Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale (BM) a aprobat miercuri o finantare de 50 milioane euro (echivalentul a 60,48 milioane de dolari), care va fi acordata Romaniei in caz de dezastru, in conditiile in care tara noastra este extrem de vulnerabila la riscurile seismice, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Acest imprumut va contribui la imbunatatirea rezilientei infrastructurii de urgenta si raspuns la dezastre si va spori capacitatile institutionale pentru planificarea investitiilor vizand reducerea riscurilor la dezastre si adaptarea la schimbarile climatice.
Proiectul investitional aprobat va completa eforturile de dezvoltare a politicilor publice privind capacitatea de raspuns a Romaniei in fata dezastrelor naturale, sustinute prin intermediul unui imprumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre (Catastrophe Deferred Drawdown Option - CATDDO), precizeaza oficialii BM.
"Foarte multe cladiri apartinand serviciilor de urgenta si raspuns la dezastre din Romania au vulnerabilitati structurale si se pot prabusi in cazul unui cutremur", a declarat Tatiana Proskuryakova, director de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria, citata in comunicat.
Ea a apreciat ca investitiile in cladiri si in infrastructura transforma tara intr-un loc mai sigur pentru cetateni si pentru activitatea economica.
"Capacitatea tarii de a salva vieti omenesti si de a proteja bunastarea cetatenilor sai dupa producerea unei... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 14:49
Buzaul este situat intr-una dintre cele mai active zone din punct de vedere seismic ale Romaniei. Cu toate acestea, prefectul judetului, Carmen Ichim, admite ca Buzaul nu este deloc pregatit in eventualitatea producerii unui cutremur. "Pe hartie, planurile sunt facute, dar nu stiu cum le putem respecta", spune prefectul, care a cerut identificarea unor locuri clare unde sa fie adapostiti oamenii.
Solicitarea prefectului de Buzau a venit in sedinta ordinara a Colegiului Prefectural, iar Ichim a cerut intalniri cu reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta si cu primarii celor doua municipii, Buzau si Ramnicu Sarat, pentru a stabili masuri concrete in cazul producerii unui seism de peste 8 grade pe scara Richter.
"Eu am constatat ca, pe hartie, planurile sunt facute, dar nu stiu cum le putem respecta. Nu stiu unde am putea sa ducem cu toti oamenii aia la un cutremur de 8 grade pentru ca trebuie un teren viran, corturi, paturi de campanie, grupuri sanitare, alimentari cu apa....
Pe hartie suna frumos, dar, in concret, nu se poate realiza. Daca acum avem un cutremur mare eu nu stiu unde duci oamenii aia. Sa-i duci la hotel trebuie sa ai liber, sa ai un contract.
Eu vad ca ar trebui sa existe un cort mare, cu care sa ne ducem pe un stadion, sa putem asigura apa potabila, grupuri sanitare, paturi de campanie etc. Ce spun eu parca vorbesc din carti, dar asa ceva nu exista. Nu avem finalitate.
O sa am o intalnire cu primarii celor doi... mai mult
Marti, 01 August 2017, ora 12:03
Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 s-a produs, vineri seara, in judetul Vrancea. Seismul s-a simtit usor si la Bucuresti, precum si in alte orase din tara si tarile vecine.
Potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului, seismul a avut loc la ora 23:02 in zona seismica Vrancea, judetul Vrancea, la adancimea de 118,4 de kilometri.
Cutremurul s-a produs in apropierea oraselor Odobesti (34km), Panciu (42km), Ramnicu Sarat (45km), Focsani (47km), Marasesti (53km).
Potrivit Digi24, cutremurul s-a simtit in Bucuresti precum si in Constanta, Galati, Brasov, Pitesti, Tecuci, Vaslui sau Iasi. Mai mult, potrivit televiziunii nationale, seismul a fost resimtit si in nordul Bulgariei si in Republica Moldova.
Initial seismul a fost anuntat cu o magnitudine de 4,4 si apoi 4,5 grade, insa ulterior a fost revizuit la 4,7 grade pe scara Richter.
In ultimii doi ani, in Romania au avut loc peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4.
Cel mai mare cutremur din acest an s-a produs in data de 8 februarie, in judetul Buzau, la ora 17:08, si a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter, seismul fiind resimtit si la Bucuresti. ...citeste mai departe despre "Cutremur de 4,7 grade in Vrancea. S-a simtit la Bucuresti, dar si in Bulgaria si R. Moldova - UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 23:32
Trei cutremure, cu magnitudini de 2,8, 2,4 si 2,6, au avut loc vineri, in judetele Buzau, Vrancea si Galati, conform Institutului National de Fizica Pamantului.
Primul seism, cu 2,8 magnitudine, a avut loc la ora 06:37, la o adancime de 117,4 km, in judetul Buzau. Cel de-al doilea, cu 2,4 magnitudine, s-a produs in Vrancea, la adancimea de 119,5 km, iar cel de-al treilea, cu magnitudinea 2,6, a fost in judetul Galati, la adancimea de 15 km.
Un cutremur cu magnitudinea 3,1 s-a produs joi, la ora 23:05, in judetul Vrancea, la adancimea de 105,1 kilometri. Un alt cutremur, cu 2,8 magnitudine, a avut loc, tot joi, la ora 02:00, in judetul Dambovita, la o adancime de 73 de kilometri.
Cu o zi in urma, un seism cu magnitudinea 3,6 s-a produs la ora 14:15, in judetul Buzau, la adancimea de 132,8 kilometri. Seismul a avut epicentrul la patru kilometri de orasul Nehoiu si la 53 de kilometri de municipiul Buzau.
In ultimii doi ani, in Romania au avut loc peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4.
In 8 februarie, in Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea 5, care a fost resimtit si in Bucuresti. ...citeste mai departe despre "Trei cutremure au avut loc vineri in Buzau, Vrancea si Galati" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 07:55
Un cutremur de amploarea celui din 1977 ar provoca pagube estimate la 6 miliarde deeuro la nivelul intregii tari, fara a se cunoaste capacitatea reala a asiguratorilor de a acoperi plata daunelor in acest caz.
Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a afectat circa 35.000 de cladiri la nivelul intregii tari, pagubele fiind estimate atunci la 2 miliarde de dolari. In urma cutremurului, au fost inregistrati 1.570 morti si 11.300 raniti.
In cazul in care un cutremur de aceeasi amploare ar avea loc in prezent, daunele ar fi de circa 6 miliarde de euro la nivelul intregii tari, a declarat un responsabil al sectiunii de asigurari de bunuri si proprietati din cadrul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Aurel Badea.
"Am facut o simulare in acest sens, iar nivelul pagubelor este estimat la 6 miliarde euro. Nu cunoastem capacitatea asiguratorilor de a acoperi daunele in cazul unui astfel de eveniment", a declarat Badea, in cadrul unei conferinte organizate marti de PAID.
Locuintele asigurate obligatoriu de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) ar suferi daune estimate la 775 milioane de euro, potrivit reprezentantilor PAID, in contextul in care programul de reasigurare este de 800 milioane de euro.
Doar 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinte din Romania au asigurare obligatorie.
Este putin probabil ca daunele sa depaseasca nivelul de 800 milioane de euro, potrivit... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 13:16
Un nou cutremur cu magnitudinea de 2,9 pe scara Richter s-a produs miercuri dimineata, in jurul orei 05:00, in zona seismica Vrancea.
Seismul s-a produs in zona judetul Vrancea, la adancimea de 91,1 kilometri, a anuntat pe Twitter Institutul National pentru Fizica Pamantului.
Localitatile cele mai apropiate de epicentru au fost Paltin - 5 kilometri, Focsani - 42 kilometri si Bucuresti - 156 kilometri.
Cutremur Zona seismica Vrancea, judetul Vrancea 2016-12-28 05:01:40, mag 2.9 pic.twitter.com/EUQp6BTfju- INCDFP (@incdfp) December 28, 2016
Este al doilea cutremur produs miercuri dimineata, dupa cutremurul puternic, cu magnitudinea de 5,3 grade, care a zguduit Vrancea la ora 01:20.
Seismul a fost resimtit in Bucuresti si in mai multe orase din tara. Printre orasele unde oamenii povestesc, pe Facebook, ca s-a ...citeste mai departe despre "Un nou cutremur in Vrancea, miercuri dimineata" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2016, ora 08:54
Cutremurul din noaptea de vineri spre sambata a adus din nou in atentie procedurile in caz de cutremur: ce trebuie sa facem si unde sa ne adapostim pentru a ne salva viata.
Ca de obicei, sfaturile pe acest subiect inunda retelele sociale post-eveniment. Acum am avut noroc: seismul a fost usor si nimeni nu a avut de suferit.
Dar cum zona Vrancea e imprevizibila si oricand putem sa ne trezim in miez de noapte cu o zdruncinatura de peste 7 grade, ar fi bine sa ne interesam din timp despre metodele de protectie, inclusiv cum sa ne asiguram locuinta.
Ziare.com a adunat cateva informatii utile.
Pe site-ul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, la pagina 13, gasim un ghid complet despre cum trebuie sa ne pregatim inainte de producerea unui cutremur.
De aici aflam, pas cu pas, cum ne putem asigura locuinta si cat de important este sa nu facem modificari cladirilor.
Ghidul contine o serie de intrebari referitoare la aspecte care trebuie sa fie controlate. Printre ...citeste mai departe despre "Ghid video Ce sa faci inainte, in timpul si imediat dupa cutremur" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Septembrie 2016, ora 13:39
In Romania s-au produs, dupa cutremurul din 4 martie 1977, un numar de 12 seisme cu magnitudinea peste 5, penultimul in noiembrie 2014, in timp ce, in ultimii doi ani, au avut loc 24 de seisme cu magnitudine mai mare de 4.
Dupa cutremurul din 1977, care a avut magnitudinea 7,2 si s-a soldat cu 1.570 de morti, dintre care 1.391 in Bucuresti, in tara noastra s-au inregistrat 12 cutremure cu magnitudine peste 5.
In 13 noiembrie 1981, in vecinatatea orasului Tulcea s-a produs un cutremur cu magnitudinea 5,1. Un alt seism, cu magnitudinea 7,1, a avut loc la 30 august 1986, in zona seismica Vrancea.
In 30 mai 1990, tot in zona Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea 6,9, urmat, la o zi, de un alt seism, cu magnitudinea 6,4.
Doua cutremure cu magnitudine peste 5 s-au petrecut in iulie 1991, unul pe 12 iulie, cu magnitudinea 5,7, in judetul Timis, iar celalalt pe 18 iulie, cu magnitudinea 5,5, in zona Herculane.
Pe 2 decembrie 1991, tot in judetul Timis s-a produs un ...citeste mai departe despre "12 cutremure cu magnitudinea peste 5 in Romania, dupa marele seism din 1977" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 12:14
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a avut loc, sambata seara, in zona Vrancea.
Seismul s-a produs la ora 21.14, in judetul Vrancea, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).
Cutremurul a avut loc la o adancime de 39 de kilometri si s-a simtit inclusiv in Bucuresti.
Initial s-a anuntat oficial o magnitudine 5,5. Apoi aceasta a fost reevaluata la 5,6 si ulterior la 5,7.
Orasele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt Marasesti (sase kilometri), Tecuci (22 kilometri) si Focsani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) si Onesti (51 de kilometri), potrivit INFP.
Patru comune din Vrancea au ramas fara curent electric, a anuntat Cristina Duta de la ISU Vrancea.
In judetul Tulcea a fost afectat peretele unei case si o conducta de apa, iar la Focsani un acoperis de bloc. Nu exista victime, a anuntat Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne, pentru B1 TV.
Seismul s-a resimtit in numeroase orase ale tarii, ...citeste mai departe despre "Cutremur de 5,7 grade in Romania - s-a simtit si la Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 21:21