Procesul de selectie al city managerului Timisoarei este in plina desfasurare. Chiar daca legea ii permitea sa numeasca pe cine vrea in aceasta functie, primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a lansat o competitie pentru cei care vor sa ocupe acest post, iar interesul este urias, fiind depuse peste 300 de CV-uri.
In 17 noiembrie, primarul Timisoarei Dominic Fritz a anuntat ca este in cautarea unui city manager pentru Timisoara. Fritz i-a invitat sa intre in competitie pe toti cei interesati de post, aratand ca una dintre conditii este sa fi ocupat o pozitie de management in domeniul public sau privat de cel putin 10 ani.
Potrivit lui Dominic Fritz, pana in 25 noiembrie, termenul de depunere a candidaturilor, au fost depuse peste 300 de CV-uri. Mai exact: 309. "E absolut minunat. Sunt oameni din Timisoara, sunt oameni de peste tot din tara. A aplicat si un roman care sta pe o insula din Caraibe care vrea sa se intoarca in tara. Sunt foarte optimist ca o sa gasim cel mai bun administrator public", a declarat Dominic Fritz, care a marturistit ca este incercat de sentimente mixte.
"Sunt foarte fericit ca exista aceasta incredere, dar recunosc ca in acelasi timp sunt furios. Cu cat mai multe CV-uri de genul acesta citesc devin furios pentru ca imi dau seama cat de mult a pierdut si pierde tara asta pentru ca nu suntem in stare sa avem o administratie publica care sa se bazeze pe un simplu principiu: de competitie", a aratat Fritz.
Cat poate castiga city managerul... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 17:34
Chiar daca legea ii permite sa numeasca pe cine vrea in functia de city manager al Timisoarei, noul primar Dominic Fritz a anuntat ca lanseaza o procedura de selectie a celui care va ocupa postul. In doar o saptamana, Fritz a primit 180 de CV-uri.
In 17 nouiembrie 2020, primarul Timisoarei Dominic Fritz anunta ca lanseaza procedura de selectie pentru postul de city manager al Timisoarei, una dintre cerintele postului fiind o experienta de 10 ani intr-o pozitie de management. Marti, 24 noiembrie 2020, Fritz a anuntat ca in doar o saptamana a primit 180 de CV-uri.
"Eu, ca primar, am dreptul sa numesc o persoana, dar m-am decis sa fac un concurs deschis. Pana astazi am primit 180 de CV-uri. Inca nu le-am deschis, dar sunt foarte foarte bucuros ca exista un interes mare. Este un semnal clar ca timisorenii si nu numai vor sa faca parte din aceasta profesionalizare a administratiei locale", a declarat Fritz, potrivit caruia CV-urile mai pot fi depuse pana in seara zilei de 25 noiembrie 2020.
Cei care vor sa ocupe aceasta functie trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte.
"Ca administrator public al Timisoarei,
Veti administra si gestiona, cu diligenta unui bun proprietar, patrimoniul institutiilor publice a Municipiului Timisoara;
Veti eficientiza constant cheltuielile de functionare ale Primariei Timisoara si ale institutiilor din subordine;
Veti asigura intretinerea si functionarea investitiilor publice facute de Primarie;
Veti reprezenta Primaria in... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 12:39
Candidatii cei mai interesati de schimbarea job-ului in 2019 au fost managerii, in conditiile in care un manager a aplicat, in medie, la 26 de job-uri de la inceputul anului si pana in prezent, mai mult decat orice alta categorie de candidati, potrivit unei analize realizate de o platforma de recrutare online.
In total, peste 730.000 de aplicari au fost inregistrate de cei aproape 28.000 de manageri si executivi activi pe platforma eJobs.ro.
Urmatorii cei mai dinamici candidati de pe piata muncii au fost cei din segmentul mid-level si senior-level, fiecare dintre ei cu o medie de 21 de aplicari, in perioada ianuarie-noiembrie 2019. Cumulat, au adunat aproape 4 milioane de aplicari anul acesta.
Cei care au cautat o pozitie entry-level au aplicat, in medie, la cate 20 de joburi de la inceputul anului, numarul de aplicari inregistrate de ei depasind pragul de 2,7 milioane. Asta desi cele mai multe joburi existente in acest moment in piata se adreseaza celor cu nivel minim de experienta.
"Cand vine vorba de manageri, toata lumea isi imagineaza ca sunt asaltati de oferte de angajare si ca schimbarea job-ului vine mai degraba ca raspuns la o propunere primita si nu ca un efort proactiv de a gasi altceva. Cu toate acestea, 2019 a fost anul surprizelor pentru recrutori, care, potrivit cifrelor noastre, par sa fi avut mai multa lejeritate in gasirea unui manager decat a unui junior. Rata mai mare de aplicare decat in cazul celor aflati la inceput de cariera se explica... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 16:03
Peste 472 de CV-uri au fost depuse in prima zi de la lansarea proiectului de recrutare a managerilor profesionisti pentru Hidroelectrica, pozitia de manager Departament Achizitii si Logistica generand cel mai mare interes, potrivit unui comunicat transmis vineri de companie.
CV-urile au fost depuse in sistemul electronic de inregistrare a aplicatiilor pentru ocuparea functiilor de conducere din Hidroelectrica.
Pozitia de manager al Departamentului Achizitii si Logistica a fost vizata de 46 de persoane, alte patru roluri din conducerea la nivel central a companiei avand peste 20 de aplicatii inregistrate.
"Cred ca si romanii au forta, priceperea si determinarea de a face performanta la toate aceste societati, fara sa fie nevoie sa apelam la manageri de import. Mai cred ca sunt suficient de multi specialisti in interiorul organizatiei care nu sunt blazati, refractari la schimbare sau corupti, atasati de valorile pe care s-a construit Hidroelectrica, cu respect fata de munca in echipa si dorinta de afirmare care sa-si asume misiunea transformarii societatii", a declarat reprezentantul Euro Insol, Remus Borza.
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a demarat miercuri procesul de selectie a 67 de manageri. Depunerea aplicatiilor continua pana in 10 aprilie 2013. Hidroelectrica poate angaja specialisti din interiorul si din afara companiei, pentru cele mai importante functii de conducere, procedura intentionand sa fie una obiectiva, transparenta si... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 12:47
Adunarea Generala a Actionarilor TAROM se va intruni vineri pentru desemnarea noului Consiliu de Administratie, format din sapte membri, selectati conform prevederilor OUG 109/2011, au declarat surse din Ministerul Transporturilor.
"Vineri va avea loc sedinta in vederea desemnarii noului Consiliu de Administratie la TAROM. Ordinea prevazuta de lege si care este respectata la nivel international este urmatoarea: intai se desemneaza un Consiliu de Administratie si, conform legii, Consiliul de Administratie, in prima lui sedinta, va hotari fie sa desemneze un director general din randurile lui si unul dintre membri va fi numit director, fie va face o selectie", au precizat sursele.
Aceasta este ultima etapa a desemnarii managementului angajat pe criterii de performanta la TAROM.
Organizarea AGA a fost deja precedata de un interviu final care a fost dat in prezenta conducerii ministerului. Procedura este similara cu cea din marile corporatii, unde interviul final se tine in prezenta reprezentantului beneficiarului, oferind posibilitatea acestuia sa puna intrebari de specialitate, potrivit acelorasi surse.
Ministerul Transporturilor incepe selectia managementului privat la Tarom
In iulie, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a mandatat asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, directorii generali si membrii consiliilor de administratie, pentru companiile aflate sub autoritatea MTI, cu o cifra de afaceri mai mare... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 18:28
Procesul de recrutare al managerilor privati pentru companiile de stat este aproape de finalizare, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24. Listele scurte de nume vor fi depuse in urmatoarele doua saptamani.
Companiile pentru care statul roman cauta manageri privati si membri in consiliile de administratie sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti , Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea Comerciala de Transport Metroul Bucuresti (METROREX SA) si Telecomunicatii CFR.
Despre manageri privati, piata muncii din Romania si cum sa iti gasesti un loc de munca, a vorbit, pentru Business24, George Butunoiu.
In ce stadiu se afla recrutarile de manageri privati care sunt derulate de compania dumneavoastra si cand vor fi facute publice numele noilor sefi?
Suntem aproape de final. Saptamana aceasta depunem short-list-urile pentru cinci dintre companii si saptamana viitoare pentru celelalte. Rezultatele au depasit asteptarile, ceea ce e foarte bine.
In ceea ce priveste publicarea numelor, aceasta este treaba ministerului, nu a noastra.
Cate persoane ati identificat pentru posturile din companiile de... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:07
CV-ul pentru o pozitie de top management trebuie sa scoata in evidenta realizarile anterioare ale candidatului, iar verificarea referintelor este o etapa decisiva intr-o astfel de aplicatie, potrivit specialistilor in resurse umane.
Scrisoarea de motivatie personalizata nu poate da gres in nicio situatie, spun acestia. Directorul Human Synergistics, Iuliana Stan, a precizat, pentru Business24, ca nu nu s-a uitat niciodata la o scrisoare care incepe cu formula clasica "Stimata doamna/Stimate domn".
"In masura in care scrisoarea de motivatie reflecta personalitatea candidatului nu poate fi gresita. Orice formular tip este sortit esecului. Nu am citit nicio scrisoare de intentie care a inceput cu 'Stimate domn/Stimata doamna', fara sa stie cine sunt si ce functie am. Sau 'Am un interes deosebit in firma dumneavoastra' fara sa spuna care firma si daca intelege cu ce se ocupa.
Interesul acesta 'deosebit' nu comunica nimic despre nevoia lui", a precizat Directorul Human Synergistics.
Madalina Uceanu, specialist Resurse Umane este de parere ca CV-ul unui manager trebuie sa scoata in evidenta realizarile concrete pe care candidatul le-a avut la fostul loc de munca.
"In principal, ar trebui sa fie usor de inteles nivelul de autoritate pe care l-a avut managerul respectiv, dimensiunile activitatii de care a fost responsabil, principalele responsabilitati presupuse de rol, cu accent pe realizarile concrete pe care le-a avut in timpul mandatului sau", a precizat... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 08:58
Sperantele Romaniei de a aduce companiile de stat pe profit stau in managerii privati. Care este profilul unui astfel de manager, care va primi un salariu de cel putin 75.000 de euro pe luna si bonificatii de milioane de euro? Cine va scoate "la liman" companiile de stat?
Cativa zeci de manageri privati vor fi recrutati de catre compania lui George Butonoiu, dupa ce acesta a semnat, luni, un contract cu statul.
"Noi vom recruta cativa zeci de directori pentru companiile de stat si incepem chiar de saptamana asta. Avem un contract cu statul pentru recrutarea managerilor privati, este un contract foarte mare, de cateva zeci de astfel de companii.
Este un proiect nou, abia ieri s-a semnat. Nu este vorba de Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica sau Transelectrica, ci de alte companii, dar comparabile", a declarat Butunoiu pentru Business24.
Managerul in companie se stat, cu nimic diferit fata de cel dintr-o companie privata
Butunoiu crede ca profilul managerului intr-o companie de stat nu trebuie sa fie cu nimic diferit fata de cel al managerului dintr-o companie privata de aceleasi dimensiuni.
"Nu este nicio diferenta intre candidati, candidaturile si CV-urile celor care aplica in companiile de stat fata de cele private. Trebuie sa urmareasca exact profilul managerului intr-o companie privata, asemanatoare ca dimensiune de compania de stat", a spus Butunoiu.
Specialistul afirma ca managerii privati vor fi pusi, asemenea celor care lucreaza in companiile... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 13:28
Disperarea nu este o trasatura atragatoare pentru nimeni. Daca ai intalnit disperarea in orice fel de relatie, probabil ca ai observat cat de deranjanta este o persoana care este dispusa sa se multumeasca cu orice. Te face sa te intrebi cat se valoreaza pe sine.Cautarea unui job nu este acelasi lucru cu cautarea dragostei, insa deseori se poate ajunge la disperare. Gandeste-te: daca nu ai un job, nu ai bani sa platesti facturile. Pentru multi oameni, cautarea unui job este legata de supravietuire. Cine n-ar dispera pana la urma?
Totusi, precum in dragoste, nerabdarea excesiva se poate intoarce impotriva ta. Chiar daca simti ca ai fi in stare sa accepti orice job care iti iese in cale, nu-i lasa pe angajatori sa vada acest lucru. Poate ca esti disperat sa te angajezi, dar nu trebuie sa te comporti ca atare, scrie CareerBuilder.
De ce nu te ajuta disperarea
S-ar putea sa te gandesti, “Nu cumva imi voi impresiona viitorul sef daca demonstrez ca sunt in stare sa fac orice pentru acel job?” Daca gandesti asa, te inseli.
Tony Deblauwe este fondatorul HR4 Change si are 15 ani de experienta in resurse umane. In cariera sa a vazut mai multi oameni disperati decat oricine altcineva. Uneori, lucrurile merg atat de prost incat devin chiar ilegale.
“Am avut un caz la un moment dat, cand un candidat, dupa ce nu a primit nici un semn de la recruiter (dupa ce a trimis CV-ul), a venit la birou si l-a asteptat pe CEO in parcare,” isi aminteste Deblauwe.
“A fost... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2009, ora 14:17