Camera Deputatilor a modificat, miercuri, legea de functionare a Curtii de Conturi, adoptand un proiect initiat de PNL care prevede, printre altele, ca institutia de control nu se va mai putea pronunta asupra oportunitatii unor decizii luate de autoritati, ci doar va verifica modul in care este administrat si cheltuit banul public.
Proiectul de lege a fost depus in noiembrie anul trecut, Senatul fiind camera decizionala.
Senatorul liberal Daniel Zamfir, unul dintre initiatori, a precizat ca, potrivit proiectului de lege, in cazul verificarii unei investitii publice va deveni obligatoriu punctul de vedere al Agenttiei Nattionale pentru Achizittii Publice (ANAP), iar rapoartele de control vor trebui sa contina doar prejudiciile certe, realizate cu incalcarea legii, scrie Profit.ro.
O alta modificare anuntata de Daniel Zamfir este aceea ca institutiile care vor contesta rapoartele de audit se vor indrepta impotriva Curtii de Conturi, nu a auditorului, ca pana acum, informeaza sursa citata.
Conform votului electronic, singurii care s-au opus au fost deputatii USR.
Acestia sustin ca se deschide astfel o cale pentru cheltuirea in mod abuziv a banilor publici si, mai mult, ca implicarea ANAP ar fi neconstitutionala pentru ca agentia este in subordinea Guvernului, in timp ce Curtea de Conturi este o institutie independenta.
Concret, proiectul prevede, printre altele, ca "punctele de vedere exprimate de Agentia Nationala pentru Achizittii Publice la solicitarea... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 17:18
Mai multe companii si agentii ale statului, printre care Tarom, Posta Romana, CFR si chiar ANAF, au avut nereguli grave in anul 2016, potrivit Raportului Curtii de Conturi, printre care bonusuri si remuneratii ilegale. In total, raportul numara 21.427 de abateri si erori financiar-contabile in valoare totala de 43,22 miliarde lei (9,5 miliarde euro).
Curtea de Conturi a efectuat 1.619 actiuni de audit financiar, 656 de actiuni de audit de conformitate si 35 de teme de audit al performantei din domenii considerate prioritare, efectuate la un numar de 2.402 entitati, in 2017.
Fata de anul 2016, scrie in raport, "volumul abaterilor referitoare la venituri nestabilite, neevidentiate si, pe cale de consecinta, neurmarite si neincasate a scazut cu un procent de aproximativ 35%, iar la prejudiciile produse bugetelor publice vorbim de o scadere cu aproximativ 62,72% fata de anul precedent".
Au crescut, insa, abaterile financiar-contabile, cu aproximativ 48% fata de cele constatate in 2016.
Aici, ponderea cea mai mare (73%) o detine bugetul de stat, cu valori corespunzatoare unor erori privind organizarea si tinerea la zi a evidentei patrimoniului (15,68 miliarde lei); modul de aplicare a prevederilor legale privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, precum si a reglementarilor privind inventarierea bunurilor (6,804 miliarde lei); reflectarea reala si exacta a operatiunilor financiar-contabile in bilanturile contabile si conturile anuale de executie... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 13:44
Curtea de Conturi a anuntat, miercuri, mai multe nereguli pe care le-a constatat la CNADNR si TAROM.
Astfel, conform unui raport pe 2015 al Curtii de Conturi, CNADNR a majorat nejustificat bugetul proiectului de reconstructie a drumurilor afectate de inundatii, finantat dintr-un imprumut al Bancii Europene de Investitii (BEI), cu suma de 199,15 milioane lei (44,26 milioane euro) fata de valoarea aprobata a acestuia.
Institutia a recomandat dispunerea unor masuri legale privind incadrarea valorii proiectului in suma aprobata prin contractul de finantare.
In plus, in urma verificarii contractelor de lucrari "Refacere corp drum, refacere terasamente, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 141+500 - km 152+800" si "Consolidare sistem rutier reconstructie pod, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 152+800 - km 162+500", Curtea de Conturi a constatat ca, privind procedura de achizitie pentru atribuirea celor doua contracte de lucrari, desi "ofertele castigatoare prezentau aspecte de neconformitate cu documentatia de atribuire, comisiile de evaluare le-au declarat admisibile".
Legat de derularea celor doua contracte de lucrari, au fost efectuate cheltuieli ineficiente si neeconomicoase in suma totala de 14,38 milioane lei, reprezentand plata unor lucrari de suprastructura deja executate care s-au degradat si care urmeaza sa fie refacute.
Guvernul a decis in septembrie 2016 reorganizarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 14:58