Banca Populara a Chinei a anuntat luni, 18 ianuarie, ca va impune cerinte pentru constituirea rezervelor minime obligatorii la depozitele in yuani constituite in bancile off-shore.
Analistii vad noua masura ca o solutie de ultim moment menita sa limiteze speculatiile de pe piata valutara si sa impuna un control mai strict asupra retragerii de capital din tara, relateaza Reuters.
Brese in controlul capitalului
Turbulentele din piata financiara din China au reliefat inca de la jumatatea anului trecut o serie de puncte slabe in sistemul de control al retragerilor de capital din tara si al speculatiilor facute in tranzactiile valutare, punctele vulnerabile fiind chiar bancile chineze care functioneaza in Macao si Hong Kong.
Conform noii politici initiate de banca centrala a Chinei, acestea vor trebui sa creasca rata rezervelor minime obligatorii la nivelul celei existente in bancile din China continentala. In prezent, rata rezervelor minime obligatorii din bancile off-shore este de 0%.
Masura va intra in vigoare de pe 25 ianuarie, oficialii Bancii Populare a Chinei considerand ca aceasta va asigura pe termen lung un mecanism capabil sa reglementeze fluxurile transfrontaliere de fonduri si sa ajute bancile off-shore sa gestioneze corect nivelul lichiditatilor.
Rata rezervelor minime obligatorii din bancile situate in partea continentala a Chinei este de 17,5% pentru bancile mari, si de 15,5 procente in cazul bancilor de dimensiuni medii.
Blocaj la specula... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 12:33
Analistii bancii Morgan Stanley considera ca o apreciere rapida a dolarului ar putea impinge pretul de tranzactionare al barilului de petrol spre pragul de 20 de dolari.
Efectul de levier pe care dolarul il poate avea asupra petrolului se poate traduce intr-o scadere a pretului barilului cu 10-25% in cazul unei aprecieri de 5 procente a monedei americane, noteaza Bloomberg.
"Tinand cont de trendul aprecierii continue a dolarului, scenariul pretului de 20-25 de dolari/baril pare posibil numai prin evolutia cursului monedei americane. Dolarul ramane unul dintre factorii care influenteaza pretul petrolului", au concluzionat analistii Morgan Stanley.
Pretul petrolului Brent, un indice de referinta in piata, a inregistrat deja o scadere de 11 procente in cursul acestui an, ca urmare a deciziei OPEC de a elimina plafonul maxim al cotelor de productie.
Decizia este in masura sa puna presiune pe piata petrolului, in conditiile in care rezervele de petrol constituite in Statele Unite, de exemplu, se situeaza la 100 de milioane de barili deasupra mediei inregistrate in ultimii 5 ani.
Pretul barilului a inregistrat un nou declin dupa turbulentele care au zguduit piata financiara din China in cursul saptamanii trecute.
O eventuala apreciere a dolarului cu 3,2% in fata yuanului chinezesc ar putea impinge pretul petrolului spre valoare de 20 de dolari/baril, au apreciat analistii bancii americane.
In cazul in care si alte valute vor pierde teren rapid in fata... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 14:27
Ca si in religie, pietele financiare sunt dominate de dogme care reflecta increderea investitorilor in sistemul de reguli caree guverneaza piata. Spre deosebire de cele religioase, dogmele financiare se dovedesc de multe ori false.
Cel mai bun exemplu in acest caz l-a dat China, saptamana trecuta, cand a recurs la devalorizarea propriei monede, remarca jurnalistul Edward Chancellor intr-o postare de pe blogul Reuters.
Pericolul unui yuan devalorizat
Ani la rand s-a considerat intr-un consens deplin ca, atata vreme cat ritmul de crestere economica al Chinei il depaseste pe cel al altor tari dezvoltate, moneda chinezeasca se va aprecia in mod inevitabil.
Este drept ca yuanul si-a stabilit in raport cu dolarul american un curs valutar fix, dar, in trecut, Beijingul a recurs deseori la aprecierea graduala a monedei proprii.
Cu toate acestea, decizia bancii centrale de a relaxa cursul fix pentru yuan a luat prin surprindere pietele financiare de pe glob.
Adevarata semnificatie a acestei miscari efectuate de Banca Populara a Chinei nu o reprezinta declansarea unui razboi al valutelor care sa duca la intrarea in deflatie globala, desi riscul acesta exista.
Pericolul cel mare este reprezentat tocmai de efectul advers pe care deprecierea neasteptata a yuanului il va avea in disfunctionalul sistem financiar din China.
Credite ieftine
Era dobanzilor scazute la dolarul american a incurajat cresterea relatiilor comerciale cu China. Nici nu este de mirare,... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 15:36
Devalorizarea yuanului, la care a recurs de doua zile Banca Populara a Chinei, va avea un efect dezastruos asupra pietelor globale, crede Albert Edwards, unul dintre analistii de baza ai Societe Generale.
Intr-un articol Bussiness Insider, Edwards este citat ca prognozand "o criza financiara la fel de mare ca cea din 2008".
Din punctul sau de vedere deprecierea controlata a monedei chinezesti nu face decat sa dea startul unei perioade de slabiciune a valutelor asiatice.
Exportatori de deflatie
Pentru economistul bancii franceze miscarea facuta de oficialii bancii centrale de la Beijing reprezinta o lovitura data pietelor din America si Europa, scazand profitul corporatiilor si evoluand spre o criza deflationara similara cu dezastrul bancii Lehman Brothers.
"Ne asteptam ca accelerarea devalorizarii valutelor din pietele emergente sa trimita valuri deflationiste pe pietele occidentale pentru a coplesi deja fragila profitabilitate a corporatiilor cu riscul de a ne trimite direct in recesiune.
Din punctul de vedere al investitorilor, o alta perioada de recesiune, fara o normalizare a dobanzilor de referinta si a deficitelor fiscale, nu inseamna decat ca vom infrunta o criza la fel de dura ca cea din 2008", arata Albert Edwards intr-o nota interna SG.
Deja aprecierea prea rapida a dolarului risca sa transmita valuri de deflatie pe piata americana, considera analistul.
"Investitorii au constatat ca si zona euro a urmat acelasi traseu al deflatiei ca si... mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 17:26
Banca Populara a Chinei a recurs, pentru a doua zi consecutiv, la o ajustare a valorii monedei nationale in raport cu dolarul american. Dupa o prima zi in care yuanul s-a depreciat cu 1,9%, oficialii bancii centrale de la Beijing au decis sa aplice aceasi masura si in cadrul tranzactiilor valutare de miercuri, 12 august.
Decizia luata in privinta monedei chineze a starnit valuri de panica pe pietele internationale, dar Banca Populara a Chinei a dat asigurari ca nu este vorba de o depreciere sustinuta a yuanului, relateaza BBC.
Impuls pentru exporturi
Asa cum au apreciat unii analisti economici, China a fost nevoita sa recurga la aceasta masura pentru a impulsiona exporturile de marfa.
Miercuri, banca centrala a impins cursul de schimb cu 1,6% procente mai jos decat cel inregistrat cu o zi inainte, dolarul tranzactionandu-se la un curs de 6,3306 yuani.
Ministerul Comertului de la Beijing a remis un comunicat de presa prin care sustine ca devalorizarea monedei nationale are ca scop incurajarea exporturilor printr-un pret mult mai competitiv.
In weekend, datele oficiale prezentate de Institutul de Statistica din China a scos la iveala ca nivelul exporturilor a scazut cu 8 procente in cursul lunii iulie.
Cu toate acestea, evolutia yuanului este privita de multi investitori din piata valutara ca un prim pas in declansarea unui razboi al valutelor la nivel global.
Cele mai multe critici au venit de pe Wall Street, piata americana inregistrand un soc... mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 10:34
Intr-o lume a cererii reduse pe piata interna, oficialii din guvernele tarilor dezvoltate si din economiile emergente s-au aratat tentati sa atinga cresterea economica dorita si sa creeze noi locuri de munca prin cresterea nivelului exporturilor.
Acest lucru necesita o moneda depreciata si punerea in practica a unor seturi de politici monetare conventionale si neconventionale care sa regleze cursul de schimb la nivelul dorit, observa economistul Nouriel Roubini, in analiza lunara publicata de portalul Project Syndicate.
Relaxarea cantitativa, un fenomen la moda
De la inceputul anului, mai mult de 20 de banci centrale din intreaga lume au recurs la politici monetare relaxate, urmand exemplul Bancii Centrale Europene si pe cel al Bancii Japoniei.
In zona euro, tarile situate la periferie aveau nevoie de deprecierea monedei pentru a reduce deficitul extern si a reporni cresterea economica.
Insa, deprecierea monedei euro, declansata de programul de relaxare cantitativa, a amplificat excedentul de cont curent al Germaniei, care ajunsese la 8% din PIB inca de anul trecut.
Cum si excedentele externe inregistrate de alte economii din interiorul uniunii monetare sunt de asemenea in crestere, dezechilibrul din zona euro este la un nivel alarmant si isi continua cresterea.
In Japonia, relaxarea cantitativa a fost o masura primordiala in programul de reforme al premierului Shinzo Abe.
Lansarea sa a slabit automat yenul, iar in prezent se asteapta ca nivelul... mai mult
Marti, 05 Mai 2015, ora 09:16
2Premierul Wen Jiabao a promis presedintelui SUA, Barack Obama, ca statul chinez va spori flexibilitatea fluctuatiilor yuanului.
China va incepe "reforma" yuanului intr-o maniera activa, progresiva si controlabila, a precizat Wen Jiabao in cadrul Forumului Asiatic, organizat in Indonezia. De asemenea, acesta a subliniat faptul ca statul chinez urmareste indeaproape evolutia cursului de schimb al yuanului, potrivit Bloomberg.
Factorii de decizie politica a celei de-a doua mari economii din lume s-au angajat sa-si adapteze cresterea economica la cererea interna si sa reduca surplusul extern.
Oficialii americani au acuzat mult timp statul chinez ca isi mentine moneda scazuta in mod artificial alimentand un flux de exporturi ieftine, care a ajutat la transmiterea deficitului comercial in SUA, la mai mult de 270 de miliarde de dolari in 2010.
La intalnirea din Indonezia, reprezentantii chinezi au promis ca yuanul va deveni mai flexibil treptat.
Pe de alta parte, presedintele chinez, Hu Jintao i-a subliniat presedintelui american ca o apreciere a yuanului nu va rezolva problemele din SUA.
Valoarea yuanului poate fluctua catre 0,5%, in ambele parti ale cursului stabilit de catre Banca Centrala.
Yuanul s-a apreciat cu 4,13% fata de dolarul american in acest an. mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 17:30
Un dolar valoreaza 6,4 yuani, moneda chineza fiind astfel mai puternica decat oricand in ultimii 17 ani. Cresterea a venit dupa ce Rezerva Federala si-a luat obligatia de a mentine ratele dobanzilor la un nivel cat mai jos si in urma semnalelor conform carora China va utiliza cresterile monetare pentru a tine in frau inflatia.Moneda a crescut cu 0,37% pana la 6,3945, cel mai mare salt din ultimele noua luni, conform Sistemului de Schimburi Comerciale Straine din China.
Acest nivel este cel mai ridicat de la unificarea economica din 1993.
Fondul Monetar International a declarat luna trecuta ca un yuan mai puternic ar ajuta la stabilizarea economiei globale.
De asemenea, ar fi benefica eforturilor guvernului de a tine in frau inflatia si de a redirectiona cresterea nationala dinspre exporturi spre cererea consumatorilor.
Datele facute publice in cursul acestei saptamani arata ca avansul exporturilor a dus la cresterea surplusului comercial la cel mai mare nivel din ultimii doi ani.
Mai mult, preturile de consum au crescut cel mai mult din ultimii trei ani.
"Cifrele referitoare la inflatie si comert, coroborate cu politica Fed de a mentine rate ale dobanzilor extrem de mici, au alimentat aprecierea yuan-ului", a declarat Banny Lam, economist la CCB International Securities cu sediul la Hong Kong.
"O crestere economica puternica, sustinuta de cele mai recente date financiare legate de export, le da incredere investitorilor sa cumpere yuani in aceste vremuri turbulente".... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 16:01
Practicile comerciale si monetare incorecte ale Chinei au cauzat desfiintarea a 2,4 milioane de locuri de munca in Statele Unite in perioada 2001-2008, potrivit unui studiu al Institutului pentru Politica Economica."Manipularea cursului" yuanului este o cauza importanta a deficitului comercial al SUA fata de China, insa si alte practici ale autoritatilor de la Beijing au avut o contributie importanta, considera specialistii institutului.
Studiul a fost publicat inainte de raportul Rezervei Federale a SUA din 15 aprilie care ar putea cataloga China drept tara care manipuleaza cursul valutar.
Congresul american a cerut, in ultimele saptamani, administratiei Obama sa denunte aceasta practica a autoritatilor chineze, insa presedintia s-a opus.
"Interventia statului face yuanul chinez ieftin intr-un mod artificial si subventioneaza astfel exporturile Chinei.
Daca Beijingul nu majoreaza cel putin cu 40% valoarea yuanului si nu elimina alte distorsiuni, deficitul comercial al SUA si pierderea de slujbe vor continua sa creasca rapid", a afirmat economistul Robert E. Scott, autor al studiului.
Deficitul comercial al SUA fata de China a crescut de la 81 de miliarde de dolari in 2001 la nivelul record de 226 miliarde de doalri in 2008. Anul trecut, balanta comerciala negativa a coborat la 226 miliarde de dolari. mai mult
Marti, 23 Martie 2010, ora 22:45