Curtea Constitutionala a decis, marti, ca referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar nu s-a indeplinit conditia de cvorum.
Premierul Victor Ponta a declarat ca decizia Curtii Constitutionale va fi respectata, desi este una nedreapta.
Business24 a notat in format live text declaratiile premierului Victor Ponta, pe care acesta le-a facut in cadrul unei conferinte de presa, dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca referendumul din data de 29 iulie a fost invalid.
"Vreau sa dau un mesaj ca prim-ministru, un mesaj de stabilitate si de incredere. Decizia CCR va fi respectata, insa este o decizie nedreapta orientata impotriva legilor acestei tari";
"Este foarte clar din punctul de vedere al Guvernului, ca referendumul a fost organizat corect si a fost un succes pentru cei care cred in democratie. Referendumul a fost legitim, decizia CCR trebuie respectata, dar este foarte clar ca Basescu va fi, din 29 iulie, un presedinte ilegitim, un presedinte al Curtii Constitutionale";
"Pot sa spun ca ne-am facut datoria ca Guvern, asigurand stabilitatea Romaniei, buna functionare a administratiei, am comunicat CCR tot ce ne-a cerut Curtea"
"Preocuparea CCR a fost aceea de a convinge o doamna judecatoare sa treaca in tabara lui Basescu";
"Avem obligatia impreuna sa construim mecanisme constitutionale, democratice, care sa puna in aplicare vointa poporului";
"Guvernul va incerca sa apere in... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 10:00
Magistratii Curtii Constitutionale au intrat din nou in sedinta, in cursul diminetii, la ora 9, si urmeaza sa se pronunte in cursul zilei de joi, in privinta valabilitatii referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu organizat duminica, 29 iulie.
Decizia Curtii Constitutionale era asteptata in cursul zilei de miercuri, insa dupa sapte ore de consultari, s-a anuntat amanarea deciziei.
Magistratii au cerut in cursul serii de miercuri informatii suplimentare de la Ministerul de Interne si de la Institutul National de Statistica, dupa ce informatiile furnizate de Biroul Electoral Central nu au fost suficiente.
Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie, privind demiterea presedintelui, au ajuns miercuri de la Biroul Electoral Central la Curtea Constitutionala. Datele finale ale BEC, privind referendumul organizat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, au aratat ca prezenta la vot a fost de 46,24%, din peste 18 milioane de alegatori inscrisi pe listele electorale.
Rezultatele finale ale referendumului au fost anuntate de Biroul Electoral Central
Peste 7,4 milioane de romani au votat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, adica 87,53% din voturile exprimate. Doar 11,15% au votat impotriva demiterii.
https://business24.ro/macroeconomie/economie-politica/rezultatul-referendumului-castigator-pentru-economie-analisti-1516672
Curtea Constitutionala este institutia care se exprima in ceea ce priveste... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 11:44
Curtea Constitutionala a decis sa amane decizia privind validarea sau invalidarea referendumului, pentru joi, 2 august.
Update: 20.40 - Curtea Constitutionala a trimis un comunicat prin intermediul caruia a anuntat ca a solicitat informatii suplimentare de la Ministerul de Interet si de la Institutul Nationala de Statistica (INS).
"Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art. 77 din legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor si de Institutul National de Statistica. Pana la momentul inchiderii sedintei, Ministerul Administratiei si Internelor nu a raspuns solicitarii Curtii", se arata in comunicatul CC.
Sedinta Curtii va fi reluata joi, incepand cu ora 09.00.
Update: 19.39 - Curtea Constitutionala a cerut informatii suplimentare de la institutiile care au organizat referendumul, potrivit Antena3. Printre institutiile de la care Curtea Constitutionala a cerut detalii suplimentare se afla si INS, care poate oferi informatii privind evidenta populatiei.
Judecatorii CCR s-au intrunit miercuri, la ora 14:00, pentru a lua o decizie referitoare la validarea sau invalidarea scrutinului de duminica. Sedinta CCR a intrat in pauza la ora 16:30 si a fost reluata la ora 18:00, judecatorii analizand contestatiile depuse de USL.
Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea presedintelui au ajuns... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 19:39