Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins ieri o sesizare de neconstitutionalitate privind Noul Cod al insolventei, depusa de deputatii liberali, se precizeaza intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei. Acestia au contestat la CCR Noul Cod al insolventei, adoptat de Camera Deputatilor pe 15 aprilie, pentru ca incalca mai multe drepturi constitutionale, printre care si cel la proprietate.
CCR a respins, pe 21 mai, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate la Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, denumita generic Noul Cod al Insolventei, care a fost adoptata pe 15 aprilie de Camera Deputatilor, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Curtii, publicat pe site-ul institutiei.
Citeste mai multe despre CCR: Noul Cod al Insolventei este constitutional pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 15:20
Guvernul a transmis Parlamentului, de aceasta data sub forma unui proiect de lege, noul Cod al insolventei, care nu mai prevede ca procedura va fi aplicata si dosarelor de insolventa deja deschise si care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolventa in audio-vizual.
Proiectul de lege a fost inaintat Parlamentului in procedura de urgenta, dupa ce, in luna octombrie, Curtea Constitutionala (CC) a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului referitoare la ordonanta de urgenta a Guvernului privind insolventa si a constatat totodata ca intreg actul normativ este neconstitutional.
Proiectul propus de Guvern prevede acum ca noile reguli de insolventa vor fi aplicate procedurilor incepute dupa intrarea in vigoare a legii si nu mai contine un paragraf distinct legat de audio-vizual.
Celelalte reguli sunt pastrate din ordonanta de urgenta initiata in octombrie.
Initial, Guvernul a promovat Codul Insolventei printr-o ordonanta de urgenta, hotarand ca noile prevederi vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare.
Aceeasi ordonanta includea un paragraf distinct legat de domeniul audio-vizualului si care prevedea ca, in cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 18:29
Dupa ce autoritatile au lucrat mai bine de noua luni la un nou Cod al Insolventei, situatia companiilor aflate in procedura de reorganizare este "complet in ceata". Nu se stie ce este neconstitutional: intreaga lege sau doar articolele contestate?
Avocatii specializati in insolvente au opinii diferite cu privire la situatia juridica a noului cod. Daca unii sunt de parere ca doar cele doua articole contestate de Avocatul Poporului incalca principiile legii, altii considera ca intregul Cod al Insolventei este neconstitutional.
"Intregul Cod al Insolventei este neconstitutional, nu numai articolele respective. Acum trebuie sa intre in dezbateri la Parlament ca si Codul Rutier", a declarat pentru Business24, avocatul Marius Vicentiu Coltuc, partener coodonator a Casei de Avocatura Coltuc.
De cealalta parte, avocatul Raluca Nastase este de parere ca doar articolele semnalate trebuie modificate, intrucat doar ele au fost gasite ca fiind neconstitutionale.
"Articolul 81 va fi modificat corespunzator, in asa fel incat notiunile stabilite de art. 81 sa corespunda cu celelalte prevederi legale in vigoare, respectiv cu legea audiovizualului si cu regulamentul de functionare al CNA-ului, in asa fel incat sa existe o armonizare", completeaza Raluca Nastase, partner al casei de avocatura Biris Goran.
Aceasta este de parere ca nu trebuie sa se intample ca intr-un act normativ sa avem o prevedere pe care autoritatile puse sa o aplice, sa nu aiba o modalitate de aplicare.... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 20:19
Premierul Victor Ponta acuza Curtea Constitutionala ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, el afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe.
Prezent, miercuri, la Fabrica Coca-Cola din Ploiesti, la inaugurarea unei noi linii de productie, premierul Victor Ponta a afirmat, intr-o declaratie data presei, ca apreciaza companiile "serioase" cum este Coca-Cola, care platesc taxe la bugetul de stat, compensand astfel evaziunea fiscala pe care o fac alte firme.
In acest context, premierul a acuzat Curtea Constitutionala ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen.
"Cand vad companii serioase cum este Coca-Cola ca platesc taxe cu care compensam faptul ca alte firme nu platesc taxe si se ocupa cu evaziunea fiscala, evaziune care vad ca acum e sprijinita si de Curtea Constitutionala, care nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscla, cu atat mai mult apreciez companiile serioase care platesc taxe", a spus Ponta.
Intrebat despre legea insolventei, el a afirmat ca actuala lege a insolventei "incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe".
Ponta a adaugat ca actuala lege a insolvenetei este "o lege proasta" si a spus ca este hotarat sa o schimbe pentru a sprijini companiile "serioase" sa investeasca, sa plateasca si sa fie "actorii corecti" in economia romaneaasca.
El a mai spus ca, anual, compania Coca-Cola plateste, in Romania, taxe si impozite in cuantum de... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 12:21
Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au decis ca noua lege a insolventei este neconstitutionala. Codul trebuie modificat integral, potrivit Digi24.
Magistratii Curtii Constitutionale au raspuns astfel unei sesizari venite din partea Avocatului Poporului, declarand neconstitutionale toate prevederile codului.
Codul Insolventei a intrat in vigoare de pe 25 octombrie 2013, in ciuda faptului ca legea era contestata la CCR. Sesizarea Avocatului Poporului a fost facuta pe 9 octombrie 2013.
Aspectele pe care Avocatul Poporului le-a subliniat Curtii Constitutionale sunt legate de aplicarea legii retroactiv si activitatea posturilor de radio si televiziune.
Potrivit Avocatului Poporului, prevederea potrivit careia actul normativ se aplica tuturor procedurilor aflate in derulare nu ar respecta principiul previzibilitatii din Constitutie.
A fost contestata si prevederea potrivit careia activitatea posturilor de radio si televiziune se suspenda incepand cu deschiderea procedurii de insolventa si pana la confirmarea planului de reorganizare.
Prevederile Codului Insolventei in forma adoptata
Codului insolventei, prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.
Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 15:49
Intrarea in vigoare pe 25 octombrie 2013 a Noului Cod al Insolventei a produs nelamuriri in randul cititorilor nostri, care ne-au intrebat cum se pot aplica noile reglementari, in conditiile in care acestea au fost atacate la Curtea Constitutionala (CCR).
OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa se aplica din 25 octombrie 2013, desi doua dintre prevederile ordonantei au fost contestate de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala.
Avand in vedere ca Noul Cod al Insolventei a fost aprobat sub forma de ordonanta de urgenta, in acest caz nu se suspenda in niciun fel intrarea in vigoare, chiar daca unele prevederi au fost contestate la Curtea Constitutionala, a declarat pentru AvocatNet.ro avocatul Radu Ionescu, managing partner, Casa de Avocatura Ionescu si Sava.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 17:33