Cutremurul de 6,7 pe Richter produs vineri, 30 octombrie, in Marea Egee, si care s-a resimtit atat in Turcia, cat si in Grecia, a dus la moartea a cel putin 26 de persoane. Zeci de cladiri s-au prabusit, salvatorii cautand inca printre ruine dupa supravietuitori.
Potrivit autoritatilor, 24 de persoane au fost ucise in zonele de coasta din vestul Turciei, in timp ce doi adolescenti - un baiat si o fata - au murit pe insula greaca Samos, dupa ce un zid s-a prabusit peste ei.
In Turcia, cel putin 20 de cladiri din orasul Izmir s-au prabusit, a declarat primarul Tunc Soyer pentru CNN. Imaginile de la fata locului arata masini zdrobite sub cladiri si oameni care sapa printre daramaturi in cautarea supravietuitorilor.
Cel putin 804 persoane au fost ranite in Turcia, au declarat reprezentantii Agentiei pentru dezastre din aceasta tara. Zeci de persoane au fost salvate de echipele de pompieri, folosindu-se excavatoare si elicoptere.
Au fost inregistrate in total 196 de replici ale seismului, dintre care 23 au avut o magnitudine de peste 4,0, anunta CNN. Potrivit AFAD, o replica cu magnitudinea 5,0 a avut loc sambata dimineata in districtul Seferihisar din Izmir.
Operatiunile de cautare si salvare continua in 17 cladiri, dintre care patru s-au prabusit, a declarat Murat Kurum, ministrul pentru Mediu si Urbanizare din Turcia.
Autoritatile folosesc "toate mijloacele disponibile" pentru a-i ajuta pe cei afectati, a declarat presedintele Recep Tayyip Erdogan... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 10:07
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat, vineri, ca autoritatile din Grecia sau Turcia nu au notificat misiunile dilomatice ale Romaniei cu privire la existenta unor cetateni romani afectati in urma cutremurului din Marea Egee.
"In contextul situatiei generate de seismul produs in cursul zilei de 30 octombrie 2020 in Marea Egee, Ambasada Romaniei la Ankara, Consulatul General al Romaniei la Izmir si Ambasada Romaniei la Atena au intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile locale pentru a obtine informatii cu privire la existenta unor cetateni romani printre persoanele afectate. Pana la acest moment, autoritatile turce, respectiv autoritatile elene nu au notificat misiunile diplomatice sau consulare ale Romaniei in cele doua state cu privire la existenta unor cetateni romani printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunilor Romaniei nu au fost primite solicitari de asistenta consulara", a transmis, vineri, MAE.
MAE precizeaza ca cetatenii romani care se afla pe teritoriul Republicii Turcia pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei la Ankara: +90 312 4477940, al Consulatului General al Romaniei la Izmir: +90 232 4650579 si ale Consulatului General al Romaniei la Istanbul: +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de urgenta sau la... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 18:11
Cercetatorii Universitatii Politehnice Bucuresti testeaza, impreuna cu o companie israeliana, un sistem care poate detecta nivelul, intensitatea si locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore inainte, acesta urmand sa fie folosit pentru zona Vrancea.
Rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, Mihnea Costoiu, a declarat, duminica, ca cercetatorii sunt in faza de concept, dupa incercari facute pe diferite spatii in Turcia, respectiv Grecia, cu rata de succes foarte mare, pe zona de cercetare stiintifica.
"Vor fi doua zone verificate si anume Romania si California, doua parti ale lumii, sa spun asa. In Romania aceasta calibrare va fi pe perioada primei parti a anului 2020, urmand ca dupa aceasta perioada sa putem furniza autoritatilor, institutiilor publice, desemnate de catre autoritatile responsabile, informatiile cu privire la cutremure, astfel incat sa putem demonstra in Romania in mod direct, in mod practic, datele sau nivelul cercetarilor pe care il avem.
In acest moment, colegii cercetatori avanseaza un timp de detectie de circa 8 ore, dupa calculele pe care Politehnica le-a facut suntem foarte convinsi ca putem avea informatii extrem de credibile la minimum 4 ore.
Minimum 4 ore, repet, nu este maxim, poate sa fie si un timp mai indelungat, sunt multe conditionari, depinde de nivelul cutremurului si asa mai departe, sunt multe variabile", a spus rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti.
"Avem un plan de raspuns"
Potrivit... mai mult
Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 16:43
Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,7, a zguduit vineri dimineata mai multe orase turistice din zona Marii Egee.
Potrivit unor oficiali greci si turci, doua persoane au murit si aproximativ 200 de au fost ranite. Persoanele decedate sunt de pe insula greceasca Kos. Dintre raniti, cel putin 120 sunt din Kos, iar 70 in Turcia.
UPDATE Cele doua persoane care si-au pierdut viata in seismul din Grecia sunt turisti straini, a declarat primarul insulei Kos, George Kyritsis, citat de The Guardian. Este vorba despre un turc si un suedez, au anuntat autoritatile elene, fara a le divulga identitatile.
Patru sau cinci raniti sunt in stare grava. De asemenea, cel putin 20 de oameni internati au oase rupte.
Zidul unei cladiri care data din anii '30 s-a prabusit peste oamenii aflati intr-un bar din cladire, a precizat primarul.
"Nu mai sunt multe cladiri vechi ramas in Kos. Aproape toate structurile de pe insula au fost construite conform noilor coduri, pentru a rezista la cutremure", a adaugat oficialul.
Oficialul a dat asigurari ca armata si serviciile de interventie in situatii de urgenta sunt mobilizate si ca, din cauza avariilor la port, feriboturile nu pot opri pe insula. Mai multe drumuri de coasta au fost inundate.
Oficialii eleni au declarat ca seismul, cu magnitudinea 6,5, s-a produs la ora locala si a Romaniei 1.31, la 10 kilometri sud de Bodrum (Turcia) si la 16 kilometri est-nord-est de Kos, la 10 kilometri adancime.
Potrivit autoritatilor turce,... mai mult
Vineri, 21 Iulie 2017, ora 09:10
Turcia si Arabia Saudita ar putea lansa o ofensiva terestra impotriva Statului Islamic in Siria, iar Arabia Saudita deja a trimis avioane de lupta la o baza militara turceasca, pentru a se angaja in lupta cu extremistii, a anuntat sambata ministrul turc de Externe.
"Daca exista o strategie (impotriva Statului Islamic - n. red.), atunci Turcia si Arabia Saudita ar putea lansa o operatiune terestra", a declarat ministrul turc Mevlut Cavusoglu (foto), dupa ce a luat parte la o conferinta pe tema securitatii, la Munchen, conform AFP.
De ce acordul pentru Siria nu inseamna mare lucru
Acesta a adaugat ca "Arabia Saudita, de asemenea, trimite avioane in Turcia, la baza de la Incirlik", mentionand ca, pentru moment, nu se stie cate avioane vor veni. "Au spus ca vor trimite si trupe, daca e nevoie", a completat oficialul, conform Todays Zaman.
Cifrele cutremuratoare ale razboiului din Siria: Cati oameni au fost ucisi si raniti pana acum
Ministrul turc a mai spus ca daca Statul ...citeste mai departe despre "Turcia si Arabia Saudita, gata sa lanseze ofensiva in Siria. Rusia avertizeaza" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Februarie 2016, ora 13:58
Opt lideri politici si analisti europeni pun pe tapet relatia Turciei cu Uniunea Europeana, cu doar opt luni inaintea summitului G-20, care va fi organizat la mijocul lunii noiembrie in Antalya.
Fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, fostul ministru de Externe al Italiei Emma Bonino si Albert Rohan, fost delegat ONU pentru problema regiunii Kosovo, la fel ca alti 5 oficiali si analisti in intreaga Europa privesc cu ingrijorare la racirea treptata a relatiilor dintre Bruxelles si Ankara.
"Nicicand nu au avut Turcia si Uniunea Europeana mai multa nevoie una de cealalta si, cu toate acestea, nicicand nu au fost mai distante", observa cei opt semnatari ai unei analize publicata pe portalul Project Syndicate.
Ultimii 10 ani
Summitul G-20 din toamna anului acesta vine intr-un moment delicat pentru Turcia.
Doua cutremure geopolitice din imediata vecinatate creeaza o zona de instabilitate in jurul tarii: inclestarea dintre Occident si Rusia pe tema conflictului din Ucraina si pericolul redefinirii granitelor stabilite in Orientul Mijlociu prin acordul Sykes-Picot din cadrul Tratatului de la Versailles, din 1916.
Imaginea Turciei de acum contrasteaza puternic cu cea de acum 10 ani, cand Recep Tayyip Erdogan se instala la putere.
Pe atunci, Turcia reprezenta un model economic si democratic pentru vecinii din regiune, dar astazi se confrunta cu un grad ridicat de autoritarism, o crestere economica neimpresionanta si dezechilibre puternice in mentinerea... mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 12:03
Premierul Victor Ponta efectueaza marti o vizita oficiala de o zi la Istanbul, la invitatia omologului sau turc, Recep Tayyip Erdogan, pe agenda deplasarii figurand participarea la ceremonia de inaugurare a Tunelului feroviar "Marmaray" de subtraversare a Bosforului, informeaza Guvernul Romaniei.
Primul-ministru roman va vizita in prima parte a zilei Muzeul Yedikule, eveniment in cadrul caruia este programata dezvelirea unei plachete memoriale dedicate domnitorului Constantin Brancoveanu si celor patru fii ai sai.
Victor Ponta va participa, apoi, la inaugurarea tunelului feroviar "Marmaray" de subtraversare a Bosforului, in cadrul unei ceremonii oficiata de primul-ministru al Turciei.
Evenimentul va fi marcat prin traversarea tunelului intre statiile de plecare Uskudar (malul asiatic) si statia de destinatie, respectiv Yenikapi (malul european).
Dupa evenimentul de inaugurare a tunelului feroviar de subtraversare a Bosforului, Recep Erdogan si Victor Ponta vor sustine, in jurul orei 18,00, o conferinta de presa comuna, la finalul unei intrevederi bilaterale.
Va urma apoi un dineu oficial oferit de seful Guvernului de la Ankara in onoarea oaspetilor sai.
Din delegatia romana prezenta la Istanbul va face parte si ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
Tunelul submarin, finalizat dupa noua ani
Lucrarile la tunelul feroviar Marmaray, incepute in 2004, au fost incredintate unui consortiu de companii turcesti si japoneze, costul final al... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 09:12