Cutremurul de 6,7 pe Richter produs vineri, 30 octombrie, in Marea Egee, si care s-a resimtit atat in Turcia, cat si in Grecia, a dus la moartea a cel putin 26 de persoane. Zeci de cladiri s-au prabusit, salvatorii cautand inca printre ruine dupa supravietuitori.
Potrivit autoritatilor, 24 de persoane au fost ucise in zonele de coasta din vestul Turciei, in timp ce doi adolescenti - un baiat si o fata - au murit pe insula greaca Samos, dupa ce un zid s-a prabusit peste ei.
In Turcia, cel putin 20 de cladiri din orasul Izmir s-au prabusit, a declarat primarul Tunc Soyer pentru CNN. Imaginile de la fata locului arata masini zdrobite sub cladiri si oameni care sapa printre daramaturi in cautarea supravietuitorilor.
Cel putin 804 persoane au fost ranite in Turcia, au declarat reprezentantii Agentiei pentru dezastre din aceasta tara. Zeci de persoane au fost salvate de echipele de pompieri, folosindu-se excavatoare si elicoptere.
Au fost inregistrate in total 196 de replici ale seismului, dintre care 23 au avut o magnitudine de peste 4,0, anunta CNN. Potrivit AFAD, o replica cu magnitudinea 5,0 a avut loc sambata dimineata in districtul Seferihisar din Izmir.
Operatiunile de cautare si salvare continua in 17 cladiri, dintre care patru s-au prabusit, a declarat Murat Kurum, ministrul pentru Mediu si Urbanizare din Turcia.
Autoritatile folosesc "toate mijloacele disponibile" pentru a-i ajuta pe cei afectati, a declarat presedintele Recep Tayyip Erdogan... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 10:07
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat, vineri, ca autoritatile din Grecia sau Turcia nu au notificat misiunile dilomatice ale Romaniei cu privire la existenta unor cetateni romani afectati in urma cutremurului din Marea Egee.
"In contextul situatiei generate de seismul produs in cursul zilei de 30 octombrie 2020 in Marea Egee, Ambasada Romaniei la Ankara, Consulatul General al Romaniei la Izmir si Ambasada Romaniei la Atena au intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile locale pentru a obtine informatii cu privire la existenta unor cetateni romani printre persoanele afectate. Pana la acest moment, autoritatile turce, respectiv autoritatile elene nu au notificat misiunile diplomatice sau consulare ale Romaniei in cele doua state cu privire la existenta unor cetateni romani printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunilor Romaniei nu au fost primite solicitari de asistenta consulara", a transmis, vineri, MAE.
MAE precizeaza ca cetatenii romani care se afla pe teritoriul Republicii Turcia pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei la Ankara: +90 312 4477940, al Consulatului General al Romaniei la Izmir: +90 232 4650579 si ale Consulatului General al Romaniei la Istanbul: +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de urgenta sau la... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 18:11
Doar 1 din 5 locuinte este asigurata, la 43 de ani de la cutremurul din 1977, desi cutremurul este al doilea risc de care romanii sunt ingrijorati cand vine vorba de locuintele lor (57%), dupa incendiu (65%), potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) pentru UNSAR.
Potrivit aceluiasi studiu, sapte din zece romani se declara interesati de asigurarile de locuinte.
"La nivelul UNSAR, realizam anual cercetari sociologice si campanii de informare online cu privire la importanta asigurarilor de locuinte. Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuintei si a bunurilor ar trebui sa fie o prioritate, iar cresterea gradului de protectie existent in tara noastra trebuie sa fie un obiectiv important pentru intreaga societate", a declarat Adrian Marin, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Potrivit reprezentantilor UNSAR, la cutremurul din 1977, aproape 1.600 de vieti au fost pierdute si 35.000 de camine afectate.
La sfarsitul lunii septembrie 2019 erau in vigoare aproximativ 1,5 milioane de asigurari facultative de locuinte si 1,7 milioane de asigurari PAD (asigurarea obligatorie care acopera riscul de cutremur, inundatie sau aluncare de teren in limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, in functie de tipul locuintei), potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara. In Romania, exista aproape 9 milioane de locuinte.
UNSAR reprezinta 20 de... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 13:21
Cercetatorii Universitatii Politehnice Bucuresti testeaza, impreuna cu o companie israeliana, un sistem care poate detecta nivelul, intensitatea si locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore inainte, acesta urmand sa fie folosit pentru zona Vrancea.
Rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, Mihnea Costoiu, a declarat, duminica, ca cercetatorii sunt in faza de concept, dupa incercari facute pe diferite spatii in Turcia, respectiv Grecia, cu rata de succes foarte mare, pe zona de cercetare stiintifica.
"Vor fi doua zone verificate si anume Romania si California, doua parti ale lumii, sa spun asa. In Romania aceasta calibrare va fi pe perioada primei parti a anului 2020, urmand ca dupa aceasta perioada sa putem furniza autoritatilor, institutiilor publice, desemnate de catre autoritatile responsabile, informatiile cu privire la cutremure, astfel incat sa putem demonstra in Romania in mod direct, in mod practic, datele sau nivelul cercetarilor pe care il avem.
In acest moment, colegii cercetatori avanseaza un timp de detectie de circa 8 ore, dupa calculele pe care Politehnica le-a facut suntem foarte convinsi ca putem avea informatii extrem de credibile la minimum 4 ore.
Minimum 4 ore, repet, nu este maxim, poate sa fie si un timp mai indelungat, sunt multe conditionari, depinde de nivelul cutremurului si asa mai departe, sunt multe variabile", a spus rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti.
"Avem un plan de raspuns"
Potrivit... mai mult
Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 16:43
Un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter a lovit in noaptea de luni spre marti Albania. Mai multe cladiri s-au prabusit, patru persoane au murit si in jur de 150 au fost ranite, existand temeri ca sub daramaturi ar putea exista si alte victime.
Cutremur s-a produs la ora locala 03:54 (4:54 ora Romaniei), epicentrul fiind la aproximativ 30 de kilometri de capitala tarii, Tirana, informeaza Daily Mail.
Treziti in toiul noptii, oamenii au iesit in fuga din case. Autoritatile au anuntat ca orasul de coasta Durres a inregistrat cele mai serioase pagube.
Imaginile publicate pana la aceasta ora arata inclusiv cu un bebelus este scos e sub daramaturi.
Dramatic views from Thumane, close Durres: a child saved after entire building collapsed. Reports of another 5 floor building collapsed. #Earthquake #Albania
Photo: Oligert Musta pic.twitter.com/EJQDNWroYg- Celik Rruplli (@Celikso) November 26, 2019
Cutremurul de acum s-a resimtit si in tarile vecine: Grecia, Muntenegru, Kosovo si Macedonia de Nord. O replica de 5,4 grade a lovit la scurt timp.
This is terrifying#Albania #Earthquake pic.twitter.com/F2qvPNGHA7- Igli Lime🇦🇱 (@IgliLime) November 26, 2019
In septembrie, un cutremur de 5,6 grade cu epicentru aproape in acelasi loc a afectat 500 de cladiri si atunci in jur de 70 de persoane au ajuns la spital. In ultimii 20 de ani, tara a fost lovita de un singur cutremur cu o magnitudine mai mare de 6 grade, in 2003, cand un seism de 6,3 a avut loc la... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 09:03
Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade s-a produs joi in Marea Molucelor din nordul Indoneziei, iar autoritatile locale au activat alerta de tsunami.
Serviciul de prospectare geologica al Statelor Unite (USGS), care inregistreaza activitatea seismica din intreaga lume, a localizat epicentrul cutremurului la o adancime de 45 de kilometri, in largul Insulelor Moluce.
Cutremurul s-a produs la ora 16:17 GMT.
Localitatea cea mai apropiata de seism este Ternate, situata la 140 de kilometri nor-vest de epicentru.
Indonezia este afectata frecvent de cutremure, fiind situata in asa-numitul Inel de Foc al Pacificului, o zona cu o ampla activitate seismica si vulcanica in care se inregistreaza anual circa 7.000 de cutremure, majoritatea moderate. ...citeste mai departe despre "Cutremur de 7,1 grade in nordul Indoneziei. A fost activata alerta de tsunami" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 20:05
Daca astazi ar avea loc un cutremur de magnitudinea celui produs in 1977, cel putin cateva sute de cladiri cu risc seismic ar risca sa se prabuseasca, iar cateva mii bucuresteni si-ar putea pierde viata. Motivul: in loc sa se apuce inca din anii '90 de consolidarea cladirilor subrede din Capitala, autoritatile au preferat sa isi paseze una alteia responsabilitatea, decenii la rand.
Iar cand in sfarsit au inceput, consolidarile au intampinat tot soiul de obstacole si au progresat cu viteza melcului....
Primarul general Gabriela Firea a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca -
dupa aproape 3 decenii in care in Bucuresti s-au consolidat doar 20 de cladiri cu risc seismic grad 1 - lucrarile de profil au inceput sa se desfasoare intr-un ritm alert.
Mai exact, potrivit primarului, pentru jumatate dintre cele 349 de cladiri cu risc seismic 1 din Capitala s-au demarat deja procedurile de consolidare. Ceea ce nu a explicat pe larg primarul este ca aceste proceduri sunt adesea de durata si nu inseamna ca lucrarile vor incepe in cateva zile.
Spre exemplu, dupa cum Ziare.com v-a informat deja, in cazul in care proprietarii sunt de acord cu consolidarea, se incepe cu o expertiza tehnica a cladirii, in urma careia specialistii in domeniu propun mai multe solutii pentru consolidare.
Expertii primariei o aleg pe cea pe care o considera optima. Apoi se intocmeste Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie (DALI), ceea ce poate dura intre 4 si 6 luni. Se... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 17:14
Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade s-a produs, vineri, in provincia Papua de Vest din Indonezia, a anuntat Institutul Geologic American. Seismul a cauzat o stare de panica la cateva zile dupa ce un tsunami a ucis sute de oameni in vestul arhipelagului.
Autoritatile indoneziene sustin ca seismul a avut o magnitudine de 6,1 si au declarat ca a fost "resimtit foarte puternic timp de cateva secunde", relateaza Reuters.
Nu exista informatii despre posibile victime sau pagube materiale. Regiunea din Papua, care reprezinta jumatate din insula cunoscuta sub numele de Noua Guinee, este slab populata.
Epicentrul cutremurului se afla pe uscat in apropierea orasului Manokwari la o adancime de 55 km. Agentia meteorologica indoneziana a transmis ca nu are potentialul de a declansa un tsunami.
Citeste si:
Autoritatile din Indonezia ridica nivelul alertei pentru vulcanul Anak Krakatau. Exista riscul unor noi eruptiiTsunamiul a ucis peste 430 de oameni si a lasat in urma un peisaj apocaliptic: Inundatiile fac aproape imposibila misiunea salvatorilor din Indonezia (Foto&Video)Imaginile dezastrului ramas in urma tsunamiului care a lovit Indonezia si marturii ale supravietuitorilor. Bilantul trece de 1.000 de morti si raniti (Foto&Video) ...citeste mai departe despre "Cutremur in Indonezia, la cateva zile dupa tsunamiul care a lasat in urma sute de morti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 08:21
Doar 4 zile. Atat le-a luat autoritatilor din Alaska sa reabiliteze si sa redea circulatiei o portiune dintr-un drum important care fusese facuta zob in timpul cutremurului de 7 grade pe scara Richter inregistrat in 30 noiembrie.
Pe cat de socante au fost imaginile transmise pe Internet imediat dupa cutremur, pe atat de impresionante sunt cele de acum. Autoritatile s-au miscat repede, chiar si la temperaturi extrem de scazute, asa cum se inregistreaza zilele acestea in Alaska, relateaza CNN.
De exemplu, drumul care conecteaza in Anchorage doua sosele importante, International Airport Road si Minnesota Drive, se prabusise de-a dreptul la cutremur (foto).
Citeste mai multe despre: Alerta de tsunami si strazi crapate, dupa un cutremur devastator in Alaska (Galerie foto&video)
Ei bine, dupa doar patru zile, pe Facebook au aparut imagini care arata ca drumul a fost nu numai complet reparat si asfaltat, ci, mai mult, toate marcajele de circulatie erau si ele la locul lor.
"Totul a durat mai putin de patru zile", relateaza CNN.
Departamentul de Transport Public din Alaska a recunoscut ca e greu sa afaltezi sosele in aceasta perioada a anului, cand este extrem de frig, dar a sustinut ca se poate face. Si s-a facut.
Unul dintre soferi a confirmat ca lucrarile s-au incheiat, asa cum spun autoritatile:
"Grozav! La noi, in Wisconsin, o astfel de lucrare ar fi durat cateva saptamani bune, daca nu chiar luni intregi. Mai ales in aceasta perioada a... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 10:54