Curtea Constitutionala a Romaniei ar putea pronunta, miercuri, o decizie asupra sesizarilor Avocatului Poporului si Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.
* Pe 18 iunie, Sectiile Unite al Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la legea care stabileste un nou sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.
Instanta suprema sustine ca Legea pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal este neconstitutionala in ansamblul sau, deoarece incalca dispozitiile mai multe articole din Constitutie.
ICCJ arata in hotararea de sesizare a CCR ca unul dintre cele cinci principii ale fiscalitatii reglementate de Codul fiscal vizeaza "justetea impunerii sau echitatea fiscala", care "asigura ca sarcina fiscala a fiecarui contribuabil sa fie stabilita pe baza puterii contributive, respectiv in functie de marimea veniturilor sau a proprietatilor acestuia".
"Asezarea justa si echitabila a sarcinii fiscale constituie una dintre componentele statului de drept, asa cum este definit statul roman prin art. 1 alin. (3) din Constitutie. (...) In jurisprudenta Curtii Constitutionale s-a retinut in mod constant ca statul are o marja larga de apreciere in stabilirea politicii fiscale si revine legiuitorului competenta exclusiva de a stabili cuantumul impozitelor si de a acorda exceptari sau scutiri de la aceste obligatii in favoarea... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 07:02
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ar putea pronunta, miercuri, decizia pe sesizarea asupra legii privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive.
Sesizarea a fost transmisa Curtii Constitutionale de parlamentari PNL.
Pe 6 mai, plenul Camerei Deputatilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive, in scopul mentinerii echilibrului contractual si al asigurarii integritatii pietei financiar-bancare interne.
Deputatii au adoptat un amendament respins initial de comisiile de specialitate, potrivit caruia, "prin exceptie de la prevederile art. 5, in cazul creditelor de consum in valoare maxima de 15.000 de lei, suma totala de rambursat de catre consumator nu poate depasi dublul sumei imprumutate''. Articolul 5 prevede ca "dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR".
Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei, o sucursala din Romania a unei institutii de credit straine, o institutie financiara nebancara sau o entitate care desfasoara activitatea de recuperare creante.
Un articol modificat de deputati prevede ca "dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna; in cazul in care... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 07:26
Comisia de la Venetia a analizat situatia de la Chisinau de la inceputul lunii si expertii au ajuns la concluzia ca deciziile Curtii Constitutionale au incalcat proceduri, legi si chiar Constitutia.
Reamintim ca Guvernul Maia Sandu a fost investit la data de 8 iunie, atunci cand Parlamentul format din majoritatea ACUM-PSRM a votat-ope aceasta in functia de premier.
In acelasi timp, insa, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul de numire in functie, iar fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC in functia de presedinte interimar, acesta anuntand ca dizolva Parlamentul si vor avea loc alegeri anticipate in data de 6 septembrie.
Forurile europene si internationale au reactionat cu ingrijorare iar Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a cerut urgent opinia Comisiei de la Venetia cu privire la conditiile de dizolvare a Parlamentului.
Iata ca acum Comisia de la Venetia a raspuns si concluzia expertilor e ca sunt "motive serioase pentru a concluziona ca decizia Curtii Constitutionale de suspendare temporara a presedintelui si numirea primului-ministru ca presedinte interimar nu a fost fondata pe Constitutia Republicii Moldova", potrivit Unimedia.info.
"In legatura cu deciziile Curtii Constitutionale din 8 si 9 iunie, Comisia de la Venetia constata ca drepturile procedurale ale presedintelui si parlamentului au fost grav afectate de numarul si viteza mare (o zi sau doua zile pe parcursul unui weekend) cu care Curtea a... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 17:44
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, considera ca seful statului Klaus Iohannis a ales sa sicaneze Guvernul prin trimiterea proiectului de buget la Curtea Constitutionala, considerand ca CCR nu are cum sa dea curs favorabil cererii presedintelui.
Tariceanu a declarat duminica seara, la Romania TV, ca la modul in care a fost construit bugetul s-a avut in vedere o diminuare a deficitului bugetar, dar proiectul de buget a pus accent pe investitii, care se cifreaza la 50 de miliarde de lei.
In plus, liderul ALDE sustine ca multe dintre proiectele de infrastructura se vor axa pe zona Moldovei deoarece Autostrada Transilvania este realizata in buna masura, mai ramane tronsonul Pitesti - Sibiu ca un deziderat al autoritatilor, fiind prevazuti bani si pentru modernizarea caii ferate.
Tariceanu a afirmat ca presedintele Klaus Iohannis a ales sa sicaneze Guvernul deoarece a trimis bugetul la Curtea Constitutionala, precizand ca bugetul este un apanaj al Executivului si al Parlamentului.
"Presedintele ce a ales sa faca, ati vazut, e o sicanare evidenta a Guvernului. Eu nu imi aduc aminte ca vreun presedinte in trecut sa fi trimis bugetul la Curtea Constitutionala pentru ca bugetul este cu precadere un apanaj al Executivului si al Parlamentului si el nu contin elemente de constitutionalitate sau neconstitutionalitate, ca o lege diferita. Eu cred ca aici a gresit foarte mult. (...)
Nu e in regula fara indoiala, nu e in regula, dar asa considera presedintele... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 22:04
PNL, USR si PMP au depus, joi, sesizarea la Curtea Constitutionala cu privire la modificarile facute la Codul Penal, spunand ca au fost atacate peste 30 de articole.
"Sesizarea pe care o adresam Curtii Constitutionale va fi inregistrata astazi (joi - n.red.) . Speram ca acest Cod al protejarii infractorilor nu va deveni lege niciodata. Solicitam CCR sa trimita intrebarile preliminare care privesc statul de drept, care privesc aceasta valoare fundamentala a UE, sa puna aceste intrebari preliminare Curtii de Justitie a UE si apoi sa se aplece la sesizarea noastra de neconstitutionalitate a demersului PSD-ALDE. Aceasta sesizare este rodul muncii PNL, USR si PMP", a anuntat deputatul PNL Ioan Cupsa, membru in Comisia speciala de modificare a Legilor Justitiei.
Cupsa a mai spus ca au fost atacate la CCR peste 30 de articole, dar si proiectul de lege in integralitate, criticand modificarea articolului 297 din Codul Penal privind abuzul in serviciu si abrogarea articolului 298 privind neglijenta in serviciu.
Citeste si: Forumul Judecatorilor solicita ICCJ si lui Iohannis sa sesizeze CCR pe Codul Penal. Trei deputati care au votat ieri nu aveau dreptul sa fie in Parlament.
"CCR va primi astazi (joi - n.red.) foarte multe motive si argumente pe care le va putea accepta astfel incat sa rezolve aceste pericole pentru Justitie, pentru lupta impotriva coruptiei si pentru statul de drept in general", a adaugat si deputatul USR Stelian Ion, de asemenea, membru al comisiei... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 16:49
Guvernul Cataloniei va contesta la Curtea Constitutionala si la Curtea Suprema decizia premierului spaniol Mariano Rajoy de a inlatura din functie toti membrii executivului regional si de a organiza alegeri anticipate in termen de sase luni.
Practic, Guvernul catalan va contesta aplicarea Articolului 155 de catre guvernul central de la Madrid, a anuntat marti purtatorul de cuvant Jordi Turull.
"Vom raspunde intr-un mod foarte puternic. Vom epuiza toate variantele interne pentru a apela apoi la justitia internationala, daca este necesar", a spus Jordi Turull, citat de Associated Press.
Senatul Spaniei este asteptat sa aprobe, vineri, planul lui Rajoy, in urma caruia Executivul de la Barcelona va actiona strict in baza directivelor primite de la Guvernul de la Madrid. Formatiunea conservatoare Partidul Poporului, condusa de catre Mariano Rajoy, detine majoritatea in Senat.
Guvernul Rajoy a stabilit patru obiective in privinta Cataloniei: revenirea in legalitate, recuperarea starii de normalitate si coabitare in regiune, continuarea dezvoltarii economice si organizarea de alegeri regionale.
Seful executivului catalan, Carles Puigdemont, a anuntat ca va raspunde la actiunile guvernului central, care "incearca sa lichideze guvernarea autonoma si democratia", demersul fiind "cel mai grav atac la adresa institutiilor si cetatenilor din Catalonia de la dictatura militara a lui Francisco Franco".
Citeste cele mai recente informatii despre criza din Catalonia:... mai mult
Marti, 24 Octombrie 2017, ora 17:57
Valeriu s-a nascut in 1943. Un nostalgic al socialismului, amestecat in politica Stangii nationaliste. Valeriu a prezidat, ca sef al Curtii Constitutionale, peste o serie de decizii scandaloase. Una dintre cele mai recente a fost aceea care suspenda aplicabilitatea deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului in acele cazuri despre care sunt apreciate ca sunt in contradictie cu Constitutia.
Stati putin.... Credeati ca este vorba despre Valeriu Dorneanu?... (Nascut in 1944, de meserie procuror ceausist si jurist la "sindicat", in Epoca de Aur). Nu. Ma refer la Valeriu Zorkin, presedintele Curtii Constitutionale a Federatiei Ruse.
Socialistii si complicii lor umbla sa ne convinga ca nu avem voie nici macar sa criticam Curtea Constitutionala. Ca este suprema. Ca este necesara intr-o democratie. Ca ar fi o dovada de "extremism" sa atentam la onoarea acestei institutii.
Sa incepem prin a fi logici. Suntem de acord ca Parlamentul a ajuns un refugiu pentru indivizi cu probleme penale. Suntem de acord ca administratia locala este corupta. Suntem de acord ca presa este cartelizata. Suntem de acord ca economia este dominata de niste oligarhi evazionisti.
Cum se face, atunci, ca doar Curtea Constitutionala s-a ridicat, alba si neprihanita, din spuma fetida a marii noastre politice? Prin ce miraculoasa alchimie?
Evident, stim raspunsul. In realitate, Curtea Constitutionala este la fel de rea si de disfunctionala ca celelalte institutii ale "democratiei".... mai mult
Sambata, 04 Martie 2017, ora 19:42
Maia Sandu, liderul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) care a pierdut luna trecuta alegerile prezidentiale din Republica Moldova, a contestat marti dimineata la Curtea Constitutionala rezultatele scrutinului din 13 noiembrie.
In sesizarea facuta, fostul candidat proeuropean a sustinut ca "alegerile nu au fost libere si corecte", scrie Deschide.md.
"Statul - sau cei care au ajuns sa-l reprezinte fara sa ne reprezinte pe noi - a fost surd si mut la ilegalitatile comise in campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalitati (...).
In cazul obstructionarii votului cetatenilor din diaspora, reprezentantii statului si-au demostrat talentul de manipulare a legii, astfel incat sa nu admita majorarea numarului buletinelor de vot, iar mai tarziu sa dea vina pe cetateni ca nu s-au organizat mai bine pentru a vota", a scris Maia Sandu.
Cozi uriase in diaspora, proteste si petitii - filmul zilei in care Moldova a votat sa se indrepte spre Rusia
Proteste la Chisinau: Mortii ...citeste mai departe despre "La o luna dupa alegerile din R.Moldova, Maia Sandu contesta rezultatul la Curtea Constitutionala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 12:59
Judecatoria Sinaia a decis vineri sa sesizeze Curtea Constitutionala din Romania (CCR) privind exceptiile de neconstitutionalitate invocate de Raiffeisen Bank in contestatia inaintata instantei la o notificare de dare in plata, suspendand intre timp judecarea cauzei, potrivit datelor de pe portalul tribunalelor.
Cele doua parti pot face recurs pe toata durata suspendarii, pana la pronuntarea si publicarea deciziei Curtii Constitutionale.
Raiffeisen Bank a inregistrat contestatia la darea in plata pe rolul Judecatoriei Sinaia pe 30 mai.
Aceasta este a doua instanta care sesizeaza CCR privind exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de banci in contestatiile privind legea darii in plata, dupa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti, care a admis saptamana aceasta o contestatie a UniCredit Bank.
Instanta a stabilit ca exceptiile ridicate de banca indeplinesc conditiile legale si a decis suspendarea judecarii procesului si trimiterea sesizarii la CCR.
Avocatul Adrian Cuculis ...citeste mai departe despre "Raiffeisen Bank ajunge cu legea darii in plata la Curtea Constitutionala via judecatoria Sinaia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Iunie 2016, ora 00:39