Chiar daca leul a fost pus "in genunchi" la inceputul lui 2014, aprecierile analistilor privind evolutia cursului de schimb sunt optimiste. In ciuda celor doua perioade electorale din cursul cestui an, nu exista cauze profunde, esentiale, de pierdere a valorii leului in perioada urmatoare, ceea ce in mod normal va conduce la o stabilizare, spun analistii contactati de Business24.
"In perioada urmatoare cursul se va stabiliza si cred ca asta se va intampla pe parcursul primului trimestru. Nu vad cauze profunde, esentiale, de pierdere a valorii leului in continuare, deci nu cred ca deprecierea va continua" a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Potrivit celei mai recente evaluari, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un curs mediu pentru anul 2014 de 4,45 lei/euro, in conditiile in care media anuala din 2013 a fost de 4,42 lei/euro.
In cel mai pesimist scenariu, moneda nationala s-ar putea situa pe parcursul anulului peste nivelul de 4,6 lei/euro.
"Leul ar putea incheia anului 2014 la 4,48 lei/euro, cu variatii ample in intervalul 4,35 - 4,65 lei/euro pe parcursul anului, imprimate de deciziile nerezidentilor care au ajuns sa detina un sfert din obligatiunile guvernamentale in lei" a afirmat Eugen Sinca, analist sef in cadrul BCR.
Analisti: "Nu vor aparea derapaje ale leului"
Specialistii in economie spun ca nu trebuie sa ne ingrijoram de o eventuala depreciere a leului in mod imediat, pentru ca deocamdata avem doua lucruri de... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 12:37
Romania a fost "bombardata" in ultimele saptamani cu vesti bune, iar trendul pare sa continue si in urmatoarea perioada. Avem crestere economica in primele sase luni ale anului, scaderi de preturi si o proiectie a ratei inflatiei in scadere. In acest context favorabil, cursul valutar ar trebuie sa "simta" impactul vestilor bune.
In primele sase luni ale anului, Romania a inregistrat o crestere economica cu 1,7%, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.
Un alt factor important care contribuie pozitiv la imbunatirea situatiei Romaniei este rata anuala a inflatiei care a scazut la 4,41%, consemnand cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
O alta veste buna pentru Romania vine din industria alimentara. Preturile alimentelor au inregistrat o scadere cu 1,6 procente in luna iulie fata de luna precedenta.
Totusi, analistii financiari cred ca moneda romaneasca va ramane in continuare stabila in raport cu moneda europeana spre finalul anului insa nu schimba cu mult estimarile privind evolutia cursului valutar: 4,4 - 4,5 lei/euro pana la finalul lui 2013.
"Cresterea leului din ultima perioada se datoreaza in principal faptului ca avem indicatori macroeconomici (crestere economica, defict bugetar, deficit de cont curent, inflatie) care arata bine", a declarat pentru Business24 analistul financiar Dragos Cabat.
Nu acelasi lucru putem... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 13:59
Evolutia cursului valutar in primele sase luni ale anului, coroborata cu perspectivele economice, le-a permis analistilor financiari sa anticipeze un final de an stabil pentru euro si in crestere pentru dolar.
Inca de la inceputul anului, presiunile de depreciere asupra leului au fost destul de puternice, cursul mediu de schimb leu/euro si leu/dolar anuntat de Banca Nationala consemnand variatii diferite.
In primul semestru din 2013, luna iunie a fost luna cu maxima tensiune asupra monedei nationale, avand in vedere cresterea de 0,0972 lei a nivelului mediu al cursului de schimb euro/ron stabilit de BNR de 4,4765 lei, comparativ cu nivelul mediu stabilit in luna ianuarie de 4,3793 lei/euro.
De asemenea, cursul de schimb mediu pentru perechea dolar/leu a inregistrat in luna iunie o crestere de 0,0974 lei/dolar, comparativ cu valoarea medie din prima luna a anului.
De la inceputul anului, nivelul maxim al cursului de schimb euro/ron a fost inregistrat pe 7 iunie, cand referinta anuntata de BNR a fost de 4,5535 lei, in timp ce pentru dolarul american, cel mai ridicat curs de referinta a fost stabilit de Banca Nationala pe 4 aprilie, de 3,4597 lei.
Variatiile cursului de schimb euro/leu in primul semestru
Cursul de schimb leu/euro si-a accelerat scaderea in primele doua decade ale lunii ianuarie, astfel ca la sfarsitul lunii, cursul de schimb a fost de 4,3828 lei.
Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 16:30
Cursul de schimb va ajunge, la finele anului, la 4,65 lei/euro si 3,55 lei/dolar, urmand ca, in urmatorii ani, sa scada usor, pana la 4,06 lei/euro si, respectiv, 3,20 lei/dolar in 2017, conform unui raport al Economist Intelligence Unit.
Pentru finele lui 2014, EIU estimeaza un curs de 4,36 lei/euro si 3,38 lei/dolar, pentru 2015 de 4,3 lei/euro si 3,42 lei/dolar si pentru 2016 - 4,06 lei/euro si 3,22 lei/dolar.
"Ne asteptam ca leul sa fie in continuare supus turbulentelor in 2013, date fiind persistenta in zona euro a nesigurantei si incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achizitionare de obligatiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrala a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pietelor emergente, cum este si Romania, care au nevoie mare de finantare. Am prognozat o apreciere reala modesta a monedei nationale in perioada 2013-2017, in linie cu evolutia productivitatii si recuperarea economica", se arata in raport.
Evolutia leului in 2012
Anul trecut, leul s-a depreciat, in medie, in termeni nominali, cu 4,9% fata de euro, pana la 4,46 lei/euro, si cu 12,1% fata de dolarul SUA, pana la 3,47 lei/dolar. Deprecierea in termeni reali a fost de 6,5%, fata de un cos de valute.
Deprecierea monedei nationale in 2012 a fost o consecinta a unui mixt de factori, precum instabilitatea politica interna, datorata celor trei schimbari de Guvern in prima jumatate a anului, referendumul pentru demiterea presedintelui... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 17:12
Moneda nationala ar putea ajunge la 4,42 lei/euro, in cel mai optimist scenariu, sunt de parere economistii. Totusi, cele mai mari riscuri raman, si in 2013, criza financiara din zona euro, instabilitatea politica sau datoriile externe ale tarii noastre.
In cel mai pesimist scenariu, moneda nationala ar putea incheia anul la un nivel de 4,75 lei/euro.
"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat Melania Hancila, economist sef Volksbank pentru Business24.
Totusi, nu sunt de neglijat nici ratele pe care tara noastra le are de platit, in acest an, catre creditorii externi.
Romania trebuie sa ramburseze in anul 2013 cea mai mare parte a imprumutului contractat la Fondul Monetar International. Banca Nationala a Romaniei va scoate din vistierie 3,9 miliarde de euro, iar Ministerul Finantelor aproximativ un milliard de euro pentru datoria catre FMI.
Anul scadentelor pentru Romania: Ce datorii avem de platit in 2013
"Rambursarea imprumutului catre FMI nu va avea consecinte asupra cursului de schimb valutar, intrucat cea mai mare parte din acesta suma va veni de la BNR, care pastreaza acesti bani in rezerva. Deci, rambursarea nu va exercita presiuni asupra cursului. Daca Ministerul de Finante ar... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 12:54
Alegerile parlamentare de saptamana viitoare nu vor influenta cursul valutar, sunt de parere economistii contactati de Business24. In schimb, in privinta prognozelor pentru finalul acestui an si pentru 2013, parerile sunt impartite.
Analistul financiar Dragos Cabat estimeaza un curs de referinta de 4,8 lei/euro pentru finalul acestui an, in timp ce Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank crede ca moneda nationala la incheia 2012 la un nivel de 4,65 lei/euro.
Totusi, Dumitru subliniaza ca in acest moment prognoza Raiffeisen este una pesimista si ca evolutia cursului depinde foarte mult de ceea ce se va intampla dupa alegeri.
Analistul financiar Aurelian Dochia este mai prudent in estimari. El este de parere ca moneda nationala nu va cunoaste schimbari importante pana la finalul acestui an, iar pentru anul urmator va exista o presiune spre depreciere.
Dragos Cabat: Cursul valutar va depinde de interesul pe care il are BNR
Despre influenta alegerilor parlamentare: Depinde daca interesul BNR este sa mentina cursul la acest nivel sau sa il aprecieze. In mod normal s-ar deprecia, dar s-ar putea sa intervina BNR si sa il tina constant sau chiar sa il aprecieze usor. Cred ca BNR va interveni constant pe piata saptamana viitoare.
PrognozePana la finalul anului 2012 estimez un curs valutar de 4,8 lei/euro.In ceea ce priveste anul 2013, moneda nationala ar putea atinge pragul de 5 lei/euro.
Ionut Dumitru: Abia ce se va intampla dupa alegeri ar putea... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 15:48
Dupa sase zile de apreciere, moneda nationala a pierdut miercuri din "avant", Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand un curs de referinta de 4,4665 lei/euro. Este deprecierea leului un semnal de alarma pentru urmatoarea perioada sau o rectie normala de corectare a unui "entuziasm exagerat al pietelor financiare? La ce sa ne asteptam.
Pe 21 august cursul valutar si-a inceput aprecierea in fata monedei europene, data la care BNR a anuntat un curs de schimb valutar cu 4,4987lei/euro. Cea mai mare avans luat de moneda nationala a fost pe 27 august cand BNR a anuntat un curs de 4,4667 lei/euro, dupa ce, cu o zi inainte, cursul era de 4,4819 lei/euro.
In aceasta perioada, Banca Centrala a anuntat limitari succesive ale lichiditatii pe care o injecteaza pe piata prin operatiuni Repo. Timp de patru saptamani, BNR a coborat treptat pragul pentru suma de bani pusa la dispozitia bancilor timp de o saptamana prin operatiuni Repo.
Dupa ce pe 3 august cursul valutar a atins nivelul maxim istoric de 4,6481 lei pentru un euro, BNR a decis reducerea lichiditatilor din piata, anuntand, pentru prima data din noiembrie 2008, plafonarea sumelor imprumutate bancilor prin intermediul licitatiilor repo organizate saptamanal pana la 4 miliarde de lei saptamana trecuta, reducand astfel cantitatea de lei de pe piata si descurajand atacurile speculative carora a fost supus leul.
Va continua leul sa scada?
Iata ce cred economistii contactati de Business24:
Melania Hancila,... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 08:37
Nu vom asista, dupa decizia CCR de invalidare a referendumului, la o apreciere puternica a leului. Cursul valutar va ramane in jurul valorii de 4,5-4,6 lei/euro, a declarat analistul financiar Dragos Cabat.
"O apreciere puternica a leului nu are motive sa se intample acum. O sa mai fie o scurta perioada de volatilitate pentru ca nu se stie exact cum va continua viata politica interna.
Cursul nu se va mai intoarce sub 4,5 lei/euro fara presiunea puternica a BNR. Deci ceea ce s-a pierdut din cauza acestor luni nu va mai putea fi recuperat. Cursul o sa ramana in jurul valorii de 4,5-4,6 lei/euro", a declarat Dragos Cabat, pentru Business24.
Analistul crede ca Banca Centrala nu va avea motive sa plafoneze sumele de bani cu care imprumuta bancile prin operatiuni Repo.
"Interventia BNR pe piata valutara are si plusuri si minusuri: avantajul este ca a condus la mentinerea sau chiar aprecierea leului, minusul este ca a scos lichiditate multa din sistem ceea ce influenteaza lichiditatea bancilor, influenteaza creditarea, influenteaza economia. In mod normal, BNR nu ar mai avea motive sa plafoneze suma de bani cu care imprumuta bancile", a precizat Cabat.
BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile
Dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat ca referendumul organizat pe 29 iulie este invalid, leul si-a continuat deprecierea. BNR a anuntat, marti, un curs de 4,4987 lei/euro, in crestere cu 0,11% fata de sedinta de luni. mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 13:44
Dupa cateva zile de avant, leul ar putea fi din nou lovit de decizia Curtii Constitutionale, privind validarea sau invalidarea referendumului. Ce putere mai are Banca Nationala de a mentine cursul sub 4,5 lei/euro?
Pietele financiare au inceput sa reactioneze inca din luna iulie la criza politica pe care o traverseaza Romania. Cursul valutar atinge nivelul maxim pe 3 august, la 4,6481 lei/euro, pe fondul retragerilor masive de capital.
De la un aproape 4,65 lei/euro la inceputul lunii august, dupa doar doua saptamani, leul ajunge sub pragul de 4,5 lei/euro. Care au fost evenimentele care au condus la aprecierea leului?
Vizita Fondului Monetar International, rezultatele financiare raportate de INS privind economia Romaniei pentru cel de-al doilea trimestru si o calmare temporara a situatiei politice au condus la intarire a leului.
FMI: Daca agitatia politica va continua, reducem perspectivele economice
Rezprezentantii FMI, au precizat la finalul vizitei de evaluare ca mai exista loc pentru o apreciere a leului in viitor, iar in conditii in care vor persista presiunile pe cursul de schimb, FMI a sugerat sa fie intarita politica monetara.
"Proiectiile FMI indica o crestere mai mica pe termen mediu, iar aceste metode de stabilizare a cursului de schimb nu sunt foarte exacte", au declarat Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania.
Banca Centrala a urmat "sfatul" FMI, in cele trei saptamani de la data la care leul a atins maximul istoric. Astfel,... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 07:00