscicol si cel de acvacultura" este acela de a subventiona motorina. "Asa cum am facut si la celelalte sectoare stim ca acest mecanism functioneaza de cativa ani in Romania si acum este operabil pentru cei care isi desfasoara activitatea in acvacultura. (...) Anul acesta
subventia la acciza la motorina este cu 17% mai mare decat anul trecut", a spus Daea.
Ministrul Agriculturii a mentionat si... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 23:01