Cercetatorii Universitatii Politehnice Bucuresti testeaza, impreuna cu o companie israeliana, un sistem care poate detecta nivelul, intensitatea si locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore inainte, acesta urmand sa fie folosit pentru zona Vrancea.
Rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, Mihnea Costoiu, a declarat, duminica, ca cercetatorii sunt in faza de concept, dupa incercari facute pe diferite spatii in Turcia, respectiv Grecia, cu rata de succes foarte mare, pe zona de cercetare stiintifica.
"Vor fi doua zone verificate si anume Romania si California, doua parti ale lumii, sa spun asa. In Romania aceasta calibrare va fi pe perioada primei parti a anului 2020, urmand ca dupa aceasta perioada sa putem furniza autoritatilor, institutiilor publice, desemnate de catre autoritatile responsabile, informatiile cu privire la cutremure, astfel incat sa putem demonstra in Romania in mod direct, in mod practic, datele sau nivelul cercetarilor pe care il avem.
In acest moment, colegii cercetatori avanseaza un timp de detectie de circa 8 ore, dupa calculele pe care Politehnica le-a facut suntem foarte convinsi ca putem avea informatii extrem de credibile la minimum 4 ore.
Minimum 4 ore, repet, nu este maxim, poate sa fie si un timp mai indelungat, sunt multe conditionari, depinde de nivelul cutremurului si asa mai departe, sunt multe variabile", a spus rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti.
"Avem un plan de raspuns"
Potrivit... mai mult
Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 16:43
Dincolo de consolidarea cladirilor, este necesar ca mobila si aparatura din interiorul acestora sa fie bine fixate, iar populatia sa aiba provizii pentru minimum trei zile, explica secretarul de stat din MAI Raed Arafat.
"In zonele care sunt supuse riscului seismic, mobilierul si echipamentele trebuie fixate. Intotdeaua am ridicat acesta problema. Un spital nu este neaparat sa fie functional dupa un cutremur daca doar ai consolidat cladirea. Daca echipamentele din spital nu sunt fixate si protejate, acest spital devine nefunctional dupa cutremur numai prin faptul ca echipamentele din el se distrug. Cladirea poate sa ramana, dar sa fie nefunctionala, pentru ca totul se distruge in timpul cutremurului", a precizat dr. Raed Arafat, citat de Mediafax.
"Cu ocazia unei vizite pe care am facut-o in Japonia, anul trecut, primul lucru pe care l-am putut observa a fost cum se poate crea o cultura si cultul securitatii la o populatie, de la copiii de cativa ani la toti adultii. Cum se pregatesc continuu sa faca fata calamitatilor si dezastrelor intr-o tara expusa continuu la dezastre. Copiii sunt invatati cum sa folosesca defibrilatorul", a spus Arafat.
Secretarul de stat, care conduce Departamentul de Interventii in Situatii de Urgenta din MAI, a mai spus ca, tot in caz de cutremur, orice om ar trebui sa aiba in casa provizii pentru minimum 72 de ore. "Japoneziii spun ca in primele 72 de ore (de la producerea unui dezastru - n.r.) nu este timp pentru cei care nu au... mai mult
Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 09:35