Agricultura ecologica in Romania are toate conditiile de dezvoltare si sprijinul autoritatilor nationale si internationale, deci nu exista nicio scuza sa nu reusim in acest domeniu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, eurodeputatul Daciana Sarbu, membru de onoare in cadrul Bio Romania si fondatoare a Asociatiei "Scoala pentru Sanatate".
"Avem toate conditiile de dezvoltare a agriculturii ecologice, cu sprijin de la Guvern, din partea ministrilor, Comisiei Europene, academicienilor, si deci nicio scuza sa nu reusim. Trebuie sa facem din Romania o tara bio si sa folosim aceasta nisa. Din partea mea aveti tot sprijinul. Trebuie sa continuam sa mergem cu dreptul pentru a avea rezultate", a afirmat Sarbu.
Potrivit datelor oficiale, prezentate, miercuri, de catre ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, produsele ecologice se obtin, in prezent, in Romania, de pe o suprafata totala de 450.000 hectare, in crestere semnificativa fata de anul 2007, cand aceasta insuma 130.000 de hectare.
De asemenea, numarul operatorilor care activeaza pe piata produselor ecologice a ajuns, in 2013, la 15.000, in crestere cu peste 8.000, comparativ cu rezultatele din 2007.
Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio-Romania a organizat, miercuri, o conferinta dedicata Zilei Mondiale a Mediului, sarbatorita la nivel global in data de 5 iunie, sub sloganul "Gandeste-Mananca-Salveaza!".
Potrivit informatiilor Organizatiei Natiunilor Unite pentru... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 13:50
Romania ar putea face un brand de tara din produsele ecologice romanesti, a declarat, marti, europarlamentarul Daciana Sarbu, la o conferinta privind agricultura ecologica si dezvoltarea rurala.
"Ar trebui sa acordam facilitati pentru producatorii de produse ecologice pentru a putea intra pe piata, mai ales daca vrem sa facem un brand de tara din acest sector. Decat sa promovam turismul, mai bine promovam produsele traditionale si ecologice pentru ca aici nu avem concurenta. Avem acest mare avantaj ca inca produc acei mici producatori traditionali. Consider ca acestea trebuie sa aiba avantaje pentru ca altfel nu au curaj sa proceseze si sa puna pe piata un produs finit", a precizat Daciana Sarbu.
In opinia eurodeputatului PSD, principalele probleme in sectorul agriculturii ecologice sunt legate de lipsa banilor pentru promovarea produselor.
"Lipsa banilor pentru promovarea produselor ecologice si lupta cu marile lanturi de magazine sunt inca mari probleme in acest domeniu. De exemplu, producatorul magiunului de Topoloveni, desi este premiat la Bruxelles si ar putea fi un brand de tara, are probleme grave in a-si vinde produsele in Romania, mai degraba decat in afara tarii, pentru ca nu este sprijinit", considera Daciana Sarbu.
Europarlamentarul roman a subliniat ca Romania poate inca sa ofere produse bio si traditionale, cu un gust adevarat, recunoscute la ora actuala in toata Europa. mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 17:29