Presa germana a criticat decizia Curtii Constitutionale de ratificare a Mecanismului European de Stabilitate, sustinand ca este doar o victorie politica a cancelarului Angela Merkel. In acelasi timp, euroscepticii sustin ca magistratii au pus sub semnul intrebarii legalitatea programului BCE de lupta anticriza.
Curtea Constitutionala a dat, miercuri, unda verde Mecanismului European de Stabilitate, dar a limitat participatia Germaniei la acest fond la 190 de miliarde de euro, scrie Reuters.
In plus, judecatorii nu sunt de acord ca MES sa depoziteze obligatiunile guvernamentale achizitionate din piata la BCE, sub forma de garantie pentru imprumuturile luate si nici ca BCE sa cumpere titluri de stat de pe pietele secundare, deoarece aceste doua masuri ar incalca tratatul Uniunii Europene.
Astfel, Curtea a refuzat definitiv si propunerea Frantei ca fondul de salvare sa primeasca licenta bancara, care i-ar permite sa se imprumute de la BCE pentru a spori capacitatea de creditare.
Unii experti in probleme juridice considera ca declaratiile judecatorilor sunt o amenintare la adresa BCE, mai ales dupa ce presedintele Curtii, Andreas Vosskuhle, a promis ca va analiza cu atentie o plangere inaintata impotriva programului de achizitie de titluri de stat al BCE inainte de publicarea deciziei finale in decembrie.
Conform declaratiilor facute saptamana trecuta, liderii BCE sustin ca programul de achizitie de titluri de stat cu maturitate redusa urmareste repararea... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 15:32
Decizia Curtii Constitutionale din Germania de a autoriza adoptarea de catre Berlin a Mecanismului European de Stabilitate (MES) nu are implicatii asupra ratingurilor suverane atribuite Uniunii Economice si Monetare, a anuntat miercuri agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services.
MES a primit unda verde. Contributia Germaniei, limitata la 190 de miliarde de euro
In plus, agentia considera ca limita impusa de Curtea Constitutionala in legatura cu implicarea financiara a Germaniei in finantarea viitorului Mecanism European de Stabilitate (MES) nu constituie o constrangere suplimentara semnificativa pentru eforturile guvernului german de combatere a crizei datoriilor.
Germania era singurul stat membru al Uniunii Economice si Monetare care nu a ratificat inca Mecanismul European de Stabilitate.
Dupa decizia de astazi, Standard & Poor's se asteapta ca ratificarea sa decurga rapid, ceea ce va permite MES sa intre curand in functie.
De asemenea, agentia estimeaza ca ratificarea MES va duce la o mai mare flexibilitate a interventiilor financiare, de genul imprumuturilor directe catre institutiile financiare si achizitii de obligatiuni guvernamentale, aceasta din urma permitand si Bancii Centrale Europene sa demareze cu programul sau denumit Outright Monetary Transactions.
Cei opt judecatori ai Curtii Constitutionale din Germania i-au dat miercuri "unda verde" presedintelui german, Joachim Gauck, sa semneze textele de lege privind... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 19:29
Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a salutat miercuri decizia Curtii Constitutionale germane care a adoptat cel mai recent mecanism de salvare pentru zona euro.
MES a primit unda verde. Contributia Germaniei, limitata la 190 de miliarde de euro
"Este o decizie inteligenta in spiritul proeuropean al constitutiei noastre. Eforturile noastre pentru euro si pentru Europa continua", a declarat Ministrul german de Externe.
Acesta considera ca limita emisa de Curtea Constitutionala din Germania in legatura cu implicarea financiara a tarii sale in cadrul viitorului Mecanism European de Stabilitate este o masura "buna" si "necesara".
Curtea Constitutionala germana a autorizat miercuri adoptarea de catre Berlin a ultimelor mecanisme de salvare a zonei euro, inlaturand astfel o incertitudine majora privind gestionarea crizei financiare. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:51
Curtea Constitutionala din Germania va impune numeroase conditii pentru participarea statului la Mecanismul European de Stabilitate, incat aceasta va deveni imposibila, este parerea analistului financiar Ionel Blanculescu.
"Conditionalitatile vor fi in asa fel incat va fi ca si cum l-ai declarat neconstitutional. Daca se da OK-ul acum, fondul va putea creste. Cred, insa, ca va fi intr-atat de conditionata participarea la MES incat Germania nu va participa la mecanism", a declarat Blanculescu pentru Business24.
Curtea Constitutionala din Germania si-a inceput sedinta in urma cu cateva zeci de minute. Pana acum s-a anuntat ca MES a primit unda verde din partea magistratilor, dar ei cer limitarea contributiei Germaniei la Mecanism la 190 de miliarde de euro, orice suma care depaseste acest prag urmand sa aiba nevoie de aprobarea Parlamentului.
Conform analistului, din punct de vedere constitutional, Germania ar putea sa sprijine statele cu probleme daca situatia acestora ar putea afecta economia germana. Spre exemplu, daca Spania ar intra in faliment, evolutia economica a Germaniei ar fi pusa in pericol, din cauza consecintelor reflectate in pietele financiare. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 12:07
Curtea Constitutionala a Germaniei a decis ca Mecanismul European de Stabilitate nu incalca legea fundamentala a statului. Conform judecatorilor, participarea Germaniei la MES nu poate depasi 190 de miliarde de euro.
Recursurile au fost respinse de judecatorii germani, acestia sustinand ca ele sunt nefondate. Ratificarea Mecanismului European de Stabilitate va fi facuta, insa, cu anumite conditii.
In primul rand, contributia Germaniei la MES nu trebuie sa depaseasca 190 de miliarde de euro. Pentru a depasi acest prag, trebuie primit acordul Parlamentului. Conditiile impuse de Curte au fost mult mai relaxate decat se temeau sustinatorii fondului, iar decizia a fost primita cu entuziasm de parlamentarii germani.
Astfel, decizia celor opt judecatori indeparteaza ingrijorarile ca Germania nu va putea sa semneze tratatul de instaurare a Mecanismului European de Stabilitate.
"MES poate fi activat, in sfarsit", a declarat Frank-Walter Steinmeie, liderul partidului social democrat.
Moneda europeana a atins maximul ultimilor patru luni, pana la un curs de 1,2901 dolari/euro imediat dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale. In plus, actiunile institutiilor bancare s-au apreciat pe bursa, iar costurile de finantare ale Italiei si Spaniei au inceput sa scada.
De altfel, magistratii au respins plangerile impotriva programului de achizitie de titluri de stat al Bancii Centrale Europene.
Importanta Mecanismului in criza Europeana
Pana acum, au fost... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 11:40
Bursele europene au deschis miercuri in stagnare, investitorii asteptand decizia Curtii Constitutionale a Germaniei privind legalitatea participarii guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene nu afisa nicio variatie la 08.10 ora Londrei (10:10 ora Romaniei), in timp ce indicele MSCI Asia Pacific al pietelor asiatice a avansat miercuri cu 1,2%, transmite Bloomberg.
Curtea Constitutionala Federala de la Karlsruhe va decide miercuri, la ora locala 10.00 (11.00 ora Romaniei) daca participarea Germaniei la Mecanismul European de Stabilitate este compatibila cu legea fundamentala a tarii. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 10:20
Curtea Constitutionala din Germania va lua, miercuri, 12 august, una dintre cele mai importante decizii din ultimii ani. Magistratii germani se vor exprima in privinta constitutionalitatii Mecanismului European de Stabilitate (MES).
Decizia lor va influenta evolutia viitoare a economiei Europene si solutionarea crizei din zona euro. Analistii romani spun ca mieruri este o zi istorica, deoarece intreaga evolutie economica a urmatoarelor luni depinde de raspunsul judecatorilor Curtii Constitutionale din Germania.
Acestia vor analiza mai multe plangeri care vizeaza blocarea ratificarii Mecanismului European de Stabilitate, care ar urma sa aiba o capacitate de creditare de 500 de miliarde de euro. Principala problema ar fi existenta unei incompatibilitati intre structura MES si Constitutia germana. Criticii mecanismului spun ca statul german ar fi nevoit sa renunte la o parte din suveranitatea sa pentru a participa la acest fond.
Sase recursuri au fost depuse pana acum contra MES si a pactului european de disciplina fiscala, doua elemente importante ale strategiei puse in aplicare de catre europeni pentru rezolvarea crizei.
Ce se intampla daca Mecanismul European de Stabilitate este aprobat
Daca decizia magistratilor va fi favorabila, indicii bursieri internationali se vor aprecia, in semn al increderii investitorilor in puterea de iesire a Europei din criza.
Ulterior, Banca Centrala Europeana si institutiile europene se vor putea folosi de cele 500 de... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 09:00
Presedintele Parlamentului german, Norbert Lammert, se indoieste ca masurile adoptate la summit-ul UE de saptamana trecuta pentru intarirea zonei euro vor fi considerate legale de Curtea Constitutionala a tarii.
Parlamentul german va analiza probleme de constitutionalitate care ar putea sa apara daca executivul comunitar sau un comisar UE ar interveni in chestiuni legate de bugetele nationale, a spus presedintele Bundestag intr-un interviu pentru Der Spiegel, citat de Wall Street Journal.
Liderii europeni au convenit saptamana trecuta sa consolideze legaturile economice dintre statele membre, pentru a restabili increderea investitorilor in uniunea monetara si pentru a rezolva criza datoriilor.
Cele 17 state ale zonei euro, plus alte noua tari din afara blocului monetar fara Marea Britanie, au convenit vineri sa semneze un nou tratat de guvernanta fiscala, care va permite Bruxellesului sa impuna o disciplina bugetara stricta, impiedicand guvernele sa iasa din normele UE privind deficitul bugetar si datoria de stat. Totodata, statele nu vor putea evita aplicarea integrala a programelor de austeritate. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 19:36
Supravietuirea uniunii monetare europene in actuala forma - sau distrugerea ei - sta in mainile Curtii Constitutionale germane, care a inceput sa analizeze, marti, legalitatea planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. Daca cei opt judecatori din Karlsruhe decid ca sistemul de salvare european, de 500 de miliarde de euro, incalca semnificativ legea fundamentala a Germaniei (Grundgesetz), exista riscul ca principalul sprijin acordat tarilor din sudul Europei in criza datoriilor suverane sa se prabuseasca, scrie The Telegraph. Judecatorii au formulat trei plangeri la adresa planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. Printre acestea se afla si una apartinand unui grup de profesori, care sustin ca imprumuturile acordate Greciei submineaza Bundestagul; incalca Tratatul de la Lisabona, mai precis clauza de "niciun plan de salvare"; reprezinta, de fapt, crearea unei uniuni de transfer fiscal, in ascuns, fara a se opera schimbarile necesare in Grundgesetz; si "dau o lovitura fundatiilor constitutionale ale statului si societatii noastre". Wolfgang Schauble, ministrul de Finante german, a sustinut, marti, in fata tribunalului, ca falimentul Greciei ar fi declansat o contagiune masiva si inca un si mai mare cataclism financiar decat criza creditelor din SUA. Judecatorii cunosc riscurile si vor lasa mult de la ei pentru a nu declansa un colaps bancar sau a ameninta investitiile strategice germane in Europa. Insa vor lasa suficient... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 00:35