Coruptia continua sa puna probleme in Romania, afectand imaginea tarii intr-o perioada in care incearca sa acceseze mai multe fonduri europene. Pentru a rezolva aceasta situatie, Romania pare sa priveasca tot spre exterior, numind manageri straini in fruntea companiilor sale de stat, care sa asigure o buna administrare a fondurilor comunitare absorbite, noteaza Le Monde.
Autostrazi, drumuri nationale, cai ferate si porturi la Marea Neagra: infrastructura Romaniei in ansamblul ei urmeaza sa fie innoita cu ajutorul fondurilor europene. Comisia Europeana (CE) se pregateste sa deblocheze 4,5 miliarde de euro pentru a ajuta Romania sa le reabiliteze pe toate acestea.
Aflat in vizita in Romania la 14 iunie, Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, i-a promis premierului Victor Ponta sa injecteze acest buget considerabil in soselele tarii. Cu doar 550 km de autostrada, drumuri nationale in stare precara si cai ferate vetuste, Romania, a saptea tara ca suprafata din Europa, sufera de un handicap serios.
Dar, datorita finantarilor de la Uniunea Europeana (UE), Bucurestiul spera sa rezolve aceasta problema vitala pentru dezvoltarea tarii. La sfarsitul lui 2012, Bruxellesul a blocat programul referitor la transport, din cauza anumitor nereguli si cheltuieli ce nu puteau fi justificate de Bucuresti. Sub presiunea Comisiei, guvernul roman a facut un efort pentru a clarifica acest dosar, scrie Le Monde, potrivit Agerpres.
Romania conteaza pe fondurile... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 11:37
Noul sef al Consiliului de Administratie al companiei TAROM este austriacul Heinrich Vystoupil. Acesta a mai lucrat la KLM si Austrian Airlines si va deveni primul manager privat al unei companii de stat.
Noul Consiliu de Administratie al Tarom are un termen de 90 de zile sa numeasca un CEO si sa vina cu un plan de afaceri pentru redresarea companiei.
Noul board al Tarom va fi compus din Dumitru Prunariu, Dan Pascariu, Lucian Isar, Marius Ghenea, Macec Valentin, Ciprian Radunca si Heinrich Vystoupil.
"Administratorii, cu un mandat de patru ani, au datoria de a face compania Tarom profitabila", a declarat ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Misiunea noului sef de la Tarom va fi una grea, in conditiile in care compania a avut, numai anul trecut, pierderi de 200 de milioane de lei.
Heinrich Vystoupi va trebui sa coordoneze consiliul de administratie al companiei si sa gaseasca solutii pentru a aduce firma pe proft sau cel putin pentru a reduce pierderile.
Cum au fost selectati membrii Consiliului de Administratie
Adunarea Generala a Actionarilor TAROM s-a intrunit vineri vineri pentru desemnarea noului Consiliu de Administratie, care este format din sapte membri, selectati conform prevederilor OUG 109/2011, au declarat reprezentantii Ministerului Transporturilor.
Selectia noului manager general si a membrilor Consiliului de Administratie a fost realizata de un consortiu privat, iar lista cuprinde persoane cu experienta bogata in domeniul... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 10:39
Procesul de recrutare al managerilor privati pentru companiile de stat este aproape de finalizare, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24. Listele scurte de nume vor fi depuse in urmatoarele doua saptamani.
Companiile pentru care statul roman cauta manageri privati si membri in consiliile de administratie sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti , Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea Comerciala de Transport Metroul Bucuresti (METROREX SA) si Telecomunicatii CFR.
Despre manageri privati, piata muncii din Romania si cum sa iti gasesti un loc de munca, a vorbit, pentru Business24, George Butunoiu.
In ce stadiu se afla recrutarile de manageri privati care sunt derulate de compania dumneavoastra si cand vor fi facute publice numele noilor sefi?
Suntem aproape de final. Saptamana aceasta depunem short-list-urile pentru cinci dintre companii si saptamana viitoare pentru celelalte. Rezultatele au depasit asteptarile, ceea ce e foarte bine.
In ceea ce priveste publicarea numelor, aceasta este treaba ministerului, nu a noastra.
Cate persoane ati identificat pentru posturile din companiile de... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:07
Cele mai vanate joburi ale momentului sunt cele de director general si membru in consiliul de afaceri in cadrul companiilor de stat. Peste 6.000 de CV-uri au fost primite in cadrul procesului de selectie a managerilor privati la companiile de stat.
Statul roman vrea sa angajaze aproximativ 65 de persoane pentru pozitia de director general si membru in consiliul de administratie in cadrul mai multor companii aflate in subordinea Ministerului Transportului si Infrastructurii.
Posturile de director general sunt in numar de 12, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24.
El ofera consultanta pentru recrutarea managerilor privati, alaturi de PwC Romania, firma de avocatura D&B David si Baias.
Procesul de recrutare "merge bine, neasteptat de bine", spune Butunoiu. La 6.000 de CV-uri primite exista multa candidaturi bune, cu aplicanti din toate colturile lumii, chiar si din Australia.
Head-hunter-ul s-a folosit de mai multe medii de comunicare pe Internet pentru recrutarea angajatilor, printre care si retelele sociale.
"Va scriu, ca sa va rog sa va implicati direct intr-un proiect de a carui reusita sunteti interesat in foarte, foarte mare masura", scria el intr-un mesaj pe LinkedIn, cea mai mare retea de socializare pentru profesionisti.
Procesul de recrutare se incheie, potrivit oficialului, in luna octombrie, dar pana la sfarsitul lunii septembrie, procesul de angajare pentru cea mai mare parte a directorilor se va fi incheiat.... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 17:59
Sperantele Romaniei de a aduce companiile de stat pe profit stau in managerii privati. Care este profilul unui astfel de manager, care va primi un salariu de cel putin 75.000 de euro pe luna si bonificatii de milioane de euro? Cine va scoate "la liman" companiile de stat?
Cativa zeci de manageri privati vor fi recrutati de catre compania lui George Butonoiu, dupa ce acesta a semnat, luni, un contract cu statul.
"Noi vom recruta cativa zeci de directori pentru companiile de stat si incepem chiar de saptamana asta. Avem un contract cu statul pentru recrutarea managerilor privati, este un contract foarte mare, de cateva zeci de astfel de companii.
Este un proiect nou, abia ieri s-a semnat. Nu este vorba de Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica sau Transelectrica, ci de alte companii, dar comparabile", a declarat Butunoiu pentru Business24.
Managerul in companie se stat, cu nimic diferit fata de cel dintr-o companie privata
Butunoiu crede ca profilul managerului intr-o companie de stat nu trebuie sa fie cu nimic diferit fata de cel al managerului dintr-o companie privata de aceleasi dimensiuni.
"Nu este nicio diferenta intre candidati, candidaturile si CV-urile celor care aplica in companiile de stat fata de cele private. Trebuie sa urmareasca exact profilul managerului intr-o companie privata, asemanatoare ca dimensiune de compania de stat", a spus Butunoiu.
Specialistul afirma ca managerii privati vor fi pusi, asemenea celor care lucreaza in companiile... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 13:28